Skiën met kinderen, de ultieme actieve vakantie

Een skivakantie met kinderen is een heerlijke besteding van de kerst- of voorjaarsvakantie. Wanneer de kids eenmaal een beetje kunnen skiën dan zullen ze er veel plezier aan beleven..

Al snel suizen de kids de berg af...

Hebben je jonge kinderen die nog niet eerder hebben geskied? Kijk dan vooral ook op de pagina's Wintersport met kleine kinderen en Sneeuwvakantie met kinderen.

Het is namelijk helemaal niet gezegd dat ze skiën al leuk vinden. Wees dan dus voorbereid om ook andere leuke dingen in de sneeuw te doen.

Deze pagina gaat dus vooral over het skiën met kinderen. Waar kan je het beste naar toe? Welke uitrusting heb je nodig, en waar moet je nog meer op letten?

Waarheen? De kindvriendelijke skigebieden

Kinderen onderaan de piste

Als je kinderen al (een beetje) kunnen skiën, dan is een baby-helling niet meer echt nodig. Maar het is wel handig om een kindvriendelijk skigebied uit te zoeken.

Wanneer je daar op het Internet naar zoekt, dan vindt ieder skigebied zich natuurlijk kindvriendelijk. Maar in de praktijk kan dat toch wat anders zijn.

In onze ervaring zijn de pistes in Oostenrijk en Duitsland kindvriendelijker dan die in Frankrijk. Minder onverwachte steile punten en een blauwe piste is ook echt blauw, niet eigenlijk een beetje rood.

Let er verder op dat de gebieden niet te groot zijn. Als er dan iets is, ben je snel ter plekke. Bovendien is een skipas dan veel goedkoper, en je ziet toch niet het hele gebied.

Omdat het met kinderen toch wel een beetje prijzig kan zijn, kan je ook nog even kijken bij de alternatieve skigebieden voor een goedkope wintersport met kinderen.

De ski-uitrusting voor kinderen

Voor zowel volwassenen als kinderen geldt dat de ski-uitrusting belangrijk is. Het dient voorbereid te zijn op kou, en moet gewoon goed en lekker zitten om pijntjes te voorkomen.

Wanneer je vaker wilt gaan skiën zul je voor jezelf waarschijnlijk overwegen om schoenen en ski's te kopen. Voor kinderen is dat niet aan te raden. Die groeien immers nog en dan is huren een economisch betere oplossing. Trek daarbij wel voldoende tijd uit om schoenen te passen!

Skischoenen moeten immers goed zitten. Enigszins strak, maar bij de tenen voldoende ruimte om te bewegen. Door de harde schoen is dat moeilijk te controleren, maar als je de voering uit de schoen kan halen, doe dat dan.

Ski-kleding kun je het beste tweedehands kopen (en na gebruik weer doorverkopen). Let daarbij op dat de kinderkleding waterdicht is, stevig ter bescherming van skistokken en ski's, en niet te glad in verband met doorglijden na een val.

Verder zijn goede skisokken belangrijk, in de goede maat. En naar gelang de kou diverse laagjes kleding.

Ten slotte, ter bescherming zijn handschoenen en een helm essentieel. In Oostenrijk is die helm voor kinderen ook verplicht. Ook hier is de pasmaat weer van groot belang voor de veiligheid.

Waar moet je nog meer op letten?

Afhankelijk van de wensen van de kinderen, kun je letten op wat een skigebied nog meer te bieden heeft. Zijn er ook mogelijkheden om te snowboarden bijvoorbeeld, en is er een Funpark met een half-pipe en andere attributen.

Verder houdt ieder kind wel van sleetje rijden, en is een rodelbaan dus altijd een succes.

Het Reisaanbod

Op de Wintersport pagina's voor Oostenrijk, Frankrijk, Duitsland, Italië en Tsjechië vind je diverse kindvriendelijke accommodaties. Hieronder belicht ik enkele goede kindvriendelijke organisaties die in meerdere landen actief zijn.

ANWB Wintersport

Wintersport met Pharos

ANWB heeft speciaal voor kinderen die al een beetje kunnen skiën het programma Al vaker geskied. Deze accommodaties liggen in sneeuwzekere en kindvriendelijke skigebieden met volop keuze aan pistes. Bovendien is er een kinderskischool waar je ook kan leren snowboarden, en een Funpark.

Heb je (ook) kinderen die voor het eerst meegaan? Kies dan uit het programma Voor de eerste keer skiën, met de beste wintersportgebieden voor de beginnende skiërtjes.

Huur je bij ANWB een accommodatie met kidsdeal of super kidsdeal, dan profiteer je ook nog eens van extra kortingen voor de kinderen.


Vond je deze pagina leuk? Klik op de knop hieronder!