Noord-Jutland met kinderen, rust en plezier rond het water

Zoek je rustige, mooie stranden? En veel activiteiten? Ga naar Noord-Jutland met kinderen voor veel plezier rond het water.

Standbeeld van een krab bij Slettestrand in Noord-Jutland

Jutland is het grote schiereiland in het Westen van Denemarken. Een populair vakantiegebied voor Nederlanders. Vaak komen die echter niet verder dan Legoland en Ribe, halverwege het schiereiland.

Rij je verder naar Noord-Jutland, dan kom je in een gebied vol rust en ruimte. Een gebied met stranden aan twee zeeën, en aan het enorme Limfjord.

Hier vind je ook genoeg activiteiten voor kinderen. Er zijn speelparken, dierenparken en pretparken, al moet je er soms even voor rijden omdat er weinig snelwegen zijn.

Bekijk ook de aparte pagina over Djursland, het neusvormige deel van Noord-Oost Jutland.

Lees hieronder meer over dit bijzondere gebied, of klik direct door naar het

Stranden aan twee zeeën

De vuurtoren van Rjuberg

Noord-Jutland is omringd door de zee. Aan de Noord-westkant is dat het Skaggerak (uitloper van de Noordzee), en aan de Oostkant het Kattegat.

De kust aan het Skaggerak wordt ook wel de Deense Rivièra genoemd. Je vindt hier mooie zandstranden, vissersdorpen en (kleine) badplaats zoals het gezellige Løkken.

Je kan de vuurtoren van Rubjerg beklimmen, die op een mooie klif staat. En kinderen leren in het bezoekerscentrum op een leuke manier alles over de erosie en zandverschuivingen aan de kust.

Een leuke activiteit voor actieve gezinnen is mountainbiken door de duinen. Bij het Slettestrand zijn mooie parcours daarvoor uitgezet.

In het Noord-Westen ligt Frederikshavn. Hiervandaan vertrekken de ferries naar Gothenburg in Zweden.

Ook aan deze kust zijn mooie stranden te vinden. Zoals bij het leuke plaatsje Sæby.

Het Limfjord, een bijzondere binnenzee

We gaan vissen bij het Limfjord Museum!

Maar er is meer water in Noord-Jutland. Een groot deel van het oppervlak wordt in beslag genomen door het Limfjord.

In tegenstelling tot de fjorden in Noorwegen, kennen de fjorden in Denemarken geen hoge steile kusten. Maar dat maakt ze niet minder interessant.

Bezoek maar eens het Limfjord museum in het plaatsje Løgstør. Hier kan je alles leren over het fjord, en met name over het leven onderwater.

Kinderen mogen de zeesterren, platvissen en krabben in de verschillende aquaria aanraken. En ze mogen ook mee om ze te vangen in het fjord zelf. Voor onze jongens was dat een onvergetelijke ervaring.

Tenslotte kan je ook met de boot mee over het Frederik VII kanaal.

Bijzondere eilanden in het fjord

Tycho in de natuur op het eiland Livø

In het grote Limfjord bevinden zich ook een aantal eilanden, ieder met zijn eigen karakteristieken.

Op het grootste eiland, Mors, kan je op fossielenjacht. Bij de hoge kliffen op dit mooie eiland kan je op het strand naar deze sporen uit de geschiedenis op zoek. Leer in het museum wat er te vinden is!

Op het mooie kleine eiland Fur vind je resten van een vulkanische geschiedenis. En ook hier kan je op zoek naar fossielen.

Het nog kleinere Livø is een natuurlijk paradijsje. Hier kan je zeehonden tegenkomen bij de stranden, of hertjes in de bossen. En maak kennis met Jesper en Ulla, die vol met verhalen zitten en je leren terug naar de natuur te gaan.

Aalborg, Big city, of toch niet?

De grootste stad in Noord-Jutland is Aalborg. Maar dit voelt in geen enkel opzicht als een grote stad.

Aalborg is een relaxte stad, met mooie oude Deense gebouwen. Heerlijk om te slenteren en shoppen.

Maar kinderen willen natuurlijk niet slenteren. Dus kan je ook naar het historisch museum van Aalborg. Of het militaire museum. Beide hebben leuke activiteiten voor kinderen.

Aan de andere kant van het Limfjord (een kilometer van het centrum) ligt het Lindholm Høje museum over het vikingverleden, ook erg leuk.

En dan zijn er nog de dierentuin, en Leo's Legeland voor indoor speelplezier.

Speel-, Dieren- en Pretparken

Noord-Jutland kent ook diverse attractieparken voor kinderen. Zoals de voor Denemarken zo kenmerkende Legeparken: bijzondere gratis toegankelijke speelparken. je vindt er één in het dorp Klejtrup.

