De Puy du Fou shows, welke zijn ook geschikt voor kinderen?

Puy du Fou is een bijzonder pretpark in Frankrijk. Zonder achtbanen, alleen gave shows. Hier lees je alles over de Puy du Fou shows, en welke er wel en niet geschikt zijn voor kinderen.

Zeb voor de Romeinse Arena bij Puy du Fou

Puy du Fou ligt in de Vendée, zo'n 80 kilometer van Nantes. Het is een bijzonder pretpark, met alleen maar shows.

Is dat dan wel leuk? Jazeker, want zulke bijzondere shows heb je nog nooit gezien!

Of misschien een beetje, als je de Ravelijn show in De Efteling hebt gezien. Die show is namelijk gemaakt in samenwerking met Puy du Fou.

Er zijn in het park een aantal grote shows, die ieder enkele keren per dag te zien zijn. Bij de ingang en in de App krijg je een schema, waarmee je de dag indeelt. Daarnaast zijn er ook doorlopende shows en kleine attracties, die je tussendoor kan bezoeken.

De Grote Shows

Puy du Fou kent een officieel 7 grote shows. Wij hebben er één toegevoegd, omdat die volgens ons niet klein genoemd kan worden. Dit zijn ze:

Kids-rating: 3 sterren

Romeinse gladiatoren

Romeinse strijdwagens in de arena

Le Signe de Triomphe heet de show in de grote Romeinse arena, die erg veel lijkt op het Colosseum in Rome.

Hier vechten Gallische gevangenen voor hun vrijheid tegen gladiatoren. Ze racen met strijdwagens tegen de Romeinen, en ze worden aangevallen door leeuwen en tijgers.

Een groot spektakel dat een must-see is voor iedere volwassene. Voor kleine kinderen is het soms wel heel eng. Kelen van Galliërs worden doorgesneden, en de geluiden zijn niet altijd smakelijk.

Bepaal zelf of je kinderen dapper genoeg zijn voor deze show. En bereid ze vooral voor, vertel ze dat het gespeeld is met ketchup in plaats van bloed...

In 2022 is de arena en de show vernieuwd. Er is nu een adembenemend slotstuk bijgekomen waarbij het decor in het midden van de arena een verbluffende metamorfose ondergaat en de show veranderd in een spectaculaire zeeslag....

Kids-rating: 4 sterren

De Vikingen

Vuur tijdens de Vikingshow

Les Vikings heet de show rond een dorp van de Franken, dat wordt aangevallen door de Vikingen.

Er wordt weer van alles uit de kast gehaald met Vikingschepen die "zomaar" verschijnen, gevechten, vuur enzovoorts. Ook dieren ontbreken niet, van geiten en runderen tot wolven.

Een geweldige show die ook zonder vertaling goed te volgen is. Jammer dat er een beetje humor ontbreekt om de spanning een beetje te breken. Maar voor kinderen is deze show goed te doen.

Kids-rating: 5 sterren!

De grote roofvogelshow

Een roofvogel op je hoofd tijdens de show

Je hebt vast wel eens een roofvogelshow gezien. Indrukwekkend als die grote vogels vlak over je hoofd vliegen.

Le Bal des Oiseax Fantomes is een vogelshow van een andere orde, de grootste ter wereld.

Rond een verhaal van prinses Eleanore en haar vriendin Eloise verschijnen in totaal maar liefst 200 roofvogels overal en nergens vandaan.

Bij deze show weet je soms niet waar je moet kijken. Nog nooit heb je iets dergelijks gezien. Ook voor kinderen is dit helemaal fantastisch!!

Kids-rating: 4 sterren

De grote Riddershow

De grote riddershow van Puy du Fou

Acrobatiek te paard, gevechten, dans, muziek en nog veel meer. En dat in een decor van kastelen die verschijnen, draaien en verdwijnen, je gelooft je ogen niet. Dat is de riddershow Le Secret de la Lance.

Het verhaal van de lans wordt zoals gebruikelijk in het Frans verteld. Een beetje lastig dus, maar op zich is dat verhaal helemaal niet zo belangrijk.

Ook hier weet je af en toe niet waar je moet kijken, maar dat maakt het juist zo spectaculair, ook voor de kinderen.

Kids-rating: 5 sterren!!

De 3 Musketiers en Spaanse dans

Humor voorafgaand aan de Musketiershow

In een overdekt theater wordt de prachtige show Mosquetaire de Richelieu opgevoerd.

