Bij Puur Terschelling is het gewoon Puur Genieten met een grote G!!!

Op het mooie Waddeneiland Terschelling vind je Paarden- en Schapenboerderij Puur Terschelling. Dit familiebedrijf organiseert vele leuke activiteiten op het eiland èn je kunt er ook logeren. In het appartement Puur Slapen óf op de Puur Camping, in één van de vier unieke Duintenten. Cindy probeerde zo’n tent uit met haar gezin en doet hier verslag.

Daar is 'ie: de vuurtoren Brandaris! Terschelling...here we come!

Eíndelijk! Ruim een jaar later dan gepland, door de inmiddels welbekende oorzaak Corona, zijn wij dit vroege voorjaar dan tóch aangespoeld op Terschelling voor een verblijf bij Puur Terschelling.

Onze twee jongens kunnen niet wachten om kennis te maken met alle paarden, schapen, ezels en de honden Soof en Suus. En natuurlijk om die wel hele bijzondere Duintent uit te proberen!

We vertrekken ‘s middags na schooltijd richting Harlingen om de veerboot naar Terschelling te pakken. De auto laten we staan in Harlingen, onze fietsen nemen we mee.

Yes, we zijn eíndelijk op de Puur Camping!

Na een overtocht van bijna twee uur komt de vuurtoren Brandaris eindelijk in zicht. Onze twee jongens, die gek zijn op vuurtorens, en mooie herinneringen hebben aan een eerdere vakantie op Terschelling, staan te popelen om van boord te gaan.

Na het aanmeren stappen we op onze fietsen en beginnen aan de rit van west naar oost. Want Puur Terschelling ligt in het meest oostelijke dorpje van het eiland, Oosterend.

Gelukkig hebben we de wind in de rug en staat er nog een stralend zonnetje. De weergoden zijn ons dus gunstig gezind!

Heb je geen eigen fietsen bij je? Dan kun je deze huren bij Zeelen Fietsverhuur, vlakbij de veerboot. Je bagage vervoeren ze ook nog voor je, indien nodig.

Onze aankomst bij Puur Terschelling

Wij slapen in Duintent Puur Zilt. De andere drie heten Puur Zon, Zee en Zand.

We worden ontvangen door Jessica, één van de paardenmeisjes, die ons naar onze Duintent brengt.

De Duintenten hebben de namen Puur Zilt, Zon, Zee en Zand gekregen. Wij slapen in Puur Zilt.

Vervolgens krijgen we nog een rondleiding door de stal. De schapen, die het grootste deel van het jaar in de polder staan, zijn nu op de boerderij. Want het is lammetjestijd!

Momenteel worden er dus héél veel lammetjes geboren. En dát zullen we weten!

Terwijl ík in onze Duintent onze bagage aan het uitpakken ben, zien de jongens er al zeven ter wereld komen. Spitsuur in de schapenstal! Aan het eind van het weekend zijn we de tel dan ook kwijtgeraakt….

Mark kan geen genoeg krijgen van de Fatboy hangmat.

Overigens heb ik voor onze boodschappen gebruik gemaakt van de Vakantieservice van één van de lokale supermarkten. De boodschappen zijn vlak voor onze aankomst bezorgd en de mensen van Puur Terschelling hebben ze alvast voor ons in onze Duintent gezet. Wat een service!

En wat staat er verder nog klaar in onze tent? Nou, álles eigenlijk! Een lief welkomstkaartje met twee speeltjes voor de jongens, een zakje boerenchips, een geurig stukje zeep in de vorm van een ezeltje en lekkere chocolaatjes in de koelkast. 

Verder liggen er méér dan genoeg handdoeken en keukensetjes klaar, en zijn onze bedjes al gespreid. Wat wil je nog meer om je (autoloze) vakantie goed te beginnen?

Een goed initiatief trouwens van Puur Terschelling is de Haal & Brengkast, om voedselverspilling tegen te gaan. Heb je houdbare producten over aan het eind van je verblijf en kun je ze niet mee terug vervoeren? Zet ze dan in deze kast! Wellicht hebben de volgende gasten van de camping er nog wat aan. 

