Een goedkope wintersport met kinderen, kan dat?

Wintersport met het gezin is leuk, maar vaak ook erg prijzig. Toch zijn er best mogelijkheden voor een goedkope wintersport met kinderen.

Lipno in Tsjechië, een goedkoop alternatief?

Alles heeft zijn prijs, zo ook een goede wintersportvakantie. Maar wanneer je een beetje beter oplet, kan je ook heel veel geld besparen.

Over het algemeen gesproken wordt het duurder, wanneer de volgende factoren een rol spelen:

  • Je wilt het grootste, beste, met de meeste mogelijkheden
  • Je let alleen op Bekende Merken
  • Je wilt Gemak
  • Je bent niet bekend met alternatieven

Dit geldt voor zo ongeveer alles in het leven, maar zeker ook voor de wintersport. Dus ja, het kan veel goedkoper dan je denkt, wanneer je

  • Goede keuzes maakt in wat je echt wil (is >100km piste echt nodig?)
  • Je ook andere skigebieden overweegt dan de meest bekende
  • Je bereid bent wat verder van de piste te zitten
  • Je wat meer tijd neemt om andere landen/gebieden te overwegen

Hoe duur is een skipas?

In sommige gebieden is de skipas voor kinderen gratis

Skipassen vormen een grote kostenpost op de wintersport. En er valt dus ook veel te besparen als je niet zomaar een accommodatie boekt zonder te letten op deze kosten.

Het moge duidelijk zijn dat de duurdere landen ook duurdere skipassen hebben. Frankrijk spant daarbij de kroon. Voor een gezin met 2 kinderen van 4 en 7 jaar betaal je daar soms € 700,- per week. Maar het kan ook de helft goedkoper.

Oostenrijk is al een stuk goedkoper: tussen € 285 en € 464,-. Zwitserland en Italië wijken daar niet veel vanaf, evenmin als Zuid-Duitsland.

Het verschil wordt vaak gemaakt door het aantal kilometers piste. Kies je een kleiner gebied, dan wordt het dus goedkoper.

Maar let ook op de prijs per km, daar zit ook veel verschil tussen. Zeker als de ouders toch nog wat kilometers willen maken kan het handig zijn daar ook op te letten.

Hoe sneeuwzeker zijn de goedkopere landen?

Nu ligt er nog geen sneeuw...

De goedkopere landen zijn vooral (midden-)Duitsland en Tsjechië. Het verschil tussen een skipas in Winterberg en één in Tsjechië is daarbij niet zo groot.

Er is echter wel een verschil in sneeuwzekerheid. In het Duitse Sauerland is het toch afwachten of en wanneer er sneeuw valt.

En hoewel Tsjechië ook vaak als minder sneeuwzeker wordt aangemerkt, is de kans dat er sneeuw ligt in het Reuzengebergte toch een stuk groter.

Kleinere dorpen, verder van de piste

Een andere grote kostenbespaarder is als je de kleinere dorpen verkiest boven de populaire plaatsen.

Dus niet Gerlos of Alpe 'd Huez, maar de dorpen er omheen, dat scheelt al een stuk. Dat je daarmee niet vlakbij de beste Après Skihut zit vind je op een goedkope wintersport met kinderen niet zo erg, toch?

Wat je misschien wel jammer vindt, is dat de goedkopere plekken niet aan de piste zullen liggen. Een eindje wandelen, of de skibus brengen je naar de skilift.

Vaak is er echter wel een kleinere helling dichtbij. Dus als je met jonge kinderen bent, dan kunnen die wel vlakbij oefenen.

Kosten voor eten en drinken

Skiën in Tsjechië

Naast accommodatie en skipas worden er vooral kosten gemaakt voor eten en drinken. En dus kan je daar ook flink besparen.

Je hoeft immers niet iedere middag boven op de berg in die leuke skihut te lunchen. Neem lunchpakketjes mee, of als dat mogelijk is keer je terug in de accommodatie om daar te eten.

Ook 's avonds kan je gemakkelijk zelf koken, als je daar zin in hebt natuurlijk. Let dan ook wel op welke accommodatie je boekt: een hotel kan wel eens zo goedkoop zijn juist omdat je er ook van het restaurant gebruik moet maken!

Wil je toch (af en toe) lekker uit eten? Dan wordt het extra aantrekkelijk om een land als Tsjechië uit te kiezen. Daar is uit eten en drinken, in vergelijking met bijvoorbeeld Oostenrijk, spotgoedkoop!!

Daar kan je dan het beste van een goedkope wintersport met kinderen genieten.


Vond je deze pagina leuk? Klik op de knop hieronder!