Dierenpark Sainte-Croix: slapen tussen de wolven in de Vogezen

Door: Marieke Hammerstein

Huilende wolven, klepperende ooievaars en ‘jump jippende’ prairiehondjes. Kijk je ogen uit in het Parc Sainte-Croix, en blijf een nachtje slapen met het gezin. Marieke en haar kinderen gingen je voor en vertellen hun ervaring hier.

Marieke en haar kinderen bij het berenverblijf in Sainte-Croix, Frankrijk

Zijn jouw kinderen ook gek op dieren? Tussen Straatsburg en Nancy vonden wij het prachtige Parc Animalier de Sainte-Croix: een must voor alle gezinnen met dierenliefhebbers!

Het dierenpark staat in de top 5 van mooiste dierenparken in Frankrijk. Het is met een gebied van 120 hectare veel groter dan de meeste dierenparken, en schitterend opgezet.

Wat ons betreft is Parc Sainte-Croix dan ook een stop die je niet mag missen tijdens een kindervakantie in de Vogezen. Lees hieronder mijn ervaring of klik door naar:

Dierenpark of vakantiepark?

Hotel op sainte croix

We zijn uitgenodigd om twee nachtjes te komen slapen bij Parc Sainte-Croix. Dat roept meteen een vraag op: is dit nu hoofdzakelijk een dierenpark of een vakantiepark?

Het antwoord ligt eigenlijk in het midden. Wat dat betreft zou je het een beetje kunnen vergelijken met de Beekse Bergen in Nederland.

Je kunt hier gewoon dagtickets boeken om het park te bezoeken, maar je kunt het net wat specialer maken door er een overnachting bij te boeken. Je slaapt dan echt tussen de wolven en andere dieren. Supergaaf!

Europese en Noord-Amerikaanse dieren 

Schattige rode panda's in dierenpark Sainte-Croix in Frankrijk

In Parc Animalier de Sainte-Croix leven meer dan 1500 dieren van 100 veelal Europese, Noord-Amerikaanse of mondiaal bedreigde diersoorten.

We zagen hier dus geen leeuwen, olifanten of zebra’s. Maar in plaats daarvan vonden we edelherten, lynxen, wolven, poolvossen, prairiehondjes, beren, pelikanen, ooievaars, meerdere soorten aapjes en nog heel veel meer.

Vooral bij de rode panda’s wilden onze meiden van 6 en 11 jaar maar niet weg, want wat zijn die schattig met hun bamboetakken! Het liefste hadden ze er eentje mee naar huis genomen!

Themagebieden en de safari-trein

Wolf drinkt water  in Sainte-Croix

Het park en de dieren zijn verdeeld over 4 delen. Het blauwe pad neemt ons mee op het spoor van Europese dieren terwijl we op het groene pad langs de verschillende wolvenroedels lopen en leren over de geschiedenis van de wolven.

In het park rijdt ook een safari-trein rond die je op plekken brengt waar je als bezoeker anders niet kunt komen.

Onderweg wordt er (in het Frans) uitleg gegeven over de dieren die je tegenkomt en kun je op vaste tijden ook zien hoe de dieren gevoerd worden. Helaas reed het treintje niet tijdens ons winterse verblijf maar er waren gelukkig genoeg andere leuke activiteiten te doen.

Spelen en kinderactiviteiten in Sainte-Croix

Marieke en haar dochter spelen in een van de speeltuinen van Sainte Croix

Parc Animalier de Sainte-Croix is heel geschikt voor gezinnen met kinderen vanwege de vele leuke activiteiten voor kids.

Zo kun je er met lekker weer een blotevoetenpad vinden, of in kanobootjes stappen. In de winter zijn deze gesloten.

Tijdens ons verblijf konden we meedoen met verschillende excursies waarbij we onder begeleiding van een natuurgids kennismaken met de lynx, de wolf en de poolvos.

De jongste dochter van Marieke op een touwbrug in het leuke Parc Sainte-Croix

De uitleg is veelal in het Frans, maar de gidsen doen hun best om af en toe ook in het Engels dingen uit te leggen en je vragen te beantwoorden. Gelukkig maar, want onze jongste dochter barst van de vragen: Hoe oud kunnen wolven worden? Waarom huilen wolven naar de maan? En hoe weet de gids zo zeker dat wolf Holly smoorverliefd is op wolf Gump?

Ook leuk: her en der kun je speeltuintjes of speeltoestellen vinden. Onze kinderen klimmen en klauteren over de touwbruggen bij de rode panda’s en slingeren aan de touwen bij de gibbons.

In het hart van het park vind je de meeste algemene voorzieningen waaronder speeltuinen, een theater, horeca voorzieningen en een kinderboerderij.

Winter in Parc Animalier de Sainte-Croix

Poolvosje in Sainte Croix

In de winter is het dierenpark, met uitzondering van speciale dagen tijdens vakantieperiodes, alleen toegankelijk voor verblijfsgasten.

Ook zijn in de winterperiode bepaalde diersoorten niet altijd zichtbaar in het park. Zo worden bijvoorbeeld de bizons en Przewalski-paarden in weilanden of bossen geplaatst om de bodem van hun zomerterritoria te behouden.

