Dolní Morava met kinderen, genieten op grote hoogte in Tsjechië

Een vakantie met kinderen in bergresort Dolní Morava staat garant voor gave activiteiten op grote hoogte. Sportieve families kunnen hier hun hart ophalen!

Door: Alma van der Zon

Dolni Morava

Het prachtige Dolní Morava ligt tussen het Adelaarsgebergte en het Jesenik gebergte,  nog net in de regio Oost- Bohemen in Tsjechië. Alma en haar kinderen bezochten dit gebied tijdens een rondreis door het land en genoten!

Bij het dalstation van het resort Dolní Morava is een grote speeltuin (betalend) en een gaaf adrenalinepark waar je tussen bomen kunt klimmen en klauteren. Ook is er een restaurant waar je kunt genieten van een lekker kopje koffie of thee met een gebakje of voor een heerlijke lunch.

Vanaf het dalstation kun je de kabelbaan of de rodelbaan nemen naar boven, naar boven wandelen kan ook. Al met al een goede start van ons bezoek aan dit prachtige gebied!

De langste hangbrug ter wereld met kinderen

Sky-Bridge-721-800

Heb je ooit tussen de wolken gelopen? In Dolní Morava heb je de unieke kans om je droom waar te maken. Maar je hebt wel stoere kinderen nodig!

In 2022 is in Dolní Morava de langste hangbrug van de wereld geopend. De wandelbrug ‘Sky Bridge 721’ is 721 meter lang en brengt je van de ene bergrug naar de andere waarbij je je 95 meter boven een bergdal bevindt.

De brug is eenrichtingsverkeer, je loopt via een pad over de bergrug weer terug. Onderweg staan er educatieve borden over de geschiedenis van het platteland. Wij vonden dit te gek, maar als je hoogtevrees hebt, is deze hangbrug geen optie!

Een adembenemend uitzicht op de bergen 

Sky-Walk-800

Iets verderop ligt de ‘Sky Walk’. Dit is een uitkijkplatform 55 meter boven de grond, 1116 meter boven de zeespiegel.

Als je kinderen van avontuur houden, kun je onderweg ook via een hangnet één verdieping naar boven klimmen. Ook is er helemaal boven een hangnet waarop je kunt staan en helemaal naar beneden kunt kijken, je staat dan 50 meter boven de grond.

Vanaf de top van de Sky Walk kun je genieten van een adembenemend uitzicht over het hele massief van Králický Sněžník met de vallei van de rivier de Morava. In de verte zie je de belangrijkste bergrug van Jeseníky, de Suchý vrch en het Krkonoše-gebergte (het Reuzengebergte).

Op volle snelheid naar beneden

Rodelbaan-Dolni-Morava-800

Om sneller naar beneden te gaan, kun je (tegen betaling) ook via een spiraalglijbaan van 100 meter lang. De reguliere route kan ook gedaan worden met een rolstoel.

Honden zijn hier niet toegestaan, wel is er een plek aanwezig waar je je hond achter kunt laten.

Naar het dalstation kun je op verschillende manieren; wandelen, step/mountainbike, kabelbaan óf met de rodelbaan. De ‘Mammoth Alpine Coaster, is een rodelbaan van 3 km lang met een hoogteverschil van 364 meter.

De maximumsnelheid is 50 km/u. Als je van snelheid houdt, dan is dit een must-do! Wel hopen dat er ook iemand die van snelheid houdt voor je zit.

Met een mountainbike de berg af kan ook

Mountainbiken-Dolni-Morava-800

Voor het mountainbiken zijn er verschillende routes uitgezet, van beginner tot gevorderde maar ook verschillende afstanden.

Je kunt de mountainbike meenemen met de kabelbaan omhoog en dan met de fiets een route naar beneden volgen. De start is op 1111m en eindigt bij het dalstation op een hoogte van 752m.

Voor de afdaling van de berg op een mountainbike is ervaring met fietsen op een fiets met handremmen van groot belang, er zijn namelijk geen fietsen met een terugtraprem. Ook moet je een beetje lef hebben om met een fiets de berg af te gaan. De route gaat op sommige stukken iets stijl naar beneden en bevat af en toe scherpe bochten. Vanuit de verhuurder kregen wij een veiligheidsvest en een helm mee ter bescherming. Dit uitje is vooral geschikt voor tieners. 

Meer informatie over Dolni Morava vind je op de website van VisitCzechia en op www.dolnimorava.cz. Wil je meer weten over de regio Oost-Bohemen? Check dan deze link: www.oost-bohemen.info

Wil je meer weten over de andere bestemmingen van onze rondreis? Klik dan hier door naar de pagina's over:

Vind je deze pagina leuk? Klik op de knop hieronder!

(Zie je de knop niet? Log dan in op je Facebook account en/of geef Facebook toestemming om cookies te gebruiken)