Met tieners naar West Jutland, deze activiteiten mag je niet missen

Dat Denemarken een kindvriendelijk land is weten we maar al te goed. Maar is het ook leuk om met tieners te bezoeken? Wij gingen naar West Jutland met onze jongens om dat uit te proberen.

Met onze tieners op het strand in Sondervig

Al jaren zijn wij fan van Denemarken. Onze jongste was nog net geen 1 jaar toen we het kindvriendelijke land voor het eerst bezochten. We waren gelijk verkocht. 

In Denemarken is alles ingesteld op gezinnen. In de restaurants en cafe's vind je ruime toiletten met een plek om je kind te verschonen, alle museums hebben iets uitdagends voor kinderen en je voelt je gewoonweg overal welkom met je kids.

Ondertussen zijn onze jongens tieners van 16 en 17 jaar oud met hele uiteenlopende interesses. We waren dan ook zeer benieuwd of ze West Jutland en Denemarken net zo leuk zouden vinden als toen ze klein waren.

Onze keus: Lalandia Søndervig met cool zwembad

Patrick en Zeb in de coole surfsimulator

Tja, wat is het belangrijkste voor de tieners tijdens de vakantie? Jawel, dat de wifi verbinding goed is in de accommodatie die je kiest. En een cool zwembad is toch ook wel heel gaaf. 

Voor ons is de ligging wat meer belangrijk. We zitten graag bij een leuk dorpje en dichtbij de natuur. En zo kwamen we uit bij het in 2022 nieuw geopende vakantiepark Lalandia Søndervig. 

Het park ligt op wandelafstand van het strand aan de noordzeekust en het knusse dorpje Søndervig. Maar bijna net zo dichtbij ligt de Ringkøbing Fjord. De vakantiehuizen zijn van alle gemakken voorzien en hebben goede wifi verbinding.

En ja, het zwembad is heel erg leuk. Met o.a. coole glijbanen, waterspeelhuis, een golfslagbad en, supercool, een surfsimulator. 

In de grote dome vind je een winkeltje, minimarkt, gamehal, restaurantjes, padel banen en de overdekte speeltuin Monky Tonky Land. 

Abseilen van de Vuurtoren Lyngvig Fyr

Zeb aan het abseilen van de vuurtoren Lyngvig Fyr in Denemarken

Het absolute hoogtepunt van deze reis voor onze jongens was het abseilen van de 38 meter hoge vuurtoren de Lyngvig Fyr.

Onderaan de vuurtoren trek je de klimgordel aan waarna je de trap omhoog neemt naar boven. Daar krijg je nog de benodigde uitleg en dan stap je over het hek om de afdaling te maken.

Het eerste stuk is het spannendste als je jezelf moet laten zakken tot je horizontaal tegen de vuurtoren aan staat. En het eerste stukje laten zakken is ook nog wat lastig omdat je jezelf van een breder stuk naar een smaller stuk op de vuurtoren moet verplaatsen.

Maar daarna is het geweldig om daar te abseilen! Het uitzicht is zo wonderschoon!! Na afloop zijn we het er helemaal over eens, dit was super cool!

Het is trouwens een super leuke plek voor kinderen onderaan de vuurtoren. Daar liggen wat verschillende speeltuintjes, er is een museum en een winkeltje waar je ook wat te drinken en een kleine snack kan halen. Maak vanaf daar ook een wandeling naar het strand. Het is er prachtig!

Het vluchtelinge museum Flugt

Onze tieners bij Flugt

In de omgeving van Blåvand liggen twee bijzondere musea. Flugt is een museum over vluchtelingen in Denemarken. Het ligt op een terrein wat vroeger een kazerne was en later een vluchtelingenkamp voor gevluchte Duitsers in de oorlog.

In 1949 is dit kamp gesloten. Daarna werden er dienstweigeraars ondergebracht, die in hun vervangende dienstplicht het kamp gesloopt hebben. Op enkele barakken en het ziekenhuis na, waar nu het museum is.

In Flugt krijg je een kijkje over welke vluchtelingenstromen er over de jaren geweest zijn. Je krijgt antwoord op vragen als waarom mensen vluchten uit hun land? En wat zijn de dilemma's voor het land waar ze opgevangen worden?

Met een koptelefoon op je hoofd loop je een route en krijg je alle informatie in het Engels, Deens of Duits.

Je kan buiten ook een wandeling maken. Best mooi in de natuur. En door de verhalen en geluiden via de audio lijkt het, met een beetje verbeelding, alsof je in het kamp loopt. Maar er is eigenlijk niet veel te zien...

Flugt is niet geschikt voor jongere kinderen. Onze tieners vonden het wel interessant en waren aardig onder de indruk.

Tirpitz museum in een Duitse bunker

Mamoet bij de ingang van Tirpitz

Nog interessanter vonden ze het museum Tirpitz. De bijzondere locatie in een bunker in de omgeving van Blåvand is al een belevenis op zich.

Bij aankomst staan er naast de bunker een paar mammoeten. Dit is een voorproefje van wat je binnen in één van de tentoonstellingen kan verwachten.

