Actieve vakantie in het Zwarte Woud met kinderen

Het Zwarte Woud in Duitsland is uitermate geschikt voor een actieve vakantie met kinderen. De bergen en bossen van dit prachtige gebied hebben heel wat uitdagends voor gezinnen in petto.

Wandelen in het Zwarte Woud

In de meivakantie van 2022 beleefden we een geweldige vakantie in het Zwarte Woud.

Samen met onze tieners hebben we een prachtige wandeling gemaakt, zweefden we boven de toppen van de bomen, genoten we van waanzinnig mooie uitzichten en zoefden we naar beneden van een zomerrodelbaan.

Lees hieronder alles over de activiteiten die wij gedaan hebben tijdens onze actieve vakantie in het Zwarte Woud. Veel plezier!

Of bekijk de

De Wolfsgrube, wandeling met prachtige uitzichten

De wolvenput en een houten beeld van een wolf

Bij de watertoren van Neubulach parkeren wij de auto om de rondwandeling "de Wolfsgrube" te gaan doen. Een wandeling langs de hellingen van de Teinach waar we de natuur van het Zwarte Woud volop kunnen ontdekken.

Hoewel we een kaartje hebben, lopen we eerst nog verkeerd waardoor we in het dorpje komen. Gelukkig vinden we snel de juiste weg weer en wandelen we door het bos. We komen een oude uitkijkpost tegen.

Patrick is dol op dit soort torentjes en klimt naar boven. Maar deze was toch echt te oud. En we zien het bouwwerk langzaam omvallen terwijl Patrick op de ladder staat. Loopt gelukkig allemaal goed af waardoor we de grootste lol hebben waarom hij toch altijd in die torens moet klimmen...

Dan komen we bij een mooi uitkijkpunt waar je naar keuze op een bankje of op de stenen met je beentjes over de rand kan zitten. Hier moeten we ook via een lange trap naar beneden, om vervolgens langs de steile wand om het bos te lopen. Het gaat flink omhoog, totale hoogtemeters 164.

Het mooiste uitzicht die we tegen kwamen tijdens de wandeling De Wolfsgrube

Halverwege vinden we de eigenlijke Wolfsgrube, een soort put waarmee ze in vroeger tijden wolven probeerden te vangen. Er staan ook nog een paar mooie houten wolvenbeelden bij.

We komen nog bij een mooi uitzichtpunt over het naastliggende stadje Lievenbach, een veld met een lekkere luie schommel, en Patrick beklimt nog een paar uitkijkposten.

Totale lengte van de wandeling is 6,9 km en het duurt ongeveer 3 uur.

The Hirschgrund Zipline

Tycho zoeft boven de toppen van de bomen bij The Hirschgrund Zipline

Op zo'n 3 kilometer van het plaatsje Schiltach kan je een geweldig avontuur beleven! Aan een zipline over het Heubachtal zoeven! Nou, daar hadden onze kinderen wel zin in!!

Door het dal rijden wij naar de kleine parkeerplaats van The Hirschgrund Zipline waar onze gids Johannes op ons staat te wachten. We krijgen een harnas aan waar de katrollen al aan vast zitten en zetten een helm op. We zijn er helemaal klaar voor!

We wandelen een stukje omhoog over een bospad naar het oefenparcours. Dat zijn twee korte ziplines waar je moet laten zien dat je om kan gaan met de katrollen en veiligheidsinstructies krijgt. 

En dan gaat het echte werk beginnen. Voor ons zien we een zipline van meer dan 200 meter lang. En onder ons zien we een diep dal. Gids Johannes gaat vooruit om ons aan de overkant af te remmen en op te vangen. En dan mag ik als eerste achter hem aan. Katrol aan de kabel, veiligheidskabels erop, mezelf laten zakken tot ik in zittende houding aan de zipline hang ennn.... gaan!

Op weg naar de volgende zipline beklimmen we deze gave trap

Wauw, wat is dit tof! Al snel raas ik op volle snelheid over de toppen van de bomen en zie ik het dal onder me door schieten. Het uitzicht is geweldig! Voor ik het weet ben ik aan de overkant waar Johannes ervoor zorgt dat ik veilig op het platvorm aankom.

En dan mogen de jongens. Ze zoeven één voor één over het dal en vinden het geweldig! Dat smaakt naar meer! En dat komt goed uit! Want bij The Hirschgrund Zipline maak je een rondje over vijf lange ziplines. Tussendoor wandel je stukjes naar het volgende startpunt. Dat zijn soms best pittige klimmetjes over smalle bospaden en bijzondere trappen.

De laatste zipline is het hoogtepunt. De "Gründlebahn" is maar liefst 570 meter lang! Bijna een minuut lang raas je op 83 meter hoogte over het dal waar je een kabbelend beekje zijn weg ziet banen door het idyllische Zwarte Woud.

