Een vakantie in West-Vlaanderen met kinderen: Brugge, Leiestreek en Westhoek

De provincie West-Vlaanderen loopt van Brugge tot aan de Westhoek tegen de Franse grens. Een streek met veel leuke dorpjes en steden, ook voor kinderen!

De provincie West-Vlaanderen is het meest westelijk deel van België. Het loopt van de mooie stad Brugge tot aan de Franse grens.

Let op: we hebben een aparte pagina over de Belgische kust, ook wel Westkust genoemd, die ook geheel in West-Vlaanderen ligt.

De provincie kent verschillende streken: het Brugse Ommeland, de Leiestreek en de Westhoek tegen de Franse grens. Hoewel hier nog veel sporen van de eerste Wereldoorlog te vinden zijn, is het ook een geschikte provincie voor een kindervakantie.

Overal vind je hier in de natuur namelijk leuke speelplaatsen. En er zijn verschillende speurtochten voor kinderen uitgezet, zowel in de natuur als in de leuke dorpen en steden.

Je leest er meer over hieronder, of klik direct door naar het

Brugge, stad van friet, bier en chocolade

In 2007 brachten we een bezoekje aan Brugge, hier op de Grote markt

Brugge is een prachtige Middeleeuwse stad, met leuke grachten en oude monumenten. Een boottocht is hier zeker aan te raden, evenals het beklimmen van de hoge Belfort toren, voor een prachtig uitzicht.

Maar Brugge is ook de stad van friet, bier, en chocolade. Je kan hier namelijk naar het frietmuseum, het chocolademuseum, en het is ook leuk om een brouwerij te bezoeken!

Maar dat is nog lang niet alles. Brugge heeft vele mooie plekjes. Er zijn 4 leuke wandelingen voor kinderen uitgezet. Speurtochten eigenlijk, waarbij kinderen de stad op een interactieve manier ontdekken.

Polders en kastelen in het Brugse Ommeland

Rondom Brugge ligt het Brugse Ommeland. Een afwisselend gebied van polderlandschap achter de duinen tot aan de heuvels bij Tielt.

Daartussen ligt een land van kastelen en abdijen. Neem een kijkje in het Kasteel van Loppem of Kasteel Wijnendale. Maar ook in een stadje als Torhout zijn mooie oude monumenten te bewonderen.

In het hele Brugse Ommeland vind je mooie natuur. Met talloze natuurspeelplaatsen voor kinderen. Bij Torhout ligt bijvoorbeeld het speelbos TorWoud. En bij Jabbeke liggen de Speelplekke en, schrik niet, het Moordenaarsbos.

De Leiestreek, met speurtochten en middeleeuwen

Wat verder naar het Zuid-Oosten stroomt de rivier de Leie, vanuit Frankrijk tot hij in Gent in de Schelde stroomt. Deze streek, rond de steden Kortrijk en Roeselaere, wordt dan ook de Leiestreek genoemd.

Ook hier weer een mooie natuur met diverse speeltuintjes en speelbossen. En er zijn diverse speurtochten in de bossen uitgezet.

Kortrijk is een mooi stadje langs de Leie en zeker een bezoek waard. Bijzonder hier is het museum Kortrijk 1302. Hier leer je, gekleed als prinses of in een maliënkolder, alles over de Middeleeuwen en de slag bij Kortrijk uit dat jaar.

De Westhoek, herrezen uit de slagvelden van WO I

Boekje van één van de speurtochten in de Westhoek

De Westhoek is de streek in West-Vlaanderen tegen de Franse grens (en deels er over). Hier, en dan met name rond Ieper, werd in de eerste wereldoorlog veel gevochten.

Nu, 100 jaar later, is de streek herrezen. Hoewel er natuurlijk nog veel over de oorlog te vinden is, zijn er ook veel activiteiten voor kinderen te vinden in de leuke dorpen en stadjes.

Bij het toerismebureau van Westhoek kan je een vakantieboek voor de kinderen ophalen. En zij hebben ook diverse speurtochten in verschillende stadjes en door het bos, en fietsroutes voor gezinnen.

Ga op zoek naar de slapersbank in Veurne. Of vaar mee met Kapitein Hupsakee in Lo-Reninge. En zoek de dader in het Hellegatbos. Dit zijn slechts enkele van de vele tochten in de Westhoek. Er is slechts één probleem: te weinig tijd om het allemaal te doen...

Pretparken en speeltuinen

Bellewaerde is een bijzonder pretpark bij Ieper. Bijzonder, want het is een combinatie van pretpark en dierentuin. En dan niet met kleine attracties ofzo. nee hoor, flinke achtbanen en waterattracties. En ook nog veel dieren. Heel erg leuk dus!

Het Boudewijn Seapark Brugge is een dolfinarium waar je kan genieten van dolfijnen en zeeleeuwen shows. Maar het heeft ook leuke attracties zoals de achtbaan Orca Ride en de piratenboot Sancta Maria. En er zijn ook grote speeltuinen.

In Familiepark de Sierk kunnen kinderen het ondervinden hoe het is om circusartiest te zijn. Leer fietsen op een eenwieler, jongleren, en slingeren aan de trapeze. Let op: alleen open in de (Belgische) vakanties.

