Piratenrondvaart in de Amsterdamse grachten

Een rondvaart door de Amsterdamse grachten kennen we allemaal wel. Maar een piratenrondvaart, speciaal voor kinderen? Díe kenden we nog niet! Dát wilde Cindy dus weleens uitproberen.

Zo gezegd, zo gedaan. Op een mooie zondag in juli togen wij naar onze hoofdstad.

Mogen we al instappen?

De piratenrondvaart (Kids Cruise genaamd) is geschikt voor kinderen vanaf 5 jaar. Mijn jongste zoontje Mark van bijna 4 was dus helaas nog te jong. Die bleef lekker een dagje thuis bij papa. Samen met mijn oudste zoontje Nick van 7, zijn vriendje Sam en diens mama Mireille ging ik op stap.

Wij wonen zelf in Tiel. We besloten met de trein te gaan. Dit om parkeerproblemen èn hoge parkeerkosten in Amsterdam te voorkomen. Dit was voor de twee jongens natuurlijk ook véél leuker. Het avontuur begon dus eigenlijk al bij vertrek.

Van hot naar her

Na een overstap in Utrecht kwamen we zo’n vijf kwartier later aan op Amsterdam Centraal. We liepen het station uit, alwaar je voor de deur vele rondvaartbedrijven aantreft. Behalve die van ons natuurlijk!

En laat ik hier in mijn naïviteit nou hélemaal vanuit zijn gegaan! Als leek in Amsterdam was ik er ècht heilig van overtuigd, dat álle rondvaarten tegenover het station vertrokken. Helaas, de Blue Boat Company is gestationeerd op de Stadhouderskade.

Eén blik op de kaart vertelde ons meteen, dat dit een pittige wandeling zou worden. Een vriendelijke Amsterdamse dame, die ons zag zoeken, wist ons inderdaad te vertellen, dat we dan wel op een half uur moesten rekenen. Dat leek ons geen strak plan met twee van die koters.

Met de tram mee 

Voor de eerste keer met de tram mee

We liepen dus richting de tramhaltes. Na bij een paar trambestuurders geïnformeerd te hebben (ze spraken elkaar een béétje tegen) kwamen we er uiteindelijk achter, dat tramlijn 4 naar de Stadhouderskade ging.

Toen we daar uitstapten, vroeg de vriendelijke trambestuurster ons, waar we dan eigenlijk precies naartoe moesten. Had ze dát nu maar eerder gedaan… De Stadhouderskade is namelijk lang. Héél lang. En de rondvaarten vertrokken natuurlijk precíes vanaf de andere kant. Vlakbij het Leidseplein.

Een klein stukje verderop was de halte van tramlijn 10, vertelde de trambestuurster ons. Die stopte op het Leidseplein (en hadden we dus op Centraal al kunnen pakken). Beetje jammer, maar een wandeling Stadhouderskade werd ons in ieder geval weer bespaard.

Met lijn 10 waren we er uiteindelijk zo. Gelijk de eerste tip dus: neem lijn 10 vanaf het Centraal Station naar het Leidseplein, dan is er niets aan de hand. Op de terugweg hadden we overigens lijn 5, die ook tussen Centraal en Leidseplein rijdt.

De jongens zaten trouwens voor het eerst van hun leven in de tram, dus dat droeg dan weer positief bij aan het avontuur……..;-)

Feeling Blue…

Daar is de blauwe boot!

De Blue Boat Company heet niet voor niets zo. Meteen toen we aan kwamen lopen, zagen we een hele rij blauwe boten in het water liggen. Tezamen met het stralende zonnetje en de bloeiende bloemen in de bloembakken, zag het geheel er erg fleurig en uitnodigend uit.

We konden de rij bij de kassa vermijden, doordat we al een online ticket hadden. Die konden we gewoon op onze smartphone laten zien en meteen instappen. De boten vertrekken ieder half uur en de rondvaart duurt vijf kwartier.

Een leuk Piratenpakket

Zo ziet het piratenpakket eruit

Bij het aan boord gaan krijgen de kinderen een zakje met daarin hun ‘benodigdheden’ voor dit piratenavontuur. Verder staat er een doos klaar met voor alle passagiers oordopjes.

We namen plaats aan een tafeltje en de jongens begonnen natuurlijk gelijk hun ‘piratenpakketje’ uit te pakken. Een opdrachtenboekje, een doosje kleine potloodjes, een opvouwbaar verrekijkertje en drie elastiekjes. Huh? Wat moeten we daar nu weer mee? Even bladeren door het boekje bracht ons echter al snel bij het ‘ooglapje’ op de laatste bladzijde.

Het welbekende ooglapje, waarmee piraten één van hun ogen afdekken. Deze kun je uit de pagina drukken en met behulp van de elastiekjes kunnen de kinderen deze dus zelf omdoen. Gezien de felle zon van vandaag, ging de voorkeur van onze jongens echter tóch uit naar hun eigen zonnebrillen met twéé glazen.

