Het Reuzengebergte met kinderen: ontdek deze zomerse activiteiten voor gezinnen

Verken het prachtige Reuzengebergte met de kinderen en ontdek een wereld vol avontuur te midden van wonderschone Tjechische natuur. 

De Mumlava watervallen in Tsjechië, in het Reuzengebergte

Op ongeveer 1000 km van Utrecht, in het noorden van Tsjechië, ligt op de grens met Polen het Reuzengebergte. Een fabelachtig gebied met de hoogste bergen van het land. De allerhoogste berg is de Sněžka, die 1600 meter hoog is. 

In de winter komen Tsjechen en toeristen er graag skiën maar in de zomer valt er ook genoeg te beleven. Wandel door de groene valleien en geniet van de kletterende watervallen. 

Wij (Alma met gezin) verbleven in Janské Lázne, deze plaats wordt ook aangeduid als toegangspoort tot het Krkonošegebergte , wat het hoogste gebergte is in Tsjechië.

Het boomkroonpad in Janské Lázne

Boomkroonpad-Janske-Lazne-800

In Janské Lázne mag je het boomkroonpad niet missen. Het heeft een spectaculaire  uitkijktoren van 45 meter hoog!

Je begint op een wandelpad dat je boven de boomtoppen brengt, dit pad brengt je naar de uitkijktoren.

Onder de uitkijktoren is informatie te vinden over grond en de werking hiervan, er is ook een wortelstelsel te zien. Daarna volg je de weg naar boven waarna je een mooi uitzicht hebt op de omgeving van Janské Lázne.

Op de terugweg kan je kiezen om te voet naar beneden te gaan, of met de glijbaan (tegen betaling) wat natuurlijk de keuze was van onze jongens.

Langs de route staan informatieborden. Ook zijn er af en toe leuke klim- en klauterpaadjes. Aan het eind kan je lekker wat drinken of eten in het restaurant met daarbij een speeltuin waar de kinderen nog even los kunnen geaan.

Op volle snelheid de berg af

Outdoorsteps-Janske-Lazne-800

In Janské Lázne is ook een kabelbaan waarmee je de Cerná Hora op kan.

Boven op de berg hebben we een bezoek gebracht aan Kabinka speeltuin. Kinderen kunnen hier skelteren, slacklinen, in een bootje varen, wandklimmen, trampoline springen en in een summertube van een helling af.

In de tussentijd kunnen ouders van het uitzicht en een drankje genieten in het restaurant.

Om weer naar beneden te gaan, kun je de kabelbaan nemen maar je kan ook met een outdoorstep naar beneden. Vooral de kinderen vonden dit super leuk!

Glasblazerij Rautis, een stukje cultuur in het Reuzengebergte

Glasblazerij-Rautis-800

Glasblazerij Rautis is de enige plek ter wereld waar het traditionele handwerk van de glaskraalproductie bewaard is gebleven. Sinds 2020 staat het ingeschreven bij UNESCO.

Je kan hier een rondleiding krijgen waarbij je het hele fabricageproces van de glazen kralen kan zien: hoe van glazen buisjes kralen worden geblazen, hoe deze worden verzilverd, hoe de kralen worden gekleurd en gedecoreerd, hoe ze worden gesneden en als laatst hoe de kralen worden samengevoegd tot een ornament.

Aan het eind van de rondleiding mag je zelf een ornament maken en natuurlijk kralen of ornamenten kopen om als souvenir mee naar huis te nemen. Het maken van het ornament vonden de jongens het leukst van de rondleiding!

Genieten van snelheid, hoogte en watervallen

Rodelbaan-Harrachov-800

In Harrachov is een rodelbaan van ongeveer 1000 meter lang. Deze gaat met 17 bochten zo’n 38 meter naar beneden.

Dat wilden we natuurlijk wel uitproberen! Na een stuk omhoog getakeld te zijn, bepaal je zelf hoe hard je naar beneden gaat door wel of niet te remmen. Door de natuur suis je naar beneden, heerlijk!

Naast de rodelbaan zit een klimpark. Hier zijn 32 obstakels en het parcours heeft een lengte van 403 meter op 3 tot 7 meter hoogte. Het parcours is geschikt voor kinderen van 140cm en langer (ook voor volwassenen). Je moet geen hoogtevrees hebben!

Mumlava-waterval-Tsjechie-800

Naast het genieten van snelheid en hoogte, kun je in Harrachov ook genieten van de natuur.

Na een korte wandeling door het bos, bereik je de waterval, waar het een gezellige drukte kan zijn.

