Uitstapjes in Midden Tsjechië, kasteel, stuwmeer en een prachtige natuur

Camping Na Venkove ligt op het platteland, in het midden van Tsjechië. Hier zijn geen snelwegen, dus het is lang rijden naar de grote bezienswaardigheden. Maar gelukkig is er in de buurt ook genoeg te zien en doen.

Wandelen in natuurreservaat Toulovcovy maštale

We vinden wat verkoeling in de bossen

Op 20 minuten rijden ligt natuurreservaat Toulovcovy maštale. Prachtige bossen, rotsformaties en beekjes.

Hier zijn wandelingen uitgezet met behoorlijk steile klim en afdalingen. In het dal kom je regelmatig kleine beekjes tegen die je over moet steken.

Met kinderen is het een heerlijke bezigheid. Zij kunnen zoeken naar de aanwijzingen op de bomen en zo de route volgen. Voor Zeb en Tycho was het een sport om deze aanwijzingen te vinden.

Klauteren tussen de rotsen

Klimmen op de rotsen van Toulovcovy Mastale

Wij hebben vanuit Bor u Skutce de groene route gevolgd. Aan het eind van deze route is een mooie rotspartij waar je door smalle spleten kan wandelen.  Vanaf daar namen we de rode route terug. Bij elkaar was het ongeveer 6 kilometer lopen.

Bij Vranice, een plekje op de terugweg via de rode route,  kom je langs een klein cafeetje waar je wat kan drinken en een ijsje eten.

Het begin van de route is bij een ronde parkeerplaats in Bor u Skutce, langs de 357, van Polanka naar Prosec. Aan de overkant zie je een bord staan met de routes.

Het is ook de parkeerplaats voor een zwembadje. Je kunt dus gerust de zwemkleding meenemen en na de wandeling afkoelen in het zwembad.

Het kasteel in Litomyšl

We lopen naar de ingang van het kasteel in Litomysl

In het stadje Litomyšl staat een mooi kasteel. Je kan daar gratis even rondkijken in de tuin of op het binnenhof.  Wil je naar binnen, dan moet je deelnemen aan een rondleiding in het Tsjechisch. Wel staan er bordjes met Engelse uitleg in het kasteel.

Andere gasten van de camping hadden de rondleiding gedaan en vonden het wel mooi, maar omdat ze echt niets begrepen van wat er verteld werd en je echt niet bij de groep weg mocht lopen, was het een lang uur.

Vandaar dat wij ervoor gekozen hebben om er even rond te dwalen in de tuin en het binnenhof.

Daarna zijn we even wezen shoppen op de winkelpromenade en hebben we gegeten op één van de terrasjes in de omgeving.

Liefhebbers van kastelen en paleizen kunnen ook een kijkje nemen in Nové Hrady of de ruïne bij Luže.

Zwemmen en varen bij het stuwmeer van Seč

We lopen terug omhoog vanaf het stuwmeer van Sec

Een heerlijke plek om te zwemmen en varen met bootjes of te waterfietsen is het Stuwmeer bij Seč. De stuwdam is gebouwd tussen 1925 en 1934. Reden om de dam te bouwen waren de vele overstromingen die de rivier de Chrudimka veroorzaakte.

Het meer is nu een heerlijk recreatiegebied met strandjes en wandelpaden door het bosrijk gebied rondom het meer.

Wij hebben hier heerlijk gezwommen en gespeeld samen met een ander gezin van de camping. Er zijn diverse grasveldjes met bomen zodat je ook in de schaduw kan zitten. Er liggen wel wat steentjes in het zand, waterschoentjes zijn dus best fijn om mee te nemen.

Je kan ook een mooie wandeling maken langs het meer voordat je er in afkoelt.

Je kan er parkeren tegenover Autocamp Seč Plage. Dan loop je langs de camping naar het stuwmeer. Bij het meer kan je ijsjes kopen en boven langs de weg is een restaurant. Hier komen veel Tsjechische toeristen.

Het zwembad in Chrudim

Het zwembad van Chrudim

Met temperaturen boven de 35 graden (ook hier niet normaal) zochten wij een geschikte plek voor  verkoeling. Het prachtige zwembad in Chrudim,  op 25 minuten rijden van Camping na Venkove bood uitkomst.

Het zwembad heeft een peuterbad  en een groot bad wat in 4 gedeeltes verdeeld was. Een dieper bad met startblokken, een bad waar een glijbaan in uit kwam, een speelbad en een bad met bubbel bankjes en waterfontijn.

De jongens vermaken zich kostelijk met de verschillende attributen in het zwembad.

Om het zwembad was veel ligruimte. Met aardig wat schaduwplekken onder bomen en twee  heuvels waar je kon liggen met uitzicht op  het zwembad. Ook was er een strandvolleybal veld en een binnenbad met een grote glijbaan.

Verder was er een terras en kan je er wat snacks, drinken en ijsjes kopen.

Wij hebben ons er prima vermaakt, en de jongens willen er graag nog eens naartoe. Misschien komt die wens wel heel snel uit, omdat de temperatuur  hier tijdens onze vakantie nog verder omhoog gaat....

Er is ook een zwembad in Skuteč, op ongeveer 10 minuten van de camping. Naar zeggen ook erg leuk maar met minder schaduwrijke plekken.

En nog meer...

En dan zijn er natuurlijk nog plekjes die wij niet bezocht hebben. Diverse stadjes met paleizen of mooie kerken bijvoorbeeld.

En wat verder, op ongeveer een uur rijden, vind je Kutna Hora met onder andere een mooie zomerrodelbaan. Of de western-show van Šiklův Mlýn. Of de prachtige stad Olomouc.

Voor nog meer uitjes kijk je op de site van Czechtourism.com.

Kortom, er zijn diverse leuke dag-uitstapjes te maken vanaf camping Na Venkove in Midden Tsjechië.


Vind je deze pagina leuk? Klik op de knop hieronder!

(Zie je de knop niet? Log dan in op je Facebook account en/of geef Facebook toestemming om cookies te gebruiken)