Toledo met kinderen, de Spaanse stad van Ridders en Don Quichot

Toledo was de hoofdstad van Spanje in de Middeleeuwen. De stad ademt de sfeer van de riddertijd. Hier ga je met de kinderen op zoek naar Don Quichot.

Zeb bij de Puerta del Sol in Toledo

Toledo ligt in Midden-Spanje. In de regio Castillië-La Mancha om precies te zijn, op 70 kilometer afstand van Madrid.

De stad wordt vooral bezocht op een dagtrip vanuit Madrid. Heel leuk, maar eigenlijk verdient de stad een langer bezoek, zeker als je een beetje van geschiedenis houdt.

Toledo is gemakkelijk te bereiken vanuit Madrid. In een half uur brengt de trein vanuit station Atocha in Madrid naar het prachtige station van Toledo.

Patrick was er met zijn zoon Zeb gedurende 3 nachten, en raakte er niet uitgekeken.

Middeleeuwse muren, poorten en bruggen

Puerta de Bisagra in de mist

Het station van Toledo ligt op 10 minuten wandelen vanaf de oude binnenstad. Op die wandeling word je al snel geconfronteerd met de skyline van de stad: prachtig.

Toledo ligt namelijk op een grote rots in een lus van de rivier de Taag. Bovenop zie je het fort Alcazar, en de stad wordt beschermd door muren met poorten. 

Je loopt naar de stad via de brug Puente de Alcántara, ook met een paar mooie poorten. Daarna klim je omhoog de stad in. Of loop een stukje rechts om de stad, en dan kan je de roltrappen nemen!

Rond de stad kom je nog veel meer poorten en mooie stadsmuren tegen. De dubbele poort met binnenplein en indrukwekkende torens van de Puerta de Bisagra is een must-see. 

Je kan dit allemaal bekijken vanuit het leuke toeristentreintje. Maar als je de tijd hebt, dan is het heel leuk om alles te voet te verkennen.

Superstoer: de Toledo Zipline

Zeb aan de Zipline van Fly Toledo

Naast twee autobruggen over de Taag is er nòg een prachtige oude brug: de Puente de San Martín. Compleet met poorten in torens met kantelen is dit een echte eyecatcher. 

Dit is ook de plek van een superleuke activiteit: Fly Toledo! Dit is een zipline over de rivier, vlakbij de oude brug, toegankelijk voor kinderen vanaf 8 jaar.

Toegegeven, het is niet bepaald de langste zipline die je ooit gedaan hebt. Maar zo'n setting vind je bijna nergens. Er wordt een leuke foto van je gemaakt met de oude brug en de stad op de achtergrond. 

Groot geworden dankzij zwaarden

Eén van de vele souvenirwinkels met zwaarden

Toledo is in de Middeleeuwen groot geworden door de fabricage van zwaarden. Al tweeduizend jaar wordt er in de stad metaal bewerkt, en dat is overal in de stad nog te zien.

Vergaap je in de vele souvenirwinkels aan de vele zwaarden, schilden en harnassen. Kopies van beroemde zwaarden uit legendes en series als Game of Thrones kan je hier terugvinden.

Een andere techniek waar Toledo bekend om is, is het damasceren. Hiermee wordt goud en zilver in het (vaak zwarte) ijzer gehamerd. Het prachtige resultaat vind je ook in de souvenirwinkels terug.

De Alcazar, blikvanger en museum

Het Alcazar van Toledo

Het hoogste punt van de stad wordt gevormd door de Alcazar. Niet het mooiste gebouw, maar wel imposant.

In het gebouw is het Leger museum gehuisvest. Maar laat je niet afschrikken, er is veel meer te zien dan legervoertuigen.

Op de eerste plaats zie je de fundamenten van eerdere gebouwen op deze plek. Want hier hebben achtereenvolgens de Romeinen, de Moren (Arabieren) en de Christenen hun forten op elkaar gebouwd. Je leert hier dus ook veel van de geschiedenis.

Don Quichot, de ridder die tegen windmolens vecht

Zeb op een Don Quichot bankje op het Zocodover plein

Een belangrijk onderdeel van de geschiedenis van Toledo vormt ook Don Quichot. De typisch Spaanse windmolens waar deze fictieve ridder tegen vocht liggen in de regio La Mancha, onderdeel van Castillië-La Mancha waar Toledo de hoofdstad van is.