Er zijn 4 verschillende exposities in Tirpitz. Er is één expositie over de  Duitse bunkers, één met verhalen over de westkust van Jutland, en één over Barnsteen, het goud van de westkust.

Eén van de ruimtes is voor tijdelijke exposities. Dit keer ging deze over de periode net na de ijstijd.

Duik in de wereld van de Vikingen bij Bork Vikingehavn

Bork Vikingehavn het schip

In West-Jutland, aan de zuidelijke kant van de Ringkøbing Fjord ligt Bork Vikingehavn, een gereconstrueerd Viking dorp met een kleine haven, en bijzondere activiteiten voor kinderen.

In 2017 waren we hier al eens geweest. We gingen toen mee met de rondleiding waardoor het extra leerzaam en leuk is voor de kinderen en de ouders. Ze vertellen je dan alles over het leven van de Vikingen en ook over de goden waar ze in geloofden.

In de gebouwen kom je vrijwilligers tegen die het leven uit die periode naspelen. Ook laten ze je kennis maken met bijzonder werk uit die tijd. Zo zat er tijdens ons bezoek een mevrouw die tinnen figuurtjes maakte. 

Dit keer bezochten we het park zonder rondleiding. Zeb, die veel interesse heeft in de geschiedenis, ging op zoek naar interessante verhalen. Voor geïnteresseerde tieners is dit dus zeker een leuk park.

Op zoek naar het goud van Denemarken

Hebben we barnsteen gevonden of oranje steentjes?

Na een storm spoelt aan de westkust van Denemarken met regelmaat barnsteen (Amber in het Engels) aan. Barnsteen is versteende hars van naaldbomen van miljoenen jaren oud.

In het Tirpitz museum hadden we al een tentoonstelling over barnsteen gezien, wat onze tieners heel interessant vonden. Ook in het Rav huset, oftewel Barnsteen huis in Houvig kun je alles over barnsteen leren.

In Hvide Sande gingen we vervolgens mee op barnsteen safari. Hoewel dit vooral voor jongere kinderen leuk was, vermaakten onze tieners zich ook wel met het zoeken naar barnsteen op het strand.

Wij vonden het een verrassend leuk uitje. Maar wil je met tieners iets goeds voor het milieu doen? Dan kan je ook met OMHU plastic gaan zoeken op het strand. Zij gebruiken dat dan weer om te recyclen.

Naturkraft, een ontdekkingstocht naar de natuurkrachten van West Jutland

Sleetje rijden bij Naturkraft, best steil!

Bij Ringkøbing ligt de beleveniswereld Naturkraft. Hier leer je spelenderwijs alles over de natuurkrachten van West-Jutland. 

Het is vooral ook een speelpark voor jonge kinderen. Maar ook oudere kinderen leren over de kracht van een storm, hoe een mui stroom in zee ontstaat, en over welke materialen warmte vasthouden.

Ook binnen zijn er interessante interactieve tentoonstellingen. Bijvoorbeeld over de levenscyclus van een boom, en een interactief digitaal klimaatspel.

De kabelbaan en sleetje rijden buiten blijven ook altijd leuk, dus dit park is ook zeker geschikt voor tieners!

Verken de omgeving op de fiets.

Op de fiets langs de Ringkøbing fjort

Tijdens onze vakantie in West Jutland maakten we een mooie fietstocht langs de Ringkøbing Fjord naar het stadje Ringkøbing. 

Over een onverharde weg fiets je langs het fjord en door de prachtige natuur.  Het stadje is knus met een gezellig winkelstraatje en een haven. Parkeer je fiets hier voor een wandeling door de stad om te genieten van de Deense sfeer die hier hangt. 

Op de terugweg kan je halverwege het fietspad over de Bagges dam richting de Noordzeekust terugfietsen naar Søndervig. Het laatste stukje fiets je langs de duinen en de mooie vrijstaande vakantiehuizen die daar liggen. 

Søndervig is een gezellige badplaats waar ook diverse activiteiten voor tieners te doen zijn. wat dacht je van een Escape room, Adventure golf of een tochtje met een Segway?

Conclusie: de Deense westkust is tof voor tieners!

Kitesurfen op het Ringkobing Fjord, ook tof voor tieners!

Denemarken heeft ons opnieuw verrast! Met tieners is het ook een heerlijk vakantieland! 

De combinatie van stoere activiteiten, musea bezoekjes waarbij we nu ook wat moeilijkere onderwerpen met onze kids kunnen bespreken, het fietsen in de natuur, de zoektocht naar barnsteen, Naturkraft en ons fijne vakantiepark Lalandia Søndervig hebben gezorgd voor een geweldige vakantie.

En dan is dit nog maar een greep uit de vele activiteiten die je in West Jutland kan doen met tieners. In de zomermaanden kan je bijvoorbeeld ook nog kitesurfen, waterskiën of op zeesafari gaan. 

Kijk voor meer informatie over uitstapjes in West Jutland op de website van VisitVesterhavet of Visit Denmark


Vind je deze pagina leuk? Klik op de knop hieronder!

(Zie je de knop niet? Log dan in op je Facebook account en/of geef Facebook toestemming om cookies te gebruiken)