Het Saarland met kinderen, verrassend leuke uitjes in de natuur

Het Saarland ligt onder de populaire Moezelstreek in Duitsland, en wordt vaak over het hoofd gezien. Onterecht, want langs de rivier Saar is veel te doen voor kinderen.

Zeb en Tycho bewonderen de Saarschleife in het Saarland

Het Saarland heeft een roemruchte geschiedenis. Diverse keren wisselde het in nationaliteit van Duits naar Frans en weer terug. Het is zelfs nog een apart land geweest.

Het was zo gewild vanwege haar industrie van kolen en staal. Maar inmiddels is er een verandering gaande naar groen, natuur en duurzaamheid.

Die overgang is goed te zien bij de oude staalfabriek Völklinger Hütte. Dit, indrukwekkende complex moet je gezien hebben, het is ook voor kinderen heel bijzonder.

De rivier Saar zorgt ook voor leuke activiteiten, zoals de beroemde Saarschleife die je op de foto ziet. Lees hieronder meer over deze en andere bezienswaardigheden, of klik direct door naar het...

Het bijzondere Völklinger Hütte

Het goederenspoor, de fabriek en de natuur bij de Völklinger Hütte

Techniek, natuur, kunst, en vooral een onvergetelijke belevenis, dat vind je bij de Völklinger Hütte in het Saarland.

De Völklinger Hütte is een enorme staalfabriek die niet meer draait. Maar het is als UNESCO werelderfgoed opengesteld voor het publiek. Je kan alle bewonderen, van de treintjes, monorails voor de kolen en erts, de hoogovens zelf, alles.

Het is sowieso al indrukwekkend om over de trappen en platforms tussen alle installaties te lopen. Een beetje tè? Ga dan naar het Ferrodrome, waar je spelenderwijs alles leert over de elementen Vuur, Water, Aarde en Lucht.

Het grote indrukwekkende kunstwerk King Kong bij de Völklinger Hütte

En waar is die natuur dan? Die was er niet toen de fabriek nog draaide. Maar sinds hij dicht is, keerde de natuur terug.

Het achterste deel van het grote terrein heet nu het Paradijs. Hier zie je de bomen en planten die tussen het ijzer groeien. Een bijzondere plek die ons laat zien hoe sterk de natuur is.

En hier vind je ook heel veel kunstvoorwerpen. De Völklinger Hütte biedt nu de ruimte voor verschillende tentoonstellingen en evenementen.

Topstuk is de enorme King Kong. Ga maar eens tussen zijn benen staan!

Oerbos van de toekomst bij Saarbrücken

Bij het oerwoud van de toekomst kan de natuur zijn gang gaan

Saarbrücken is de hoofdstad van het Saarland. Een gezellige stad, met speeltuintjes en leuke pleintjes. Maar geen grote bezienswaardigheden (al is het oude raadhuis zeker mooi, en een wandeling naar en om het slot aan de andere kant van de rivier is leuk).

Wel bijzonder is dat je op maar 5 kilometer van het centrum een natuurgebied vindt. En niet zomaar één.

Het "Urwald vor den Toren den Stadt" is een project waar de natuur haar gang mag gaan. Omgevallen bomen worden niet opgeruimd, er wordt niets geplant, en oude paden groeien dicht.

In een oud jachtslot bevindt zicht het informatiecentrum, waar je alles over dit project en de natuur kan leren.

In de zomer kun je hier op dins- en donderdagen een leuk parcours voor kinderen lopen. Maar ook zonder dat parcours is het leuk om door het oerwoud van de toekomst te lopen. Wel met goede schoenen!

Ontdek de prehistorie in Gondwana

Een ander bijzonder uitje is het Attractiepark Gondwana: das Praehistorium in Schiffweiler. Attractiepark doet het park geen eer aan, want het is zo veel meer dan dat.

Je maakt een wervelende tijdreis, te beginnen met de oerknal. Dankzij multimediale technieken komen imposante dinosaurussen, oermensen en prehistorische natuurelementen tot leven.

Gondwana biedt historische educatie in een uniek kader van meer dan 5000 vierkante meter. 'Gondi’s Dinowelt' is een gigantische speeltuin met onder meer een 8 meter hoge dinosaurus met verborgen speeletages.

En wie er van droomt om later archeoloog te worden kan zijn hartje ophalen aan het opgraven van fossielen of het skelet van een 65 miljoen jaar oude T-Rex.

Watersport en meer bij de Bostalsee

Mooie zonsondergang bij de Bostalsee

In het Noorden van het Saarland, vlakbij de Hunsrück, ligt het mooie meer de Bostalsee. Hou je van watersport of lekker zwemmen bij een strandje, dan is dit the place to be in het Saarland!

Om het meer is ook van alles te doen. Wandelen en fietsen natuurlijk, maar grote kans dat de kinderen dan saaaaaaai roepen.

In dat geval is er ook minigolf, een onderstebovenhuis, voetgolf en een indoor speeltuin voor als het een keertje regent.

Aan de Bostalsee zit ook Center Parcs Bostalsee, met tal van activiteiten. Ook als je er niet verblijft kan je er (tegen betaling) genieten van bijvoorbeeld een dagje Aqua Mundo.

Bijzonder boomkroonpad bij de Saarschleife

Het boomkroonpad bij de Saarschleife

Je zag hem al bovenaan deze pagina: de meest bekende bezienswaardigheid van het Saarland is de Saarschleife. Dat is een mooie grote lus in de rivier de Saar.