Ook Don Quichot kom je dus overal in de stad tegen. Op de bankjes van het centrale Plaza de Zocodover bijvoorbeeld. En ook weer in verschillende souvenirwinkels. 

De Ruta del Quijote is een toeristische wandelroute in de voetsporen van Don Quichot door heel La Mancha. Veel te lang voor kinderen natuurlijk, maar het eerste deel in Toledo is wel leuk om te doen.

En heb je een (huur-)auto tot je beschikking? Dan is het wel leuk om op zoek te gaan naar de windmolens op het platteland. Tours hiernaartoe hebben we vreemd genoeg niet in Toledo gevonden, vanuit Madrid schijnt dat wel te kunnen.

Speeltuintjes in de kronkelige straatjes

Speeltuintje in Toledo bij avond

Dat zijn al aardig wat historische bezienswaardigheden, en er zijn er nog veel meer! Maar Toledo is vooral ook een leuke stad om lekker rond te struinen door de smalle Middeleeuwse straatjes.

En daarbij kom je ook diverse leuke pleintjes tegen, soms ook met een speeltuintje. Zijn de kinderen nog jong, dan kunnen ze zich hier lekker uitleven terwijl de ouders genieten van de omgeving.

Het Plaza del Padre Juan de Mariana is zo'n pleintje. En bij het Parque Infantil Paseo de San Cristóbal vind je ook wat speeltoestellen.

Leuke tours en activiteiten rond Toledo

Riddershow bij Puy du Fou

Je hebt het gemerkt, Toledo is een leuke, levendige stad waar veel te doen is. Ook rondom de stad, vooral in de zomer.

Zo kan je een boottochtje maken op de rivier de Taag. Of nog gaver: in een hete luchtballon over de stad en omgeving zweven!

Als je langer in Toledo verblijft kan je ook een bezoekje maken naar de dierentuin Koki Zoo. En er zijn nog een aantal musea die niet direct uniek voor Toledo zijn, maar wel leuk voor kinderen. Zoals het Iluziona Museum, waar je bijzondere illusies kan beleven en fotograferen.

Maar het allergaafste wat ons betreft is een attractiepark dat we uit Frankrijk kennen. Puy du Fou heeft namelijk ook een Spaans park, vlakbij Toledo. Helaas was het dicht toen wij er waren (in Januari), maar die staat op ons verlanglijstje!

Kindvriendelijke Hotels in Toledo

Hotel Almunia de San Miguel

Hotel Almunia San Miguel in Toledo

Dit hotel ligt net buiten de drukte maar op slechts 5 minuten lopen van het centrale plein Plaza de Zocodover.

Het is gevestigd in een sfeervol gerenoveerd historisch gebouw, met een dakterras met panoramisch uitzicht.

Het personeel is vriendelijk en behulpzaam, het ontbijt is uitstekend, en het hotel heeft familiekamers tot 4 personen

Hotel San Juan de los Reyes

Hotel San Juan de los Reyes

In een prachtige oude graanmolen in het oude Joodse deel van het centrum ligt dit mooie hotel. Het ligt vlakbij de oude brug Puente de San Martín.

Het hotel heeft een kleine ondergrondse parkeergarage. Het heeft ook een restaurant voor ontbijt en diner.

De familiekamers hebben een aparte slaapkamer voor de kinderen. Hier staat een slaapbank voor 2 personen.

Appartementen Palacio Santa Ursula

Het zwembad bij Palacio Santa Ursula

Dit appartementencomplex ligt op korte loopafstand van de kathedraal in het midden van Toledo. Er is een klein zwembad, een unicum in het centrum, heerlijk om even af te koelen in de hete zomer.

De accommodatie heeft wisselende reviews, van heel tevreden klanten tot ontevreden mensen. Verwacht in ieder geval geen persoonlijke ontvangst, via een soort escape room met codes kan je inchecken.

Er zijn appartementen van 2 tot 6 personen. Ze zijn voorzien van zithoek, keuken, badkamer en hebben airconditioning. Er zijn aparte slaapkamers en een slaapbank in de woonkamer

Zit hier nog niets voor je bij? Kijk dan voor...


Vind je deze pagina leuk? Klik op de knop hieronder!

(Zie je de knop niet? Log dan in op je Facebook account en/of geef Facebook toestemming om cookies te gebruiken)