Een stedentrip in Barcelona met kinderen, chillen rond de Ramblas

Bij een stedentrip in Barcelona met kinderen kan je beter niet proberen alle bezienswaardigheden te gaan zien. Het is een stad waar je vooral moet chillen en genieten.

De cascades bij de Font Magica Montjuïc in Barcelona

Je kan Barcelona op verschillende manieren bezoeken. Met een dagtripje, als je aan de Costa Brava of Costa Dorada op vakantie bent. Of in een weekendje, als je een stedentrip met kinderen maakt.

Hoe je ook in de stad verzeild raakt, je wilt sowieso een paar highlights zien. Je zult willen wandelen over de Ramblas. En je hebt vast wel één of enkele bezienswaardigheden waar je langs wilt gaan.

Maar kies er vooral niet teveel. Het is belangrijker te genieten van de plekken die je gekozen hebt.

Wij zijn een paar keer in Barcelona geweest. Lees hieronder de plekjes die we bezocht hebben, en hoe we daar relaxed van hebben genoten.

Of bekijk de

De onvermijdelijke Sagrada Familia

Een leuke speeltuin bij de Sagrada Familia

Dit geweldige bouwwerk van Antoni Gaudí wil iedereen wel eens zien. Wij dus ook, en we zijn niet de enigen, het is er behoorlijk druk als we er vroeg in de morgen zijn.

Wij kiezen er voor om het interieur niet te zien. Daar zouden we de kinderen sowieso geen plezier mee doen. We doen het dus rustig aan. We eten wat bij het mobiele eettentje, en er blijkt een leuke speeltuin te zijn.

Helemaal geweldig, een speeltuin bij zo’n bezienswaardigheid. Onze jongens vermaken zich prima, terwijl wij rustig de details van de Sagrada Familia in ons opnemen.

Wanneer we de ene kant van de kerk genoeg bezichtigd hebben, nemen we de jongens mee naar de andere kant. En die is zo mogelijk nog mooier.

Er ligt een mooie vijver aan deze kant, dus goed voor prachtige groep-selfies. Bovendien zijn hier groepjes ouderen aan het jeu-de-boulen. Zeb en Tycho gaan helemaal op in dat spel, en krijgen zelfs nog wat uitleg van één van de deelnemers.

We wandelen ook nog even door de mooie straten rond de Sagrada Familia. Wat is dit een prachtige omgeving om met de kinderen rond te lopen.

Lekker struinen door Park Güell

Het andere, gratis deel van Park Güell

Het beroemde Park Güell ken je waarschijnlijk van de mozaïeken van Gaudí. Die bevinden zich in het betaalde deel, waar je ook nog eens dagen van tevoren kaartjes voor moet hebben.

Geen nood, er is ook een onbetaald deel, wat ook prachtig is. En minder druk.

Als je de metro neemt (een x-daagse metrokaart is een must in Barcelona) moet je nog wel een aardig stuk via trappen omhoog naar het park. Voor kinderen waarschijnlijk minder een probleem dan voor jezelf.

In het park wandel je langs en over paden op bijzondere pilaren. Je hebt prachtige uitzichten over de stad, en er is ook nog een speeltuin.

Spelen in het winkelcentrum Arenas de Barcelona

Een leuke interactieve vloer in winkelcentrum Arenas de Barcelona

Bij het grote plein Plaça d'Espanya (ook met Metrostation) staat het moderne winkelcentrum Arenas de Barcelona. Een aanrader als je met jonge kinderen in Barcelona bent.

In het midden van het (heerlijk koele) winkelcentrum ligt namelijk een interactieve speelvloer. Hier kunnen kinderen kringen maken in het (virtuele) water, achter herfstbladeren rennen, enzovoorts. Ze kunnen er uren zoet zijn.

Uiteraard kan je hier ook heerlijk shoppen. En op het dak (met geweldig uitzicht) zijn verschillende restaurants waar je kan genieten van tapas, grillgerechten, sushi of wat je maar wilt.

De funicular en kabelbaan naar Montjuïc

Het terras in kasteel Montjuïc

Treintjes zijn favoriet bij onze jongens, en al helemaal als ze omhoog gaan. En in Barcelona gaat zo'n funicular naar de berg Montjuïc. Gedeeltelijk dan, de rest van het stuk gaat per gondel, ook leuk natuurlijk!