Groot pluspunt van deze show: vooraf wordt een stukje opgevoerd boordevol humor, waarbij het publiek ook betrokken wordt. Dat is wat bij veel shows helaas ontbreekt.

De show zelf zit boordevol degengevechten, paarden en Spaanse dans. In een prachtig decor, dat steeds verandert. Het eindigt zelfs in een waterspektakel...

Wat kinderen betreft is er voor ieder wat wils: jongens zullen de musketiers kunnen waarderen, en meisjes het dansen. Met de humor erbij daarom 5 sterren.

Kids-rating: 2 sterren

Show rond de Franse Revolutie

Het vuurpeloton tijdens Le Dernier Panache

Kosten noch moeite zijn gespaard voor de historische show Le Dernier Panache. Het is een show over de opstand in de Vendée (de streek waar Puy du Fou ligt) na de Franse Revolutie.

In een ronddraaiend theater (afgekeken van de musical Soldaat van Oranje) trekken diverse scènes aan ons voorbij. Maar het verhaal in het Frans is erg moeilijk te volgen.

Daarbij komen er ook nogal wat gruwelijkheden voorbij, met als "hoogtepunt" de executie van de hoofdrolspeler.

Omdat ook de humor ontbreekt krijgt deze show voor kinderen een lage ranking.

Kids-rating: 5 sterren!!

Ridders van de Ronde Tafel

De ronde tafel verschijnt in het water

Het verhaal van koning Arthur, inclusief de legende rond het zwaard Excalibur, zie je in Les Chevaliers de la Table Ronde.

Deze show hoort officieel niet bij de grote shows, maar volgens ons is hij dat zeker wel. Er gebeurt weer enorm veel, vooral in de grote vijver.

Het verhaal is leuk en goed te volgen, het decor spectaculair, en er vloeit geen bloed.

We geven nog een extra ster voor de humoristische uitleg in verschillende talen vooraf.

Kids-rating: 4 sterren

Grote fontein en lichtshow

De prachtige fontein en lichtshow

Het is laat op de avond (zodat het donker is) en het draait om klassieke muziek. Maar dat zijn dan ook de enige minpuntjes aan Les Orgues de Feu.

Deze geweldige licht en foneinenshow begint rustig, met een violiste op het water. Zoals bij vrijwel iedere show wordt het echter steeds grootser. Eindigend met alle fonteinen, veel licht en vuur.

Als de kinderen het nog volhouden na een ongetwijfeld drukke dag, dan is dit ook voor hen zeker een mooie show.

Als alternatief is er overdag ook een fonteinenshow: Les Grandes Eaux. Ook mooi, maar uiteraard toch minder dan de avondshow.

Doorlopende shows

Naast de grote shows zijn er een paar interactieve shows die continu doordraaien. Ook hier zijn acteurs ingezet, al besef je dat af en toe niet.

Kids-rating: 3 sterren

Rondgang door het kasteel

Een bewaker leidt ons naar de kelders van het kasteel

Het Themapark Puy du Fou is gebouwd rondom de oude kasteelruïne Puy du Fou. Inmiddels is het kasteel weer deels opgebouwd, en de Renaissance de Chateau leidt je in groepjes door het kasteel.

In verschillende ruimtes in het kasteel worden verhalen verteld. In het Frans, helaas, en er is geen vertaling.

Toch zijn er leuke stukjes bij, zoals het dansen met de koning, en een wandeling langs de bewegende harnassen. Interactie met de acteurs maakt het voor kinderen ook leuk, al zullen ze er weinig van begrijpen.

Kids-rating: 2 sterren

Ga mee op een schip in de 18e eeuw

Kanonnen worden afgeschoten in het schip La Pérouse

Een hele andere rondgang is Le Mystère de la Pérouse. Hier ga je mee aan boord van een schip in een wetenschappelijke ontdekkingsreis in 1785.

In verschillende ruimtes zie je de matrozen, de gevonden planten en (schedels van) dieren, enzovoorts.

Ook maak je mee hoe het schip deint op de golven, kanonnen afvuurt, storm en kou doorstaat en uiteindelijk schipbreuk lijdt. Met bijzondere geluids- en lichtseffecten en optische illusies is dit een bijzondere ervaring.

Voor jonge kinderen wel wat spannend. Zorg dat je de live vertaling goed luistert, vooral voordat je het schip in gaat.

Kids-rating: 2 sterren

Het verhaal van Clovis, de eerste koning van de Franken

Kanonnen worden afgeschoten in het schip La Pérouse

Na de val van het Romeinse Rijk ontstond een machtsvacuüm, eindigend in het regime van de eerste koning der Franken, Clovis.