Naast de dierentuin in Aalborg, die al niet groot is, zijn er een paar andere kleine dierentuinen. Bangsbo Dyrepark bij Frederikshavn, bijvoorbeeld. Hier vind je verschillende soorten herten, en een speeltuin voor de kids.

In Nymarksminde is een Farmpark. Veel boerderijdieren dus. Maar ook met een groot speelterrein. En de mogelijkheid om voetbalgolf te spelen.

Het grootste attractiepark in Noord-Jutland is echter Fårup Sommerland. Met draaimolens, treintjes, springkastelen tot aan de wildste achtbanen. En er is ook een enorm groot waterpark. Plezier voor jong en oud dus!

Meer informatie over Noord Jutland vind je op de website van Visit Denmark

Het Reisaanbod

Wij logeerden bij Landal Rønbjerg

Zeb en Tycho op een band in het zwembad van Landal Rønbjerg

Toen wij in Noord-Jutland waren logeerden wij op vakantiepark Landal Rønbjerg. We hebben er een heerlijke tijd gehad.

Het vakantiepark heeft één groot centrumgebouw waar je alle faciliteiten vindt. Er is een groot overdekt speelgedeelte met mooie muurschilderingen en er is een sporthal waar je terecht kan voor squash, tafeltennis of badminton.

Het overdekte zwembad is hier echt een feestje. Er is een zwembad met een paar glijbanen en een wedstrijdbad met twee duikplanken. Wil je relaxen, dan kan je naar de sauna of het bubbelbad.

Ook buiten is er genoeg te doen. En er zijn twee restaurants met terras waar je terecht kan voor heerlijke maaltijden en pizza. 

De typisch Deense vakantiehuisjes voor 2, 4, 6, 8 of 12 personen zijn knus en liggen op 5 minuten wandelen van het strand aan de Limfjord. 

Deens genieten bij Skallerup Seaside Resort

Skallerup seaside Resort vakantiehuis

Skallerup seaside Resort ligt in het noordelijkste puntje van Denemarken. Hier kun je genieten van alles wat Denemarken te bieden heeft.

Je kunt heerlijk wandelen langs de eindeloze kustlijnen met prachtig duinlandschap, nat worden in het waterpark, dieren knuffelen in de kinderboerderij of je uitleven in de activiteitenclub. Ben je nog niet moe dan kun je nog spelen in de speeltuin of het speelparadijs.

Er is een restaurant en snackbar op het park aanwezig.

Bij TUI kun je schone en complete bungalows boeken voor 4- tot 8 personen.

Gezellig Danland Blokhus

Zwembad van Danland Blokhus

Danland Blokhus ligt in het duingebied aan één van de mooiste zandstranden van Denemarken. In het gezellige dorp Blokhus zijn restaurants, cafés en winkels.

Ga je graag in de zee zwemmen of surfen of ga je liever zwemmen in het subtropisch zwemparadijs met glijbaan, kinderbaden en bubbelbaden. Buiten kun je naar de speeltuin en trampoline of je zoekt het sportveld op om te basketballen of volleyballen. Binnen is er een indoorspeelruimte met klimtoestellen, airhockeytafel en tafeltennistafel.

Je kunt een tweekamerwoning voor maximaal 4 personen of een driekamerwoning voor maximaal 6 personen boeken.

Landal Grønhøj Strand, genieten aan de Noordzee

Kids spelen in de speeltuin van Landal Grønhøj Strand.

Het meest noordelijke Landal park in Denemarken is Landal Grønhøj Strand.

Maar die autorit is het zeker voor strandliefhebbers meer dan waard. Vanuit het park zit je zo op het strand aan de Noordzee. Hier kan je afhankelijk van het seizoen lekker uitwaaien, zonnen of zwemmen.

Het park heeft een groot overdekt zwembad, een bubbelbad, peuterbad, en een openlucht zwembad.

Voor kinderen is er in de schoolvakanties een fun & entertainment-programma. Verder vind je op dit park een trampoline, indoorspeelplaats, kinderspeelhoek, verschillende speeltuinen en een zandbak.

Wanneer je uit eten wilt kun je terecht bij restaurant Café Lido op het park. Het restaurant heeft een eenvoudige maar prima kaart. Je eet hier een pizza, pasta, maar kunt er ook een steak krijgen. Voor kinderen is er een kindermenukaart. En aan het strand zijn ook voldoende lekkere restaurantjes.

Bij Landal Grønhøj Strand zijn er 4 verschillende type bungalows voor maximaal 6 personen.


Vind je deze pagina leuk? Klik op de knop hieronder!

(Zie je de knop niet? Log dan in op je Facebook account en/of geef Facebook toestemming om cookies te gebruiken)