Vakantieboerderij Aan de Vleterbeke in België: dat is zwemmen, dieren en buitenleven

Bij Aan de Vleterbeke in West-Vlaanderen verblijf je in een prachtige vakantiewoning op een superleuke boerderij met veel diertjes, een privé zwembad en een binnenspeelruimte. Hier krijg je de kids niet meer weg! Wij gingen jullie voor.

Bij vakantieboerderij Aan de Vleterbeke kun je letterlijk alle kanten op. Op nog geen half uurtje rijden van de Belgische kust, maar ook met Noord-Frankrijk binnen handbereik en veel leuke uitstapjes in de omgeving, is deze boerderij ideaal gelegen voor een heerlijke vakantie met kinderen.

Genieten bij boerderij Aan de Vleterbeke!

Wij zijn nog op zomervakantie in Friesland, als ik de vraag krijg of wij ook nog even een vakantieboerderij in België willen 'uitproberen'.

Gek op boerderijvakanties als wij zijn, hoef ik hier natuurlijk niet lang over na te denken.

Manlief kan zo last-minute in het hoogseizoen geen vrij meer krijgen, dus stap ik een week later samen met mijn twee jongens Nick en Mark in de auto richting onze zuiderburen.

Behalve wat oponthoud rond de ring Antwerpen verloopt onze reis voorspoedig en komen wij in de loop van de middag aan in West-Vleteren bij boerderij Aan de Vleterbeke.

Twee van de vier lieve honden van Aan de Vleterbeke: Bijou en Bella

We worden hartelijk ontvangen door boerin Evy èn een paar honden.

Bij Aan de Vleterbeke vind je vier mooie glampingtenten, pal aan de koeienwei, en een luxe 10-persoons vakantiewoning.

Ik durf het bijna niet te zeggen, maar wij mogen met zijn drietjes verblijven in de vakantiewoning!

Boerin Evi leidt ons rond en daarna ga ik aan de slag met uitladen en uitpakken.

Op de royale eettafel tref ik een heerlijk welkomstgeschenk met Belgische lekkernijen aan. Altijd leuk als een accommodatie zoiets doet.

Maar waar zijn de jongens eigenlijk gebleven? Plotseling hoor ik achter me een harde plons…..

Elke dag zwemmen in ons eigen zwembad

Deze waterrat kan zijn geluk niet op deze week!

Ik kijk achterom en zie, dat Mark al een duik in ons privé zwembad heeft genomen.

In ons wát?! Ja, je leest het echt goed: we hebben gewoon een privé zwembad.

Het is een binnenzwembad, grenzend aan ons terras, en vanuit het keukenraam heb je er ook zicht op. De schuifpui kan lekker open voor frisse lucht.

Met de zomerse 33 graden, die dit weekend wordt verwacht, hadden we het niet beter kunnen treffen.

De dagen van Mark beginnen en eindigen hier de rest van de week dan ook in ieder geval met een duik in het zwembad. Mijn waterratje met drie zwemdiploma's kan zijn geluk niet op!

Het zwembad is te gebruiken van circa april tot en met oktober. Je kunt erin en eruit via een brede trap. Het is 1.65 diep, 4 meter breed en maar liefst 8 meter lang. Een douche en toilet zijn ook aanwezig.

De mooie vakantiewoning van Aan de Vleterbeke

De grote eettafel in de royale woonkeuken met open haard

Behalve het privé zwembad, mag ook de rest van de vakantiewoning er wezen. Het is een leuk wit huisje, bestaand uit twee verdiepingen.

Beneden vind je een royale woonkeuken, met alle moderne voorzieningen, een mega grote eettafel en een gezellige houtkachel.

Grenzend aan de ene kant van de woonkeuken bevindt zich de sfeervolle woonkamer, wederom met houtkachel.

Er is digitale televisie, een kast vol spelletjes en leesvoer en een kist met kinderspeelgoed. Overigens heb je ook overal goede wifi.

De knusse woonkamer met open haard

Aan de andere kant van de woonkeuken vind je een slaapkamer met een tweepersoons bed en een houten kinderbedje, en een badkamer met douche, toilet en dubbele wastafel. Ik neem mijn intrek beneden voor deze week.

