Zuid-Limburg met kinderen: Veel vermaak in de heuvels en grotten

Een kindervakantie in Zuid-Limburg is een genot voor het hele gezin. Tussen de heuvels en de Maas is ontzettend veel te doen, lees maar.

Uitzicht over Valkenburg bij de kasteelruïne

De heuvelachtige natuur van Zuid-Limburg is prachtig en leent zich uitstekend voor wandelingen en fietstochten.

Er zijn vele leuke uitjes voor de kinderen zoals de Valkenier, het sprookjesbos en diverse dierenparken.

En natuurlijk is het genieten van het Bourgondische leven in Limburg op een van de vele terrasjes.

Lees hieronder meer over de verschillende mogelijkheden voor een kindervakantie in Zuid-Limburg, of klik direct door naar de leukste

Genieten van de heuvels en de grotten

We doen een speurtocht in de heuvels van Zuid-Limburg

In Zuid-Limburg vind je het prachtige heuvelland. Een prachtig gebied waar je, onder andere, heerlijk kunt wandelen.

Dat dat voor de kinderen geen straf hoeft te zijn bewijst de leuke Stripspeurtocht Dupkes avontuur. Hierbij vinden de kinderen zelf de weg door het heuvellandschap. Bij onze jongens was dit een groot succes.

Zuid-Limburg zit ook bomvol historie, die voor kids leuk en leerzaam is. De recente geschiedenis van de steenkolenmijnen, bijvoorbeeld. Of het uitgraven van de mergelgrotten een paar eeuwen eerder. En de opgravingen uit de Romeinse tijd.

Maar de leukste geschiedenis voor kinderen is natuurlijk de riddertijd.

Beleef de riddertijd in de Limburgse kastelen

Zeb aan de schandpaal bij kasteelruïne Valkenburg

Zuid-Limburg heeft diverse kastelen waar je die tijd kan herbeleven. Kasteel Hoensbroek, bijvoorbeeld, één van de grootste kastelen van Nederland.

In dit kasteel kan je de kaspeeltocht doen, een leuke speurtocht door het kasteel waarbij je van alles ontdekt en schatkisten moet openen met je sleutel. Ook erg leuk zijn de middeleeuwse spellen op het binnenplein van het kasteel

Bij Kasteelpark Born vind je naast het kasteel op het landgoed ook een dierenpark met lynxen, wasberen, damherten en nog veel meer.

En dan is er natuurlijk nog de Kasteelruïne in Valkenburg, mooi hoog op een heuvel gelegen. Een heerlijke plek om in rond te struinen, ook met een speurtocht.

Leuke dagjes uit

Mijn mannen bij de stoomtrein van de Miljoenenlijn

En dan zijn er nog talloze leuke mogelijkheden voor een dagje uit in Zuid-Limburg. Er zijn er te veel om op te noemen, maar deze wilde ik er even uitlichten:

Familiepark Mondo Verde in Landgraaf is ooit begonnen als tuinencomplex. Maar het bevat nu ook een attractiepark en een dierentuin.

Recreatiepark Steinerbos in Stein is een groot recreatiepark waar je kan zwemmen, skelteren, midgetgolven en roeien. Er zijn speeltuinen, een speelkasteel, een pannekoekenhuis en nog veel meer.

Op het drielandenpunt in Vaals bevindt zich een leuk labyrinth, waar je heerlijk in kunt dwalen. Daarnaast nog een leuke speeltuin en horecagelegenheid met gezellig terras.

De mooiste dierentuin van de Benelux bevindt zich in Kerkrade. GaiaZOO heeft heeft verschillende wereldse gebieden waar voor dat gebied karakteristieke diersoorten leven.

En voor treinenfreaks (zoals onze zoons) is de stoomtrein van de Miljoenenlijn een must. Deze brengt je door het mooie landschap van Simpelveld naar Valkenburg

Valkenburg, stad vol vermaak

Op de foto met de Ridder in het sprookjesbos

En eenmaal in Valkenburg vind je enorm veel activiteiten, dat dat een aparte vermelding waard is.

Te beginnen natuurlijk bij de kasteelruïne, die je al van ver af ziet. Hier kun je heerlijk in ronddwalen. De kinderen krijgen daarbij een boekje met een speurtocht.

Vlakbij die ruïne bevindt zich de fluweelgrot. Onder de grond bevinden zich veel tekeningen, en een kapel. Onze jongens vonden het spannend, maar wel heel leuk.

Andere grote attracties in Valkenburg zijn natuurlijk het pretpark de Valkenier, en het magische Sprookjesbos, waar Bianca een verslag van schreef. Dit gemoedelijke park is zeer leuk voor jonge kinderen. Naast de sprookjes valt er ook heel veel te spelen!

De Rodelbaan in Valkenburg

Maar de favoriet van Zeb en Tycho was toch gewoon de stoeltjeslift naar boven, plus de zomerrodelbaan.

