Het Kinzigtal met kinderen, heerlijke regio midden in het Zwarte Woud

Het Kinzigtal ligt in het midden van het Zwarte woud. Langs de rivier Kinzig vind je hier prachtige stadjes en leuke activiteiten voor kinderen, en hun ouders!

Het Zwarte Woud in Zuid-West Duitsland is bij velen van jullie wel bekend. Het bergachtige gebied vol bossen, knusse stadjes, watervallen en vele outdoor mogelijkheden is een walhalla voor gezinnen.

Maar het lukt nooit om het hele Zwarte Woud in één vakantie te ontdekken. Het is een goede keuze om je te beperken tot een kleiner gebied, zoals het Kinzigtal.

De rivier de Kinzig loopt van Oost naar West door het midden van het Zwarte Woud. Hij komt langs diverse leuke stadjes, om uiteindelijk in de Rijn te stromen.

We zijn hier inmiddels twee keer geweest, en nemen je mee langs de leuke plaatsen en activiteiten in dit gebied.

Een keten van leuke stadjes langs de Kinzig

Per trein langs de stadjes in het Kinzigtal. Hier bij station Hausach

Vanaf de bron van de Kinzig bij het luchtkuuroord Loßburg volgt de rivier een keten aan leuke stadjes en plaatsen.

Noemenswaardig daarvan zijn Schiltach met vakwerkgevels en het Roter Brummer treinmuseum, Wolfach met kasteel, Hausach met kasteelruïne, en Haslach, een oude pittoreske marktstad die op de Duitse vakwerkroute ligt.

In vrijwel ieder van die plaatsen zijn leuke activiteiten voor gezinnen. Zo kan je oude zilvermijnen bezoeken, naar verschillende leuke musea, en natuurlijk uitstapjes maken in de natuur.

Het leukste historische stadje vind je aan de Westkant van het Kinzigtal: Gengenbach.

Historische stad Gengenbach

Vakwerkhuizen in de Engelgasse in Gengenbach

Als we het historische stadje Gengenbach bezoeken kijken we onze ogen uit. We krijgen een rondleiding van gids Krista, die enthousiast vertelt over het stadje.

We bewonderen de schilderingen op de plafonds van het klooster, dat nu een schoolgebouw van de universiteit is. En de bijbehorende kloosterkerk St. Marien is één van de mooiste kerken die ik ooit gezien heb.

In de Altstadt bekijken we het grote stadhuis en de mooie stadspoorten, waarvan er één met spanbanden bij elkaar gehouden wordt.

Daarna wandelen we door het mooiste straatje van Gengenbach, de Engelgasse die vol staat met prachtige vakwerkhuizen. Dit is ook een plek waar kinderen vrij kunnen spelen. Er zijn geen auto's en de schuine kelderdeuren van de huizen fungeren als mini-glijbaan.

Een echte speeltuin vinden we aan de andere kant van het klooster. In een groen park staan hier verschillende speeltoestellen en er is een speurtocht over het kleine spookje. In het Duits, dat wel...

Beleef Carnaval in de Niggelturm

Zeb tussen de carnavals figuren

Een bijzonder leuk museum in Gengenbach is die in de Niggelturm over het Carnaval. Deze toren is zelf al een bezienswaardigheid. Ooit was het een wachttoren, en daarna de stadsgevangenis.

In de toren wordt uitgelegd hoe ze carnaval (dat hier Fasend heet) vieren in Gengenbach. Een prachtige traditie met bijzondere kleding, maskers en traditionele ceremonies.

We beklimmen de toren, waarbij we op iedere verdieping iets leren over de nar, heksen en andere figuren. Iedere inwoner heeft een rol in de festiviteiten. Inclusief de kinderen, die leren klepperen met twee houten plankjes. De dochter van de eigenares laat ons horen hoe dat gaat.

Boven in de Niggelturm aangekomen  krijgen we als bonus een prachtig uitzicht op de stad en de omgeving.

Openlucht museum Vogtsbauernhof in Gutach

Met de hand koeien melken valt nog niet mee...

In het dorpje Gutach ligt het leuke openluchtmuseum Vogtsbauernhof. Hier leer je alles over het Boerenleven in het Zwarte Woud tot ongeveer 600 jaar geleden.

De oude boerderijen die er staan komen uit verschillende plekken in het Zwarte Woud. Deze hebben ze verhuisd naar dit museum. In sommige boerderijen kun je zien hoe ze dat gedaan hebben.

Wij waren voor het leuke eigenlijk net te vroeg in de ochtend. Als we iets later waren geweest hadden we ook de mensen in klederdracht kunnen bewonderen in de boerderijen en rijdend door het park op paard en wagen.

Het is leuk dat er bij veel boerderijen dieren staan. Dat maakt het voor de kids extra aantrekkelijk. Ook is er een mooie speelplaats en is er in de weekenden en vakanties een kinderprogramma. Dat kan mosterd of kruidenboter maken zijn. Maar ook klokkenplaten schilderen of oude kinderspelletjes doen.

Sommerrodelbahn Gutach

De rodelbaan met erachter de trampolines en de speeltuin

Vlakbij het museum ligt een hele leuke zomerrodelbaan.  Die mogen we natuurlijk niet missen.