De paarden bij Puur Terschelling.
De schapen bij Puur Terschelling.

De unieke Duintenten van Puur Terschelling

Uitzicht op de paardenwei en de duinen vanaf je tent

Wat is er nu zo uniek aan deze Duintenten? Veel! Om te beginnen het uitzicht. De Puur Camping bevindt zich op het achtererf van de boerderij met zicht op de duinen en de paardenwei. Je tent wordt omringd door schapen en lammetjes, paarden en veulens, afhankelijk van de tijd van het jaar.

En dan de bedden. De Duintenten zijn geschikt voor maximaal zes personen. Die kunnen slapen verdeeld over een hoogslaper en twee tweepersoonsbedden. Die laatste twee staan tegen elkaar aan en zijn door een schuifwandje van elkaar te scheiden.

Mijn oudste zoontje, Nick van 10, gaat in de hoogslaper. De jongste, Mark van 6, gaat in het ene tweepersoons bed, manlief en ik in de andere. ‘s Nachts doen we het schuifwandje dicht. En zodra zoonlief ‘s ochtends wakker wordt, mag hij open.

Er staat een paard voor de tent....

En verder? De panorama dakvensters! Vanuit je bed kun je urenlang Puur genieten van de sterrenhemel. Dit vind je nergens anders op Terschelling!

Ben je klaar met genieten? Dan kun je de vensters door middel van de aanwezige gordijnen gewoon afsluiten. Tenzij je gewekt wilt worden door de eerste zonnestralen natuurlijk….wij kiezen voor het laatste, want de jongens zullen tóch vroeg wakker zijn.

Dus nadat we genoten hebben van een lekkere bezorgmaaltijd van Eetcafé De Rustende Jager, kruipen we met zijn vieren onder de wol.

En dan ontdekken we het volgende unieke aan deze Duintent….de dekbedden! Wat een heerlijke dekbedden hebben ze hier! Echt een genot om onder te liggen. Alleen al voor de dekbedden zou je hier een keer moeten gaan slapen.

Alle Duintenten beschikken over eigen privé sanitair achter de boerenschuur. Klein stukje lopen….maar nee, op deze camping hoeft dat niet met je rol WC-papier in je handen. Die hangt namelijk gewoon voor je klaar! 

Wil je meer weten over deze leuke boerderij en hun unieke Duintenten? Of wil je gelijk reserveren? 

Duintent bedden vooraanzicht links
Duintent bedden vooraanzicht rechts

Lammetjes een flesje melk geven….altijd leuk!

Aan het ontbijt in de Duintent

Onder het mom van ’alles eruit halen wat erin zit’ zijn de jongens inderdaad vroeg wakker.  

We genieten dus bijtijds van een lekker ontbijt in onze tent. En als ik dan toch iets te ‘zeuren’ moet hebben….wáár zijn de eierdopjes?!

Maar verder is werkelijk álles aanwezig wat je je maar kunt wensen: van een föhn tot een thermoskan en zelfs een Nespresso apparaat voor een heerlijk kopje koffie. Inclusief cups. 

Altijd leuk! Lekker los gaan op de trampoline!

De jongens vermaken zich de rest van de ochtend op de boerderij. Er is een speeltuin met een grote trampoline en een speelhuisje met glijbaan.

En af en toe nemen ze een kijkje in de stal. En zien ze weer meerdere lammetjes ter wereld komen….zelfs een tweeling!

Rond het middaguur krijgen een aantal lammetjes een flesje melk. En kinderen die dat graag willen, mogen daarbij helpen.

Nou, dat willen die twee jongens van mij natuurlijk wel! Trots geven ze beide dus een lammetje de fles. Zó schattig!

Lammetjes een flesje melk geven
Lammetjes kijken....zo schattig!

Inmiddels is paard Aryanne bij ons op het veldje van de Duintenten gezet. Rustig, bij de andere paarden vandaan. Want ook zíj staat op het punt te bevallen. Het kan één uur duren of een paar uur….maar het gáát vandaag gebeuren, aldus de boer.