Op de bovenverdieping zijn nóg drie slaapkamers, waarvan één met een tweepersoons bed en een houten kinderbedje, één met een tweepersoons bed en een éénpersoons bed, en eentje met een stapelbed (van drie bedden).

Nick kiest voor de eerste slaapkamer, Mark gaat in de tweede.

Ook zijn er nog twee badkamers boven: een kleintje, met douche, toilet en wastafel, en een hele ruime met douche, toilet, dubbele wastafel en ligbad. Vanaf het toilet kijk je door het raam uit op de koeienwei.

Eén van de slaapkamers van boerderij Aan de Vleterbeke
De badkamer boven met ligbad en aparte douche

Zo'n ruime vakantiewoning met zwembad willen we natuurlijk niet helemaal voor onszelf alleen houden….dus nodigen we wat gasten uit. Tijdens onze vakantie in Friesland is Mark dikke vrienden geworden met een jongetje uit….België!

Helaas gingen zij na één week alweer naar huis, terwijl wij nog een week langer bleven. En zij blijken dus slechts drie kwartier bij boerderij Aan de Vleterbeke vandaan te wonen.

Het vriendje komt dus twee dagen logeren, samen met zijn grote zus, die van Nick's leeftijd is. Het vriendje gaat bij Mark op de kamer, het zusje neemt het stapelbed. Handig, zo'n grote vakantiewoning!

Maar liefst twee binnenspeelruimtes voor de kids

Sjoelen met poes Loes!

En dan hebben we nóg niet alles gehad! Vanuit de vakantiewoning van boerderij Aan de Vleterbeke loop je het terras op.

Maar behalve het binnenzwembad, grenzen daar nog twee ruimtes aan.

In de één vind je een wasmachine en een droger en….véél belangrijker voor de kids….een tafeltennistafel!

In de andere ruimte vind je tafelvoetbal, een biljarttafel, en een sjoelbak. Hoe veel beter kan dit nog worden?

En geloof me…..niet alleen de kinderen vinden dit leuk! Een ouderwets partijtje sjoelen is toch ècht jeugdsentiment. En ook boerderijpoes Loes geniet met de jongens mee!

Tafeltennissen met poes Loes!
En tafelvoetballen met poes Loes!

Behalve het terras tussen de vakantiewoning en het zwembad, ligt er ook nog een tuin rondom het huis. Hier loop je naar toe vanaf het terras, of van binnenuit vanuit de grote woonkeuken. Daar zit namelijk de voordeur. Zowel op het terras als in de tuin staat een tafel met stoelen.

Het speelveld met kampvuurplaats bij de glampingtenten
Alle koetjes kijken....

Vanuit de tuin kun je ook nog eens een hekje door naar de glampingtenten. Hier vind je een speelveldje met schommels, een glijbaan, een trampoline en een kampvuurplaats.

Op het erf van de boerderij vind je nog zo'n zelfde speelveld, en een schuur vol met skelters, traptractors en driewielers. Alle gasten mogen van alles gebruik maken.

De vier glampingtenten van Aan de Vleterbeke aan de koeienwei

Rondleiding van de boer

Onderonsje met de koeien

Boer Gerdy komt ons hoogstpersoonlijk uitnodigen voor een rondleiding over zijn boerderij. Daar zeggen wij natuurlijk geen nee tegen.

Op boerderij Aan de Vleterbeke worden vleeskoeien en vleesvarkens gehouden. Ook zijn er alpaca's, kippen en konijnen.

En veel honden en katten. Die ons ook regelmatig even op ons terras met een bezoekje komen vereren.

We krijgen een rondleiding door alle stallen. Een deel van de koeien staat binnen, een deel buiten.

De alpaca's voeren!

In de konijnenschuur kunnen we konijntjes aaien en knuffelen. De kippen scharrelen overal rond, vooral langs de glampingtenten. Gezellig even kakelen!

De jongens mogen de alpaca's wat sneetjes brood geven.

Aan het eind van de rondleiding heeft de boer nog een verrassing voor ons in petto….één van de poezen, Kitty, heeft namelijk een nestje van vier kittens!

