Malta met kinderen, heerlijk klein eiland met veel te doen

Dat kleine eiland onder Italië is een paradijs als je houdt van oude stadjes, grotten en mooie kusten. Maar wist je dat Malta met kinderen ook heel leuk is?

Zicht op de baai en haven van La Valetta op Malta

Om eerlijk te zijn: wij wisten het ook lange tijd niet. Tot we in 2015 tijdens onze cruise op de Middellandse Zee ook in Malta kwamen.

We bezochten toen alleen de hoofdstad La Valetta. Maar we hoorden ook van de verschillende excursies die er te maken zijn.

Behalve La Valetta zijn er diverse andere mooie oude steden op Malta. En er zijn oude opgravingen, mooie rotskusten, en de al even mooie eilanden Gozo en Comino.

Maar er zijn ook speciale uitjes voor kinderen. Wat dacht je van Popeye Village en Playmobil Funpark? Lees snel verder, of klik direct door naar de

De prachtige hoofdstad La Valetta

Spelen met fonteintjes op een plein in La Valetta

Wat een prachtige stad is dit! Gelegen op een schiereiland tussen twee baaien, of eigenlijk een soort fjorden in. Dat staat garant voor geweldige uitzichten.

De stad is ook heerlijk om in te wandelen met kinderen. Smalle straatjes, nauwelijks auto's, leuke pleintjes, enzovoorts. We vermaken ons prima op die ene dag in La Valetta.

We spelen met de fonteintjes op St. George plein, bezoeken de mooie tuin met beelden van het Grand Master paleis, en nemen een ijsje in de winkelstraat.

We komen langs mooie monumenten. De jongens leven zich uit door te rennen op een plein terwijl wij de monumenten bewonderen.

Uiteindelijk komen we aan bij de Upper Barrakka Gardens. Mooie tuinen, met een prachtig uitzicht over de haven.

Wat we niet gedaan hebben, maar wel een aanrader: een boottrip met een traditionele gondel (een dghajsa) naar één van de drie stadjes aan de overkant van de baai. Die stadjes, Senglea, Vittoriosa (of Birgu), en Cospicua zijn ook mooi, en veel rustiger dan La Valetta.

De oude hoofdstad Mdina

De stadspoort van Mdina

Midden op het eiland ligt de oude hoofdstad Mdina. Het ligt op een heuvel en is volledig ommuurd.

De Middeleeuwse stad staat vol met oude gebouwen en het is heerlijk, ook voor de kinderen, om er rond te struinen.

Combineer deze mooie stad met een bezoek aan de glasblazers van het naastliggende Ta’Qali craft village.

Kinderen vinden het geweldig om te zien hoe mooie creaties uit het glas ontstaan.

Hier moet je heen: Popeye Village

Het mooi gelegen Popeye Village

Maar de nummer één attractie voor kinderen op Malta is toch wel Popeye Village. En ook voor ouders, want die zullen de zeeheld waarschijnlijk beter kennen.

Maar wist je ook dat er ooit een speelfilm gemaakt is van de originele tekenfilms? En die speelfilm is hier, op Malta opgenomen.

De filmset van toen is nu een toeristische attractie. Kleinschalig, maar wel heel leuk!

Er zijn shows, kinderen kunnen geschminkt worden en je kan natuurlijk de mooie houten huisjes bewonderen. Maar er kan ook gezwommen worden, en er is onder andere een grote watertrampoline.

Playmobil fans, opgelet!

Wist je dat er een grote Playmobil fabriek op Malta staat? En dat daar een bijbehorend Playmobil Fun Park is?

Het Playmobil Fun Park is geen pretpark, maar meer een grote speeltuin. Wel superleuk natuurlijk voor fans van dit speelgoed.

Misschien nog wel leuker is dat je een rondleiding kan krijgen in de fabriek. Zo kan je zien hoe de populaire figuurtjes gemaakt worden.

Uiteraard ontbreekt het niet aan een deel waar met het speelgoed gespeeld kan worden. En, natuurlijk, een bijbehorende winkel.

Kindvriendelijke stranden en mooie kusten

Drukte bij het strand van Mellieha Bay

Malta kent vooral rotskusten, en heeft mede daardoor prachtig helder blauw water. Je kan er dan ook geweldig snorkelen en duiken.

Er zijn ook een paar zandstranden. Golden Bay Beach, bijvoorbeeld, in het Noord-Westen van Malta. Een klein strand in een mooie baai. Erg mooi, maar ook erg druk in de zomer.

Eén baai zuidelijker ligt Ghajn Tuffieha Bay. Ook een mooi strand, dat vooral door de locals gebruikt wordt en dus een stukje rustiger is.

Mellieha Bay ligt in het uiterste Noord-Oosten van het eiland. Hier ligt het breedste strand, met bovendien langzaam aflopend ondiep water. Heel kindvriendelijk dus, maar ook druk.

Je kan ook van de kust genieten op de vele mooie plekjes zonder zandstrand. Op de 200 meter hoge Dingli Cliffs in het Zuid-Westen bijvoorbeeld. En oudere kinderen vinden het geweldig om van de rotsen te duiken bij Peter's Pool, in de buurt van het bekende vissersdorp Marsaxlokk.

Heel toeristisch, maar ook wel heel erg leuk, is een tochtje per boot naar de Blauwe Grot. Prachtige rotsformaties en grotten in het Zuiden van het eiland

Een trip naar Gozo of de Blue Lagoon

Het blauwe water van de Blue Lagoon

Malta bestaat eigenlijk niet uit één, maar uit drie eilanden. Het tweede eiland, Comino, is maar klein en vooral bekend om de Blue Lagoon. Een boottochtje om daar te gaan zwemmen en snorkelen is voor velen een must. Maar je raadt het al: ook heel erg druk in het hoogseizoen. Bepaal dus zelf of het je de drukte waard is.

Het derde, of in grootte tweede eiland is Gozo. Dit eiland is groot genoeg om gerust een hele dag te bezoeken.

Je kan op Gozo van alles ondernemen. De hoofdstad Victoria bezoeken, een boottochtje maken, oude tempels bezoeken, of wandelen in de natuur. Allemaal dingen die op Malta zelf ook kunnen, maar hier is het een stuk rustiger

En er is meer...

Tarxien tempels op Malta

Op Malta vind je nog diverse andere bezienswaardigheden die ik nog niet genoemd heb.

Zo is er een groot aquarium, een science museum, en een waterpark met dolfinarium. Hoewel die laatste slecht aangeschreven staat bij natuurorganisaties.

En voor liefhebbers van oude culturen zijn er verschillende historische sites die je kan bezoeken. De oude dodenstad Hypogeum bijvoorbeeld. En de Megalithische tempelcomplexen van Hagar Qim en Mnajdra.

De catacomben van St. Paul in het midden van Malta zijn ook leuk voor kinderen. Een complex van ondergrondse tunnels en ruimtes uit de Romeinse tijd.

Kortom...

Zelden zoveel verschillende activiteiten gezien op één klein eiland (oké drie eilanden dan). Op Malta kan je dus zeker een week verblijven zonder je te hoeven vervelen. Langer zelfs, als je alles wilt zien.

Overtuigd? Kijk dan bij de


Vind je deze pagina leuk? Klik op de knop hieronder!

(Zie je de knop niet? Log dan in op je Facebook account en/of geef Facebook toestemming om cookies te gebruiken)