Paard Aryanne staat op het punt te bevallen....
Veulentje, kom je al?!

Wandelen op het Wad en oesters toe!

Boerenzoon Bentum weet ons veel te vertellen

‘s Middags gaan we aan de wandel….op het Wad wel te verstaan. De jongste boerenzoon Bentum neemt ons mee op sleeptouw voor een excursie wadlopen. Lopen op het water dus….

Wadloopschoentjes of regenlaarzen zijn in alle soorten, maten en kleuren te leen bij Puur Terschelling.

Nadat we dus allemaal zijn voorzien, vertrekken we richting de zeedijk. Hier stappen we het water op. Of ín? 

Onderweg zien we allerlei zeediertjes, en heeft mijn jongste zoontje Mark al snel door wat het allemaal is. ‘Mama, ze kunnen het beter een zeespeurtocht noemen!’ zegt hij dan ook enthousiast. Ja, hij heeft eigenlijk nog gelijk ook.

Lopen op het water....

Bij terugkomst op de boerderij blijken we niet allemáál droge voeten gehouden te hebben. Sterker nog: ik loop te soppen in mijn laarzen! Maar, geen nood….op het Puur erf wordt de hot tub al voor ons opgestookt.

Maar eerst nog….oesters!!! Buiten bij onze tent, op de picknicktafel, staat allerlei lekkers voor ons uitgestald: glaasjes appelsap, een mandje vers stokbrood, boter, zeezout, schijfjes limoen….en oesters dus! 

Manlief trekt het speciale handschoentje aan, wat er bij ligt, en gaat ze eigenhandig met een mesje openbreken.

En dan moeten we er toch echt aan geloven. Voor het eerst oesters proeven! Langzaam laten we het glibberige zeediertje vanaf de schelp in onze mond glijden. En ze smaken nog lekker óók! Onze oudste kijkt ons aan, alsof we compleet gek zijn geworden en stort zich snel op een stukje stokbrood.

Oesters open maken....
....en oesters proeven!

Na de oesters is de hot tub inmiddels wel opgewarmd voor ons, dus met een wijntje, een biertje en een stapel handdoeken onder onze arm begeven we ons naar de Puur Woolness, achter de speeltuin, waar zich een houtgestookte sauna, een infrarood sauna en de hot tub bevinden. De jongens kunnen niet wachten en duiken er meteen in!

Overigens staat paard Aryanne nog steeds met haar dikke buik op het grasveld voor onze Duintent. Nog geen teken van een veulentje…. 

Lekker opwarmen en spetteren in de hot tub!

In pyjama op kraamvisite in de stal

Hoe mooi om te zien....een pas geboren veulentje!

Diezelfde avond, iets over negenen…..de jongens hebben we na het eten naar bed gebracht. De jongste is al in dromenland.

De oudste ligt in zijn hoogslaper nog even te lezen in een paardenboek. Manlief staat onder hem de afwas te doen (goed geregeld hè?!). En ik? Ik zit foto’s uit te zoeken om een leuke Storie op Instagram voor onze volgers te maken.

Maar ver kom ik niet. Want plotseling wordt de tent opengeritst en steekt de oudste boerenzoon Jochem zijn hoofd om de hoek. Het veulentje is zojuist geboren, in de stal. Als we willen, mogen we komen kijken.

Hallo Minke...welkom op deze wereld!

Dat laten we ons natuurlijk geen twee keer zeggen! Ik probeer Mark wakker te maken, maar niets werkt. Hij ligt echt in coma, het is bijna gewoon zielig. Dus geef ik het uiteindelijk toch maar op.

Nick heeft echter nog nooit zo snel naast zijn bed gestaan! Hup, regenlaarzen aan, jas aan….gewoon over de pyjama! En op naar de stal!

En daar ligt ze dan, vers van de pers! Een prachtig, lief, klein, pikzwart veulentje. Naast haar moeder in het stro. Nog geen kwartier oud. Dat blijft altijd bijzonder, nieuw leven.

