Drenthe met kinderen, lekker spelen tussen de hunebedden

Bij Drenthe denk je meteen aan de hunebedden. Maar Drenthe heeft veel meer voor een kindervakantie. Wat dacht je van een mooie natuur, dierentuinen en leuke pretparken.

Kinderen klimmen graag op de grote hunebedden

Als ëén van de drie Noordelijke provincies ligt Drenthe ver weg van de drukte van de Randstad. Velen komen dus naar Drenthe voor de rust.

Toch zal het je verbazen hoeveel leuke dingen er te doen zijn voor kinderen, en hun ouders natuurlijk.

Hieronder een korte uiteenzetting van wat je in deze mooie provincie allemaal kunt doen.

Ben je al overtuigd, en zoek je direct een vakantiepark met zwembad in Drenthe, of een andere accommodatie, klik dan door naar het

Hoe bouw je een Hunebed?

Tycho leert een steen te verplaatsen in het Hunebedcentrum

Hunebedden stammen uit de pre-historie. Het zijn een soort grafkelders gemaakt van enorm grote stenen. Je vindt ze in de hele provincie Drenthe (en een enkele in Groningen).

Bij een hunebed sta je oog in oog met de prehistorie. Hoe leefde het boerenvolk dat die graven maakte? Hoe kregen ze die tonnenzware stenen op elkaar?

Om alles over de hunebedden te weten te komen ga je naar het Hunebedcentrum in Borger. Hier beleef je een ontmoeting met de pre-historische mensen. In het museum en in het restaurant is een speel- en doehoek ingericht voor kinderen.

Kinderroutes door de natuur

Op verkenning over het Boomkroonpad

Drenthe staat ook bekend om zijn natuurgebieden. Het bekendste uitje in de natuur is waarschijnlijk wel het boomkroonpad. Maar je hebt ook de Drentse hei, en de veengebieden.

Hier zijn hartstikke mooie fiets- en wandeltochten te maken, ook voor kids!

Tourist Info Drenthe heeft verschillende leuke kinderroutes in de Drentse natuur uitgezet.

Zo is er een boekje met kinderknapzakroutes, tochten van ongeveer 5 kilometer waar de kinderen zelf de route zoeken, opdrachten maken en verhalen lezen. Kijk op de site van knapzakroutes.nl voor alle boekjes met kinderwandelroutes.

En zo zijn er ook leuke kinder fietsroutes, met leuke namen als Het zwarte goud, Het Wolvenspoor of De Verdwenen Eenhoorn.

Het Wildlands Adventure Zoo en andere dierentuinen

Luipaard in Dierenpark Emmen, nu Wildlands Adventure Zoo

In Emmen zijn de dieren van het Noorder Dierenpark verhuisd naar een nieuwe locatie. Deze geheel nieuwe dierentuin kan je vanaf 25 maart 2016 bezoeken. De nieuwe naam is Wildlands Adventure Zoo.

Een dierentuin die bestaat uit drie klimaatzones: het poolgebied, de woestijn en de tropen. 

In Jungola kan je de dieren ontdekken als een echte Tarzan. Hoog in de lucht, via torens, touwbruggen en met de boot. Hier zijn ook de vlinders onder gebracht in een echte vlindertempel, en is het zoeken naar de uitgang van de bamboodoolhof.

In Serenga kan je in een oude truck op safaritocht over de savanne. In deze wereld kom je echt héél dicht bij de dieren.

In Nortica duik je in een wereld van ruige rotsen en koude kusten. Ontmoet de pelsrobben, zeeleeuwen en pinguins. En als hoogtepunt kan je de duizelingwekkende 4D-testride door het poolgebied maken met de Arctic 1. Kaartjes voor Wildlands Adventure Zoo kan je online kopen met 1 euro korting

Je kan ook eens een kijkje nemen bij Vlinderparadijs Papiliorama in Havelte. Dit is een tropische, overdekte tuin, vol met vrij rondvliegende, levende vlinders uit verre landen.

Een provincie vol pretparken en speeltuinen

En dan zijn er ook nog eens een paar hele leuke pretparken en speeltuinen in Drenthe. Zoals de volgende:

Attractiepark Duinenzathe in Appelscha biedt een compleet dagje uit vooreen betaalbare prijs. Een overzichtelijk park vol leuke attracties en vermaak,ideaal voor het hele gezin. Van een “Indoor Apenkooi voor de allerkleinsten totde “Top Dance” voor de swingende jeugd.

