Zomervakantie in het Sauerland met kinderen, Duitsland op z'n best

Het Sauerland kennen we vooral van de wintersport in Winterberg. Maar wist je dat je ook een heerlijke zomervakantie in het Sauerland met de kinderen kunt vieren?

Het Sauerland, dat zijn bergen en meren. Hier klim je op de Himmelstreppe naar een uitzicht over de Hennesee

Het Sauerland is het meest dichtbij Nederland gelegen bergachtige gebied in Duitsland. Vandaar dat we het kennen van de wintersport in Winterberg en Willingen.

Het gebied begint vlak achter het Ruhrgebied en ligt in de deelstaten Noordrijn-Westfalen en Hessen.

Naast bergen kent het Sauerland ook vlakke delen, en een aantal mooie meren. Met ook nog een pretpark en wildparken in de buurt is het bij uitstek geschikt voor een kindervakantie in de zomer.

Lees hieronder meer over leuke activiteiten in het Sauerland met kinderen, of ga direct door naar

De bergen in de natuurparken van het Sauerland

Overal leuke wandelpaden, ook voor kinderen

De natuur in de bergen van het Sauerland is prachtig. Om die te beschermen, zijn er verschillende natuurparken opgericht. De belangrijkste bespreek ik hieronder.

Natuurpark Rothaargebergte loopt dwars door het Sauerland. Hier liggen de hoogste bergen, waaronder het skigebied van Winterberg.

Het gebied kent vele mooie wandelroutes door bossen en bergen, waaronder de beroemde Rothaarsteig. Er zijn ook diverse wandelroutes voor kinderen, zoals de Märchen wanderweg Ilsequelle.

In het Noorden van het Sauerland ligt Natuurpark Arnsberger Wald. Een prachtig gebied met bossen, bergen en beekjes. En ook veel speelplaatsen voor de kinderen.

Natuurpark Ebbegebergte ligt in het Zuid-Westen. Naast de mooie natuur vind je hier veel burchten en kastelen om te bezoeken.

De Sauerlandse meren

Varen op de Diemelsee

Wat veel mensen niet weten, is dat het Sauerland ook vele mooie meren kent. Deze stuwmeren leveren zowel elektriciteit als drinkwater.

De Sorpesee in het Westen van het Sauerland wordt (evenals de andere meren) veel gebruikt voor recreatie. Je kan er zeilen, surfen, vissen, en natuurlijk heerlijk zwemmen vanaf de vele strandjes.

Het grootste stuwmeer van Europa is de Möhnesee. En deze heeft ook de mooiste stuwdam, die moet je gaan zien. Naast watersporten kan je hier goed fietsen, is er een prachtige uitzichttoren, klimpark en AquaFun park.

Lekker zwemmen in de Hennesee

Ook bij de Biggesee en naastgelegen Listersee is genoeg te doen. Ga bijvoorbeeld met het boemeltreintje naar de Atta-Höhle druipsteengrotten. Of geniet van het uitzicht bij de Waldenburger Burchtruïne.

De Diemelsee in het Oosten ligt in een prachtig natuurpark vlakbij Willingen. Met onder andere een leuke avonturen mini-golf baan.

De Hennesee, tenslotte, ligt centraal in het Sauerland. Het heeft een uitzichtsplatform dat via een trap met 333 treden bereikbaar is. Je vindt er ook de familiewandeling Sinnepfad, met 10 stations waar kinderen wat kunnen leren en beleven.

Pretpark Fort Fun Avonturenland

Zeb vond Fort Fun helemaal top!

Vlakbij de Hennesee in het midden van het Sauerland ligt Fort Fun Avonturenland. Dit is een superleuk pretpark in cowboy- en indianenstijl.

Het pretpark ligt tussen de heuvels in een dal. Dat betekent dat je aardig omlaag moet wandelen naar het achterste deel van het park. En terug weer omhoog.

Er is een leuke achtbaan door de Duivelsmijn, een attractie waarbij je in een hangglider naar beneden duikt, en een waterattractie over de Rio Grande.

Ook zijn er twee nieuwe attracties waarbij je met laserstralen moet schieten, danwel ze moet ontwijken.

Fort Fun is niet een heel groot pretpark, maar het heeft verrassende attracties voor jong en oud. Lees hier onze ervaringen met Fort Fun.

Andere speel- en wildparken

Leuk! De Erlebnisbrücke bij Winterberg

Het Sauerland kent nog diverse andere leuke attracties. Denk dan aan zomerrodelbanen, klimparken en wildparken.

Veel van die wildparken hebben ook diverse andere attracties. Panoramapark, bijvoorbeeld, heeft een spookhuis, een glijbanenparadijs, doolhof en reuzentrampolines. En nog veel meer.

In het Noorden van het Sauerland vind je een wildpark, druipsteengrotten en een leuke natuurspeeltuin gecombineerd bij het Bilsteintal.

Een andere aanrader is wild- en vrije tijdspark Willingen. Hier vind je onder andere een sprookjesbos, dinoland en speeltoestellen.

En bij Winterberg vind je de Erlebnisbrücke, Een gratis superleuke attractie voor de kinderen!

UplandParcs Sauerland

Vakantiewoning UplandParcs Sauerland nabij Winterberg.

In Winterberg-Niedersfeld, bij het mooie Sauerland, vindt je het nieuwe vakantiepark UplandParcs Sauerland.

Hier kun je verblijven in zowel speciale kindvriendelijke als wellness-vakantiehuizen. Ook is hier een fijn restaurant te vinden, en ben je alle gemakken voorzien, vlak naast de piste.

Vanaf 2023 worden er nog een paar gave boomhutten en glampinglocaties aangeboden.

Je kunt hier een vakantiehuis boeken voor maximaal 6 personen.

Overtuigd? Kijk dan snel bij de...


Vind je deze pagina leuk? Klik op de knop hieronder!

(Zie je de knop niet? Log dan in op je Facebook account en/of geef Facebook toestemming om cookies te gebruiken)