De Sprookjesroute in Duitsland, voor een betoverende vakantie met kinderen

Midden in Duitsland, van de deelstaat Hessen tot aan Bremen loopt de Sprookjesroute. Hier beleef je een heerlijke vakantie met kinderen rond de sprookjes van de gebroeders Grimm.

In Steinau ontmoetten we de Gelaarsde Kat!

De Märchenstraße, oftewel de Sprookjesroute is één van de leukste gebieden in Duitsland. In maar liefst zeventig steden, gemeenten en regio's vind je grote en kleine verwijzingen naar sprookjes.

Je kan natuurlijk de route volgen per auto, camper, of zelfs per fiets. Maar het is ook heel goed mogelijk om één vakantieplek te kiezen, en van daaruit leuke uitstapjes te maken.

Er zijn namelijk veel attracties rondom de Sprookjesroute. En die zijn allemaal zeer kindvriendelijk. 

Hier komen sprookjes tot leven. Je vindt er feeën, prinsen, roodkapje en zingende dieren. De plaatsen rond de route staan boordevol poëzie, legendes, volksvertellingen en magie.

Lees hieronder meer over wat er op de Sprookjesroute te vinden is, of klik direct door naar het

Overal sprookjes in de deelstaat Hessen

De sprookjesfontein in Steinau an der Strasse

De officiële Sprookjesroute begint in Hanau, in het zuiden van de deelstaat Hessen. Dit is de geboorteplek van Wilhelm en Jacob Grimm.

In de hele deelstaat Hessen vind je typerende vakwerksteden, grotten, musea en burchten om te bezoeken. Met openluchtspelen, feesten en bezoeken aan kastelen worden kinderdromen tot leven gebracht.

Het stadje Marburg hangt vol met beelden van de wolf en zeven geitjes, de kikkerkoning, en vele andere sprookjes.

In Steinau an der Straße staat het Grimm museum, in het huis waar de gebroeders Grimm zijn opgegroeid. Het is bovendien een erg leuk stadje, met een mooie burcht en een sprookjesfontein.

Lees op de Weblog onze belevenissen in de Spessart, het gebied op de grens van Hessen met Beieren waar onder andere Hanau en Steinau onder vallen.

Kassel, de hoofdstad van de Sprookjesroute

Uitzicht over Kassel

Kassel, in het Noorden van Hessen, is de hoofdstad van de Sprookjesroute. Hier ligt ook het museum gewijd aan de Grimm-geschiedenis.

Je moet hier ook zeker het kasteel Löwenburg bij Slot Wilhelmshohe bezoeken. Met prachtig uitzicht over Kassel.

Rondom Kassel zijn talrijke andere sprookjes-plaatsen te vinden. Sababurg, bijvoorbeeld, is het kasteel van Doornroosje. Hier kan je tegenwoordig zelfs in overnachten.

In Wolfhagen, ten westen van Kassel, is veel van de familiehistorie van Grimm terug te vinden. Broer Ludwig Emil behoorde hier tot een schilderskolonie en Wilhelm werd hier in de kerkgemeenschap opgenomen. Het is een plaats met schitterende pleinen en vele kronkelende straatjes.

Ten noordoosten van Kassel ligt Münden. Dit is één van de 7 mooist gelegen steden ter wereld. Een prachtig vakwerkstad, omringd door prachtige natuur.

Ten Oosten van Kassel ligt het Werratal. Dit gebied wordt ook wel Vrouw Holle-land genoemd. Een prachtig vakantiegebied dat we in de zomer van 2017 mochten ontdekken. Lees onze belevenissen in Kassel en het Werratal op onze weblog.

Noordwaarts door Nedersaksen

Voorstelling van de Rattenvanger in Hamelen

De Sprookjesroute gaat van Kassel verder Noordwaarts, naar de deelstaat Nedersaksen.

In Polle kom je dan direct bij het kasteel van Assepoester. Of liever de ruïne, die wel heel leuk is om te bezoeken. Ook het schoentje kan je hier nog passen.

In Fürstenberg staat een mooi 16e eeuws kasteel dat Frans aandoet. Maar het kleine stadje is vooral bekend om de productie van hoogwaardig porselein. Er is daarom ook een porseleinmuseum te vinden.

Befaamd is Hamelen natuurlijk door haar sprookje over de rattenvanger. Hamelen was een Hanzestad en opgericht toen een Benedictijnenklooster zich er vestigde. Een boottocht over de Weser mag niet ontbreken.

Bij Bad Oeynhausen is de Aqua Magica. Dit is een soort waterkrater waar je in kan, en die ieder half uur water spuit. Er omheen zijn nog meer leuke dingen te doen voor kinderen.

Bremen, eindpunt van de Sprookjesroute

Bremen is de stad van het sprookje de Bremer Stadsmuzikanten. En die vind je hier ook.

De standbeelden van de ezel, hond, kat en haan zijn niet te missen, zeker niet in de souvenirshops. En dan zijn er ook regelmatig optredens in de stad.

Maar Bremen is vooral ook een erg mooie oude stad, die een bezoek meer dan waard is. En dat geldt eigenlijk voor de hele streek waar de Sprookjesroute langs komt.

Het is onmogelijk om alle 70 plaatsen met sprookjes te bezoeken. Maar het is heerlijk om vanuit een vakantieplek ergens op de route langs verschillende mooie plekken te gaan.

Het Reisaanbod

Onze keus: Pension Zum Wilhelm

Spelen in de grote tuin bij het Pension

Nederlandse gastvrijheid, met Duitse charme, wat wil je nog meer? In 2017 hebben wij gelogeerd bij Pension Zum Wilhelm en we voelden ons er direct thuis.

Het pension heeft een hele grote biergarten met een groot grasveld waar de kinderen heerlijk kunnen spelen. Leuk is de klimboom en onze jongens vonden het geweldig om met de hond te spelen.

Er is een familiekamer voor 3-personen.

7-daagse fietstocht door sprookjesland

De rattenvanger van Hamelen

Een betoverend mooie 7-daagse fietstocht, dwars door het Sprookjesland dat de gebroeders Grimm inspireerde.

Ga op zoek naar de rattenvanger van Hamelen, ontdek kastelen en geniet van de  prachtige vakwerkstadjes. En terwijl jullie fietsen, wordt de bagage naar het volgende hotel gebracht.

7THINGS - my favorite apartment

hotel met familiekamer in Bremen

Om de stad Bremen te ontdekken is dit hotel een aanrader. Het ligt op wandelafstand van het Universum, een leuk ontdekkingsmuseum. En met de tram zit je zo in het centrum waar je op zoek kunt gaan naar het beeld van de Bremer Stadsmuzikanten.

Het hotel heeft familiekamers met een aparte kamer voor de kinderen. Maar verder geen speciale voorzieningen voor de kids. Wifi is wel gratis. En je kan via het hotel fietsen huren.

Kindvriendelijk hotel Seeblick

Hotel Seeblick ligt aan dit mooie meer

Hessen in alle rust verkennen doe je vanuit Hotel Seeblick in de omgeving van Kirchheim

Het hotel ligt aan een prachtig stuwmeer, met een strandje, beachvolleybal plaats en ligweide. Er zijn onder andere minigolf, tafeltennis en tennisbanen aanwezig. En er is een mooi restaurant met bar.

Kortom, een prachtige plek om de sprookjesroute te verkennen.


Vind je deze pagina leuk? Klik op de knop hieronder!

(Zie je de knop niet? Log dan in op je Facebook account en/of geef Facebook toestemming om cookies te gebruiken)