Ook met kinderen genieten van Maastricht

Maastricht is de prachtige hoofdstad van Limburg, met prachtige oude straatjes, veel monumenten, en natuurlijk het Vrijthof. Het is ook met kinderen een leuke stad om te bezoeken.

Je kan gaan wandelen langs, en klimmen op de stadsmuur bijvoorbeeld. En door de oude straatjes langs verschillende mooie gebouwen. De Hellepoort en de Bisschopsmolen zullen zeker indruk maken.

Maar je kan ook naar de St, Pietersberg voor het Fort St. Pieter of de Kasteelruïne Lichtenberg. Of onder de berg in de grotten, waar op zaterdagen in de zomer kindergrottentochten worden gehouden.

Speeltuinen zijn er ook. Een hele grote bij Fort Willem, bijvoorbeeld. Maar er zijn ook kleinere, evenals kinderboerderijen.

Ingeklemd tussen de stad Maastricht en Eijsden, vind je nog Recreatiepark Dagstrand Oost-Maarland. Hier is van alles te beleven voor kinderen en er is ook een indoor speeltuin voor als het weer wat tegenvalt.

Het Reisaanbod

De leukste Vakantieparken in Zuid-Limburg

Landal Hoog Vaals

Wauw, wat een mooi uitzicht heb je over het prachtige heuvellandschap van Zuid Limburg vanaf Landal park Hoog Vaals.

En dan hebben ze ook nog geweldige faciliteiten voor de kinderen. Zo is er een leuk zwembad met een 50-meter lange waterglijbaan, een indoor speelparadijs in kasteel thema, de Bollo Club, diverse speeltuintjes, sportvelden en het hele jaar door zijn er activiteiten waar je aan deel kunt nemen.

De bungalows zien er allemaal tip tip uit en een echte aanrader zijn hier de kinderbungalows. Wat zijn die leuk ingericht met o.a. een mooi stapelbed en spellen tafel.

Het park is ook een aanrader voor beginnende golfliefhebbers. Je kan er namelijk in 5 dagen je golfvaardigheidsbewijs halen.


Meer Landal Greenparks in Zuid-Limburg

Landal heeft 4 parken in Limburg. Hoog Vaals (28 km van Maastricht) is de grootste met indoor speelparadijs en een mooi zwembad.

Landgoed Aerwinkel (10 km van Roermond met mooie landhuizen als accommodatie) is wat kleiner maar heeft wel een overdekt zwembad op het park.

De parken Reevallis (20 km van Maastricht) en de Kasteeldomein de Cauberg (10 km van Maastricht met karakteristieke en sfeervolle villa's/appartementen) hebben geen zwembad maar wel wat speelattributen.

Bekijk ook het overzicht van alle Landal parken in Nederland


subtropisch zwembad met glijbaan

Recreatiepark De Leistert

Het ruim opgezette recreatiepark de Leistert ligt in het hart van Limburg, op een kwartiertje rijden van Roermond.

Op het park is een subtropisch zwembad en een buiten golfslagbad , een hele leuke speeltuin, een overdekte speeltuin en speeljungle, een roeivijver, fietsverhuur, animatie in de vakanties, restaurant, supermarkt en nog veel meer. In de omgeving is het heerlijk fietsen en wandelen.

Je kan er een plekje op de camping reserveren of in diverse soorten accommodaties. Van glamping tent tot mooie boerderijen. Er zijn ook accommodaties voor groepen tot 18 personen. Lees meer over Recreatiepark de Leistert.


Roompot Vakanties

Roompot vakanties heeft 10 parken in Limburg met vele kindvriendelijke faciliteiten. De meeste parken hebben een zwembad en je kan er diverse accomodaties huren van kampeerplek en trekkershut tot luxe vakantiehuizen met sauna.

Leuk in het aanbod is Resort Limburg met zwemstrandje met glijbanen en overdekt zwembad.

Ook mooi tussen het Limburgse heuvellandschap ligt het autovrije bungalowpark Schin op Geul met leuke overdekte speeltuin en diverse sportieve mogelijkheden


Center Parcs Limburgse Peel vernieuwd

De Limburgse Peel is een iets minder luxe Center Parcs park (3 vogeltjes in plaats van 4 of 5). Maar ook hier geniet je van alle Center Parcs activiteiten. En het interieur van de cottages is in 2018 helemaal vernieuwd!

En dat geldt ook voor de market Dome waar je nu een bamboekoepel en vernieuwde restaurants en supermarkt aantreft. Bijzonder aan dit park zijn een SportCenter, en een 18-holes golfbaan vlakbij.

De Aqua Mundo heeft een Kinder Doe-bad en nieuw is hier de leuke interactieve glijbaan en nieuwe speeltoestellen. Je kan goedkoop een meerdaagse kaart voor Toverland kopen.


Bekijk ook het complete overzicht van kindvriendelijke vakantieparken in Zuid-Limburg.


Vond je deze pagina leuk? Klik op de knop hieronder!