Het eiland Livø vol verhalen in de Limfjord in Noord Denemarken

Livø eiland ligt in het grote Limfjord in Noord-Jutland, Denemarken. Het is een klein eiland met grote verhalen...

We wandelen met Jesper door het dorpje op Livø eiland

Wij brengen een bezoek aan Livø tijdens onze vakantie in Denemarken in de meivakantie van 2017. Een ferry brengt ons vanuit de haven van Renum naar het kleine eiland.

Daar ontmoeten we Jesper, de beheerder van het café en de winkel op het eiland. Een bijzondere man die ons weet te boeien met verhalen over het eiland.

Tijdens een wandeling ontdekken we zelf de schoonheid van dit paradijsje in de Limfjord.

Harde wind zorgt voor een onstuimige boottocht

De ferry naar Livø eiland

Vanaf het vakantiepark lopen we naar de haven om de Ferry naar Livø te nemen. Het is maar een klein stukje, binnen 5 minuten zijn we er.

Er staat een flink windje dat erg koud aanvoelt. We zoeken dan ook beschutting in een klein hokje tot we aan boord mogen van de boot.

Als we de haven uit zijn wordt het wat onstuimig. De boot beukt zich een weg door de golven en het water spat over het dek en tegen de ramen.

Het is een prachtig gezicht, maar voor één van mijn kids is de tocht wat heftig. Hij wordt misselijk. Gelukkig duurt het niet zo heel lang en kunnen we van boord voordat hij moet spugen.

Bijzondere ontmoeting met Jesper en Ulla

Lunch in het café van Jesper

Op het autovrije eiland is onder andere een café, een camping en wat appartementen. Deze worden beheerd door Ulla en Jesper. Bij de haven staat Ulla te wachten om ons met een golfkarretje naar het café te brengen.

In het café ontmoeten we Jesper, een bijzondere man die eruit ziet als een echte Viking en vol mooie verhalen zit.

Hij vertelt dat hij en zijn vrouw gespecialiseerd zijn in het maken van Viking maaltijden. Ze zijn beide werkzaam geweest in een Vikingmuseum en zijn dit jaar het avontuur aangegaan om van Livø een fijne plek voor toeristen te maken.

Voor 1850 behoorde Livø toe aan de Vitskøl Monastery. In 1911 kwam Professor Keller naar het eiland om mentaal zieke, geweldadige jongeren op te vangen. Ze bouwden met elkaar een samenleving op die goed werkte. Ze waren totaal zelfvoorzienend.

Een vakantie vol quality time

De koeien op Livø eiland

Zelfvoorzienend zijn is wat Jesper en Ulla ook willen bereiken. Het eten wordt zoveel mogelijk op het eiland gekweekt en ook het vlees komt van de koeien op het eiland.

Daarnaast willen ze toeristen de “Keller manier” van leven laten beleven. Ze willen dat de gasten gezamenlijk vakantie vieren, met elkaar eten en quality time met elkaar besteden.

Jesper is een echte verhalenverteller. En dat maakt een bezoek aan dit eiland zo bijzonder. Als hij ons naar een plek brengt waarvandaan we zelf gaan wandelen vraagt hij of we een appel willen offeren door deze in een vennetje te gooien. We kunnen dan om geluk vragen aan de elf Frei.

Op het eiland wil hij verschillende routes gaan uitzetten. Allemaal routes met een verhaal. Of routes waar je het spoor moet zoeken.

We ontdekken de natuur op Livø

Steentjes keilen op het strand

Dan worden we losgelaten om het eiland te voet te verkennen. We wandelen door de bossen en horen een specht zijn werk doen. Zeb en Tycho proberen hem te spotten in de bomen maar ze kunnen hem niet vinden.

We lopen door langs de velden en weilanden en langs het strand. Op dit eiland heb je echt alle soorten natuur die je in Denemarken kan vinden op een heel klein oppervlakte. Het is er prachtig.

We zoeken nog naar fossielen en mooie schelpen. En natuurlijk proberen de jongens stenen te laten springen op het water. We wilden graag naar het strand in de hoop een zeehond te spotten. Als je geluk hebt kun je die zien liggen op de stranden. Maar helaas, ze waren er vandaag niet….

Wandelen in de bossen van Livø
Klimmen in het bos

Lunch uit vroeger tijden

Een echte viking-maaltijd

Na twee uurtjes struinen in de mooie natuur komen we terug in het café voor de lunch. We krijgen een heerlijk gerecht uit vroeger tijden. Een soort stamppot met draadjesvlees. Het is heerlijk!

Het café is ingericht met tweede hands spullen. Het geheel geeft een fijne huiselijke sfeer.

Na een ijsje die natuurlijk zelfgemaakt is door Ulla en een souvenir uit de winkel nemen we afscheid en krijgen we een dikke knuffel van Jesper.

De boot brengt ons terug naar het vasteland en ons vakantiepark Landal Rønbjerg.

Meer foto’s en informatie over Livø vind je op de website van VisitDenmark. Zij hebben ons uitgenodigd om Livø eiland in Noord-Jutland te bezoeken.


Vind je deze pagina leuk? Klik op de knop hieronder!

(Zie je de knop niet? Log dan in op je Facebook account en/of geef Facebook toestemming om cookies te gebruiken)