Søndervig met kinderen, heerlijke badplaats bij fjord en Deense kust

Søndervig ligt aan de westkust van Jutland, vlakbij het Ringkøbing Fjord. Het is een gezellige badplaats waar je heerlijk kan relaxen, maar ook met diverse leuke activiteiten in de buurt.

Wandelen langs het strand van Sondervig

West-Jutland heeft een lange kustlijn van Blåvand tot aan Thyborøn. Badplaatsen zijn er niet zoveel, zeker niet rond het Ringkøbing fjord.

Hvide Sande is in dit gebied vooral een havenplaats, hoewel het ook wel een mooi strand heeft. Maar de enige echte mooie badplaats hier is Søndervig.

Søndervig heeft een gezellige boulevard, een activiteiten centrum, zandsculpturen, en natuurlijk een mooi strand, waar nog bunkers van de Atlantikwall te zien zijn.

In de omgeving zijn ook nog diverse leuke dingen te zien en doen. Wat ons betreft is Søndervig dus de place to be

Een gezellige boulevard

Fietsend over de boulevard van Søndervig

De sfeer in een badplaats wordt op de eerste plaats vooral bepaald door de boulevard. En toen we daar in Søndervig op de fiets kwamen, kregen we direct de juiste vibes.

Dit is een echt gezellige boulevard. Autoluw, zoals het hoort. En met gezellige winkeltjes, restaurants en terrasjes.

Die boulevard is niet groot, het betreft de Lodebergsvej tot aan de supermarkt, en dan rechtsaf de Badevej richting het strand.

Activiteiten centrum Beach Bowl

Speeltuintje in Søndervig

Aan de Lodebergsvej bevindt zich ook het activiteiten centrum Beach Bowl. Zoals de naam suggereert ook met bowlingbanen, maar dat gebouw is in maart 2022 afgebrand. Het wordt herbouwd, wat in de zomer van 2024 klaar moet zijn.

Gelukkig zijn de buitenactiviteiten gespaard gebleven. Je vindt hier avonturengolf, tennis en padel banen, trampolines en een speeltuintje.

Nieuw is een Escape room die er in een container is neergezet. En er staat ook een onderstebovenhuis, leuk om daarin een kijkje te nemen.

Tenslotte kan je hier ook Segways huren om de omgeving te ontdekken, gaaf!

Zandsculpturen festival

We bekijken de zandsculpturen in Sondervig

Een stukje verderop op de Lodebergsvej ligt een terrein waar jaarlijks het zandsculpturen festival wordt gehouden.

Elk jaar komen er in het begin van de zomer kunstenaars van over de hele wereld om hier te beeldhouwen in het speciale zand.  Dit jaar was het thema de Middeleeuwen.

We zagen kunstwerken van lieflijke stadjes met vakwerkhuizen die aangevallen wordt door een draak. Tot vrouwen met een kuisheidsgordel en zandsculpturen over het geloof.

In 2023 wordt het de 20e keer dat het zandsculpturenfestival gehouden wordt. Elk jaar gebruiken ze nieuw zand en is er een nieuw thema.

Voor kinderen is er natuurlijk een zandbak waar ze hun eigen creaties kunnen maken, terwijl de ouders een bakkie koffie kunnen halen bij de kiosk.

Het strand met bunkers van de Atlantikwall

We bekijken de bunkers op het strand van Søndervig

Het belangrijkste aan een badplaats is natuurlijk het strand. Daarvoor moet je in Søndervig eerst via de Badevej (of een ander paadje) door de duinen.

Aan het eind van de Badevej kan je naar links of rechts omlaag het strand op. En aan beide kanten zie je ze direct al staan: diverse bunkers die de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog als onderdeel van de Atlantikwall hebben gebouwd.

Kinderen vinden het fantastisch om ze te beklimmen en er verstoppertje te spelen. Maar ze vormen natuurlijk ook een interessant stukje geschiedenis.

