De Tjust Archipel in Oost-Zweden, prachtige eilanden rond Västervik

Zweden is het land van veel bossen en meren. In het Oosten van Zweden zijn er vooral eilanden en schiereilanden. Hier bezoeken we de Tjust Archipel rond het stadje Västervik.

We proberen een visje te vangen in de Tjust Archipel

In de zomer van 2015 gaan we via Denemarken naar de Tjust Archipel in Oost-Zweden. We vertrekken uit Kopenhagen om via de Øresund-brug Malmö in Zweden te bereiken.

Tot onze verrassing blijkt dit voor het eerste deel een lange tunnel te zijn. Maar even later volgt dan toch de brug.

Eenmaal in Zweden stuurt de Tom Tom ons eerst over de snelweg richting Helsingborg, en dan verder richting Jönköping.

Maar halverwege die snelweg slaan we af, om vervolgens over provinciale wegen richting Oost-Zweden te rijden.

Een mooie tussenstop bij Växjö

Op de steiger bij Toftastrand

Na een paar uur rijden is het tijd voor een tussenstop. Alleen zien we hier geen wegrestaurants. Na enig zoeken zien we vlakbij Växjö toch wat bordjes die ons naar Toftastrand leiden.

En wat een leuk plekje is dit zeg! Een mooi gebouw met veranda en groot grasveld met uitzicht over een prachtig meer.

Het restaurant is meer een bakkerij, met allerlei taartjes en andere zoetigheid. Geen ramp natuurlijk, we smullen er lekker van.

En daarna nemen we natuurlijk even een kijkje bij het meer, het eerste Zweedse meer wat we zien natuurlijk. We lopen de lange steiger op, kijken naar de visjes en de bootjes en het mooie uitzicht. Dit is dus Zweden!

Een mooie vakantievilla in Loftahammar

Patrick op de veranda van ons vakantiehuis

We vervolgen onze weg en een paar uur later, na langs vele andere meren te hebben gereden, komen we aan in Loftahammar.

Hier verblijven we in de 10-persoons villa Äksedal, een paar kilometer buiten het dorp. Gelegen in de natuur, op een groot, rots- en heuvelachtig terrein.

Als we de villa inspecteren zijn we direct onder de indruk. Wat een ruimte, en wat mooi ingericht. Met behoud van de oude stijl van een echt Zweeds houten huis.

Wandelen in Natuurreservaat Hulöhamn

Wie fotografeert nu wie?

De rest van de dag gebruiken we om lekker bij te komen van de reis. De volgende dag maken we een wandeling in het Natuurreservaat Huöhamn, vlakbij ons vakantiehuis. Als we er naartoe rijden zien we al een paar hertjes in het wild, dat begint goed!

We parkeren de auto en gaan op pad. Een breed pad, maar even later leiden de paaltjes ons het bos in, naar hele smalle paadjes.

Het is een fikse wandeling door het groen, maar de beloning volgt op het eind. We komen aan het water, waar we op de rotsen klauteren, en een prachtig uitzicht hebben.

Naar het vissersdorpje Flatvarp

We lopen over de rotsen in Flatvarp

De volgende morgen besluiten we de weg waar ons vakantiehuis aan ligt helemaal af te rijden naar het vissersdorpje Flatvarp.

Omdat dit deel van Zweden vooral uit eilanden en langgerekte schiereilanden bestaat, is rondjes rijden er niet bij. Flatvarp is dus het eindpunt van een lange route.

Het blijkt maar een heel klein dorpje te zijn. Hier en daar een woning, en aan het einde een haventje. Er zijn wel wat toeristen, die hier een bootje hebben liggen, of die een plekje zoeken op de rotsen.

Wij doen dat ook. Zeb en Tycho rennen wat over de rotsen. Wat een rust hier… jammer dat wij dat snel zat zijn…

Varen tussen de rotsen

Varen tussen de eilandjes door

‘s Middags huren we een bootje, om de rustige kant van de Tjust Archipel zelf te ontdekken. Uitgerust met GPS en een gedetailleerde kaart, want er zijn veel rotsen waar we tussendoor moeten varen.

Ietwat gespannen gaan we dus op pad. Hoe werkt die GPS, en weten we wel zeker dat we alle rotsen ontwijken?

Na een tijdje varen gaat dat wat beter. We komen ook op wat bredere stukken, waar we de vaart er aardig in kunnen zetten. Tot de jongens het een beetje zat zijn, die willen stoppen om te vissen.

Tycho heeft een hengeltje gekocht, en samen met een schepnet gaan we van boord om vanaf de rotsen wat vis te vangen. Dolle pret, al wordt er met het meegebrachte brood weinig gevangen…

Als we het vissen zat zijn gaan we weer aan boord, om tussen de eilandjes en de rotsen weer terug te varen.

En net als we denken overal tussendoor gevaren te hebben, gebeurt toch waar we zo bang voor waren: de motor raakt een rots…

Barbeque op een idyllisch plekje

Barbeque op de rotsen

Gelukkig valt de schade mee en kunnen we gewoon door varen. Maar de schrik zit er wel een beetje in en we zijn blij als we het plekje bereiken dat we op de heenweg al uitgekozen hadden.

