Een geweldige Gezinsvakantie in Zuid-Afrika, zo stel je hem samen

In Oktober/November 2009 hebben wij een gezinsvakantie in Zuid-Afrika gehad. Mocht je je afvragen of je met jonge kinderen zo'n reis kan maken: Ja dat kan heel goed!. Hieronder beschrijven we hoe wij dat hebben aangepakt.

Pinguins kijken bij Boulders beach

Uiteraard dien je bij een gezinsreis naar Zuid-Afrika extra aandacht te besteden aan de te boeken accommodaties.

Accommodaties die echt kindvriendelijk zijn, met een lekker zwembad en heel veel verschillende activiteiten die persoonlijk zijn in te vullen naar gelang de leeftijd van de kinderen.

Wij zijn hierbij uitgegaan van de volgende uitgangspunten:

 1. Het doel is om in 3 weken een goed beeld van het zuidelijk deel van Zuid-Afrika te krijgen;
 2. Vervoer met eigen (huur)auto
 3. Verblijf in kleinschalige accommodaties, bij voorkeur gemanaged door de eigenaar. Hierdoor wordt het contact met de plaatselijke bevolking echt ervaren;
 4. De overnachtingen vormen een combinatie van mooie guesthouses, lodges en accommodaties aan het strand;
 5. De reis vormt een mix van natuur en cultuur;
 6. Door alleen voor het zuiden van Zuid-Afrika te kiezen geeft het veel rust in de reis en zijn het aantal verplaatsingen minimaal.
 7. In deze reis is veel te zien en te doen, die goed te doen zijn voor het hele gezin. Maar er is ook voldoende tijd om uit te rusten en bij te komen.

Hieronder een beschrijving van de uiteindelijke reis, met onze eigen foto's.

Een heerlijk begin in Kaapstad

Poseren voor de tafelberg in Kaapstad

Deze gezinsvakantie Zuid-Afrika start in Kaapstad. Met een dagvlucht vanuit Amsterdam arriveer je in de avond in Kaapstad.

Je kinderen zullen waarschijnlijk moe zijn van het spelen en filmpjes kijken in het vliegtuig, en vallen in de taxi naar Houtbaai in slaap.

In Houtbaai verblijf je vier nachten in Dunkley House. Een heerlijke plek met sfeervol ingerichte kamers en voor de kids een heerlijk zwembad.

Houtbaai ligt ten Zuiden van Kaapstad en is de ideale plek om je vakantie in Zuid-Afrika te beginnen.

Heerlijk relaxen, met de Red line bus een uitstapje naar Kaapstad, een bezoekje aan World of Birds, en natuurlijk met de huurauto naar Cape Point en de pinguins bij Boulders Beach. Eigenlijk is het verblijf hier al een complete vakantie.

Walvissen of haaien in Hermanus

Springende walvis in Hermanus

Na 3 dagen Houtbaai reis je door naar Hermanus, de walvishoofdstad van de wereld.

Ben je hier in het walvisseizoen (grofweg augustus tot december) dan kun je hier vanaf de boulevard genieten van de springende walvissen, geweldig om te zien.

Je verblijft hier twee nachten in een prettig guesthouse.

Het eerste wild in De Hoop

Je reist door naar het natuurpark in De Hoop. Hier kunnen de kinderen lekker rennen in de zandduinen.

Rennen in de duinen bij De Hoop

Zelf geniet je ondertussen van het uitzicht op zee, in het seizoen wederom met walvissen.

Maar in de Hoop kun je ook je eerste self-drive safari ondernemen.

Verwacht hier geen leeuwen of olifanten, maar zeker wel zebra's, diverse antilope soorten, kraanvogels, en misschien een mongoest of slang (of hadden wij een beetje mazzel?).

Sinds een aantal jaar zijn de huisjes in De Hoop gerenoveerd. Dat heeft geleid tot zeer comfortabele huisjes inclusief badkamer en suite met behoud van karakter en weidsheid. Hier veblijf je twee nachten.

Swellendam

Na een goed ontbijt vertrekken jullie naar Swellendam. De komende nacht verblijf je in één van de oudste dorpen van Zuid Afrika. Swellendam is een pittoresk dorpje met nog veel Oud-Hollandse huizen.

Maak een wandeling door het dorp, hike door het Marloth Nature Reserve en breng een bezoek aan het Drostdy-museum.

Jeepsafari door de wildernis

Landschap in de Kleine Karoo

De volgende dag leidt de route naar de kleine Karoo. De hoofdstad van de kleine Karoo is Oudtshoorn, bekend om zijn struisvogels.

Erg mooi is de route over de Swartbergpas naar Prins Albert. Vanaf hier ga je richting De Rust, waar je de komende twee nachten verblijft in een typisch Zuid-Afrikaanse accommodatie in Karoo-stijl.

De eigenaar neemt jullie de volgende dag mee op een jeepsafari (kosten € 59,50 kinderen 50%). Veel wild komt je er in de regel niet tegen, maar jullie zullen een onvergetelijke tocht door de wildernis beleven.

Onderweg bereidt hij een veldbraai: worst en boterhammen op een vuurtje gestookt. De diners zijn ook inbegrepen.

De Tuinroute met struisvogels en treinen

Over de touwbrug in Tsitsikamma

We vervolgen de reis langs de beroemde tuinroute. Hier blijf je drie nachten in een leuk familiehuis op basis van zelf catering.

Naar eigen wens kan je hier uitstapjes maken naar bijvoorbeeld:

 • de lagune van Knysna
 • de beroemde stoomtrein Outeniqua Choo Choo
 • het treinmuseum in George
 • of de ruige natuur van Tsitsikamma.

Olifanten kijken in Addo

Olifanten kijken in de hide bij Addo Olifant park

Het houdt maar niet op met de hoogtepunten op deze reis. Je reist door naar Addo Olifanten park. Hier kun je op zoek naar de Big Five op een volwaardige safari. Deze kun je overigens wederom in je eigen huurauto doen, geen enkel probleem.

Olifanten zul je hier zeker tegenkomen, en waarschijnlijk ook wel buffels en neushoorns, als je goed oplet en de borden bij de ingang volgt.

Leeuwen spotten wordt een stuk lastiger, maar is zeker mogelijk, en voor het luipaard moet je wel heel veel geluk hebben (evenals elders in Afrika overigens). Maar met de rest van het wild dat je zult zien zullen jullie en je kinderen zeker tevreden zijn.

Afsluiting aan de kust

Je kan je gezinsreis in Zuid-Afrika afsluiten aan de kust bij Cape St. Francis. Dit is een kleine gemeenschap, omringd door 5 kilometer strand en twee klifrotsen: Shark Point en Seal Point.

In een heerlijk twee-kamer appartement met zwembad geniet je hier van een perfecte slot van je vakantie.

Waar boek je zo'n gezinsvakantie in Zuid-Afrika?

Er zijn diverse organisaties die prachtige reizen naar Zuid-Afrika kunnen samenstellen. Niet allemaal hebben echter ervaring met gezinsreizen.

De reisorganisaties die dat wel hebben vind je hier:


Vond je deze pagina leuk? Klik op de knop hieronder!