Brno, een gemoedelijke stad met alle kindvriendelijke activiteiten op loopafstand

Door: Alma van der Zon

Brno is de tweede stad van Tsjechië, in de regio Zuid-Moravië . Maar waar het in Praag erg druk kan zijn, kun je in Brno een stuk rustiger ronddwalen met de kids in de stad!

Brno-foto-800

Alma bezocht Brno met kinderen tijdens een rondreis door Tsjechië. Zij ontdekte dat de bezienswaardigheden van de stad bijna allemaal compact in het centrum liggen, op loopafstand. Superhandig! Je kunt zo op één dag veel zien en bewonderen met de kids.

Tip: check de website van Go to Brno voor je gaat en plan je activiteiten van te voren.

De knusse studentenstad Brno kent veel legendes. Bij Old Town Hall zijn er hier een aantal te vinden: de gedraaide spits bij de poort, de 'draak' en het houten wiel.

Verhalen hierover kun je zien en horen in de kelder onder New Town Hall. Hier worden de legendes in videobeelden geprojecteerd op de muren van de kelder.

Als je de 63 meter hoge toren van de Old Town Hall beklimt (173 traptreden), heb je een mooi uitzicht op Brno. Op het binnenplein staan de letters BRNO, waar je een leuke vakantiefoto kunt maken.

Het centrale plein, het bruisende hart van Brno

Plein-Brno-800

Het centrale plein in het stadscentrum van Brno, Náměstí Svobody, is een gezellig plein waarop de winkelstraten uit komen. Aan het plein liggen veel gezellige restaurants waar je goed kunt eten voor een lage prijs.

Het plein vormt het bruisende hart van Brno en er rijden geen auto's. Heel fijn als je met kinderen op pad bent.

Ook staat er op het plein een astronomische klok; een zwart stenen monument. Elke dag wordt er om 11 uur 's ochtends een knikker losgelaten. Dit om het verhaal te herdenken van de moedige defensie van Brno tijdens de Zweedse aanval in 1645, waar om 11 uur een einde aan is gebracht.

Kijken naar botten, toch wel een beetje spannend...

Ossuarium-Brno-800

Vlakbij het plein ligt de kerk St. James. Deze kerk is vooral bekend om het ossuarium (knekelhuis).

Na de catacombe in Parijs is dit de grootste verzameling botten van Europa. Er liggen overblijfselen van 50.000 skeletten. Dit zijn botten van slachtoffers uit de Dertigjarige oorlog en het Zweeds Beleg maar ook van epidemieën zoals cholera en de pest.

Je krijgt een boekje met uitleg mee in het Engels.

Het idee om naar botten van overleden mensen te gaan kijken, vonden de kinderen wat vreemd. Bij binnenkomst, was het licht in de ruimte wat gedempt wat het voor jonge kinderen iet wat spannend maakt. Toch overwon de nieuwsgierigheid naar hoe het eruit beneden uit zou zien.

Toen wij eenmaal beneden waren, verdween de spanning en kwamen de vragen naar het ontstaan van dit ossuarium. Het bezoeken van het ossuarium kan, naar ons idee, prima zolang je ze voorbereidt op het bezoek. Bekijk eventueel van te voren al wat foto's zodat ze weten wat hen te wachten staat.

Vanuit de hele stad te zien: de Petrov Kathedraal

Zicht-op-St-Peter-en-St-Paul-800

Een niet te missen herkenningspunt in de stad is de kathedraal van St. Peter en St. Paul. Deze kathedraal staat op de heuvel Petrov en wordt ook wel de Petrov kathedraal genoemd.

De torens van de kathedraal zijn 84 meter hoog en je kunt deze van bijna overal in de stad goed zien. Ook is het de moeite waard om naar boven te klimmen voor een mooi uitzicht over de stad!

Vanaf burchtcomplex Spilberk heb je een mooi zicht op de kathedraal, vanaf deze plek is deze foto genomen. 

Ook (net) buiten het centrum van Brno valt er genoeg te beleven

Zicht-vanaf-Spilberk-800

Net buiten het centrum ligt het burchtcomplex Spilberk uit de 13e eeuw. In de 17e en 18e eeuw is het verbouwd tot een militaire vesting en daarna tot strafgevangenis voor zware misdadigers en politieke gevangenen.

