Västervik en Gamleby in de Tjust Archipel van Zweden

Västervik is de grootste plaats in de Tjust Archipel aan de Oostkust van Zweden. Vanuit ons vakantiehuis in Loftahammar maken we een uitstapje daarheen, met een tussenstop bij het Trollenbos in Gamleby.

Uitzicht vanaf het Folkpark Gamleby

Loftahammar, waar ons vakantiehuis zich bevindt, ligt diep in de Tjust Archipel, op een half uur rijden van de doorgaande weg langs de Oost-kust van Zweden.

Om bij Västervik te komen dienen we eerst weer terug te rijden naar die doorgaande weg.

We maken van de gelegenheid gebruikt om daar te stoppen, bij het plaatsje Gamleby. Hier gaan we op zoek naar het Trollenbos en een leuk vakantieparkje aan het strand.

Het trollenbos in Gamleby

We dwalen door het Trollenbos

Het is even zoeken, maar als we door het charmante kleine centrum van Gamleby gereden zijn zien we de bordjes naar Gamleby Folkpark. Daar moeten zich de trollen bevinden...

We komen op een groot, vrijwel leeg parkeerterrein. Dat we goed zitten zien we aan een groot beeld van een trol. Hier moeten we de bossen in en omhoog te heuvel op.

Onderweg komen we de één na de andere trol tegen, in alle soorten en maten. Er moeten er zo’n 60 zijn in totaal, dus de jongens tellen hardop en rennen omhoog.

Wij nemen wat meer de tijd om de trollen te bekijken. Er zitten hele grappige bij, waar we met z’n allen namen en grappen bij verzinnen. Dolle pret.

Zo merk je nauwelijks dat je ook nog een aardige klim omhoog maakt. En op de top van de heuvel worden we dan getrakteerd op een prachtig uitzicht.

Een leuk vakantieparkje met strand in Gamleby

Het strandje met steiger in Gamleby

Als we weer beneden zijn gaan we op zoek naar de tweede attractie van Gamleby. Er moet hier namelijk een leuk klein strandje zijn.

En inderdaad, helemaal aan de andere kant van het dorp vinden we Hammarsbadet. Naast een leuk strandje blijkt hier ook een vakantieparkje te zijn. En een paar grafheuvels uit de Vikingtijd.

Omdat we ook nog door willen naar Västervik besluiten we hier alleen maar even te lunchen. En de jongens willen natuurlijk even golfen op de leuke mini-golfbaan. Maar zo te zien hadden we ons hier best veel langer kunnen vermaken…

 Västervik Resort met zwemparadijs Lysingsbadet

Het strandje van Lysingsbadet met het zwembad op de achtergrond

Na de lunch vervolgen we de rit naar Västervik. Hier willen we het grootste vakantiepark in de hele omtrek bezoeken: Västervik Resort. En dan met name het nieuwe overdekte zwemparadijs Lysingsbadet.

Als we er aankomen, blijkt het bijna on-Zweeds te zijn. Want zo een groot vakantiepark hadden we hier nog niet gezien.

Er is hier van alles te doen: je kan skelters huren, er is een luchtkussen-parkje, midgetgolf natuurlijk en nog veel meer.

Er is ook een strandje, met daarnaast het nieuwe zwemparadijs. Hoewel het strand gratis is kiezen we toch voor het laatste, daar zijn we immers voor gekomen.

Het zwemparadijs van Lysingsbadet

En daar krijgen we geen spijt van. Hoewel het niet zo groot is als bijvoorbeeld in Lalandia, of in de grotere Nederlandse vakantieparken, is het heel leuk opgezet.

Er zijn leuke familie glijbanen in het familiebad binnen, en een paar hogere en snellere die van buiten naar binnen glijden. Buiten is een zwembad met groot veld om op te zonnen. En er is ook nog een volwassenen-deel met bubbelbaden en sauna’s.

Zeb en Tycho vermaken zich kostelijk bij de verschillende glijbanen. Eerst moeten we nog mee, maar even later krijgen we rust van ze om even te zonnen.

Na een paar uurtjes zwemplezier vinden we het genoeg. We willen immers ook nog iets van het stadje Västervik zien.

Het stadje Västervik

Even poseren in het haventje van Västervik

Dat geeft ons wel de gelegenheid om het stadje Västervik te bekijken. We parkeren tussen de kerk en het ziekenhuis, en wandelen richting het toeristische centrum.

Dat centrum is niet erg groot, en ligt rond de kleine, leuke haven. Hiervandaan vertrekken er ook veerboten naar enkele eilanden in de Tjust Archipel. En er zijn terrasjes en winkels, maar het is vooral chillen langs het water.

Erg druk is het niet in het stadje. Na een korte wandeling eten we wat voor we weer richting ons vakantiehuis in Loftahammar vertrekken.

Västervik is een leuk stadje in  de Tjust Archipel van Oost-Zweden. De vakantieparken en uitstapjes hier en in Gamleby zijn zeer de moeite waard.


Vind je deze pagina leuk? Klik op de knop hieronder!

(Zie je de knop niet? Log dan in op je Facebook account en/of geef Facebook toestemming om cookies te gebruiken)