Ieder zijn eigen taal en verhaal

Nick heeft zijn eigen koptelefoon mee

We plugden allemaal onze oordopjes in en kozen onze audiotour. Je kunt kiezen uit de ‘gewone’ tour voor de volwassenen, met keuze uit wel 19 talen, en de Kids Tour voor de kinderen, met keuze uit Nederlands of Engels.

Mijn zoontje houdt niet van oordopjes in zijn oren en had zijn eigen koptelefoontje meegenomen. Die kun je ook gewoon op het systeem aansluiten. Tip twee dus…

Na onze lange heenreis, keken wij ook meteen reikhalzend uit naar iets van een drank- of snackverkoop. Deze was helaas niet aanwezig. Of wij moeten iets gemist hebben?! Gelukkig hadden we zelf wel iets van pakjes drinken en een lekkere versnapering bij ons. Aan de tafel achter ons werd zelfs uitgebreid gepicknickt. Dat was dus blijkbaar in ieder geval geen probleem. Maar een bakkie koffie was wel lekker geweest.

Aan de Amsterdamse grachten…

Luisterend naar het verhaal bekijken we de grachtenpandjes

Meteen bij vertrek begint voor de kinderen het verhaal van Harold de Kat en Sjonnie de Muis. Harold wil graag piraat worden, maar hij is bang voor water! Sjonnie probeert hem te helpen over zijn angst heen te komen.

Aan de hand van allerlei leuke, kleine opdrachtjes in hun boekje worden de kinderen door de Amsterdamse grachten geloodst.

De opdrachtjes variëren van dingen zoeken, aankruisen wat je hoort, dingen in de juiste volgorde zetten, verschillen zoeken en ga zo maar door tot aan het maken van tekeningetjes.

Het zag er allemaal erg leuk uit in het boekje. Maar voor onze twee jongens was het helaas te lang om dit vijf kwartier vol te houden. Ze verloren dus al vrij snel de aandacht voor het boekje. Maar het verhaal hebben ze wèl van begin tot eind af geluisterd!

Naast elkaar apart

Aandachtig luisteren we allemaal naar ons eigen verhaal

Anders dan de naam zou doen vermoeden, moet je hier dus geen stoere piratenboot met een schipper verkleed als piraat verwachten. Met alléén maar kinderen en hun ouders aan boord, die de gehele tocht geëntertaind worden.

Nee, je vaart gewoon mee met de reguliere rondvaart, tussen alle andere toeristen, en kiest via het audiosysteem voor je kinderen hun eigen verhaal. Op zich een heel leuk concept. Het maakt de rondvaart voor de kinderen een stuk leuker en interessanter.

Persoonlijk vond ik het een beetje een gevalletje van ‘naast elkaar apart’. Net zoals kleine kinderen, die voor het eerst ‘samen’ gaan spelen en vervolgens ieder hun eigen ‘ding’ doen. Naast elkaar…

In ons toch al drukke, dagelijkse leven wil ik zelf een uitstapje met mijn kinderen eigenlijk graag ook echt sámen doen. Ik heb dan ook gezellig met mijn zoontje mee zitten luisteren naar zijn piratenverhaal.

Ik heb al vaker een rondvaart door Amsterdam gemaakt (vanaf het Centraal Station! ;-)), dus ik ken de Westertoren, de Magere Brug en het Anne Frankhuis wel……om zomaar even wat te noemen.

Maar vind je het wèl heerlijk, dat je kind even lekker zijn eigen ding doet, terwijl jij van de grachtenhuizen, de bruggetjes en de woonboten geniet? Dan is dit echt een ideaal uitstapje!

Geef mij maar Amsterdam…

Het is een aanrader om Amsterdam te ontdekken vanaf het water!

Na afloop van de rondvaart namen we de tram weer terug naar het Centraal Station. En daar kochten we eindelijk de felbegeerde kop koffie voor onderweg. Na de halve middag op het water te zijn geweest, snakten onze jongens nu namelijk naar een frisse duik ín het water. Het was namelijk zo’n 28 graden.

Een terrasje pikken áán het water lieten wij in dit geval dus schieten. Wil je dit wel, dan is dit uiteraard geen probleem. Terrasjes genoeg in Amsterdam. En de boten van de Blue Boat Company liggen zelfs afgemeerd tegenover het Hard Rock Café.

Ben je dus een dagje of weekendje in Amsterdam met de kids en wil je tóch al een rondvaart gaan maken?! Doe dan zéker deze! En laat je vooral niet afschrikken door onze nogal omslachtige heenreis. 😉

Maar ik zou er niet nog een keer speciaal voor naar Amsterdam afreizen. Tenzij ze tóch die piraat als schipper in zouden zetten…

Cindy maakte de Kids Cruise op uitnodiging van Blue Boat Company Amsterdam.
Voor meer informatie kun je kijken op de website van Blue Boat.


Vind je deze pagina leuk? Klik op de knop hieronder!

(Zie je de knop niet? Log dan in op je Facebook account en/of geef Facebook toestemming om cookies te gebruiken)