Een Stedentrip in Amsterdam met kinderen betekent keuzes maken!

Ga je op stedentrip naar Amsterdam met kinderen? Super tof! Maar er is zoveel te zien en doen, dat je keuzes zal moeten maken.

Sabine en Zeb bij de Amsterdamse grachtenhuisjes in de Lego store

Amsterdam die mooie stad... Wij wonen er niet ver vandaan, en zijn er dus regelmatig geweest. Toch hebben we een echte stedentrip naar Amsterdam met onze kinderen nooit gemaakt. Het bleef bij dagjes uit.

Wanneer je wel een stedentrip naar onze hoofdstad boekt, dien je zorgvuldig te kiezen wat je precies gaat doen. Er is namelijk heel veel keuze.

Wij proberen je hier een overzicht te bieden van de mogelijkheden, en je zo te helpen in het plannen van jullie stedentrip. En vergeet niet een kijkje te nemen bij de leukste...

Gewoon de stad Amsterdam verkennen

Sabine en Zeb op het Rembrandtplein

Het eerste wat je wilt doen is samen met de kinderen Amsterdam verkennen. Kom je met de trein, dan loop je vanuit het Centraal Station zo het Damrak op, richting de Dam.

Het kan daar behoorlijk druk zijn, en je kijkt je ogen uit. Misschien verkies je een rustiger route langs de Prins Hendrikkade naar de beroemde grachtengordel, en de Jordaan met Westerkerk en Anne Frankhuis. 

Neem een kijkje bij het Rembrandtplein en Leidse Plein, en wandel door de Kalverstraat (met Lego-winkel!).

Een goed idee is het om de stad te verkennen vanaf het water, met bijvoorbeeld de piraten rondvaart. Of doe een fietstour, dan zie je nog veel meer!

Schommelen of vliegen over Amsterdam

Hoe gaaf is dat? Een reuzeschommel met uitzicht over Amsterdam

Amsterdam vanuit de lucht bekijken kan ook. In het centrum is geen hoogbouw, maar je kan wel de Westertoren, de Oudekerkstoren of de Zuiderkerkstoren beklimmen voor een mooi uitzicht.

Nog mooier wordt het als je naar Amsterdam Lookout gaat in Amsterdam-Noord. Met het pontje vanaf het centraal station ben je er zo. Bovenop deze toren heb je ook een mooi uitzicht.

Maar het leukste is hier de reuze-schommel, die je hier kan proberen als je durft. Kinderen moeten wel minimaal 1 meter 30 zijn. Ook leuk: er worden met een green screen ook een paar truc-foto's van je gezin gemaakt.

Ook in Amsterdam-Noord ligt This is Holland. Dit is een superleuke attractie waarbij het lijkt alsof je over Amsterdam en Nederland vliegt. 

Welke musea zijn leuk?

Het VOC schip bij het Scheepvaartmuseum in Amsterdam

Amsterdam kent natuurlijk vele musea, en veel daarvan zijn ook leuk voor kinderen. Je denkt daarbij niet direct aan het Rijksmuseum of het Van Gogh museum, maar met kinderrondleidingen en een schilderworkshop zijn deze voor hen ook zeker toegankelijk.

Maar er zijn musea die nog veel meer voor kinderen te bieden hebben. Het Scheepvaartmuseum bijvoorbeeld, waar je een kijkje kan nemen op een VOC schip. En erg grappig is Ripley's believe it or not.

Verschillende musea hebben een aparte kinderversie. Zo is er het Joods Historisch Kindermuseum, waar kinderen ook kunnen knutselen en muziekinstrumenten proberen. En het Amsterdam museum heeft het Kleine Weeshuis met een interactief programma voor kinderen van 4 tot 12 jaar..

Echt Amsterdams is het Grachtenmuseum. Jong en oud ontdekken hier spelenderwijs de geschiedenis van de grachtengordel. Aanrader!

Interactieve musea voor techneuten en Insta-fans

Onze kinderen hebben plezier in het Amsterdamse museum Nemo

En dan zijn er nog een aantal puur interactieve musea, die uitermate geschikt zijn voor kinderen. 

Favoriet bij onze kinderen is natuurlijk Nemo. Bij dit Science museum is zoveel te doen voor kleine techneutjes, dat je hier zomaar een dag voor kan uittrekken. Het ligt vlakbij het station, dus een dagje Nemo met de trein is ook een goed idee!

Met Social Media in opkomst zijn er ook een paar musea bijgekomen waar je leuke foto's en filmpjes kan maken voor Insta of TikTok. 

Wondr experience heeft 15 verschillende ruimtes met allerlei verschillende decors en attributen om leuke plaatjes te schieten. Er is ook een karaoke kamer, of land via een glijbaan in een bak met spekjes.

Bij de Upside down ga je, inderdaad, ondersteboven. Maar evenals bij de bovenstaande musea zijn er hier veel meer decors en attributen voor toffe foto's en filmpjes.

Vondelpark en ander groen in Amsterdam

De leuke botsbootjes in het Amstelpark

Wanneer je meerdere dagen in Amsterdam bent, mag een bezoek aan het Vondelpark natuurlijk niet ontbreken.

Dit is het grootste park van onze hoofdstad, en is voor veel stedelingen een plek om tot rust te komen. Je kunt er heerlijk wandelen en mensen kijken. Voor de kids is er een speeltuin en uiteraard horeca met terras.

Amsterdam kent meerdere parken, vaak ook met speeltuintjes. Enkele noemenswaardige parken zijn het Sarpathipark in de Pijp, het Amstelpark, het Oosterpark, het Rembrandtpark en Westerpark met kinderboerderij.

En dan vergeet ik bijna nog de dierentuin Artis. Altijd leuk natuurlijk, al vinden wij dit niet de beste dierentuin van Nederland. Dus als je tijd beperkt is, dan zou ik voor een ander uitje kiezen.

Hoe dan ook, er is zoveel te zien en doen in Amsterdam, dat je je gerust een lang weekend of midweek kan vermaken. Voor overnachtingen kijk je op ons overzicht van...

Onze jongens kijken naar de olifanten in Artis

Bekijk ook deze Stedentrips in Nederland:


Vind je deze pagina leuk? Klik op de knop hieronder!

(Zie je de knop niet? Log dan in op je Facebook account en/of geef Facebook toestemming om cookies te gebruiken)