Puy du Fou, fantastisch pretpark zonder achtbanen in Frankrijk

In de Vendée in Frankrijk ligt het grote pretpark Puy du Fou. Zonder achtbanen, maar met fantastische shows.

Patrick en Zeb bij de Vikingshow van Puy du Fou

Puy du Fou ligt op 80 kilometer van Nantes in de Vendee in Frankrijk.

Het is na Disneyland Parijs het grootste themapark  van Frankrijk, maar toch in Nederland nauwelijks bekend.

Ten onrechte, want de spektakelshows zijn van een niveau wat je nooit eerder gezien hebt. Niet voor niets is Puy du Fou diverse keren uitgeroepen tot beste themapark ter wereld.

Wij waren bij Puy du Fou in de herfst van 2021. Op deze pagina vertellen we je alles over het park, en hoe het er is voor (jonge en wat oudere) kinderen.

Je kan ook direct doorklikken naar alles over...

Hoe het begon: de Cinéscénie

Deel van de tribune van de Cinéscénie

In 1977 wilde een jonge student een show opvoeren, en koos als decor de ruïne van kasteel Puy du Fou in de Vendée. Maar hij had geen geld, en ging daarom op zoek naar vrijwilligers. En die vond hij in de dorpen in de omgeving.

De eerste uitvoering in de zomer van 1978 was nog niet zo succesvol. Maar de vrijwilligers waren enthousiast, en maakten de show jaar na jaar groter en mooier.

De show, Cinéscénie genaamd, werd een begrip, en steeds meer mensen kwamen de show bezoeken. De tribunes werden steeds groter, en het decor ook. Tegenwoordig doen maar liefst 2500 acteurs mee met de show, die 1,5 uur duurt en door 14000 bezoekers tegelijk kan worden bekeken.

Maar let op: de Cinéscénie staat los van het Grand Parc du Puy du Fou! Deze show, die alleen in de weekenden van juni t/m half september wordt gegeven, draait nog altijd volledig op vrijwilligers. Het Grand Parc du Puy du Fou is een professionele organisatie.

Kaarten voor deze show zijn altijd heel snel uitverkocht. Kijk hier of er nog beschikbaarheid is.

Le Grand Parc du Puy du Fou

De ingang van het Grand Parc van Puy du Fou

Van heinde en verre wilden (Franse) bezoekers naar de Cinéscénie komen. Maar voor alleen een show van 1,5 uur was dat wel een beetje ver reizen. En dus besloot de organisatie om ernaast een park met dag-attracties te creëren.

Om dat rendabel te maken, moest het wel een volwaardig, professioneel themapark worden: Le Grand Parc du Puy du Fou. De vereniging van vrijwilligers is wel eigenaar van het park.

Het Grand Parc draait ook om grote shows. Maar dan van kortere duur, de langste is 39 minuten. En je kan de shows afwisselen met een bezoek aan historische dorpjes en kleine attracties.

De App met programma en live vertaling

Met de oortjes in en de app op de telefoon kunnen we de show in het Nederlands horen

Het is dus belangrijk dat je een goede planning maakt van de shows die je wilt zien. Bij de ingang krijg je het programma met alle tijden.

Nog handiger is het op de App te downloaden, waar het programma ook in staat. Let op: het programma is niet iedere dag hetzelfde.

De App biedt ook Live vertalingen van de shows. Dat is wel zo handig, want alles is in het Frans. Als je dus oortjes of koptelefoon en je Smartphone bij je hebt, kan je de Nederlandse vertaling volgen.

Die vertaling is, zeker voor kinderen nog best lastig te volgen. En soms overstemt het harde geluid van de show het geluid van de oortjes. Maar het scheelt toch een hoop als je wat meer van de verhalen begrijpt.

Let op: ook van veel doorlopende shows (waarbij je zelf door het verhaal wandelt) zijn vertalingen beschikbaar. Wij realiseerden ons dat te laat...

De Émotion Pass

Gereserveerde plaatsen voor mensen met een Émotion Pass

Bij iedere show zijn veel zitplaatsen beschikbaar. Maar op drukke dagen kan het toch vol raken. Zorg dus dat je redelijk op tijd (een half uur) voor een show komt, dan is er vrijwel altijd plek.

Wil je altijd verzekerd zijn van een plekje op de beste plaatsen? Koop dan een Emotion Pass. Hiermee krijg je voorrang bij iedere show, en hoef je slechts een kwartier voor aanvang aanwezig te zijn (korter kan vaak ook nog).

De Émotion Pass kost € 20,- per persoon. Bedenk van tevoren of het je dit waard is. Het is zeker handig, maar als je je dag niet helemaal vol plant is het misschien ook niet nodig.

Eten en drinken in het park

Het personeel bij de restaurants heeft historische kledij

Zoals het hele park, zijn ook de restaurants in het park een belevenis. Er zijn zelfs 2 restaurants met entertainment bij het diner! Daarnaast 3 à la carte restaurants en 2 met (luxe) buffet.

Als je in het park naar een restaurant wil gaan, plan die ook in en reserveer van tevoren. Op die manier loopt je schema voor het volgen van de shows niet in de war.

Hoewel Puy du Fou pretendeert geen fast-food te hebben, zijn er wel 10 plaatsen waar je een redelijk snelle meeneem maaltijd kan halen. Die zijn wat goedkoper ook, voor ons Hollanders toch een dingetje...

Op twee plekken zijn ook bars: een bier-tap in het dorpje Bourg 1900 en een wijn-bar bij Le Village XVIIIème, het 18de eeuwse dorpje dus.

Overnachten bij Puy du Fou

Zeb en Sabine op de troon van Hotel Le Grand Siècle

Het is onmogelijk om alle shows van Puy du Foy in één dag te zien. We raden dan ook aan om te blijven slapen. 

En ik kan je vertellen dat overnachten bij Puy du Fou een hele bijzondere belevenis zal zijn. De hotels zijn namelijk helemaal in thema en van alle luxe voorzien.

Wij sliepen in het Le Grand Siècle met als thema het privékasteel van Lodewijk XIV. Hier ontbijt je in een zaal vol kroonluchters en zijn de douchekoppen van goud. Het was geweldig!

Maar je kan kiezen uit meerdere hotels bij Puy du Fou. Klik op de button hieronder voor meer informatie over de hotels.

Vakantie met Kinderen Keurmerk voor Puy du Fou

Puy du Fou vikingshow en keurmerk Vakantie met Kinderen

Het zal je niet ontgaan zijn dat wij super enthousiast zijn over Puy du Fou. We waren heel erg onder de indruk van de hoge kwaliteit van de spectaculaire shows.  En eigenlijk wil ik het wel van de daken schreeuwen dat je hier een keertje naartoe moet gaan!

En als het in je budget past, blijf dan ook zeker een nachtje slapen. Het maakt je bezoek extra bijzonder! Je stapt dan echt even helemaal terug in de tijd en je kinderen zullen het geweldig vinden!

We willen Puy du Fou dan ook warm aanbevelen.


Vind je deze pagina leuk? Klik op de knop hieronder!

(Zie je de knop niet? Log dan in op je Facebook account en/of geef Facebook toestemming om cookies te gebruiken)