Naturkraft, een interactieve ontdekkingstocht naar de natuurkrachten van West Jutland

Bij Ringkøbing ligt de beleveniswereld Naturkraft. Hier leer je spelenderwijs alles over de natuurkrachten van West-Jutland. 

We lopen naar de ingang van Naturkraft

Naturkraft is geheel nieuw: het opende haar deuren in 2020, en je begrijpt dat het in de eerste jaren weinig bezocht is. Maar inmiddels is dat wel anders.

Het park ligt net buiten het leuke stadje Ringkøbing aan de Westkust van het Deense schiereiland Jutland. Het ligt dus ook vlakbij het Ringkøbing fjord, en de leuke badplaats Søndervig.

Wij bezochten het park met onze tieners, maar het is geschikt voor kinderen vanaf de peuter leeftijd.

Mooi aangelegd park in de natuur

Via de stenen naar de overkant van het water bij Naturkraft

Naturkraft is een mooi aangelegd park. In een grote kom zijn diverse soorten natuur aangelegd.

Hier kunnen kinderen slootje springen of via een boomstam of stenen naar de overkant. Met grote toeters kunnen ze het onderwaterleven ontdekken, Of met stoepkrijt op de (niet echte) lava tekenen.

Ondertussen kun je alles leren over de verschillende soorten natuur die in West-Jutland voorkomen. En maak je (Engelse) zinnen met de woordmachine.

Voel de storm, en stroming van de zee

Bij windkracht twaalf verloor ik bijna mijn bril

Op het terrein ervaar je verschillende krachten van de natuur. Probeer bij de stormsimulator of je windkracht 12 aan kan. En zie en voel hoe een gevaarlijke mui-stroom in zee ontstaat.

Dan doe je een wedstrijdje wie het snelst zijn vlot naar de overkant trekt. Gebruik de megafoon om te kijken hoe geluid versterkt en verzwakt kan worden. Of speel gewoon lekker in het zand.

Maar wacht eens, in dat zand is er ook wat te vinden. Met metaaldetectors kan je aan de slag om te ontdekken wat er onder het zand verborgen is.

Verschillende expedities met opdrachten

Button maken bij Naturkraft

Bij de ingang van Naturkraft kan je een blaadje krijgen met een expeditie er op. Maar daarvoor heb je meestal een apparaatje nodig die in de dome ligt.

Met dat apparaatje ga je op pad om bijvoorbeeld de zon- of windkracht te meten. En je bevindingen schrijf je op, wat leer je daarvan? Kom het zelf maar ontdekken...

Ook kunnen er proefjes gedaan worden in de dome. En leren hoe je bijvoorbeeld een windmolentje in elkaar knutselt.

Heb je een expeditie voltooid? Dan kan je als beloning zelf een button maken. Verzamel je ze allemaal?

Ook ruimte om te spelen bij Naturkraft

Snelle glijbanen waar je je snelheid kan meten

Op het terrein is ook genoeg ruimte om te spelen. Er zijn glijbanen (meet je snelheid!), en een mooie kabelbaan.

Nog uitdagender zijn de sleetjes, waarmee je van een helling kan roetsjen. Kan jij blijven zitten? Wij niet!

Er zijn ook nog diverse activiteiten bij de eilanden, die buiten de kom liggen. Hiervoor klim je via een pad naar de rand van de kom, waarbij je ook van het uitzicht kan genieten.

De indoor hal

De mannen bekijken de tentoonstelling van Naturkraft

Tijd voor een pauze? Of valt er een buitje? Dan is er ook een grote indoor hal bij Naturkraft. Hier kan je genieten van een hapje, drankje, of een ijsje (bij mooi weer ook op het terras).

Maar er is binnen meer te vinden. Het Deense duinlandschap wordt bijvoorbeeld hier nagebootst. Zonder zand, maar met bordjes van de dieren en planten die daar groeien.

Op weg naar de eerste verdieping kom je door een nagemaakte golf. Met licht- en geluidseffecten ervaar je hier hoe het onder water moet zijn, zonder nat te worden.

En op die eerste verdieping vind je een tentoonstelling van alle landschappen aan de Deense kust in de verschillende tijdperken, van ijstijd tot nu. En er is een tafel waar je bouwwerken kan maken van de verschillende elementen.

3 Domes in de hal

Interactief digitaal klimaatspel in de dome

In de hal bevinden zich ook 3 domes, ieder met bijzondere tentoonstellingen.

In de eerste vind je de Tree of life. Hier leer je over de cirkel van het leven. Je beleeft een dag en een jaar in het leven van een boom. En hoe dat in contact staat met al het andere leven, heel bijzonder.

In de tweede dome staat een interactief digitaal spel. Hier leer je de effecten op het klimaat van diverse keuzes. Plaats je een dorp, of kies je voor natuur? Plant je gewassen of zorg je voor visserij? En waar doe je dat op de kaart?

In de derde dome zijn wisselende tentoonstellingen. Interactief, over telkens andere onderwerpen.

Kortom...

Voorzichtig over de klimbrug

Naturkraft houdt het midden tussen speeltuin en science park. Je kan je hier gemakkelijk een halve dag of langer vermaken.

Kinderen kunnen heerlijk spelen, en ondertussen leren ze van alles over de natuur en haar krachten. Een superleuk uitje aan de Westkust van Jutland dus.

Naturkraft ligt op nog geen 10 km van vakantiepark Lalandia Søndervig waar wij logeerden tijdens onze vakantie in West Jutland.

Klaar voor de start....  wedstrijdje wie het snelste het vlot aan de overkant krijgt

Voor meer informatie over Naturkraft en West Jutland kan je kijken op de website van Visit Vesterhavet of Visit Denmark.

Wij bezochten nog meer veel leuke uitjes in West Jutland.  Je kan onze blogs vinden op


Vind je deze pagina leuk? Klik op de knop hieronder!

(Zie je de knop niet? Log dan in op je Facebook account en/of geef Facebook toestemming om cookies te gebruiken)