Het Tirpitz museum vertelt de verhalen van de Westkust van Denemarken

De Tirpitz bunker bij Blåvand is zelf al een bijzondere bezienswaardigheid. Maar in het hier gevestigde Tirpitz museum vind je nog veel meer bijzondere verhalen over de Westkust van Denemarken.

We wandelen naar de Tirpitz bunker in de duinen

In de duinen bij Blåvand, aan de Westkust van Denemarken boven Esbjerg, bouwden de Duitsers in 1944 een grote bunker. Hier moest een groot kanon in geplaatst worden, maar hij is nooit afgekomen.

Vanaf 2017 is hier een mooi groot museum gevestigd. Het heeft 4 permanente tentoonstellingen, en één ruimte voor wisselende tentoonstellingen. 

Die tentoonstellingen gaan niet allemaal over de oorlog. Daarom is het museum ook zeer geschikt voor kinderen vanaf de basisschool leeftijd met verschillende interesses.

Wij waren hier in de herfstvakantie van 2022, en konden ons er meer dan een halve dag vermaken.

Audiogids en opdrachtboekjes

Opdrachtboekje en Audiogids bij Tirpitz

Bij de receptie krijgt iedereen een audiogids in het Deens, Engels of Duits. Bij ieder object kan je daarmee de beschrijving beluisteren.

Jongere kinderen die nog geen Engels verstaan kunnen ook nog genoeg ontdekken. Er is veel te zien, te voelen, en op bepaalde plekken ook te beklimmen.

Er zijn ook opdrachtboekjes. Ze hebben er één voor kinderen tot 8 jaar oud en één voor kinderen van 8 jaar en ouder. Verspreid over de tentoonstellingen zijn er verschillende opdrachten te doen, die leuk en leerzaam zijn. Snel op pad dus!

De Tirpitz stelling en bunker

Zeb en Tycho luisteren naar de verhalen in de Tirpitz bunker

De bunker waar het museum in is gevestigd, was er één van een stelling, van in totaal 4 bunkers. In 1944 werd tot de bouw ervan besloten als versterking van de Atlantikwall. Het werd vernoemd naar het gezonken slagschip de Tirpitz.

In ieder van de 4 bunkers zou een groot kanon worden geplaatst, waarmee doelen (schepen vooral) op maar liefst 50 km afstand konden worden beschoten.

De bunker kan van buiten en binnen bewonderd worden. Het is natuurlijk een lelijke grote betonnen bak, maar het is interessant om te kijken hoe hij er van binnen uitziet.

Je loopt door de verschillende verdiepingen van de bunker, en hoort waar het kanon moest komen te staan, waar de opslag van de munitie was, enzovoorts. Buiten op het terrein ligt de loop van het kanon, dat dus nooit geplaatst is.

Verhalen van de oorlog

Van deze mensen worden de oorlogsverhalen verteld in het Tirpitz museum

Voor, of na de bezichtiging van de bunker, kan je een tentoonstelling over verschillende verhalen van de oorlog bezoeken.

In een ruimte vol met kleine bunkers hoor je onder andere het verhaal van Deense bouwers van de bunkers, Duitse soldaten, en een meisje dat op een boerderij dichtbij woonde.

Je kan ook in en op de bunkers klimmen, zien hoe ze gemaakt werden en hoe de soldaten leefden. 

Al met al een leerzame en indrukwekkende tentoonstelling.

Verhalen van de Deense Westkust

Sabine luistert in een bootje naar de verhalen van de Deense Westkust

De grootste permanente tentoonstelling in het Tirpitz museum gaat over alle verhalen van de westkust van Denemarken, van de prehistorie tot nu.

Vanaf het wegtrekken van het ijs uit de IJstijd is hier veel veranderd. De Noordzee was eerst nog droog en heette het Doggerland. Met het warmer worden verdwenen de mammoeten en kwamen de mensen.

