Pretpark Fort Fun in het Sauerland, met verrassend leuke attracties

Op nog geen half uurtje vanaf Winterberg in het Sauerland ligt pretpark Fort Fun Abenteuerland. Wij namen er een kijkje en waren verrast door de bijzondere attracties.

Fort Fun krijgt van Zeb de duimpjes omhoog!

Fort Fun Abenteuerland is het enige pretpark in het Sauerland. Als je met kinderen in bijvoorbeeld Winterberg op vakantie ben ligt een bezoek hieraan dan ook voor de hand.

Het ligt in Bestwig, centraal in het Sauerland en het is gemakkelijk te bereiken vanuit de populaire vakantieplaatsen.

Het is geen erg groot pretpark, Daardoor ook niet heel duur, maar je kan er wel een dag lang zoet zijn.

Toen wij er waren was het ook niet erg druk. Het was wel in de zomer, maar op een maandag, dat scheelt.

Langgerekt park in een dal

Fort Fun ligt prachtig in het dal

Het pretpark ligt tussen de heuvels in een dal. Het is langgerekt waardoor je in het begin de indruk hebt dat het park nog kleiner lijkt dan het is.

Het park is onderverdeeld in 4 gebieden:

  • Misty Ville - Westernstadt
  • Funny Hill
  • Riverside
  • Rivervally

Die indeling is meer geografisch dan thematisch. Het eerste deel is onmiskenbaar in Westernstijl, maar in de andere delen is eigenlijk geen ander thema te ontdekken.

Slechts enkele achtbanen

De SpeedSnake achtbaan in Fort Fun

Als je fan bent van spectaculaire achtbanen, dan moet ik je teleurstellen. Er zijn wel een paar leuke achtbanen in Fort Fun, maar heel spectaculair zijn die niet.

Bij binnenkomst aan de rechterkant vind je Devil's Creek Mining. Een leuk mijn-treintje met wilde bochten, doet het altijd goed bij onze jongens.

Achterin het park in de RiverValley ligt de Marienkäfer (lieveheersbeestjes) baan. Deze lijkt erg op de kikkerachtbaan in Duinrell. Leuk voor vooral jonge kinderen.

Vlak daarvoor ligt de SpeedSnake. Dat is de enige achtbaan die over de kop gaat in een paar kurkentrekkers.

Waterattracties

Grote vijzel bij Los Rapidos

Dan zijn er ook een paar leuke waterattracties in het park. Bij binnenkomst aan de linkerkant is de ronde banden attractie Los Rapidos (voorheen Rio Grande).

Bijzonder bij deze attractie zijn de enorme vijzels waar het water mee wordt opgepompt. Verder is de attractie in Mexicaanse sferen aangekleed, maar het terrein rondom is erg open, wat een beetje afdoet aan de sfeer.

In het gebied Riverside (halverwege het park) ligt de boomstammenattractie Wild River. Een leuke baan met grote Splash aan het eind.

De langste en leukste rodelbaan ooit...

De rodelbaan gaat heel hoog de heuvels op en bossen in

Absolute top-attractie wat ons betreft is de grote rodelbaan met de naam Trapper Slider.

De attractie is een beetje verstopt aan de zijkant van het park, in het Riverside gebied. Je moet er een heuvel voor op en over een bruggetje, en dan kom je in een bosrijk gebied.

De wachtrij is lang (als enige attractie in het park) maar dat is het zeker waard. We worden een enorm eind omhoog getakeld, en de afdaling is dus ook enorm lang. Bovendien zijn er spectaculaire bochten en hobbels onderweg.

De snelheid bepaal je zelf, dus voor iedereen goed te doen. Al gingen papa en mama te langzaam volgens onze jongens...

Een bijzondere Zipline

Patrick en de jongens hangen in de Wild Eagle Zipline

Een andere hele bijzondere attractie in Fort Fun is de Zipline Wild Eagle. Hier betaal je wel € 2,- extra voor per persoon, maar dat is het wel waard. En anders zou de wachtrij ook wel erg lang worden denk ik.