Uit het niets komt hij met vier poezenbeesten in zijn armen aangelopen.

Mijn jongens zijn gek op katten (we hebben er zelf ook eentje thuis) en raken niet uitgeknuffeld met deze lieve kittens.

Konijntjes knuffelen!
En er zijn maar liefst vier kittens!

Leuk detail is, dat boerin Evy en boer Gerdy beide niet zijn opgegroeid op Aan de Vleterbeke. De boerderij is dus niet van één van hun ouders geweest. Zij hebben de boerderij in 2009 overgenomen van de vorige eigenaar. Die had een conciërge in dienst, die in het witte huisje woonde, dat nú dus de vakantiewoning is.

Wat een gezellige beestenboel bij Aan de Vleterbeke!

De bakker bezorgt aan huis!

De lokale bakker bezorgt aan huis!

En wat is het genieten in die vakantiewoning èn van boerderij Aan de Vleterbeke!

Mark begint elke ochtend met een frisse duik in het zwembad.

Vervolgens genieten we van een uitgebreid ontbijt, wat we door het mooie weer grotendeels buiten in de tuin kunnen doen. Hier hebben we uitzicht op de koeien van een buurman.

Over buurmannen sproken: de ene buurman heeft een restaurant met paardenstal, waar je een huifkartocht kunt regelen. En de andere buurman verhuurt vespa's, voor een leuke tocht door de omgeving. Het is maar, dat je het weet….

Ons ontbijt met verse broodjes van de bakker, eitjes van eigen kippen en Belgische lekkernijen

Voor het ontbijt bestellen we brood en lekkere broodjes bij de bakker in het dorp.

Als je vóór 17.00 uur online besteld en betaald en erbij vermeld, dat je in de vakantiewoning van boerderij Aan de Vleterbeke verblijft, wordt het de volgende ochtend tussen 07.00 en 09.00 uur bezorgd.

En nee, je wordt hiervoor niet uit je bed getrommeld. Ze hangen het zakje gewoon aan de voordeur of zetten het in de vensterbank.

Verder drinken we de lokale vruchtensapjes, die in ons welkomstgeschenk zaten, eten we eieren van eigen kippen en smullen we van de boerenpaté uit de hoevewinkel.

Hoevewinkel met vlees van eigen boerderij

Pizza Party!

Ja, die is er dus óók nog! Boerderij Aan de Vleterbeke heeft een hoevewinkeltje, waar ze producten van eigen boerderij, streekbieren en streekproducten verkopen. 

Je vindt hier vlees, boerenpaté dus, kant en klare maaltijden, kaas, eieren en lekker boerenijs.

Ook kun je heerlijk barbecuevlees bestellen. En ja, iedere accommodatie bij boerderij Aan de Vleterbeke beschikt dus over een eigen barbecue.

Burger Party!

Alles wat je er maar voor nodig hebt, is verkrijgbaar in de winkel.

De winkel is geopend op donderdag, vrijdag en zaterdag voor bezoekers van buitenaf, maar boerderijgasten kunnen altíjd bij boerin Evy terecht.

Wil je ook eens iets unieks proberen? Boerin Evy kan ook een boerenplankje, een tapasplank of een kaasplank voor je gezelschap verzorgen.

En wat te denken van een Pizza Party en een Burger Party?

Pizza Party en Burger Party: wat een feest!

Niets leukers dan zelf je pizza versieren!

Een Pizza Party en een Burger Party? Dát willen wij wel eens uitproberen! Klinkt geweldig voor de kids. Het wordt een tropisch warm weekend, dus niets heerlijkers dan buiten eten èn zwemmen in ons zwembad.

We beginnen met de Pizza Party. Je kunt hiervoor de speciale tafel pizza-oven van boerin Evy huren.

Ik dek de tafel op ons terras naast het zwembad en stal alles uit op het extra tafeltje, dat in de binnenspeelruimte staat.

In het Pizza Party pakket zitten mini pizzabodems, diverse soorten kaas, lekkere kruiden en heel veel soorten garnituur, van groenten en vlees tot zelfs vis!

En óók zo leuk: je eigen broodje hamburger beleggen met allerlei lekkers!