Het Reisaanbod

Logeren bij de boer

Kinderen in een bootje

Boerenbed Hoeve Brugge Collection

Vlakbij Brugge, in het Brugse Ommeland ligt de boerderij van de familie Verhegge. Bij Hoeve Brugge Collection draait het vooral om de koeien. Maar op het erf zijn ook andere boerderijdieren.

Elke ochtend mogen de kinderen helpen bij het voederen van de dieren met boer Willy of boer Sam. Daarna kunnen ze op de boerderij spelen, bootje varen, een potje boerengolf spelen en als het maïs hoog genoeg is in het maïsdoolhof.

Je logeert hier in een mooie Boerenbedtent met houtkachel en bedstee. Er zijn een aantal tenten met ensuite badkamer of met een hottub.


Boerenbedtent met uitzicht op kinderspeelplaats

Boerenbed Hoeve den Overdraght Collection

Vlakbij de Franse grens en de kust ligt Hoeve den Overdraght Collection. Deze boerderij is van Filip en Ann en heeft Jerseykoeien. 

Het fijne van deze boerderij is dat de tenten rond het speelplein staan. De kinderen kunnen dus heerlijk spelen terwijl jij ze vanaf het terras van je tent in de gaten kan houden.

De boer of boerin neemt je graag mee voor een rondleiding om de dieren van dichtbij te bewonderen. Bijzonder is het om mee te doen aan de creatieve workshop wat je met wol kan doen.  En met mooi weer kan je afkoelen in het boerenzwembad.

Je slaapt hier in een Herenboertent met badkamer.


Kindvriendelijke vakantieparken

Waterpret in de wildwaterbaan

Waterpret bij Center Parcs de Haan

Naast waterpret op het park kun je ook veel waterpret beleven op het strand. Want Center Parcs de Haan ligt op wandelafstand van het strand van het pittoreske De Haan.

Op het park zijn diverse kleine speeltuintjes en een indoor speelhal voor als het weer wat minder is. In het subtropisch zwemparadijs de Aqua Mundo is een vernieuwd golfslagbad en er zijn stoere interactieve glijbanen. Voor de kleintjes is er een kinder-doe-bad en het hele gezin zal uren pret hebben in de wild water river.

Natuurlijk zijn Orry en zijn vriendjes ook van de partij op dit park. En zijn er vele activiteiten waar je aan mee kan doen. Van leuke workshops tot sportieve strandtoernooien.

De cottages zijn allemaal vernieuwd en zijn te boeken voor 2  tot max. 12 personen.


Sunparks Oostduinkerke aan zee

Op een paar kilometer van het strand, vlakbij de badplaatsen Nieuwpoort en Koksijde ligt Sunparks Oostduinkerke aan zee.

Het subtropisch waterparadijs Aquafun heeft een golfslagbad, een black hole glijbaan en peuterbad. Er is een grote overdekte speeltuin en diverse buitenspeeltuintjes.

Je kan er een vakantiehuis huren voor max. 8 personen. De huisjes hebben allemaal een eigen tuin.


Roompot Breeduyn Village

Vakantiepark Breeduyn Village is een gloednieuw park dat in 2017 zijn deuren heeft geopend. Het park ligt op 5 minuten lopen van het strand.

De bekende badplaats Oostende ligt op een half uur rijden, met zijn promenade, winkeltjes en Fort Napoleon. In de directe omgeving van het park kan je lekker rondstruinen in de duingebieden en op het strand en bij thuiskomst spelen in de speeltuin op het park.

De luxe villa's van 4- tot 8 personen zijn van veel gemakken voorzien en te boeken bij Roompot.


Leuke campings in West Vlaanderen

Camping Nieuwpoort

Op 5 km van het strand en direct aan de grote recreatieplas De IJzermonding ligt Camping Nieuwpoort.

Deze familievriendelijke camping heeft een mooi openluchtzwembad met glijbaan. Er is een avonturenspeeltuin, een binnenspeeltuin met ballenbak, kleine kinderboerderij met herten en animatie in de zomervakantie.

Via Vacanceselect en Bestcamp kan je hier een stacaravan huren voor max. 6 personen.


Camping Klein Strand

Aan de Belgische kust in Jabbeke ligt Camping Klein Strand. De camping heeft een eigen recreatiemeer, met zandstrand en lange glijbaan, waar je heerlijk kunt zwemmen en watersporten.

Cool is de mogelijkheid om te leren waterskiën. In het hoogseizoen worden er ook spectaculaire waterskishows gegeven.

Er is ook een klein ondiep zwembad. Plopsaland ligt op 50 km.


Hotels met familiekamer

Familiekamer in Brugge

Golden Tree Hotel in Brugge

Het Golden Tree hotel in Brugge ligt in het centrum van Brugge, op 800 meter van de Grote Markt en het Belfort.

Het hotel heeft naast kinderbedjes op aanvraag verder geen speciale faciliteiten voor kinderen. Maar het heeft wel fijne familiekamers voor max. 4 personen, gratis WiFi en een terras. Het treinstation van Brugge ligt op 1 km afstand.

Hotel Koffieboontje heeft ook een familiekamer en gratis Wifi.

Het Floris Hotel Bruges heeft naast de familiekamer en gratis wifi ook een binnenbad, spellekamer en speeltuintje.


Vond je deze pagina leuk? Klik op de knop hieronder!