Er was eens een magisch sprookjesbos in Valkenburg…

Bij Valkenburg in Limburg vind je het Sprookjesbos. In dit sprookjesbos kunnen de kinderen niet alleen sprookjes bekijken maar ook lekker spelen. Dit themapark is heel leuk voor de kleinere kinderen. Lees je mee?

De sprookjes kan je bewonderen in sprookjesachtige huisjes

Het sprookjesbos is gebouwd op de heuvelrug van Heunsberg, bij Valkenburg in Zuid-Limburg. Het park bestaat al sinds 1950 en is vooral leuk voor gezinnen met jonge kinderen.

Valkenburg is natuurlijk ook bekend om zijn mergelgrotten. Ook op het park vind je een ingang van de grot. Het is een ‘gevaarlijke groeve’. Waarom die grot gevaarlijk is vertel ik je zo.

Eerst wil ik graag vertellen over de sprookjes en de speeltuinen. Want er is genoeg te beleven.

Sprookjesverhalen

Bij de “prinses op de erwt” mag je springen op het matras

Bij de entree krijgen we een plattegrond mee. Hierop is te zien dat je alle bekende sprookjes tegenkomt als je de route volgt.

De sprookjes zijn erg leuk opgezet. Het is kleiner en gemoedelijker dan het grote sprookjesbos in de Efteling. Maar dat maakt het voor de jonge kinderen zeker zo leuk.

Bij elk sprookje vind je een leuk gedichtje wat over het sprookje gaat. De sprookjes vind je in de verschillende huisjes. Hans en Grietje in het welbekende snoephuisje, Rapunzel in een toren en Doornroosje in een kasteeltje.

Het is niet heel groot en soms moet je een beetje je fantasie gebruiken. Bij elk sprookje is een knop waarop je kan drukken als je het verhaaltje wilt horen. Ook is er van alles te doen. Zo kan je bij Robin Hood zelf een pijl schieten en bij de Bremer stadsmuzikanten kan je zelf een muziekje maken.

Vooral de jongste van ons van 4 jaar vond het allemaal prachtig. Ik merkte aan de oudste van 7 dat ze af en toe een beetje verveeld was. Maar er is nog meer te doen!

Spelen in de speeltuin en geitjes kijken

Naar de geitjes kijken op de boerderij

Bij de sprookjes konden de kinderen al veel doen. Maar langs de route vonden we nog veel meer speelplezier.

Het begint al bij de ingang met een hoge speeltoren met glijbaan. Maar er waren ook schommels, nog meer glijbanen en veel klimtoestellen.

Bij elke speeltuin hebben de kinderen zich prima vermaakt. En er staan genoeg bankjes om lekker even neer te ploffen en te genieten van je spelende kinderen.

Ook kunnen de kinderen naar de boerderij met geitjes. Deze mogen geaaid worden maar niet gevoerd.

De gevaarlijke groeve

Emma ging met ridder Roy op drakenjacht

Zoals ik al had verteld zijn de mergelgrotten van Valkenburg ook in dit park te vinden. Je kan een klein stukje zelf de grot in. Maar als je met een ridder verder naar binnen wilt om de draken te zoeken moet je even bij de entree van de grot wachten.

De tijden van deze “excursie” staan daar ook aangegeven. Wij hebben twee dochters die totaal niet op elkaar lijken. De jongste wilde wel met de ridder mee en op drakenjacht. De oudste vond het allemaal maar eng en daarom zijn mijn man en ik opgesplitst. Hij ging met Emma mee en ik ging met Sanne naar de schommelboot.

Later vertelde mijn man dat de drakenjacht erg leuk verteld was door de ridder. Toch vond ook Emma het een beetje spannend en heeft hij haar heel de weg aan de hand gehad. Ik ga niet teveel verklappen natuurlijk, maar ik hoorde van Emma dat ze tante draak wakker hadden gemaakt en snel verder moesten lopen.

Er is een schommelboot!

Sanne kon haar geluk niet op toen ze zag dat er een schommelboot was

Sanne kon haar geluk niet op toen ze zag dat er een schommelboot was. Ze is er denk ik wel 8 keer in geweest. Ook is er een draaimolen en een zweefmolen. Wel gericht op de jonge kinderen.

Heel hoog en hard gaat het allemaal niet. En dat is prima.

Als je op de site kijkt van het sprookjesbos zie je ook dat het voor kinderen tot 12 jaar is. Persoonlijk denk ik zelfs tot een jaar of 10. Maar dat verschilt natuurlijk ook per kind.

Lekker klimmen op de heuvel

Oké, klimmen is wat overdreven. Maar het park is gebouwd op een heuvelrug. Hou hier rekening mee als je de buggy bij je hebt. Je moet flink aan de slag als je weer naar boven gaat. Ook de speeltoestellen staan op een heuvel. De hele route is wel buggyvriendelijk.

De paden zijn buggyvriendelijk.

Het sprookjesbos leuk voor als je in de buurt bent

Iets lekkers uitzoeken

Wij hebben 2 uur gereden om hier te komen want wij wonen niet bepaald om de hoek. Ondanks dat wij het erg leuk hebben gehad is 2 uur rijden voor dit park misschien een beetje overdreven.

Gelukkig staan er op de site van vakantie met kinderen genoeg leuke kindvriendelijke vakantie adressen in Zuid-Limburg. Heb je jonge kinderen en ga je hier binnenkort een nachtje of weekje weg? Ga dan zeker langs het sprookjesbos!

Er is ook vaak iets bijzonders te doen in het park. Kijk op de website van het Sprookjesbos welke evenementen zij organiseren. Toen wij er waren kon je bijvoorbeeld met Peppa Big op de foto!


Vind je deze pagina leuk? Klik op de knop hieronder!

(Zie je de knop niet? Log dan in op je Facebook account en/of geef Facebook toestemming om cookies te gebruiken)