Er zijn verhalen van die eerste mensen, van de vikingen, en van de handelaren en smokkelaars in het inmiddels verdwenen stadje Sønderside.

De verhalen van de Westkust worden op de muren geprojecteerd

Maar het gaat verder door naar de moderne tijd. Met verhalen over strandjutten, schepen in nood en de oprichting van de reddingsbrigade.

En het langzaam in opkomst komende toerisme aan de westkust. Van de eerste bezoekers tot aan het ontstaan van campings, badplaatsen en vakantiehuizen.

Voor kinderen is er genoeg te ontdekken in deze tentoonstelling. Op verschillende punten kunnen ze hun handen in gaten stoppen om verschillende attributen uit vervlogen tijden te voelen.

Ieder half uur wordt er een show opgevoerd. Met beelden op de muren rondom word je meegenomen op een reis door de tijd langs de Deense Westkust. Heel leuk om mee te maken.

Een tentoonstelling over Barnsteen

Kinderen bekijken de gevangen insecten in Barnsteen

Het goud van de Westkust, zo wordt het Barnsteen genoemd dat op de Deense stranden gevonden kan worden.

Barnsteen (Amber in het Engels, maar in Nederland wordt met Amber het Ambergris uit de darmen van potvissen bedoeld) is hard geworden hars van miljoenen jaren oud.

Die hars komt van bomen uit een prehistorisch bos, dat tussen 20 en 40 miljoen jaar geleden in het huidige Zweden en Finland bestond. Hoe het in de Deense Noordzee gekomen is, leer je in het museum.

Model van het Sydney Opera House in Barnsteen

Uiteraard is er ook veel Barnsteen te zien. Het oranje, rode of gele half doorzichtige materiaal is op zich al mooi om te zien. Maar zeker als het verwerkt is in sieraden, of andere creaties.

Het is ook bijzonder dat diverse insecten van miljoenen jaren geleden gevangen zitten in stukjes barnsteen. Kinderen kunnen met microscopen deze insecten bekijken. 

Topstuk van de collectie is een model van het Sydney Opera House. Compleet van Barnsteen gemaakt!

Tijdelijke tentoonstelling over de Pre-historie

Sabeltand tijgers in de tijdelijke tentoonstelling over de pre-historie

De tijdelijke tentoonstelling toen wij er waren ging over de pre-historie. In het bijzonder de tijd van de laatste mammoeten en de eerste mensen. 

Je hoort het verhaal dat het ijs steeds meer verdwijnt. Daardoor kunnen de eerste mensen zich hier vestigen, waaronder het meisje Ayla.

Ayla vertelt via de audiogids hoe ze leefden, hoe ze gereedschappen maakten en op jacht gingen en zelfs mammoeten doodden.

Je ziet nagemaakte dieren uit die tijd, maar ook spullen die archeologen gevonden hebben. En er draait een film van archeologen die ook vertellen hoe de mensen leefden.

Deze tentoonstelling draait nog tot en met de zomer van 2023, daarna zal er weer een andere tentoonstelling zijn.

Restaurant, winkel en de duinen

We wandelen door de duinen bij Tirpitz

Alle tentoonstellingen gezien, of tijd voor een pauze? Er is een restaurant waar je even wat kunt drinken of eten. Al waren wij niet zo gecharmeerd van de maaltijden.

Dat waren we wel van het winkeltje. Er zijn leuke souvenirs te koop, van knuffeltjes tot sieraden van stukjes amber. En nog veel meer.

Als je vervolgens via de winkel naar buiten loopt dan kom je midden in de duinen terecht. Leuk om een wandeling naar het strand te maken bijvoorbeeld. Of naar de tweede bunker van de Tirpitz stelling. 

De ingang van Tirpitz

Wij bezochten Tirpitz op uitnodiging van Visit Denmark en Visit Vesterhavet.


Vind je deze pagina leuk? Klik op de knop hieronder!

(Zie je de knop niet? Log dan in op je Facebook account en/of geef Facebook toestemming om cookies te gebruiken)