Binnen in het complex is de geschiedenis van het gebouw te zien met een stukje geschiedenis van Brno. Vooral de wapens waren voor onze kinderen interessant, zeker het kanonn dat op de vestingmuur staat. Als kinderen geïnteresseerd zijn in geschiedenis, is dit erg leuk om te doen. 

Vanaf de vestingmuren heb je een mooi uitzicht op Brno. Ook kun je een rondleiding krijgen door de kazematten en een tentoonstelling bezoeken om meer te weten te komen over deze locatie.

VIDA! Science Center van alles te doen en te ontdekken

Vida-Brno-800

Iets verder buiten het centrum ligt VIDA! Science Center. Dit Science Center is een aanrader voor op een regenachtige dag. Het is er dan wel een gezellige drukte. Je kunt je hier makkelijk 2 tot 3 uur vermaken. Het lijkt op Nemo in Amsterdam alleen is alles opgezet in één grote ruimte.

Het is een interactief museum waarbij je zelf op ontdekking kunt gaan: interactieve displays, proefjes, puzzels, en zelfs een glijbaan. Als je het leuk vindt, kun je ook je eigen weerbericht presenteren.

Voor jongere kinderen is er een apart gedeelte met een verkeersplein en een deel waar ze met water kunnen spelen en dammen kunnen bouwen. Voor de oudere kinderen zijn er wat meer ingewikkelde onderwerpen waar zij veel van kunnen leren.

Maar ook voor volwassenen is het nog leuk. Er is zoveel te ontdekken dat onze kinderen nog langer hadden willen blijven!

ZOO Brno, een dierentuin is altijd goed

Brno-Zoo-800

Nog wat verder buiten het centrum ligt ZOO Brno. In deze dierentuin zijn meer dan 2.200 dieren te zien van over de hele wereld.

De verblijven zijn, over het algemeen, vrij groot en bij sommige dieren is het dan ook een zoekplaatje om ze te vinden. Dit lukt niet altijd. De dierentuin ligt in een heuvelachtig gebied dus af en toe is het flink heuveltje op.

Onderweg zijn er verschillende speeltuinen waar de kinderen lekker kunnen spelen en de ouders even kunnen uitrusten van de wandeling.

Sommige speelonderdelen, zoals bijvoorbeeld trampolines, zijn tegen extra betaling. Er rijdt ook een treintje dat je door een deel van de dierentuin rijdt, ook deze is tegen extra betaling. Honden zijn welkom in deze dierentuin. De dierentuin is makkelijk bereikbaar met het openbaar vervoer.

Voor een dagje op het water kun je terecht op het stuwmeer van Brno

Rondvaart-stuwmeer-Brno-800

In de buurt van de dierentuin ligt het stuwmeer. Op dit stuwmeer kun je een boottocht maken. Deze boottocht gaat al zigzaggend over het meer waarbij de boot verschillende haltes aan doet. Het lijkt een beetje op een busverbinding op het water.

Eén van de stops is bij kasteel Veveri. Dit kasteel ligt op een rotsachtige berg boven de Brno-dam. De mooiste uitzichten op het kasteel zijn vanaf de boot. Ververi is oorspronkelijk een jachtkasteel maar is in de loop der jaren verlaten en een aantal keer aangepast.

Aan het begin van de dertiende eeuw was het lange tijd eigendom van Tsjechische koningen. Later deed het dienst als ziekenhuis, een school voor bosbouw, Duitse barakken in de Tweede Wereldoorlog en de Technische Universiteit.

Allemaal lieten ze hun sporen na: van kogelgaten tot kasten vol technische boeken maar ook nieuwe tussenmuurtjes en -plafonds. Leuk om kennis te maken met al deze geschiedenis!

Veel van deze activiteiten zijn gratis óf met korting te doen met de Brno pas (Tic Brno).

Overnachten met kinderen in Brno: Hotel International

Tijdens haar bezoek aan Brno verbleef Alma met haar gezin in het Hotel International Brno. Lees hier meer over haar ervaring in dit hotel!

Wil je meer weten over de rondreis door Tsjechië van Alma en haar kinderen? Lees dan hier haar ervaringen in Dolni Morava en het Reuzengebergte.

Meer informatie over Brno vind je op de website van VisitCzechia


Vind je deze pagina leuk? Klik op de knop hieronder!

(Zie je de knop niet? Log dan in op je Facebook account en/of geef Facebook toestemming om cookies te gebruiken)