Ik word er gewoon ontroerd van, zeker als ik het stralende gezichtje van Nick zie. Hij knielt vlak naast moeder en kind neer, zodat hij oogcontact heeft. Prachtig om te zien….

Dan komt Jochem enthousiast de stal in gelopen. ‘En we noemen haar Minke!’

En daar is ze dan, pal voor onze Duintent: veulen Minke!

Met de ezel naar het strand

Op pad met ezel Freek

En groot is onze blijdschap als de volgende ochtend vroeg paard Aryanne en haar dochter Minke wederom bij ons in de wei voor onze Duintent worden gezet. Nog geen dag oud, en nu al aan het springen en dartelen. Geweldig om te zien! Kan er wel uren naar kijken….

Maar daar is helaas geen tijd voor. Want na het ontbijt gaan we op stap met Freek. Eén van de drie ezels van Puur Terschelling. Sterker nog: één van de énige drie ezels op héél Terschelling. Frans en Silke blijven op de boerderij.

Wat zijn de Wadden toch mooi...

Met routebeschrijving en picknicklunch beginnen we aan de lange route van circa drie uur (er is ook een kortere variant).

De oudste, Nick, is al te groot en te zwaar, maar Mark mag nog op de rug van de ezel. Daar begint hij dan ook gelijk mee. 

We wandelen door de duinen en genieten van de prachtige vergezichten. Het zonnetje schijnt heerlijk, maar het waait wèl flink.

Uiteindelijk komen we aan op het strand. Nooit gedacht, dat ik nog eens met een ezel over het strand zou wandelen! 

De wind blaast ons naar de strandtent Heartbreak Hotel. Waar door corona momenteel alleen drankjes- en maaltijden-to-go verkrijgbaar zijn. En gelukkig mag je gebruik maken van de toiletten. 

Picknicken op het strand met een ezel en windkracht 5!
Freek lust óók wel wat!

We bestellen koffie, thee en warme chocomel en ploffen neer aan één van de picknicktafels op het strand. Freek binden we vast aan de tafel. En dan halen we onze broodjes en appels tevoorschijn.

We gaan met de rug tegen de wind in zitten….anders wordt het zandhappen met windkracht 5! Al picknickend op het strand met een ezel trekken we in ieder geval genoeg bekijks. Zelfs wildvreemde mensen willen met ‘onze’ Freek op de foto.

Na de lunch hebben we nog een korte etappe te gaan, terug naar de boerderij. 

Lekker uitwaaien op het strand met een ezel!

Kaas kopen bij de buren

Kijken bij het schapen melken bij boerderij De Zeekraal

Vlakbij Puur Terschelling, op slechts een paar minuten lopen, vind je nóg een schapenboerderij, namelijk De Zeekraal.

Hier kun je dagelijks rond 16.00 uur komen kijken hoe de boer de schapen uit de wei haalt (buiten corona). En daarna mag je ook nog een kijkje nemen in de melkstal, als de schapen gemolken worden.

Van deze melk maken ze overheerlijke kazen in de eigen kaasmakerij, en deze kun je proeven èn kopen in het boerderij- winkeltje. Ze verkopen óók koeienkaas.

Nick, die gek is op kaas, weet dit nog van ons vorige verblijf op Terschelling. Dus ga ik na de ezelwandeling samen met hem nog even een paar lekkere stukjes kaas kopen om mee te nemen naar huis.

De Zeekraal is overigens een boerderij van BoerenBed. Maar ook als je hier niet verblijft, ben je van harte welkom. Leuk dus om een keertje te doen, als je toch bij Puur Terschelling logeert. Twee keer struikelen en je bent er!

De rest van de dag kunnen we nog genieten van Minke, de lammetjes, de speeltuin en ga zo maar door. Rond vijven mogen de jongens de lammetjes nogmaals een flesje melk geven en Nick helpt mee om de paarden naar de wei te brengen. Het was weer een heerlijke dag! 