Die wachtrij staat op een hoge trap naar de onderkant van de zipline. Daar krijg je een pak aan waarmee je aan de grote vleugels wordt vastgeklikt. Je hangt dan met 4 personen horizontaal onder de constructie, met je benen op en steuntje.

Vervolgens word je achteruit getakeld tot hoog op de heuvel in de bossen, waar de rodelbaan onder je doorgaat. En vervolgens zoef je met een aardige snelheid terug. Een super leuke belevenis als je niet teveel hoogtevrees heb.

Andere bijzondere attracties

De Thunderbirds attractie is niet voor de zwakke maag...

Naast de grote attracties hierboven zijn er diverse kleinere attracties. Er is een draaimolen, reuzenrad, schommelschuit en verschillende speeltuintjes.

Maar er zijn nog een paar bijzondere attracties. Zoals de Thunderbirds, een soort kermisattractie waarbij je wel vele keren over de kop gaat. Niet voor de zwakkere maag dus.

Helemaal achter in het park is de Rocky Mountain Rallye. Hier kunnen kinderen (en ouders) een eigen auto besturen, hoewel die een vaste baan volgt. Een attractie die ze ook bij Disneyland hebben.

In de L.A.B.S. indoorspeelplaats is er ook nog de FoXDome, een 7D Movie met lasergame.

Santa Fé trein en show

Sinds 1979 rijdt er een echte Amerikaanse stoomtrein in Fort Fun: de Santa Fé. Deze maakte een mooi rondje door het park en in de bossen, en er was een show aan gekoppeld.

Sinds 2006 is een spoorbrug echter gesloopt, en sindsdien kan de trein geen rondje meer maken. Hij rijdt dus het stuk heen, en later weer achteruit terug.

Toen wij er waren (zomer 2020) reed de trein echter niet, vanwege de corona-maatregelen. Het is niet duidelijk of de attractie en show nog wel terugkeren.

Overnachten in de buurt van Fort Fun Abenteuerpark

Landal Winterberg

Op minder dan een half uurtje rijden van Fort Fun ligt Landal vakantiepark Winterberg.

Dit park ligt net buiten het bekende plaatsje Winterberg, maar wel aan een piste van het bijbehorende skigebied. Ook in de zomer is er hier enorm veel te doen. Denk aan rodelbanen, zipline, klimpark, mountainbiken enzovoorts.

Op het park zelf zijn er speeltuinen, een binnenzwembad, restaurant met heerlijk terras en een kampwinkeltje. Huisjes zijn er in verschillende soorten en maten, en zijn van alle gemakken voorzien.

Vakantiehotel Der Brabander

Hotel der Brabander met de bergen op de achtergrond

Logeren bij Nederlanders in Winterberg, dat kan bij het gezellige hotel der Brabander.

Dit hotel ligt op 500 meter van het centrum van Winterberg. De skipistes en de zomer rodelbaan liggen in de achtertuin. 

Voor de kids is er een gave speelkamer en er is een verwarmd buitenbad waar je in de zomer en winter in kan zwemmen. Er is een animatie, kidsclub en avondentertainment. En er worden leuke activiteiten georganiseerd. Het hotel heeft ook een fijne sauna en een heel lekker ontbijt!

Er zijn familiekamers voor max. 5 personen.

Center Parcs Hochsauerland

Een klein kwartiertje verder rijden moet je als je bij Center Parcs Hochsauerland verblijft.

Ook dit is een zeer goede keuze, zeker als je fan bent van het grote zwemparadijs Aqua Mundo dat ieder vakantiepark van Center Parcs heeft. En de Market Plaza met restaurants, indoor speeltuin met indoor minigolf en nog veel meer.

Naast dit vakantiepark ligt bovendien de grote speelberg Aventura. Hier kunnen de kinderen eindeloos klimmen, klauteren en glijden. En voor de ouders is er een Duitse biertuin bij.

Meer leuke accommodaties vind je via de pagina Sauerland met kinderen.


Vind je deze pagina leuk? Klik op de knop hieronder!

(Zie je de knop niet? Log dan in op je Facebook account en/of geef Facebook toestemming om cookies te gebruiken)