Heb je er niets mee? Ook prima, dan is er hier genoeg strand en zee om van te genieten.

Het Ringkøbing Fjord vlakbij

Fietsen over de dam bij de Ringkøbing Fjort

Wandel of fiets je de Lodebergsvej door naar het Zuiden over de Nordsevej, dan kom je door prachtig duingebied. Met daartussen verscholen vele vakantiehuizen.

Ben je op de fiets, sla dan op een gegeven moment linksaf richting de Ringkøbing Fjord. Meer specifiek, richting de Bagges Dæmning, die een stukje van het Fjord afsnijdt.

Fiets over deze dam met twee grote bruggen en geniet hier van de natuur. Aan de andere kant is een kitesurf strandje, dus je kan hier ook de watersporters bewonderen.

Langs de andere kant van het fjord fiets je weer over een mooi fietspad terug naar Søndervig

Ringkøbing en beleveniswereld Naturkraft

Het winkelstraatje in het stadje Ringkøbing

De andere kant op langs het fjord vind je de naamgever ervan: Ringkøbing. Dit is een bijzonder leuk, echt Deens stadje. Leuk om even te shoppen, rond te wandelen of een terrasje te pakken.

Bij Ringkøbing ligt ook een nieuwe attractie: Naturkraft. Dit is een interactieve beleveniswereld, waar kinderen spelenderwijs alles leren over de natuur in dit deel van Denemarken.

Ervaar de kracht van een storm, meet de zonne-energie en zie hoe een mui ontstaat. Maar geniet ook van slootje springen, glijbanen en interactieve elementen. Lees er meer over op onze aparte pagina over

De Vuurtoren Lyngvig Fyr

De vuurtoren Lyngvig Fyr

Er zijn nog meer bijzondere bezienswaardigheden vlakbij Søndervig. De vuurtoren Lyngvig Fyr bijvoorbeeld. Deze bevindt zich op de landstrook tussen het Ringkøbing fjord en de Noordzee.

Je kan de vuurtoren beklimmen en hebt daarbij dus een prachtig uitzicht naar beide kanten. Maar je kan ook abseilen vanaf de vuurtoren. Wij deden dat met onze tieners, en dit was een onvergetelijke ervaring.

Beneden is er een winkeltje met een klein museum over de vuurtoren. En natuurlijk een speeltuintje, zodat het voor kleine kinderen ook een leuke plek is.

Havenplaats Hvide Sande

We kiezen dit restaurant in Hvide Sande voor lunch

Verderop langs deze smalle strook land ligt het stadje Hvide Sande. Dit is een echt vissersstadje, waar het leven draait om de haven.

De doorgang tussen het fjord en de Noordzee bevindt zich hier. En wie dat leuk vindt kan hier de bedrijvigheid van een havenstadje meemaken.

Maar er zijn hier ook mooie stranden. En restaurantjes met vooral visgerechten.

In Hvide Sande vind je ook het kabelpark, waar je kan waterskiën of wakeboarden op een teleskibaan.

Barnsteen zoeken en bewonderen

Op zoek naar amber in het Rav museum

Last but not least, langs de hele westkust van Denemarken kan barnsteen worden gevonden.

Je leert alles over dit "goud van de westkust" in het Rav huset (barnsteen huis) in Houvig, twee kilometer ten noorden van Søndervig. En lees alvast ons artikel over

Lalandal Waterplayhouse

We bezochten Søndervig op uitnodiging van Visit Vesterhavet en Visit Denmark. We logeerden bij Lalandia Søndervig.

Een super leuk kindvriendelijk vakantiepark met subtropisch zwemparadijs met glijbanen.

Het ligt op nog geen 10 minuten wandelen van het gezellige straatje in Søndervig.


Vind je deze pagina leuk? Klik op de knop hieronder!

(Zie je de knop niet? Log dan in op je Facebook account en/of geef Facebook toestemming om cookies te gebruiken)