Kabouterland in Exloo heeft een binnen en buiten speeltuin. Je kunt er in de onderaardse gangen van het reusachtige konijnenhol, het leven van de kabouters en hun vriendjes, de dieren, bespieden. In de trollengrot, leven en luieren de trollen, pas maar op dat ze je niet zien....

Het gevangenismuseum in Veenhuizen is een absolute topper. Kinderen kunnen zich hier uren vermaken. Maak een ritje in de boevenbus en kijk hoe het er aan toe gaat in een echte gevangenis.

Sinds 2009 is er in Coevorden een vestiging van het Belgische Indoor Plopsaland gekomen. Met de Scheve Schuit, de Bumbaspeeltuin, de K3-zweefmolen en al die andere attracties.

Het Rijk der Kabouters in Eext is een bijzonder bos waar je alles te weten komt over hoe kabouters wonen, werken en leven. Wandel lekker door het kabouterbos of doe de speurtocht, maak een ritje op de skelter of doe een potje kaboutergolf.

Soms mag je op een knopje drukken, en dan gebeurt er wat…….Een heel leuk uitstapje voor de allerkleinsten tot circa acht jaar oud. Er is ook een speeltuin, koffiehoek met terras en een winkeltje met kabouter souvenirs.

Het Reisaanbod

Logisch dat je in die prachtige provincie Drenthe ook veel leuke accommodaties hebt voor een vakantie met kinderen. Maak je keuze uit:

Boerderijvakanties in Drenthe

Het unieke concept van FarmCamps vind je op twee boerderijen in Drenthe. Hier kan je logeren in luxe safaritenten met heel veel activiteiten op werkende boerderijen.

Hoeve Sonneclaer koe melken

Hoeve Sonneclaer

Boer Barend en boerin Tineke heten je van harte welkom op hun melkveehouderij met 70 koeien in Fluitenberg.

Op deze gezellige boerderij kunnen de kinderen met de boer of boerin op stap gaan en als ze goed meewerken een boerenknechtdiploma & boerenpaspoort verdienen.

Natuurlijk kan je er heerlijk buiten spelen op de vele  speeltoestellen of in de tractor banden klimtoren.  Regelmatig worden er Hooi Hooi spelen georganiseerd met boer Barend op de Stoere Boeren Stormbaan. Bij slecht zullen de kids zich prima vermaken in de Hooi Hooi Speelschuur.

Voor je tent kan je genieten van een welverdiend ijsje wat zelf gemaakt wordt op de boerderij!


FarmCamps ’t Looveld

In Zweeloo ligt de melkveehouderij van boer Johan en boerin Matine en hun drie kinderen. Naast het werken met de koeien verbouwen ze ook mais.

Ook op deze boerderij kunnen de kinderen helpen en als ze goed hun best doen het boerenknechtdiploma & boerenpaspoort verdienen.

De kinderen zullen zich er verder prima vermaken in de knuffelschuur en op de kinderboerderij of buiten op de speeltoestellen, de skelters, schommels, zandbak en het sportveldje. In de bossingel mogen ze hutten bouwen.

Leuk is het om op stap te gaan met de boerin. Ze leert je dan hoe je boerenijs maakt!


Boerenbed tent bij de Lange Weide

Boerenbed bij Melkveehouderij de Lange Weide te Dwingeloo

Melkveehouderij de Lange Weide ligt in Dwingeloo, naast het prachtige Nationale Park het Dwingelderveld dat één van de grootste aaneengesloten heidegebieden van Europa is.

Naast de melk koeien heeft deze boerderij een hele hoop verschillende dieren die je mag knuffelen, aaien, mee rondlopen of wat lekkers voeren. Zo zijn er; een paard, een paar pony's en witte melkgeiten, een ezel, een hangbuik zwijn, cavia's, kippen en nog veel meer. Voor de kinderen is er een aparte dieren knuffel stal in de wagenberging.

