Verrassende attracties in Noord-Frankrijk met kinderen

Bij Frankrijk denk je al snel aan het zonnige zuiden. Maar wist je dat Noord-Frankrijk met kinderen verrassend leuk is? En je zit er zo!

Op deze website hebben we de minder bekende delen van Noord-Frankrijk op deze pagina samengenomen. Dit betreft de regio's Hauts-de-France (voorheen Nord-Pas-de-Calais en Picardië) en Champagne-Ardenne (tegenwoordig onderdeel van Grand-Est).

Als belangrijkste attractie geldt de korte reistijd vanuit Nederland, zou je denken.

Maar het gebied doet nauwelijks onder voor de Zuidelijker delen van Frankrijk. Ook hier heb je prachtige kindvriendelijke stranden. En leuke meren en rivieren in het binnenland. Bovendien zijn er leuke pretparken.

Lees hieronder waar je die mooie plekken in Noord-Frankrijk vindt, of klik direct door naar de

Kinderactiviteiten aan de Opaalkust van Calais

Aan de kust, tegen de grens van België ligt de voormalige provincie Nord-Pas-de-Calais. Met onder andere Duinkerken en Calais aan de zogenaamde Opaalkust.

De Opaalkust verandert van een breed zandstrand met duinen in Duinkerken, tot aan hoog boven de zee uitstijgende krijtrotsen bij Cap Blanc-Nez.

Langs de kust vind je 10 badplaatsen die super kindvriendelijk zijn. Ze kregen de titel ‘Stations Kid’, wat wil zeggen dat er speciale activiteiten voor kinderen zijn, zoals knutselen, vliegeren, spelletjes en uitstapjes.

In Boulogne-sur-Mer ligt het zeecentrum Nausica. Hier kan je vanaf mei 2018 Haaien en reuzenmanta's bewonderen vanuit een onderwatertunnel.

Landinwaarts is dit stukje Frankrijk redelijk vlak. Goed voor fiets- of wandeltochtjes met kinderen. En doe daarbij ook de leuke plekjes aan zoals de mooie stad Arras. Of de groene gemeente van Hardelot net zijn mooie kasteel.

De Pretparken van Picardië

Iets zuidelijker ligt de vroegere provincie Picardië. En hier vindt je vanaf de kust tot in het binnenland boven Parijs veel vermaak voor kinderen.

Het bekendste Franse pretpark na Disneyland is Parc Astérix in Plailly. Een groot park rond de bekende stripfiguur en zijn vriend Obelix. Er zijn shows, achtbanen, een spookhuis, glijbanen en diverse waterattracties.

La Mer de Sable in Ermenonville is een ander groot attractiepark. Met activiteiten voor kleine en grotere kids. Je vindt er zo’n 30 attracties van draaimolentjes tot een achtbaan. En is ook een kinderboerderij met o.a. kippen, geiten en ezels.

Aan de kust vind je het pretpark Bagatelle in Merlimont. Bagatelle telt 30 attracties en een spectaculaire circusshow. Het pretpark heeft 5 attracties speciaal voor de allerkleinsten en de overige attracties zijn vooral geschikt voor kinderen tot een jaar of 10.

Heb je een zoon of dochter die gek is van paarden? Dan is de paardenhoofdstad Chantilly een must om te bezoeken. Er is in de Stallen van het prachtige Kasteel van Chantilly een museum met echte paarden waar shows en demonstraties worden gegeven.

Terug naar de natuur in Champagne-Ardennes

Klimmen naar en slapen in een Boomhut!

In het binnenland van Noord-Frankrijk ligt de beroemde wijnstreek Champagne. Maar behalve bubbeltjeswijn vind je hier een mooie natuurlijke omgeving voor een kindervakantie.

Dit gebied kent veel rivieren en meren. De Maas stroomt hier en vooral in Marne zijn veel meren. Marne heeft ook een kunstmatig aangelegd meer, waar je met (wat oudere) kids allerlei watersporten kunt beoefenen (vissen, roeien, zeilen, surfen).

Voor rust, kalmte of juist activiteiten in de fraaie natuur moet je bij de Ardennen zijn. Want niet alleen in de Belgische, maar ook in de Franse Ardennen zijn er bossen en heuvels waar je actief bezig kunt zijn en lekker kunt wandelen of fietsen.

