Een dagtrip naar het eiland Hasselö in de Tjust Archipel van Oost-Zweden

De Tjust Archipel in Oost-Zweden kent vele eilanden. Eén van de grootste daarvan is Hasselö. We gaan er met de boot naartoe voor een leuke dagtrip

Met een gehuurde fiets ontdekken we het eiland Hasselö

Het eiland Hasselö is per boot bereikbaar vanuit zowel Västervik als Loftahammar.

Vanuit Västervik gaat een veerboot in het hoogseizoen. Vanuit Loftahammar kan je met een gehuurde boot of een water-taxi.

Met een gehuurde boot is het vanuit Loftahammar een uur varen, vooral ook omdat je beter de veilige route kunt kiezen.

Wij nemen een water-taxi vanuit Loftahammar. Deze doet er veel korter over, omdat hij een kortere route neemt tussen de rotsen.

Slalommen tussen de rotsen

We moeten slalommen tussen de rotsen

In de haven van Loftahammar lopen we naar de water-taxi, een mooie speedboot. Zeb en Tycho krijgen voor de zekerheid een zwemvest, en dan tuffen we rustig de haven uit.

Als we de haven uit zijn, en even later de smalle doorgang van de baai van Loftahammar gepasseerd zijn, vraagt de kapitein of de jongens niet voor in de boot willen zitten. Dat willen ze wel, en even later hebben ze dolle pret als de boot flink snelheid maakt.

Nadat we een paar eilanden gepasseerd zijn mindert hij vaart. Hier liggen een aantal rotspartijen, en daar moeten we tussendoor slalommen. De meeste rotsen liggen ook nog eens vlak onder water, dus je moet precies weten hoe je moet varen.

De kapitein kent het gebied op zijn duimpje, en vaart er rustig tussendoor. En even later kan de boot weer vaart maken voor het laatste stuk naar Hasselö.

Hallo Hasselö

Hasselö Sand met winkeltje en eetstalletje

We komen aan bij het strand van Hasselö Sand, waar een kleine steiger ligt voor de veerboot en water-taxi’s als de onze. Hier worden we afgezet en we spreken af dat hij we weer om half zes worden opgehaald.

Bij het strandje zit ook een klein winkeltje en eetstalletje, een midget golfbaan en de verhuur van fietsen en kayaks. De fiets is hèt vervoermiddel op het eiland, al kan je je ook laten vervoeren op een quad of achter een tractor.

Wij kiezen voor de fiets en even later gaan we op pad. De eenvoudige fietsen hebben geen versnelling, maar gelukkig is het behalve een paar heuveltjes redelijk vlak.

Al snel komen we bij het eerste en enige restaurant op het eiland. We willen er wel wat eten, maar helaas. Je kan hier alleen eten als je gereserveerd hebt. Hoewel het niet druk is op het eiland is het restaurant bijna altijd vol.

Even vissen tussen Hasselö en Sladö

Vissen is best leuk. Maar wat doe je als je beet hebt?

We fietsen dus maar even door, tot we bij de brug komen naar het eiland Sladö. Hasselö en Sladö zijn in de loop der tijd naar elkaar gegroeid, maar in 2005 is er weer een kanaal tussen de eilanden gegraven, met een bruggetje erover.

Hier gaan we even rustig picknicken. En Tycho heeft zijn hengel weer meegenomen, dus moet er gevist worden. We zien een school van kleine visjes, dus dat zou moeten lukken. Zeker omdat we dit keer wormen hebben meegenomen.

Onervaren vissers als wij zijn, is het een beetje een gehannes om een wurm aan het haakje te krijgen. Samen lukt het echter wel, en even later hangt de dobber in het water.

Door het heldere water zien we precies wanneer er een visje komt knabbelen, en Tycho trekt gehaast de haak met worm weer boven water. Zonder succes, maar na wat meer geduld uit te oefenen haalt hij toch een vis uit het water.

En dan volgt nog meer gehannes, want die vis moet weer van het haakje af. Tycho kan dat nog niet, en papa en mama zijn geen helden. Maar uiteindelijk lukt het toch. Het visje lijkt het niet gered te hebben, maar zwemt later toch weer weg.

Dit tafereel herhaalt zich nog een paar keer, tot we er genoeg van hebben. Met de trotse visser Tycho stappen we weer op de fiets naar Sladö.

Uitgestorven dorpjes

Wandelen door het dorp op Sladö

Het eiland Sladö is een natuurreservaat. Het heeft echter ook een vissersdorpje, waar we naartoe fietsen. We parkeren de fiets buiten het dorp, de rest moeten we wandelen.

Het dorpje heeft typisch Zweedse houten huisjes. En aan de waterkant liggen wat bootjes aan de steigers. Het lijkt wel uitgestorven, maar hier en daar zien we toch een paar mensen lopen.

Jaarrond wonen er op de 2 eilanden samen zo’n 25 mensen. In de zomer zijn dat er zo’n 500, en toch is het erg rustig in dit dorp.

We pauzeren nog even op een steiger aan het water. En wandelen dan weer rustig het dorp uit naar onze fietsen.

Heerlijk spelen aan het strand

Tycho bouwt een stenen-kasteel op het strand

We fietsen rustig terug naar Hasselö Sand, waar we bij het kraampje wat eten bestellen. En dan is het tijd om rustig te relaxen aan het strand.

Het water bij het strand is ondiep, dus van echt zwemmen is weinig sprake. Zeb en Tycho vermaken zich vooral met het bouwen van een zandkasteel, waarvoor ze diverse grote stenen verzamelen.

Even later ga ik met de jongens midget-golfen, terwijl Patrick op de fiets nog even de andere kant van het eiland gaat verkennen. En wat onmogelijk lijkt, lukt hem toch: hij verdwaalt.

Hij bereikt wel wandelend de top van het eiland. Maar op de weg terug pakt hij de verkeerde route, en belandt in het moeras. Moe en smerig van de modder keert hij weer terug, nog net op tijd voordat we worden opgepikt.

Waterpret achter de boot

Tycho op de funtube achter de boot

Op de terugweg met de boot heeft de kapitein nog een verrassing in petto. Hij heeft een fun-band bij zich. En nadat we door de rotsen zijn geslalomd, mogen de jongens om de beurt in dat band achter de boot.

De kapitein waarschuwt de jongens dat hij gaat proberen om ze uit dat band te krijgen. En inderdaad, hij doet flink zijn best met hoge snelheid en snelle bochten.

Het band met de jongens erin scheurt over het water, van links naar rechts. En hij stuitert op de golven, maar zowel Zeb als Tycho blijven er keurig in zitten.

Ze hebben de grootste schik, en willen graag nog een keertje. En dus maken we vele rondjes over het water tussen de eilandjes. Tot het echt tijd is om terug naar Loftahammar te varen.

Verblijf in het Hasselö hostel

Het eiland Hasselö heeft ook een heus hostel. Dus wil je een paar daagjes helemaal tot rust komen op dit eiland? Boek dan een kamer in dit hostel:


Vind je deze pagina leuk? Klik op de knop hieronder!

(Zie je de knop niet? Log dan in op je Facebook account en/of geef Facebook toestemming om cookies te gebruiken)