Zeb aan de 570 meter lange zipline

Onze kinderen krijgen hier nog wat extra instructies omdat ze weinig kilo's aan hun lichaam hebben zitten en we tegenwind hebben. Ze moeten zichzelf afzetten van het platvorm om extra vaart te maken en zich klein maken zodat ze genoeg snelheid houden om aan de overkant te komen. De ritten verlopen vlekkenloos en nog vol adrenaline wandelen we terug naar de ingang.

Als we er bijna zijn wacht ons nog een kleine verrassing. We moeten nog aan de andere kant van het beekje komen. Via een staalkabel moet je naar de overkant balanceren. En het elkaar wat moeilijker maken door te wiebelen...

We tuigen onszelf weer af en bedanken gids Johannes voor dit geweldige avontuur. We nemen nog een drankje en een ijsje en kletsen nog even na over dit geweldige avontuur!

Deze zipline is voor kinderen vanaf 12 jaar met een minimum gewicht van 40 kilo. (maximum 115 kilo) Wij waren ongeveer 2,5 uur bezig. In de vakantieperiodes is het heel snel volgeboekt. Wil je deze zipline doen, dan moet je ruim van tevoren reserveren wat je kan doen op hun website. Daar vind je ook de actuele prijzen.

Met zijn viertjes op een platvorm van de  Hirschgrund Zipline

De Himmelsglück uitkijktoren

Met de jongens bij De Himmelsglück uitkijktoren

Bij het dorpje Schömberg staat net buiten het plaatsje de Himmelsglück uitkijktoren.  De uitkijktoren zelf is al een plaatje om te zien. Maar het is natuurlijk het leukste om bovenop te staan en te genieten van de prachtige uitzichten. 

Wat bijzonder is aan deze toren is dat er een lift in zit. Dus ook mensen die moeilijk te been zijn kunnen naar boven.  Wij nemen de 300 traptreden omhoog en genieten van de uitzichten. Er zijn drie etages waar je op verschillende hoogtes het landschap kan bekijken.  Helemaal boven heb je uitzicht over het Noordelijke Zwarte Woud en de omliggende dorpen.

Er staan verrekijkers waar teksten in geprojecteerd staan van plaatsen die dichtbij en verder weg liggen. Van Stuttgart (waarvan met helder weer de TV-toren te zien is) tot Amsterdam en Bhutan.

Eigenlijk waren we net te vroeg in het jaar bij de Himmelsglück uitkijktoren. Ze waren bezig met de bouw van de Flying fox zipline en een Flyline. Deze coole attracties gaan eind juni 2022 open!

Zeb bekijkt het uitzicht vanaf de Himmelsglück uitkijktoren

Zomerrodelbaan in Gutach

Zeb sjeest naar beneden van de rodelbaan

Last but not least bezoeken we de zomerrodelbaan in Gutach. We hadden de baan al zien liggen toen we de dag ervoor naar ons hotel reden. Dat willen we doen riepen onze jongens.

En dus rijden we de dag erna naar de rodelbaan om een aantal keer naar beneden te zoeven. Je kan hier per rit een kaartje kopen maar ook een 6 rittenkaart aanschaffen als de kinderen meerdere keren willen. En geloof me, dat willen ze!

We krijgen bij het instappen een korte uitleg hoe we vooruit gaan en kunnen remmen. Na het omdoen van de veiligheidsgordel word ik door de lift omhoog getakelt. Een lekker relaxed ritje met uitzicht op de rodelbaan. Leuk om anderen al naar beneden te zien gaan.

Speelplaats en miniscooter bij de zomerrodelbaan in Gutach

Boven aangekomen duw ik de hendel naar voren en begin vaart te maken. Ik zoef door de bochten en ga door tunnels. Af en toe maakt de baan een sprongetje wat voor kriebels in de buik zorgt. De baan is 1.190 meter lang en leuk voor jong en oud!

Terwijl de jongens nog een paar keer van de rodelbaan gaan nemen Patrick en ik plaats in de biergarten. Je kan hier een kleine maaltijd gebruiken zoals curryworst, frietjes of flammküchen. En natuurlijk zijn er ijsjes voor de kinderen en een biertje voor de papa.

Naast Rodelen kunnen kleine kinderen nog spelen met de graafmachines of rijden op een miniscooter. Ook is er een speeltuintje en kan je even helemaal los gaan op de trampolines. Bekijk de prijzen op de website van Zomerrodelbaan Gutach

Zomerrodelbaan Gutach in het Zwarte Woud

Ons bezoek aan het Zwarte Woud was op uitnodiging van Schwarzwald Tourismus. De activiteiten die wij gedaan hebben zijn vooral geschikt voor gezinnen met tieners. Maar in het Zwarte Woud zijn ook heel veel leuke uitstapjes voor het hele gezin. Daar kan je alles over lezen op onze pagina over het Zwarte Woud met Kinderen. Of op de website van Schwarzwald Tourismus!

Voor de leukste accommodaties klik je door naar de


Vind je deze pagina leuk? Klik op de knop hieronder!

(Zie je de knop niet? Log dan in op je Facebook account en/of geef Facebook toestemming om cookies te gebruiken)