We razen allemaal twee keer in volle vaart naar beneden en genieten van de snelheid in de bochten en de wind in onze haren.

Je kan hier naast rodelen ook spelen. Er zijn trampolines, een kleine speeltuin, elektrische mini motorbikes en graafmachines.

Natuurlijk mag de biergarten niet ontbreken. Wij genieten er van een ijsje en een drankje!

Wolf en Berenpark in Bad Rippoldsau-Schapsbach

Een wolf en een beer

Aan één van de zijtakken van de Kinzig-rivier ligt het Alternativer Wolf und Bärenpark. Dit is geen dierentuin maar een opvang voor beren, wolven of lynxen die gered zijn uit erbarmelijke situaties. Een bijzondere plek waar we de dieren kunnen bewonderen, maar ook leren over het leed dat mensen dieren soms aandoen.

In de folder worden alle dieren die er leven voorgesteld en kan je lezen in wat voor omstandigheden ze geleefd hebben.

Beer Franca heeft bijvoorbeeld in shows opgetreden in Frankrijk. Haar verblijf was een kleine kooi en ze kreeg slecht te eten. Beer Daria was achtergelaten zonder voedsel en water in een Spaanse dierentuin die failliet ging. Lynx Catrina had 12 jaar op een stenen betonnen plaat geleefd van 110 m2. En wolf Gaia is opgevoed als een hond, maar dat ging niet goed.

De dieren leven hier in ruime kooien met genoeg plekjes om zich te verschuilen. Ze mogen weer beer, wolf of lynx zijn.....

Het park heeft voor kinderen een leuke speeltuin. En je kan er een lekker ijsje of kleine maaltijd nuttigen bij het restaurant.

De Burgbach waterval

Sabine bij de Burgbach waterval

Op 3 km van het Alternativer Wolf und Bärenpark kun je je auto parkeren op een parkeerplaats langs de weg om een wandeling te maken naar de Burgbach waterval.

Het is best een aardige klim, maar dan wordt je wel beloond met een prachtig stukje natuurschoon.

Het is een heerlijk plek om met je kinderen in de natuur te vertoeven. Die kunnen lekker klauteren over de keien bij de waterval. Natuurlijk wel oppassen, die kunnen behoorlijk glad zijn.

The Hirschgrund Zipline Schiltach Area

Tycho aan de zipline

In het Kinzigtal is ook plek voor wat spektakel. Vlakbij Schiltach ligt The Hirschgrund Zipline. Een zeer coole activiteit die je kan doen met tieners vanaf 12 jaar met een minimum gewicht van 40 kilo.

Nadat we in ons harnas met katrollen en helm gehesen zijn wandelen we omhoog naar het oefenparcours. Daar krijgen we uitleg en mogen we oefenen hoe het is om aan de zipline te hangen.

We zijn al wel een beetje bekend met een zipline. Dus kunnen we snel aan het echte werk beginnen. Je maakt hier een rondje over 5 lange ziplijnen. En de langste is 570 meter lang! Onderweg geniet je van prachtige uitzichten over het bos en het dal. Het is geweldig!

Een wat uitgebreider verslag kan je lezen op Actieve vakantie in het Zwarte Woud

Uit eten en overnachten met kinderen

Smullen bij Webers Esszeit

Een prettig hotel met gastvrije eigenaar, kamers voor maximaal 3 personen en een heel goed restaurant is Hotel Restaurant Albans Sonne in Bad Rippoldsau. Dit hotel ligt dichtbij het wolf en berenpark.

Hotel Rössle in Gutach heeft een prachtige suite met uitzicht voor 4 personen met twee aparte slaapkamers, een groot terras en een zitkamer. In het hotel zit een Grieks restaurant. Wij waren er te kort om het uit te proberen. Want vlakbij zit Webers Esszeit waar wij hebben gedineerd. Is groot opgezet maar voelt toch wel fijn aan omdat er verschillende hoekjes zijn waar gasten eten. Eten is er heerlijk!

In Gengenbach heb je hotel Pfeffermühle. Een fijn hotel met kamers voor maximaal 3 personen. Je wandelt vanuit het hotel binnen 5 minuten de altstad in. In de altstad vind je restaurant Pfeffermüle. Wat van dezelfde familie is. Het is een wat duurder restaurant, maar het was dan ook erg lekker.

Nog veel meer te doen in het Kinzigtal

Hierboven heb je vooral kunnen lezen wat wij in 2022 in het Kinzigtal gedaan hebben. Maar dit was al onze tweede keer in dit mooie deel van het Zwarte Woud. Lees dus ook de...

En dan nog zijn er heel veel activiteiten die we (nog) niet gedaan hebben. Neem daarvoor een kijkje op de website van Schwarzwald Tourismus. We kunnen een vakantie in het Kinzigtal dan ook zeker aanraden!

Wij bezochten het Zwarte Woud op uitnodiging van Schwarzwald Tourismus

Rodelen bij Gutach in het Kinzigtal

Vind je deze pagina leuk? Klik op de knop hieronder!

(Zie je de knop niet? Log dan in op je Facebook account en/of geef Facebook toestemming om cookies te gebruiken)