Hier leggen we aan en kunnen Patrick en de jongens even gaan zwemmen. Even, want het water blijkt toch wel aardig koud te zijn. Geen probleem voor Zeb, maar Tycho komt er snel weer uit.

Ondertussen steken we het meegenomen barbequetje aan. Wat een geweldig plekje toch weer om heerlijk te dineren. Het is bijna jammer dat het zo lang licht blijft, een mooie zonsondergang is het enige wat nog ontbreekt.

Op zoek naar een eland

Yesss, eland gespot!

Zweden, dat is bos en water. Maar natuurlijk ook elanden in het wild. Al op de eerste dag krijgen we tips waar we het beste naartoe kunnen gaan om ze te spotten.

En op de tweede dag is het al raak. We rijden in de schemering naar het elanden-veldje zoals dat al genoemd wordt. En ja hoor, daar staat er één.

Hij staat een eindje verderop, maar we zijn toch onder de indruk van hoe groot hij is. Hij graast rustig door terwijl wij hem een tijdje bekijken. Totdat Patrick toch te dichtbij komt, waarna hij in een mooie draf in de bossen verdwijnt.

Tot zover onze belevenissen aan de rustige kant van de Tjust Archipel. De volgende dag bezoeken we het stadje Västervik en Gamleby. En de dag erna gaan we naar het eiland Hasselö. Lees onze belevenissen in

Fietsen rond Loftahammar

Is achter deze slagboom de wereld weer bewoond?

We hebben nog één dagje in de prachtige omgeving van Loftahammar. We besluiten een paar fietsen te huren om de omgeving nog beter te verkennen. We krijgen een mooie route en dan gaan we op pad.

Het eerste deel is over asfalt, en gaat heuvel op heuvel af. De jongens hebben het zwaar, totdat ze wat beter overweg kunnen met de versnellingen, dan gaat het wel.

Om een rondje te kunnen maken op de langwerpige schiereilanden, moeten we toch een keer het asfalt af, maar waar? De routekaart is niet heel duidelijk, maar we denken toch de juiste plek gevonden te hebben.

We rijden het bos in, maar even later staan we bij een splitsing waar we weer moeten kiezen. En na die keuze wordt het pad steeds smaller, tot het gewoon stopt. Verkeerde keuze dus en we moeten terug.

We gaan nog even zwemmen bij Camping Tättö

Na de andere kant op gefietst te hebben blijft het onzeker of we wel goed gaan. Maar uiteindelijk komen we weer in een wat meer bewoonde wereld. We eindigen bij camping Tättö, waar we nog heerlijk zwemmen en dineren.

‘s Avonds gaan we nog even elanden kijken (yes, twee stuks!) en dan is het tijd om afscheid te nemen van dit prachtige stukje Zweden.

Dat we in Zweden bossen, water en elanden konden verwachten wisten we wel. Maar toch heeft dit gebied ons verrast. Met zijn mooie eilanden, rotskusten, stranden, en activiteiten voor jong en oud. En met een zonnig land-klimaat, zonder muggen bovendien!

Het Reisaanbod

Wil je ook eens op vakantie in de Tjust Archipel van Oost-Zweden? Hieronder vind je een paar mooie accommodaties om te verblijven:

Västervik Resort

Een mooi vakantiepark bij het stadje Västervik. Het vakantiepark heeft een groot strand aan een baai. En ook een subtropisch zwembad waar je je binnen en buiten uitstekend kan vermaken.

Op het vakantiepark is er ook enorm veel te doen. Er zijn speeltuintjes, sportvelden en minigolf. Je kan fietsen en kano's huren en er zijn verschillende restaurants.

Er zijn verschillende leuke cottages van 4 tot 6 personen in Zweedse stijl om in te verblijven.

Hasselö Hostel

Leuk hostel op het eiland Hasselö

Op het eiland Hasselö ligt dit leuke hostel. Het eiland is te bereiken via een veerdienst met het stadje Västervik, waarbij je je auto op het vasteland achterlaat.

Je kan hier kamers voor 4 personen boeken. De badkamer, keuken en lounge ruimte deel je met anderen.

Ontdek het eiland en het omliggende water door fietsen, kano's of een motorboot te huren.

Vakantiehuizen rond Loftahammar

Het terras van ons vakantiehuis bij Loftahammar

Het (min of meer) vasteland rond Loftahammar is een uitgestrekt gebied met veel bossen en water. Versprei over het gebied liggen verschillende huisjes die in de vakanties te huur zijn.

Veel van de huisjes zijn in Zweedse stijl. En de meesten zijn behoorlijk ruim.

Hoewel het vaak particuliere huizen zijn, is het beheer meestal in handen van een organisatie. Je kan er dan ook gerust vanuit gaan dat je een keurig schoon vakantiehuis aantreft.


Vind je deze pagina leuk? Klik op de knop hieronder!

(Zie je de knop niet? Log dan in op je Facebook account en/of geef Facebook toestemming om cookies te gebruiken)