De interactieve show Le Premier Royaume neemt je mee in de geschiedenis van de kinderjaren van Clovis tot aan zijn doop en kroning.

Dit is ook weer een indrukwekkende show. Je wandelt langs verschillende scénes van legendes en ware gebeurtenissen. Het verhaal is erg moeilijk te volgen, zeker als je de geschiedenis niet kent. De Liver vertaling helpt daar wel in, maar het blijft lastig.

Kids-rating: 1 ster

De loopgraven van de Eerste Wereldoorlog

Een verpleegster in de loopgraven van de eerste Wereldoorlog

Gebaseerd op echt verstuurde liefdesbrieven van een soldaat vertelt Les Amoureux de Verdun het verhaal van de Eerste Wereldoorlog.

In realistisch nagebouwde loopgraven loop je langs het strijdtoneel. Er wordt geschoten, er worden gewonden verpleegd, en af en toe loop je echte soldaten tegen het lijf.

Dit is een zeer indrukwekkende attractie die je als volwassene zeker moet bezoeken. Maar neem je kinderen vooral NIET mee. Veel te eng.

Kids-rating: 4 sterren

Historische dorpjes in het park

De smid in het Viking-dorp

Van show naar show loop je door de mooie bossen van het Grand Parc. Maar er zijn ook nog een paar historische dorpjes die je kan bezoeken.

In La Cité Mediévale worden verschillende Middeleeuwse ambachten vertoond. Houtsnijden, tonnen maken, glas in lood enzovoorts. Ook kunnen kinderen (en hun ouders) zich omkleden in Middeleeuwse kleren om daarmee op de foto te gaan.

In het kleine Vikingdorp Le Fort de L'An Mil is een smid aan het werk. En even verderop iemand die gereedschappen maakt.

Le Bourg 1900 is een dorpje uit die tijd met een draaimolen en veel souvenirwinkels. Hier komt af en toe een dorpsomroeper die een concert van poppen-muzikanten op het balkon aankondigt: Les Automates Musiciens.

Kids-rating: 5 sterren

Kleine attracties

Waar blijven de gouden eieren?

En dan zijn er nog diverse kleine attracties in het Grand Parc van Puy du Fou.

Zoals de speeltuin Le Repaire des Enfants. Een speelkasteel dat leuk is, maar natuurlijk veeeeeel te klein voor zo'n groot park.

Le monde La Imaginaire de la Fontaine is een parkje met verschillende kleine attracties. Je ziet een pratende fontein, een tunnel met verlichte dieren, een kippenhok waar gouden eieren uit rollen, enzovoorts. Erg leuk voor kinderen.

Le Labyrinth des Animaux is een leuk doolhofje. En bij de fonteinen kunnen kinderen overdag de fonteinen besturen met een soort piano.

Le Grand Caryllon is een groot klokkenspel dat enkele keren per dag gedurende 8 minuten wordt bespeeld. Ondertussen voeren twee acrobaten diverse stunts uit tussen de klokken.

Noemenswaardig is ook nog Le Ballet des Sapours. Dit is een kleine show bij Le Bourg 1900 die wordt opgevoerd door kinderen van de Puy du Fou Academy. Een leuke show over de brandweer die een auto moet blussen.

Concluderend

Middeleeuws verkleden in La Cité Mediéval

Le Puy du Fou is een heel bijzonder groot themapark. De shows zijn zo spectaculair zoals je ze zelden of nooit elders ziet.

Voor kinderen zijn niet alle shows even geschikt. Maar als je een goede planning maakt (van meerdere dagen als het even kan) kun je met kinderen van alle leeftijden een geweldige tijd beleven. Oudere kinderen zullen ook de historische verhalen beter waarderen.

Nog twee tips voor Puy du Fou zelf: een beetje meer aandacht voor anderstaligen, en wat meer humor. Dat zou het voor kinderen NOG leuker maken.

Zoek je een vakantiepark of camping enigszins in de buurt van Puy du Fou? Kijk dan op de pagina over de Loirestreek.

Overnachten bij Puy du Fou

Om alle shows te kunnen zien, en je favoriete misschien twee keer, is het aan te raden om 2 dagen naar Puy du Fou te gaan. Bovendien is een verblijf bij één van de prachtige hotels in het Cité Nocturne van Puy du Fou supergaaf. Kijk dus snel bij de


Vind je deze pagina leuk? Klik op de knop hieronder!

(Zie je de knop niet? Log dan in op je Facebook account en/of geef Facebook toestemming om cookies te gebruiken)