Wil je eens wat unieks beleven ga dan eens op pad met de trekker met kar (zelf rijden) of duik in een heerlijk warme BoerenBadhuus. Wellness op z’n BoerenBeds met uitzicht op de sterrenhemel en in de vrije natuur.


Kindvriendelijke Campings in Drenthe

Top kindercamping De Berenkuil

Deze autovrije kindvriendelijke camping ligt aan de rand van het dorp Grolloo, middenin het natuurlijke hart van Drenthe.

Op deze camping is zoveel te doen zoals: zwemmen in het buitenbad en speelvijver, spelen in een van de 25 speeltuinen en binnenspeeltuin, sporten op het multifunctionele sportveld en meedoen met het knotsgekke recreatieteam. En ook nog elke avond Berenpret.

Je kunt hier met je eigen tent komen en kiezen uit een natuurlijke ligging of op een speelveldje. Maar je kunt ook slapen in een blokhut, Hans en grietje huisje, een Woody, een compleet ingerichte tent of bijv. een regenbooglodge.


stormbaan kindje wint van vader

Camping en Vakantiepark Witterzomer

Vlakbij Assen ligt het zeer kindvriendelijke vakantiepark en camping de Witterzomer.

Een park waar de kinderen heerlijk kunnen dollen in het openluchtzwembad met waterglijbaan, bij de zwemvijver met zandstrand, op de sportvelden, de speeltoestellen of in onze speciale kinderdisco! Er is tijdens de schoolvakanties een actief recreatieteam die allerlei leuke activiteiten organiseert.

Nieuw in 2019 is de overdekte speeltuin en bowling.

Je kunt hier een plekje op de camping huren of overnachten in een accommodatie. Je kan kiezen tussen een chalet, lodge of vakantiehuis. Er zijn ook groepsaccommodaties voor max. 26 personen.


plaggenhut met stal

Logeren in een plaggenhut bij natuurcamping d'Olde Kamp

Bert en Elly heten je van harte welkom op natuurcamping d'Olde Kamp waar je het echte Drentse leven kan ontdekken vanuit een plaggenhut.

Op de camping kunnen de kinderen heerlijk spelen op de speeltoestellen en hutten bouwen in het bos. Ook is er een dierenweide met geiten, ezels, kippen, konijnen en pony's.

Logeren kan je er in een plaggenhut met heuse bedstee. Er is zelfs 1 hut met stalletje aan het huis. Vanuit het keukentje kijk je door een glazen wand het stalletje in. Super leuk voor de kids!

Ook kan je er een plekje op de knusse camping reserveren en er zijn twee vakantiehuisjes te huur. d'Olde Kamp ligt aan de rand van NP Dwingelderveld in het dorpje Ansen nabij Ruinen.


paarden Camping de Reeënwissel

Camping de Reeënwissel met active gaming en manege

Bij Camping de Reeënwissel gaan ze mee met de tijd. De kinderen kunnen hier active gamen. Een combinatie van gamen en bewegen!

Buiten staat de interactieve voetbalmuur Sutu. Binnen is er een speciale "active game zolder " met de "Eyeplay" een interactieve gamevloer en de X-box Kinect.

Naast de camping ligt een openbaar zwembad waar gasten gratis toegang tot hebben en op de camping is er een manege (eigen paard meenemen is mogelijk), binnen en buiten speelgelegenheid, diverse sportvelden en achter de camping ligt een mountainbikeparcours.

Je kan hier een plekje op de camping of een caravan of tent huren via Ardoer.


Recreatiepark De Tien Heugten

Recreatiepark De Tien Heugten ligt in Schoonloo in de provincie Drenthe, en is een geliefd familiepark waar je bungalows en chalets kan huren. Ze hebben ook een camping waar de mogelijkheid is een plek te huren.

Er is veel te doen voor kinderen op het park want er is een recreatieplas met zandstrand, een zwembad met een 36 meter lange glijbaan, een apart peuterbad, diverse speeltuinen, een midgetgolfbaan en een uitgebreid animatieprogramma in de mei- en zomervakantie

Ook de omgeving is de moeite waard om te ondekken zo zijn er leuke musea, gezellige steden om te winkelen en Wildlands Zoo in Emmen.


Kijk vooral ook bij de


Vond je deze pagina leuk? Klik op de knop hieronder!