Er zijn hier veel boomklimparken en avonturenparken. Sensation Nature in Langres is zo’n  boomklimpark in de omgeving van Langres. Er zijn parcours geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar.

En bij het boomklimpark Le Chêne Perché in Signy L’abbaye kun je zelfs hoog in de bomen overnachten. 

Parc Argonne Découverte in Olizy-Primat is een interactief museum/bos. Je komt er van alles over wolven te weten en er is een interactieve tentoonstelling over dieren en hun nachtleven.

Het Reisaanbod

Bij het zoeken naar een geschikt reisaanbod voor gezinnen viel het mij op dat vooral veel vakantieparken in dit gebied van Frankrijk zeer laag scoren in de beoordelingen. Vaak gaat dat om kleine vakantiehuizen of niet schoon genoeg. 

Ik heb geprobeerd om de beste vakantieparken en Kindercampings er tussenuit te halen. Waar in ieder geval veel leuks te beleven valt voor kinderen.

Kindvriendelijke Vakantieparken

Overnachten in een boomhut bij Le Chêne Perché

Slapen in een boomhut in Frankrijk

Bij Le Chêne Perché hebben ze vier boomhutten waar je kan overnachten.Ze liggen op verschillende hoogtes. De laagste ligt op 3 meter en de hoogste op maar liefst 16 meter boven de grond. In de boomhut zijn lantaarns aanwezig.

In het park is ook een avontuurlijk klimparcours en er zijn vele wandel en fietsmogelijkheden. 's Ochtends wordt het ontbijt onder aan je boom gebracht zodat je het omhoog kan takelen en heerlijk in je boomhut kan ontbijten.

Het zijn boomhutten voor twee personen, maar er kunnen max. 2 bedden tegen betaling bijgeplaatst worden voor kinderen tot 12 jaar. Het zijn geen luxe boomhutten, maar ze liggen in een prachtige groene omgeving.

CenterParcs Le Lac d'Ailette

Center Parcs lac d'Ailette ligt mooi aan een meer

Boven Parijs in Noord-Frankrijk vind je Center Parcs Le Lac d'Ailette. Prachtig gelegen aan een groot meer geniet je hier op en langs het water. Er is  een groot strand, met activiteiten als jetski en wakeboard.

Daarnaast is er een modern klimparcours met Zip Wire van 220 meter boven het meer.

De Aqua Mundo, tenslotte, heeft een Water Play House, wildwaterbaan, watervallen enzovoorts. Maar het mooiste is het overloopbad, met uitzicht over het prachtige meer.

Over de accommodaties lees ik veel slechte recensies. Blijken van binnen heel verouderd te zijn. Maar de faciliteiten van het park en vooral de Aqua Mundo zijn super leuk.

Kindvriendelijke campings in Noord-Frankrijk

Camping La Forge de Sainte Marie

Kids steppen langs het vismeertje

De camping die wel mooie beoordelingen heeft is Camping La Forge de Sainte Marie in de Champagne streek. Deze camping ligt in een glooiende en bosrijke omgeving, wordt door Nederlanders gerund en is niet al te groot.

De kids kunnen zich vermaken in de speeltuin en bij de animatie. Er is een mooi overdekt verwarmd zwembad in een 300 jaar oude smederij en het restaurant en de bar hebben uitzicht op het vismeertje.

Je kan hier een staanplaats huren, of slapen in een stacaravan voor maximaal 6 personen

Kasteelcamping Château de Drancourt

Pony's voor het kasteel op de kasteelcamping

In een landelijke omgeving op een paar km van St. Valery vindt je camping Château de Drancourt.  Een camping met kasteel waar je terecht kan voor een drankje en eten doe je in de voormalige stallen.

Op het terrein zijn 2 verwarmde zwembaden waarvan één kan worden overdekt en een apart kinderbad. Vermaak is er voor de kinderen in de speeltuin, op de sportvelden, bij de ponyclub en bij de animatie (Franstalig).

Je kan er een stacaravan voor max. 6 personen kan je er huren.


Vind je deze pagina leuk? Klik op de knop hieronder!

(Zie je de knop niet? Log dan in op je Facebook account en/of geef Facebook toestemming om cookies te gebruiken)