En er zijn natuurlijk dieren die een winterslaap houden zoals bijvoorbeeld marmotten en waterschildpadden. Geen punt, want met 100 diersoorten blijven er meer dan genoeg dieren over die we wel kunnen zien: coyotes, pelikanen, rode panda’s, beren, herten, poolvossen, stekelvarkens, gieren, sneeuwuilen, ringstaartmaki’s, lynxen en meerdere roedels wolven.

Ons verblijf in Sainte-Croix: natuurhotel La Grange

Slaapgedeelte van de dochters van Marieke in het hotel op Sainte-Croix

Wij sliepen in het nieuwe natuurhotel La Grange: een grote rode Noord-Amerikaanse barn.

Hier vind je ruime 4-persoonskamers die aan de linkerkant grenzen aan het verblijf van de zwarte beren en coyotes en aan de rechterkant aan het verblijf van de wasberen.

Vol verbazing en met enig vermaak zien we van dichtbij hoe twee wasberen met elkaar ruzie maken over wie er in de grote badkuip mag verblijven.

Lekker aan de raclettes met het hele gezin bij dierenpark Sainte-Croix

Zowel in La Grange als in de lodges is het verblijf goed verzorgd: in de zomerperiode is halfpension bij de prijs inbegrepen en in de winter zelfs volpension.

En dus genieten we onder andere van een goed verzorgde raclette-maaltijd. Iets wat met groot gejuich werd ontvangen door onze dochters die dol zijn op alle soorten kaas!

Terwijl de jongste dochter moe maar voldaan naar bed gaat en nog ligt te luisteren naar de huilende wolven, speelt de oudste dochter met haar vader nog een paar potjes pool in de algemene ruimte en nestel ik mijzelf met een boek in een van de knusse zithoekjes rond de open haard. Genieten hier!

Ambassadeur biodiversiteit en ecologisch toerisme

De jongste dochter van Marieke bij het poolvossenverblijf in Parc Sainte-Croix

Al meer dan 40 jaar zet Parc animalier de Sainte-Croix zich met haar unieke ecosysteem in voor dieren- en milieubescherming.

Het rode thema pad, Voyage de Néo, is gewijd aan de wereldwijde biodiversiteit en de belangrijkste actuele milieuvraagstukken. Bij de lemuren, de rode panda’s en de gibbons leren we meer over ontbossing en stroperij.

Ook is er een nieuw avonturenparcours ‘de wereld van Néo’ in de maak. Het doel hierbij is om kinderen o.a. biodiversiteit uit te leggen door middel van spannende avonturen met ontdekkingsreiziger Néo.

De natuurgids vertelt ons dat in het dierenpark ook wordt meegewerkt aan verschillende fok- en herintroductieprogramma’s. Zo zijn in de afgelopen jaren vale gieren, Europese bizons en oeraluilen vanuit het dierenpark uitgezet in de vrije natuur.

Conclusie: wat een geweldige ervaring

Marieke en haar dochters in dierenpark Sainte-Croix

Als je de kans krijgt, blijf dan zeker overnachten in een van de bijzondere verblijven in dit mooie park! Wij zijn echt onder de indruk van Sainte-Croix, en kunnen het families met kinderen van harte aanraden.

Tip: neem voor de kinderen een kleine verrekijker mee. Dat is niet alleen leuk, maar ook handig wanneer de dieren wat verder weg staan.

Je kunt hier doorklikken om meer te lezen op de website van Parc Animalier de Sainte-Croix. Wij waren hier tijdens onze vakantie in de Bruche Vallei, daarover lees je hier meer.

We bezochten de Vogezen op uitnodiging van Agence Régionale du Tourisme Grand-Est. Bekijk hun website voor nog meer leuke tips in de Vogezen!

Boek een overnachting bij Parc Sainte-Croix

5-sterren.png

Sainte-Croix, overnachten tussen de dieren

Slapen in een luxe vakantiehuisje tussen de wolven in Sainte-Croix, Frankrijk

Zoals gezegd slaap je hier tussen de dieren, een beetje vergelijkbaar met de Beekse Bergen.

Wanneer je overnacht in Parc Sainte-Croix, krijg je automatisch toegang tot het park waar je beren, wolven, gieren, rendieren en nog veel meer andere Europese en Noord-Amerikaanse dieren kunt ontdekken.

Overnachten met kinderen kan in verschillende cottages, maar een verblijf in het hotel La Grange is ook echt een aanrader! Bij alle verblijven zijn ontbijt en diner inbegrepen.

Je kunt hier on der andere een lodge boeken voor 4 tot 6 personen of een hotelkamer.

Grote berenstappen bij een van de uitkijkpunten in het berenverblijf in Sainte-Croix
Spot de beer! Winters beeld van Parc Sainte-Croix

Vind je deze pagina leuk? Klik op de knop hieronder!

(Zie je de knop niet? Log dan in op je Facebook account en/of geef Facebook toestemming om cookies te gebruiken)