Bij de Saarschleife staat sinds 2016 een boomkroonpad. Oftewel een Baumwipfelpfad in het Duits, spreek dat maar eens uit!

Bij dit pad wandel je eerst over een 800 meter lang vlonderpad langzaam naar boven (ook geschikt voor kinderwagens en rolstoelen). Onderweg kom je veel leuke informatiebordjes tegen., plus een paar speeltoestellen.

Eenmaal aan het eind is de toren die je naar 42 meter hoogte brengt. Ook deze is geschikt voor kinderwagens.

Het uitzicht is mooi, maar daar zijn kinderen ook vaak weer snel op uitgekeken. Snel naar beneden rennen dus, want daar is een leuke avonturen speeltuin. Moet je wel apart voor betalen helaas.

Vind je ook het boomkroonpad te prijzig? Je kan ook gratis naar een lager uitkijkpunt over de Saarschleife wandelen.

Saarburg, met kasteel, waterval en kabelbaan

Zeb en Tycho bij de waterval in Saarburg

Ik weet het, dit stadje ligt (net) niet in het Saarland, maar draagt wel de naam van de rivier de Saar waar het aanligt. En het is echt een must-see als je in de buurt bent.

Saarburg heeft een leuk kasteel op een heuvel bij de stad. Of eigenlijk meer een ruïne. Leuk om naartoe te klimmen (niet altijd over het pad), en van het uitzicht te genieten.

Maar de grootste bezienswaardigheid is een waterval midden in het stadje. Niet van de rivier de Saar, maar van de Leukbach, die in de Saar stroomt.

Ook leuk is de kabelbaan omhoog. Die gaat naar het vakantiepark Landal Warsberg op de berg, maar ook naar een zomerrodelbaan.

Kanoën op de Saar

Kanoën op de Saar

Je kan op verschillende plekken kanoën op de rivier de Saar. De mooiste plek daarvoor ligt ook niet in het Saarland, maar net boven Saarburg in Schoden.

Hier ligt nog een lus in de Saar, maar dit keer is er een kanaal met sluis aangelegd zodat de scheepvaart de lus kan afsnijden. Die lus is daarbij een beschermd natuurgebied geworden, waar je heerlijk kan kanoën.

Kano's zijn te huren bij Kanu Saarfari aan het begin van de lus. Je vaart dan de hele lus tot het aanlegpunt aan de andere kant. Hier wordt de kano weer opgehaald, of je kan ervoor kiezen om over het kanaal stroomopwaarts terug te varen. Voor de die-hards dus.

In het natuurgebied zie je veel vogels, waaronder  aalscholvers, zwanen, (als je geluk hebt) ijsvogels, en roofvogels.

Het Reisaanbod

Volop activiteiten bij Center Parcs Bostalsee

Windsurfen op de Bostalsee

Center Parcs Bostalsee ligt aan de Noordkant van het meer met dezelfde naam. Het is een mooi park met prachtige moderne cottages.

En het meer staat natuurlijk garant voor enorm veel waterpret. Je kunt hier leren zeilen of surfen, maar ook een fluisterbootje huren, zwemmen of duiken.

Bij slecht weer is er het Aqua Mundo met 3 superlange glijbanen en een Water Play House. Maar je kan ook meedoen met een familie workshop, laser battle, kinderdisco, klimmen in het klimpark, lekker spelen in de speeltuin en nog heel veel meer!!

Glamping bij Camping Walsheim

In de natuur van het Biosfeerreservaat Bliesgau in Zuid-Oost Saarland ligt deze leuke, gemoedelijke familiecamping. 

Op de campings vind je speeltuintjes en een beachvolleybal veld. En er net buiten ligt het gemeentelijke zwembad. Lekker wat eten en drinken doe je in het Campinghaus.

Overnachten doe je in mooie luxe safaritenten. Echt glamping dus!

Parkhotel Weiskirchen

Mooi gelegen parkhotel Weiskirchen

Het kindvriendelijke Parkhotel Weiskirchen ligt in het Noorden van het Saarland. Je vindt hier een speeltuin, overdekte speelruimte, tafeltennis en tafelvoetbal voor de kinderen.

En: het zwem- en saunaparadijs Vitalis, dat bij het hotel hoort. Wellness voor de ouders, en zwemplezier voor de kinderen, wat wil je nog meer?

Het hotel heeft geschakelde kamers, geschikt voor 4 personen. Zo liggen de kinderen dus vlakbij, maar wel in een aparte kamer.

Landal Warsberg

Speeltuin bij Landal Warsberg

Officieel dus niet in het Saarland, maar Landal Warsberg ligt boven het stadje Saarburg. Met de kabelbaan daal je daar naar af.

Je vindt hier tal van leuke activiteiten. Er is een speeltuin, overdekt zwembad, minigolf en de Bollo club. En in de buurt dus de zomerrodelbaan, en een hele mooie omgeving.

Overnachten kan je er in gewone bungalows, maar ook in safaritenten of woodlodges. En er is een camping voor als je zelf met caravan of tent komt.


Vind je deze pagina leuk? Klik op de knop hieronder!

(Zie je de knop niet? Log dan in op je Facebook account en/of geef Facebook toestemming om cookies te gebruiken)