De jongens vinden het geweldig om steeds hun eigen pizzaatje met andere lekkere dingen te beleggen en vervolgens zelf te bakken in het oventje.

En na ieder pizzaatje nemen ze eerst een duik in ons zwembad, alvorens aan de volgende pizza te beginnen. Wij hebben dus eigenlijk een Pizza Pool Party!

De volgende dag proberen we de Burger Party uit, samen met onze Belgische vakantievrienden uit Friesland (snappen jullie het nog?!). Dit keer eten we in de tuin, met uitzicht op de koeien.

Bij gebrek aan mijn eigen man....dan maar een Belg!

Ook dit is weer superleuk! Per persoon krijg je zes verschillende huisgemaakte mini hamburgers, met kleine witte en bruine bolletjes, sla en en koude groenten, gefruite uitjes en sausjes.

Zelf zorg ik nog voor een salade en stokbrood met kruidenboter. Stokbrood bezorgd door de lokale bakker natuurlijk!

Bij gebrek aan mijn eigen man, steekt de Belgische vader de barbecue aan, samen met Nick. Zijn gaan vanavond over de burgers.

En ook nu wordt er tussen de burgers door steeds weer een duik in het zwembad genomen. De kids vermaken zich super samen. Als toetje heb ik nog lekkere boerenijsjes uit de hoevewinkel.

Bij minder mooi weer kun je dit natuurlijk ook gewoon binnen doen, bijvoorbeeld met een grillplaat. Die heeft boerin Evy ter beschikking. Heb je liever een gourmetschotel? Dát kan ook. Gezellig aan die grote keukentafel bij de open haard….

Hoe meer zielen, hoe meer vreugd in het ruime zwembad van Aan de Vleterbeke!

Aan leuke uitstapjes geen gebrek

Ondanks dat het superleuk is bij boerderij Aan de Vleterbeke, maken we ook nog een paar toffe uitstapjes in de omgeving.

Zo zoeken we het wat hogerop met de Cordoba Kabelbaan en bekijken we het Vlaamse Heuvelland van bovenaf. Daarna genieten we van een ijsje op het bijbehorende terras, waar de stoeltjeslift aan je voorbij gaat.

De kabelbaan van Cordoba....zoek de jongens!
Lekker veel bewegen op het Multimovepad!

Ook lopen we het Multimovepad in de Sixtusbossen. Dit is een bewegwijzerde boswandeling en voor de kids kom je onderweg van alles tegen: een klimpalenparcours, een evenwichtsbalk, een duikelrek, een touwenparcours, een klimnet, schommels, glijbanen… kortom: hoe maak je een boswandeling leuk voor kinderen?

Aquapark Bellewaerde....je kunt zo een rondje door het hele zwembad maken.

De naam verklaart zich vanzelf: dit is een pad, waar je veel beweegt! Overigens maken wij dit uitstapje samen met onze Belgische vakantievrienden….uit Friesland!

Evenals ons volgende uitstapje naar Aquapark Bellewaerde!

Ondanks, dat we zelf een zwembad bij ons huisje hebben, zoeken we hier toch nog wat méér waterpret op.

Van diverse soorten (banden)glijbanen tot een jungle expeditie en een aquafort, van een Bambino Beach voor de allerkleinsten tot een klimmuur voor de grotere kinderen. Je vindt hier zelfs een aquarium!

Liever niet zwemmen? Naast het Aquapark ligt óók nog Pretpark Bellewaerde!

Ja, wat moet je?!

Op nog geen twee kilometer van boerderij Aan de Vleterbeke vind je Dierenpark De Zonnegloed.

En dit is niet zómaar een dierenpark! Nee, in dit park wordt onderdak geboden aan wilde dieren in nood, die om wat voor reden dan ook niet terug kunnen naar de natuur.

Vaak hebben ze trieste dingen meegemaakt, zoals mishandeling, of werden ze gedumpt of in de steek gelaten. Hier zitten ze rest van hun leven goed.

Dit dierenpark krijgt geen subsidie van de overheid en draait dus geheel op zijn bezoekers en donateurs. Als je dit dierenpark bezoekt, steun je dus ook gelijk een goed doel.

Een koekjesproeverij....welk kind wil dat nu niet?

