Oost-Duitsland met kinderen, vol historie in de prachtige natuur

Oost-Duitsland heeft voor veel mensen nog een negatieve klank. Ten onrechte, want je vindt hier veel mooie historie in de prachtige natuur. Hoog tijd om Oost-Duitsland met kinderen te ontdekken

Oost-Duitsland bestaat uit verschillende deelstaten, ieder met hun eigen bijzonderheden.

Vanuit Nederland kom je via de Harz als eerste in Saksen-Anhalt. Een deelstaat waar de historie veel moois heeft achtergelaten.

Ten zuiden daarvan ligt Thüringen, waar je nog echte oerbossen vindt.

Richting de grens met Tsjechië kom je in Saksen. Hier zijn veel activiteiten te doen in het Ertsgebergte en de Sächsische Schweiz.

Brandenburg, tenslotte, ligt om de hoofdstad Berlijn. Deze deelstaat kent diverse leuke attracties voor gezinnen.

Lees hieronder meer over deze deelstaten, of klik direct door naar het Reisaanbod.

Een ontmoeting met de duivel in Saksen-Anhalt

Saksen-Anhalt kent vele oude bouwwerken, verzameld in de zogenaamde Romaanse Route. Diverse kastelen, zoals Moritzburg in Zeitz, hebben een belevingswereld voor kinderen.

De natuur heeft ook veel te bieden. Zoals de "muur van de duivel" bij Blankenburg. Spektaculaire steenformaties over een afstand van 35 kilometer.

Nog geheimzinnig wordt het in Salzwedel, waar in een prachtig park sprookjes werkelijkheid lijken te worden. Hier wonen elfen, kabouter meisjes en aardmannetjes.

Een andere aanrader is het ooievaarpark van Loburg. Hier lopen de ooievaars gewoon rond en kom je er snel achter dat ze veel groter zijn dan je dacht.

Voor wie heimwee heeft staat in Jerichow de laatste van ooit zeven Hollandse molens. Deze molen kan ook van binnen bezocht worden.

De oerbossen van Thüringen

Een stukje ijzeren gordijn bij het Grenzmuseum in Thüringen

Thüringen biedt als een van de weinige streken van Europa nog heuse oerbossen. Heerlijk om in te ravotten en met wat geluk dieren in het wild te zien.

Op de grens met Hessen bij het plaatsje Bad Sooden vind je ook het Grenzmuseum. Hier staat nog een stukje ijzeren gordijn uit de tijd van de DDR.

Dit museum is leerzaam en indrukwekkend. De kinderen zullen de helicopters en andere voertuigen zeker bewonderen. Maar ook de voormalige grens, wat nu een Groene Band door heel Europa vormt.

Maar Thüringen biedt meer. In Eisenach bijvoorbeeld, staat één van de oudste burchten van Duitsland, de Wartburg. Dit wordt ook wel het kenmerk van Duitsland genoemd. Boven op de burcht kun je kilometers ver in de omgeving kijken.

Wat deze deelstaat ook bijzonder maakt, zijn de vele vakantiehoeves.  Kinderen kunnen hier paard- of ponyrijden of meehelpen de koeien te melken. Er is heel veel plek om te spelen. En niet te vergeten, ze kunnen kook- en baklessen volgen.

Dino's zoeken in de bergen van Saksen

De deelstaat Saksen is dankzij het Ertsgebergte met de Sächsische Schweitz ideaal voor een actieve vakantie met kinderen.

Speelstad Seiffen is zeker een bezoek waard. En van hieruit kun je heerlijk mountainbiken, of een dagje de grens over naar Polen of naar Tsjechië.

In Oederan staat het miniatuurpark Klein-Erzgebirge. En heel speciaal is de dierentuin van de mini's in Aue. Alles is hier letterlijk mini.

In Kleinwelka kun je het dinosaurussenbos bezoeken en in Kohren-Salis staat het doolhof der zinnen. Geen gewoon doolhof, maar een plek waar je ook met jouw vingers de uitgang moet zien te bereiken.

De verschillende attracties van Brandenburg

Brandenburg kent diverse attracties die leuk zijn voor kinderen. Wie wil er nu niet naar het Filmpark Babelsberg?  En wat dacht je van het overdekte "Tropical Island"? Ook bij koud weer een top-attractie.

Er is ook het familiepark Senftenberger See. De naam zegt het al, dit park ligt aan een groot meer, waar allerlei watersportactiviteiten plaats vinden.

Het wordt een hele actieve vakantie, waarbij niet alleen de kinderen uitgenodigd worden deel te nemen. Met wat planning vooraf, kan dit een vakantie worden waarin de kinderen kunnen paardrijden, op een heus stoomschip varen, de natuur ontdekt hebben en heel wat uren waterpret in kunnen vullen.

Brandenburg biedt natuurlijk ook de kans een dagje Berlijn te doen en even in de hoofdstad van Duitsland te gaan kijken.

Het Reisaanbod

Waterpret in tropische sferen bij Tropical Island

Tropical Island ligt in Krausnick en is een hele bijzondere belevenis. In een grote koepel geniet je van het grootste overdekte tropische waterpark waar je vele uurtjes kan ravotten in het water en op de glijbanen.

Maar er is meer, je kunt er wandelen in een regenwoud met een grote diversiteit aan bomen en planten, chillen aan het prachtige witte zandstrand, genieten van wellness of sauna of een leuke show kijken.

Een stacaravan, tent of familiekamer voor max. 4 personen kun je boeken via Vrij UIt Een vakantiehuisje voor 4 of 6 personen kun je boeken via Bungalowspecials.


Seepark Auenhain vakantiepark dichtbij een meer

Het vakantiepark Seepark Auenhain ligt direct aan de Markkleeberger See, ten zuiden van Leipzig.

Het park heeft een binnenzwembad, tafelvoetbal, speelplaats en sauna. Op 300 meter van het park kan je kano's huren.

Leipzich is 25 minuten rijden en het themapark Belantis is met de auto in 12 minuten te bereiken.

Via Booking.com kan je er vakantiehuisjes voor 4 of 6 personen huren.


Vakantiepark aan het water - Hafendorf Rheinsberg

Dit kleurrijke vakantieparkje ligt aan het Rheinsbergermeer in Brandenburg en heeft een jachthaven waar de huisjes omheen gebouwd zijn.

In de zomermaanden kun je heerlijk vertoeven aan het strandje en bij de speeltuin. Heerlijk is het om een bootje of kano te huren. Naast het park ligt een hotel met kiosk voor verse broodjes, verschillende restaurants, bars en een zwembad.

Je kunt er logeren in geschakelde vakantiehuisjes voor 4, 6 of 8 personen die je kan boeken via Roompot


Keer terug van Oost-Duitsland met kinderen naar Duitsland met kinderen
Keer terug naar Vakantie met Kinderen

Vond je deze pagina leuk?