De Mumlava watervallen bestaat uit één grote waterval en diverse kleinere en is de snelst stromende waterval in het Reuzengebergte. Bovenaan ‘valt’ het water over de gehele breedte in 10 meter naar beneden.

De hoogste waterval van Tsjechië in Spindleruv Mlyn

Hoogste-waterval-Tsjechie-800

In Špindlerův Mlýn kun je met een kabelbaan naar boven naar de berg Medvedin. Deze berg heeft een hoogte van 745 meter.

Eenmaal boven gekomen, zijn er verschillende wandelroutes aangegeven. Ook kun je er een wandeling maken naar de Pančava-waterval. Deze heeft een hoogte van 148 m en is de hoogste waterval van Tsjechië.

Vanaf het wandelpad kun je alleen het bovenste gedeelte van de waterval zien maar ook genieten van het adembenemende uitzicht. 

Zwemmen en ontspannen in Špindlerův Mlýn

Aquapark-Spindleruv-Mlyn-800

In Špindlerův Mlýn is er ook een leuk zwembad waar je je voor een paar uurtjes kan vermaken.

Het heeft twee bubbelbaden, een kinderbadje, wildwaterbaan, 2 waterglijbanen (waar je met en zonder matje vanaf kan) en een glijbaan waarbij je met zwembanden van de glijbaan kan (in je eentje of met iemand samen). Die laatste was favoriet!

In het zwembad is een klein restaurant waar je iets te eten en drinken kan kopen.
Ook kan je er massagebehandelingen boeken en ontspannen met een sauna en stoombad.

Een stukje geschiedenis, diep in de grond

Bunker-Stachelberg-800

Voor een stukje geschiedenis, kun je naar Stachelberg. Dit is een complex van bunkers met een uitgebreid systeem van gangen en kamers. In de bunker is het 10 *C, neem dus een vest/jas mee als je de bunker in gaat.

Voor de rondleiding in de bunker moet je 186 traptredes naar beneden om in het gangenstelsel te komen. Voor je eigen veiligheid moet je een helm op, sommige gangen zijn vrij laag namelijk.

De rondleiding was in het Tsjechisch, gelukkig kregen we een mapje mee met de informatie in het Engels.

Stachelberg is nooit voltooid en werd ook nooit gebruikt, desondanks zijn de bunkers en het gigantische systeem van gangen erg indrukwekkend. Er liggen nog meer bunkers op het terrein, ook één met loopgraven er omheen. Naast de grootste bunker staat een uitkijktoren met een mooi uitzicht op de bunkers en ook op het buurland Polen.

Wandelen langs, tussen en over rotsen

Rotsen-Adrspach-Tsjechie-80

In het natuurgebied Adršpach vind je waanzinnige rotspartijen. Je kunt hier fantastisch wandelen. Er zijn verschillende wandelingen in dit gebied. Wij deden twee routes.

De groene route is 3,5km lang. Hierbij loop je afwisselend op een pad of op vlonders en op zommige momenten moet je stijle trappetjes op of afklauteren. Onderweg kom je de mooiste rotsen tegen. Ook kom je langs de Gotische poort die bekend is uit de film “The Chronicles of Narnia”, een erg mooi plekje om foto's te maken. Bij deze wandeling is het ene uitzichtpunt nog indrukwekkender dan het andere. 

Wij liepen ook de blauwe wandelroute van 1,5km lang. Hier loop je langs het meer waarbij de rotsen mooi weerspiegelen in het meer. Het water is helder en je kunt de vissen goed zien zwemmen. 

In de zomer is het er wel erg druk, reserveren is aanbevolen. Je moet entree betalen om hier te kunnen wandelen. 

Ons oordeel

Nog een mooi plaatje van het uitgestrekte Reuzengebergte

Als je van natuur en outdoor activiteiten houdt, is het Reuzengebergte zeker een aanrader, wij hebben er genoten!

Er zijn veel activiteiten te doen met kinderen. Onze jongens vonden het van de berg af sjezen op de outdoorsteps het allerleukst; steppen door de mooie natuur en natuurlijk op je allerhardst naar beneden! Ook vonden ze de rotsen bij Adršpach erg indrukwekkend. 

Dit is natuurlijk maar een kleine greep uit alle activiteiten die er, in de zomer, te doen zijn in het Reuzengebergte. Kijk voor meer activiteiten op de website van Visit Czechia of op die van het Reuzengebergte.

En lees ook meer over de andere plekjes die wij gezien hebben tijdens onze rondreis door Tsjechië zoals..

Vind je deze pagina leuk? Klik op de knop hieronder!

(Zie je de knop niet? Log dan in op je Facebook account en/of geef Facebook toestemming om cookies te gebruiken)