Volg de wandelroute door het park, zodat je zeker weet, dat je alles gezien hebt.

Onderweg kom je ook diverse picknickplaatsen tegen en speeltuintjes voor de kids. Horeca en giftshop zit alleen bij het begin- / eindpunt.

Op de enige iets minder mooi weer middag gaan we even naar het bezoekerscentrum van Jules Destrooper. 

Hier ontdek je álles over deze heerlijke Belgische koekjes: hoe ze zijn ontstaan, hoe ze worden gebakken en vóóral: hoe ze smaken!

Want aan het eind van je bezoek is er een proeverij! Èn een winkel natuurlijk! Wij gaan dan ook met een paar pakken koekjes weer naar huis. Vinden je kids al die info wat te saai? Gelukkig kun je alles ook gewoon zien in de mooie film, die wordt getoond.

Uitstapjes met een educatief tintje?

Bezoek een gezellig stadje en geniet van Belgische frietjes en bier!

Wil je je kinderen nog een beetje geschiedenis bijbrengen? Je bevindt je hier in een voormalig oorlogslandschap, dus dat gaat goed komen.

Naar aanleiding van de 100-jarige herdenking van deze oorlog, zijn er diverse toeristische fiets-, wandel- en autoroutes ontwikkeld.

Deze routes verbinden diverse musea, begraafplaatsen en monumenten met elkaar, die aan de oorlogstijd herinneren.

Zo vind je bijvoorbeeld in Ieper het Flanders Fields Museum. Combineer dit met een bezoek aan deze leuke stad en maak ook nog een mooie wandeling over de vestingmuren.

Overigens wordt hier nog steeds elke avond, stipt om 20.00 uur, de Last Post geblazen en een minuut stilte gehouden, onder de gewelven van de Menenpoort, om de ruim 55.0000 vermiste soldaten te gedenken. De Last Post gaat áltijd door, ongeacht de weersomstandigheden.

Oh ja, je eet in Ieper trouwens het lekkerste ijs èn wafels bij Il Gusto d'Italia.
Andere leuke stadjes in de buurt zijn bijvoorbeeld Poperinge, Veurne en Diksmuide.

Ook naar boerderij Aan de Vleterbeke?

Het ontvangstcomité bij Aan de Vleterbeke!

Dan zullen boerin Evy, boer Gerdy, hun drie kids Emma, Gust en Marie èn de hele beestenboel jullie hartelijk ontvangen.

Wij verbleven in de 10-persoons vakantiewoning. Hier zijn de bedden opgemaakt bij aankomst, de kasten in de badkamers liggen vol met handdoeken, badlakens en washandjes, en ook keukenlinnen is aanwezig.

Zelfs om zaken als toiletpapier, keukenrol en vaatwastabletten hoef je je geen zorgen te maken: álles is er!

Maar bij vakantieboerderij Aan de Vleterbeke vind je óók nog vier ruime, luxe safaritenten, pal aan de koeienwei. Ze zijn van alle moderne gemakken voorzien en bieden plaats aan zes personen.

Het zwembad is echter alleen voor de gasten van de vakantiewoning. En denk nu niet: dit is voor mij toch niet haalbaar….de prijzen zijn echt schappelijk. Zéker als je je bedenkt, dat dit voor tien personen is.

Cindy's verblijf op deze leuke boerderij vond plaats op uitnodiging van Aan de Vleterbeke.
Je kunt de Storie van haar hele vakantie met beeld en geluid terugzien bij de hoogtepunten op ons Instagram-account: https://www.instagram.com/vakantie_met_kinderen/

Voor meer informatie en reserveringen kun je kijken op de website van

Mark eindigt zijn vakantie bij boerderij Aan de Vleterbeke in ieder geval, zoals hij hem ook begonnen is….met een duik in het zwembad!!!

Dit was echt gewèldig, een zwembad erbij! Mark heeft genoten!
Genoeg plek om lekker buiten te spelen bij Aan de Vleterbeke!

Vind je deze pagina leuk? Klik op de knop hieronder!

(Zie je de knop niet? Log dan in op je Facebook account en/of geef Facebook toestemming om cookies te gebruiken)