Garnalen vangen met de huifkar

Het sleepnet klaarmaken

En dan is onze laatste dag op Terschelling alweer aangebroken! Vanavond nemen we de veerboot weer terug.

Voor vanmiddag stond er eigenlijk nog een huifkartocht op het programma. Door de bossen, duinen, polders en cranberryvelden naar natuurgebied De Boschplaat. Helaas gooit corona hier dan tóch weer roet in het eten….

Maar….niet getreurd! Want wij waren drie jaar geleden twee weken op zomervakantie op Terschelling. En toen hebben wij Puur Terschelling al ontdekt! 

Het sleepnet wordt door de paarden door de zee getrokken

Wij zijn toen namelijk mee geweest met de Noordzeetocht met garnalen vangen. En dit is ècht een aanrader! Superleuk om te doen met kinderen!

Bij deze tocht wordt op het strand een sleepnet achter de huifkar vast gemaakt en door de paarden de zee in getrokken.

Van de vangst wordt ter plekke een aquarium gemaakt, zodat de kids alle krabbetjes, zeesterren, garnalen, platvissen, kwallen en alles wat de zee nog meer te bieden heeft van dichtbij kunnen bekijken.

Alle diertjes worden uiteindelijk weer teruggebracht naar zee, behalve de garnalen! Die worden meegenomen naar de boerderij om gekookt èn geproefd te worden. En je mag ze zèlf pellen....

Ook een toer met één van de stoere 4x4 Landrovers van Puur Terschelling kan door corona helaas niet doorgaan. Deze tochten zijn mogelijk van 1 oktober tot 1 april. Wij waren dus eigenlijk nog precies op tijd. Dit gave ritje is één van de vele leuke winteractiviteiten, die Puur Terschelling in het aanbod heeft. ‘s Winters kun je alleen niet in de Duintenten slapen. Dan zul je het appartement moeten reserveren.

Met de huifkar op het strand
Paardjes aaien!

Nog even de Brandaris gedag zeggen….

Nog even de Brandaris gedag zeggen....

In plaats van de geplande huifkartocht vertrekken we die middag dus bijtijds weer van oost naar west, waar de veerboot vertrekt. Op tijd genoeg om nog even het dorpje West-Terschelling in te lopen en de Brandaris gedag te zeggen.

Ook wandelen we vanuit het dorpje zelfs nog naar boven, naar het uitzichtpunt Kaapsduin, waarvandaan je een prachtig uitzicht hebt op West-Terschelling, de Brandaris, de haven en het Wad.

Aangezien de horeca op de veerboot momenteel gesloten is vanwege corona, halen we op het moment van inschepen snel kibbeling en frietjes bij één van de kraampjes in de veerhaven.

Eenmaal aan boord genieten we hier heerlijk van, terwijl de veerboot wegvaart van de kade. We zien de Brandaris steeds kleiner worden, totdat hij slechts nog een streepje aan de horizon is….

Dag Terschelling, je was weer geweldig!

Ook Puur Genieten bij Puur Terschelling?

Knuffelen met de lieve honden....

Wil jij nu ook wel een keer slapen in één van de unieke Duintenten van Puur Terschelling of in het knusse appartement?

Lees dan verder voor meer informatie over deze boerderij en zijn accommodaties op onze Puur Terschelling-pagina. Je kunt hier ook gelijk een reservering maken of een aanvraag doen.

Verblijf je elders op Terschelling, maar wil je wèl graag mee met één van de activiteiten van Puur Terschelling? Die kun je hier rechtstreeks reserveren.

Wil je nog méér van Terschelling zien dan alleen maar deze boerderij? Kijk dan voor leuke uitstapjes en excursies op onze pagina Terschelling met Kinderen.

Cindy’s verblijf en activiteiten werden aangeboden door Puur Terschelling. 

Kijk zeker ook even naar dit leuke filmpje over Cindy’s verblijf bij Puur Terschelling!


Vond je deze pagina leuk? Klik op de knop hieronder!