Sri Lanka met kinderen - ontdek Azië in het klein

Wil je voor het eerst een verre familiereis maken? Dan is Sri Lanka met kinderen de beste keuze. Het biedt alles wat Azië zo mooi maakt. En nog een beetje meer.

Met een tuktuk op excursie in Sri Lanka

Het eiland Sri Lanka ligt onder India. En het is slechts 2 keer zo groot als Nederland. Toch heeft het enorm veel te bieden

Je vindt hier de cultuur van Bali en India, de theeplantages van Maleisië, het wildlife van Indonesië en de slaapplekken van Thailand.

Maar bijna nergens in Azië steken wilde olifanten zomaar voor je jeep de weg over. En hier heb je sommige stranden nog helemaal voor jezelf.

De afstanden zijn behapbaar, de mensen zijn heel vriendelijk en het eten is lekker. Het lijkt me duidelijk: niet alleen voor de kinderen is Sri Lanka ideaal...

Lees meer over dit prachtige land, of klik direct door naar het overzicht van

Hindoe tempels en Nederlandse forten

Poort van het fort in Galle

Sri Lanka heeft een wonderlijke mix van historische plaatsen. Zo hebben de Nederlanders in de gouden eeuw diverse forten gebouwd rondom het eiland.

Je vindt deze forten bijvoorbeeld nog in Galle in het Zuiden, Trincomalee in het Oosten, en Negombo in het Oosten, evenals kerken en andere Nederlandse gebouwen.

In Negombo vaar je bovendien over de kanalen die door de Nederlanders zijn aangelegd.

Maar tussen die koloniale gebouwen vind je vooral veel hindoe tempels. Vooral in de culturele stad Kandy kijk je je ogen uit.

Beklim de leeuwenrots boven de jungle

De muurschilderingen op weg naar de top van Sigiriya

Sri Lanka heeft ook een prachtige natuur. Een groot deel van de binnenlanden is bedekt met een tropische jungle.

Een letterlijk hoogtepunt in de jungle is de leeuwenrots in Sigiriya. Deze rots steekt zo’n 200 meter boven de jungle uit.

Volgens verhalen heeft bovenop de rots vroeger een paleis of tempel gestaan en de ruïnes en muurschilderingen zijn nog zichtbaar. Maar dan moet je wel eerst naar boven klauteren.

Gelukkig zijn er onderweg voldoende plekken om even uit te rusten (in de schaduw). Je komt wilde aapjes tegen en eenmaal boven maakt het fenomenale uitzicht over de groene jungle alles weer goed.

Theeplantages in de bergen van het binnenland

Thee plukken met de locals

Vanuit Kandy maak je een prachtige treinrit door de bergen naar de theeplantages. Zowel het uitzicht, als het lokale leven in de trein zijn een hele belevenis.

In de bergen bij Ella en Nuwara Eliya liggen de theevelden. Ella ligt net wat lager, dus de temperatuur is daar aangenamer.

Eenmaal in Ella valt de gemoedelijke sfeer direct op. Hier vandaan is de wandeling naar Little Adam’s Peak met kinderen goed te doen.

Je wandelt tussen de theestruiken, komt hier en daar een plukster tegen en eenmaal boven kijk je uit over Ella’s Gap.

Op zoek naar panters op safari in Yala National Park

Op safari kom je zeker wilde olifanten tegen

Een ander hoogtepunt in Sri Lanka is een heuse safari in Yala National Park.

Yala is een van de weinige plekken in Sri Lanka waar je nog wilde luipaarden kunt spotten. Ze laten zich niet snel zien, want zijn redelijk schuw, maar de kans is best groot.

Onderweg zie je krokodillen in de zon liggen (vaak met de bek wagenwijd open), staan olifanten langs de oever van plassen en steekt (heel sporadisch) zelfs een zwarte beer de weg over.

Overnachten kan in dezelfde sfeer: in een luxe safaritent met eigen sanitair. Je valt in slaap met de geluiden van wilde dieren op de achtergrond.

Maagdelijke stranden

Het strand bij Hikkaduwa

Rondom het eiland vind je uiteraard vele stranden. De meesten daarvan worden weinig bezocht en liggen er dus nog maagdelijk bij.

In het Westen en Zuiden kan de zee nogal wild zijn. Tangalle in het zuiden ligt echter in een mooie baai. Hierdoor is de zee rustig en ideaal voor gezinnen.

Andere goede opties zijn de plaatsen Uppuveli en Trincomalee. Deze kleine kustplaatsjes hebben in de zomer prima weer.

De branding is hier rustig, de zee is blauw en in de verte lonkt Pigeon Island

Snorkelen bij Pigeon Island

Pigeon Island kent prachtige witte stranden, groene palmbomen en onder water koraal en kleurrijke tropische vissen.

Met een beetje geluk spot je zelfs rifhaaien. Het beste kun je vroeg in de ochtend gaan, want Pigeon Island is een populaire plek om te snorkelen.

Wil je nog meer spektakel? Je kan hier ook op een Walvissen tocht. Tussen juni en september komen hier namelijk blauwe vinvissen en potvissen langs.

Familiereizen

Enthousiast geworden over dit prachtige land? Dan heb ik goed nieuws, er zijn namelijk verschillende organisaties met mooie familiereizen in Sri Lanka.

Maar... welke moet je kiezen? Ik help je met die keuze door een mooi overzicht op de pagina


Vind je deze pagina leuk? Klik op de knop hieronder!

(Zie je de knop niet? Log dan in op je Facebook account en/of geef Facebook toestemming om cookies te gebruiken)