Uiteindelijk komt de gondel uit bij het kasteel van Montjuïc. Dit is meer een fort dan een kasteel. Niet heel bijzonder, maar leuk om rond te struinen, een paar kanonnen te bewonderen en van het uitzicht te genieten.

Op de binnenplaats is een terras. Je kan er wat drinken en eten, vaak ook bij een paar foodtrucks.

Vanaf het kasteel kan je eventueel naar beneden wandelen. Je komt langs verschillende (botanische) tuinen, langs het Olympisch stadion van 1992 en je komt dan uit bij ...

De prachtige fonteinen van Font Màgica Montjuïc

De fonteinenshow Font Magica de Montjuïc

Dit is toch wel een must in Barcelona. Zorg dat je er op tijd bent voor de avond-show, die is fantastisch.

Op de grote pleinen en trappen rond de fonteinen is veel ruimte om, ondanks de drukte, een plekje te vinden. En als de show nog niet begonnen is, komen er meestal nog wat straatartiesten hun kunsten vertonen.

En dan beginnen de watervallen te stromen, en even later de fonteinen. Met mooie muziek, lichten in allerlei kleuren, en vooral veel water. Jong en oud staan of zitten met open mond te kijken. En dat allemaal gratis en voor niks.

Voor de voetballiefhebbers: Camp Nou

Ook ik moet even poseren in Camp Nou

Als je kinderen van voetbal houden, dan is een bezoek aan Camp Nou van FC Barcelona ook een must.

Ook hier kan je met de metro in de buurt komen. En een korte wandeling later sta je bij het grote stadion.

Een rondleiding is niet goedkoop, maar wel indrukwekkend. Inclusief een bezoek aan het museum, met een apart gedeelte over onze eigen Johan Cruijff. Ook beeltenissen van Lieke Martens en Frenkie de Jong zul je hier nog tegenkomen.

Als je nog wat geld over hebt, kan je een reeks foto's van jezelf met verschillende vedetten laten maken. Maar je kan zelf ook foto's maken in het stadion en bij de prijzenkasten. Hoe dan ook zal dit voor de voetbalfans een onvergetelijke ervaring zijn.

En dan natuurlijk nog chillen op de Ramblas

We pakken een terrasje op de Ramblas

Uiteraard is je stedentrip in Barcelona niet compleet zonder te flaneren op de Ramblas. Dit is de belangrijkste straat van Barcelona waar altijd wat te doen is.

Officieel heet de straat La Rambla, maar het wordt vaak Las Ramblas genoemd omdat de straat uit meerdere delen bestaat.

Als wij van het centrum over de Ramblas terug richting de oude haven lopen, verbazen we ons een beetje. We hadden veel terrasjes verwacht, maar zien aanvankelijk vooral kraampjes. Vooral veel prullaria wordt er verkocht, ook door (illegale?) straatverkopers.

Het mooie Placa Reial, vlakbij las Ramblas

Het is gezellig druk, maar het duurt even voordat we het eerste terrasje vinden. Daar gaan we meteen even lekker zitten, en we genieten van een lekkere milkshake.

Als we weer verder lopen komen er steeds meer terrasjes. En ook verschijnen de eerste straatartiesten. Het zijn vooral levende standbeelden.

En dan komen we, eerder dan verwacht, al aan bij het monument van Columbus, die hoog op een pilaar staat. Daarachter is de oude haven al.

Tip: voor een wat rustiger terras, neem het zijstraatje naar de Plaça Reial. En voor een speeltuintje neem je het zijstraatje naar Plaça Joaquim Xirau.

Natuurlijk is er nog meer...

Bij één van de huizen van Gaudi

Verblijf je langer in Barcelona, dan is er nog veel meer te doen. Het kleinschalige pretpark Tibidabo, bijvoorbeeld. En diverse musea.

Wij zijn ook nog naar de huizen van Gaudi geweest: Casa Batlló en Casa Milà. Gebouwen met prachtig golvende vormen, met zuilen als dinosauruspoten. Ook voor kinderen leuk, maar met lange rijen voor een kaartje.

Beter is het dan om één van de verschillende parken op te zoeken, een fietstocht te maken, of het strand te bezoeken. En vooral niet te veel te willen doen.

Zoek je een leuk hotel in Barcelona?

Ik heb de leukste voor je  verzameld op de pagina


Vind je deze pagina leuk? Klik op de knop hieronder!

(Zie je de knop niet? Log dan in op je Facebook account en/of geef Facebook toestemming om cookies te gebruiken)