Een zonvakantie met baby, waar je op moet letten

Een zonvakantie met je baby is heerlijk. Even lekker weg en relaxen op het strand. Maar let wel op de hitte en voorkom problemen. Hier vind je mijn tips.

Genieten met de baby op een zonvakantie

Met de komst van de baby is er veel veranderd in je leven. Logisch dat je even weg wilt uit de hectiek. En een zon- of strandvakantie is dan ideaal om te relaxen en bij te komen.

Maar pas wel goed op. teveel zon is niet goed voor een baby. En verbranding kan bij een baby tot blijvende schade leiden.

Speciale aandacht vraagt ook je keuze voor een reisorganisatie. Je wilt onnodige stress bij aankomst op je bestemming voorkomen, en je wilt zeker weten dat alles wat je nodig hebt voorhanden is.

Hieronder lees je mijn tips om warmte-problemen te voorkomen en om onbezorgd te kunnen genieten. Of klik direct door naar het Reisaanbod van organisaties die gespecialiseerd zijn in zonvakanties met baby's.

Tijden waarop je de zon beter kunt vermijden

De snelste, en ergste verbranding treedt op wanneer de zon het hoogst staat. Probeer dus om tussen 11.00 en 15.00 uur de zon wat te vermijden.

Daarnaast staat de zon in de zomer pal boven je en kan de verbranding sneller optreden. Met een baby ben je niet gebonden aan de zomer (als het geen ouder broertje of zusje heeft die op school zit). Dus kun je de periodes waarop de zon erg scherp is vermijden. Een zonvakantie in Zuid Europa is ook heerlijk in het voor- en najaar.

Mocht je vanwege minder hitte naar hoger gelegen plaatsen gaan, hou er dan ook rekening mee dat de baby daar ook snel verbrand. Zie daarvoor ook de pagina baby in de bergen.

Tips voor je baby in de zon

Kleine man op kiezelstrand

Een babyhuidje is extra kwetsbaar in de zon. Gebruik daarom de volgende tips om je baby te beschermen:

  • Houd de baby uit de volle zon, leg je kindje bijvoorbeeld onder een boom of parasol
  • Smeer de baby regelmatig in met zonnebrandmiddel. Liefst met een factor 30 of hoger
  • Ga je met de baby zwemmen, dan kun je het beste een T-shirtje aantrekken. Ook in het water kun je verbranden

Wat te doen als je kindje toch verbrand is

Merk je dat je baby toch een beetje verbrand is? Ga dan direct met je baby onder de douche en koel gedurende enige tijd met lauw-koud water.

Smeer het daarna goed in met een speciale aftersun crème die ook geschikt is voor babies. Heb je dit niet dan kun je er ook een dikke laag yoghurt op doen of plakjes komkommer.

Is de verbranding zo ernstig dat er blaren opkomen, raadpleeg dan een arts.

Omgaan met de warmte

Naast het gevaar voor direct zonlicht, kan een baby bij een zonvakantie ook veel last krijgen van de warmte. Om dit te beperken kun je het volgende doen:

  • Laat de baby luchtige kleding dragen, niet meer dan 1 laag en het liefste katoenen kleertjes omdat deze het transpiratievocht beter opnemen.
  • Zet je baby het liefste op een koele plaats en zorg ervoor dat je baby niet op de tocht staat. Ook op zonloze dagen kan de temperatuur behoorlijk oplopen, hou daar rekening mee. Is er binnen geen koele plaats, zet de baby dan buiten in de schaduw.
  • 's Nachts is een hemdje en pyjama met lange mouwen en lange broek voldoende. Dek je kind luchtig toe met een katoenen lakentje. Een stevige molton of een moltonhoes om de matras neemt voldoende transpiratievocht op. In de box kun je om het plastic boxkleed een moltonhoes of een hoes van badstof leggen.
  • Bescherm de baby tegen vliegen, muggen en andere vliegende insecten door een laagje vitrage over het campingbedje, box of kinderwagen te leggen. Veel fabrikanten van kinderwagens bieden ook passende klamboes voor de kinderwagen, informeer daarnaar bij je babyspeciaalzaak.
  • Ga je wandelen, doe dan de kap van de wagen omlaag, anders wordt het erg warm in de wagen. Je kunt je baby beschermen met een parasolletje of door in de schaduw te blijven. Doe je kind een hoedje op, als het in de zon loopt of ligt.
  • De baby heeft meer behoefte aan vocht in warm weer. Geef wat extra gekookt en afgekoeld water. Als je in Nederland bent kun je ook koud stromend leidingwater nemen. Geef liever geen zoete drankjes. Je kind krijgt er nog meer dorst van.

Als je kind door warmte bevangen is geraakt, merk je dat aan hoofdpijn, misselijkheid, duizeligheid en een hoogrode kleur op het gezicht.

In ernstige situaties heeft een kind een zwakke en onregelmatige pols en transpireert het niet meer. Zet in dit geval je kind op een koele plaats, spoel het gezicht af met koud water en houdt de polsen onder de koude kraan. Als na tien minuten geen verbetering optreedt, waarschuw dan een arts.

Het Reisaanbod

Vrijwel iedere reisorganisatie beweert voorbereid te zijn op gezinnen met een baby. Vooral bij zonvakanties blijkt dit nog wel eens tegen te vallen.

Onderstaande organisaties beveel ik je aan omdat ze de beste faciliteiten bieden voor baby's en kleine kinderen.

TUI babyvriendelijke zonvakanties

TUI heeft een aantal leuke appartementen in hun programma voor een fijne zonvakantie met een baby. In een appartement heb je meestal net wat meer ruimte en de mogelijkheid om zelf het eten voor de baby op te warmen.

Daarnaast hebben zij diverse babyvriendelijke hotels in hun programma. .Zo zijn er de Robinson Hotels, dit zijn luxe all-inclusive hotels waarvan sommige hotels een speciale babyclub hebben.

Ook onder de TUI blue for families zitten hele leuke hotels met goede faciliteiten voor baby's. En als je kindje iets ouder is, dan kan je nog kiezen voor de hotels waar de Nederlandstalige TUI kids club aanwezig is

Vacanceselect baby en peuter campings

Een zonvakantie met baby bij Canvas

Bij Vacanceselect hebben ze een selectie gemaakt van campings die geschikt zijn voor een vakantie met je baby of peuter. En veel campings zijn te vinden rondom de Middellandse zee. Ideaal dus voor een heerlijke zonvakantie!

Per camping kan je onder de accommodatiebeschrijving zien of er een babybedje en kinderstoel kan bijboeken. Vaak is dat gratis.


Vind je deze pagina leuk? Klik op de knop hieronder!

(Zie je de knop niet? Log dan in op je Facebook account en/of geef Facebook toestemming om cookies te gebruiken)