De kindvriendelijke stranden en prachtige kust van Palafrugell

Palafrugell ligt zelf niet direct aan de kust. Maar bij het stadje horen 3 vissersdorpen met kindvriendelijke stranden aan de mooie kust van de Costa Brava. Een aanrader voor je vakantie met kinderen!

Palafrugell heeft een mooie kustlijn

Palafrugell ligt vlakbij een rustig deel van de Costa Brava. Aan de kust bij dit stadje vind je drie verschillende vissersdorpen, met verschillende stranden tussen de prachtige rotskust.

In alle drie de kustplaatsjes kan je heerlijk eten en prachtig wandelen. Er is geen massatoerisme en er zijn dus ook geen grote massale hotels. Wij zijn er geweest met onze dochters van 6 en 9 jaar en vertellen je graag waarom je hier heen moet met de kinderen.

Vroeger waren Calella de Palafrugell, Llafranc en Tamariu belangrijke havens voor de vissers. Er liggen nog steeds vissersbootjes op de stranden. Zij vertellen de geschiedenis van deze dorpen en worden nog steeds gebruikt.

De stranden zijn niet groot waardoor het erg overzichtelijk is. Omdat het water geleidelijk afloopt hoef je niet bang te zijn dat je kinderen gelijk in het diepe zwemmen.

De stranden van Calella de Palafrugell

Prachtige stranden bij Calella de Palafrugell

Callela de Palafrugell is het grootste dorp van de drie en heeft een gezellige boulevard met terrasjes en winkeltjes.

Er zijn 7 kleine stranden te vinden in dit vissersdorp. Als we deze stranden gaan bezoeken beginnen we bij Cala del Port de Malaspina en Platja Canadell. Deze twee stranden zijn verbonden met elkaar en we lopen gemakkelijk van het ene naar het andere strand over het kiezelstrand.

Wij lopen de route verder over de boulevard en de kinderen kiezen een wat avontuurlijkere route uit. Zij klimmen over de rotsen naar het volgende strand.

De kinderen klimmen over de rotsen naar het volgende strand

Ook Platja d'en Calau en Platja de les Barques blijken erg rustig en overzichtelijk zijn. Deze twee stranden worden gescheiden door een huis. Maar over de rotsen zou je nog wel verder kunnen lopen.

Wij kiezen de makkelijke weg en vervolgen de route naar Platja del Port Pelegri en Platgeta de Calella.

Het dorp is niet zo groot, dus een wandeling langs de stranden hoeft niet lang te duren. Als je doorloopt zou je dit binnen 20/30 minuten kunnen doen. Maar alles is zo mooi dat je overal even blijft staan om te genieten van het uitzicht.

Prachtig uitzichtpunt bij Calella de Palafrugell

En het allermooiste uitzicht vanaf Calella de Palafrugell is vanaf het uitkijkpunt tussen de twee stranden  Platja del Port Pelegri en Platgeta de Calella.

Als we het uitkijkpunt tussen deze twee stranden bereikt hebben zien we goed waar we al gelopen hebben. We kunnen zover kijken over het hemelsblauwe kalme water. We zijn op een fantastische plek aanbeland!

Als we de hele kustlijn van Callela de Palafrugell bewandeld hebben komen we vanzelf uit bij Hotel Sant Roc. Dit is het startpunt van een mooie wandeling naar het laatste strand van Calella de Palafrugell.

Lekker eten met uitzicht bij Hotel San Roc

Een leuke wandeling naar Cala el Golfet

Bij hotel Sant Roc kan je heerlijk eten. Het hotel ligt boven op de rotsen en geeft een prachtig uitzicht over de zee. Vanaf hier kan je naar de Botanische tuinen Cap Roig lopen of zoals wij deden een kustroute wandelen.

Tunnels op de kustroute

Vanaf Hotel Sant Roc hebben wij een route gelopen naar het strand Golfet. Dit kleine, rustige strand ligt een stukje zuidelijker dan de andere stranden van Calella de Palafrugell.

De wandeling naar het strand van Golfet gaat over een pad langs het strand. Onderweg zien we hele mooie rotsformaties en we lopen door tunnels en over zandpaden.

De wandeling is 1,5 km. Je kan hem gerust met je kinderen lopen. Omdat er zoveel te zien is vergeten ze al snel dat we een wandeling van 45 minuten hebben gemaakt en dat ze die ook nog terug gaan lopen. 

Tamariu, kleinste dorp met de meest gave kustroutes

Eén van de strandjes bij Tamariu

Tamariu is het kleinste dorp. Met zijn korte boulevard en enkele restaurantjes is het geen trekpleister voor toeristen. Toch is het strand hier een hele fijne plek om lekker een dagje te vertoeven. En de restaurantjes bieden goed eten voor een redelijke prijs.

Het kustplaatsje is vooral ook een goed startpunt voor een hele mooie wandeling langs strandjes en over rotsen.

De weg kwijt raken kan bijna niet want je volgt natuurlijk de kustlijn. Maar mocht je even niet weten of je verder kan dan kijk je of je een markering ziet van wit en rood, deze vind je op bomen en stenen.

Vanaf Tamariu naar Cala Pedrosa

Wandelroute over de rotsen naar Cala Pedrosa

Op de rotsen klimmen, dat doen onze kinderen het liefste. De route van Tamariu naar  Cala Pedrosa is daar heel geschikt voor. Het loopt over prachtige rotspartijen en langs hele hoge kliffen. Deze route moet je alleen doen als je goede schoenen aan hebt en geen last van je voeten.

Soms zijn er paden gemaakt. En gelukkig staat er ook af en toe een hek. Fijn voor je moederhart. Ik kreeg er af en toe de zenuwen van terwijl mijn man eigenlijk het probleem niet zag. We zijn toch op avontuur?! 

Als je de afstand op google maps opzoekt zie je dat dit 1,3 km is. Maar we lopen over de rotsen en doen zo een langere afstand. We hebben ongeveer een uur gelopen naar het strand Cala Pedrosa. En dat lopen we ook weer terug.

Je kan ook verder lopen, het is maar net hoeveel plezier je kinderen er in hebben. Wij zijn na het bezoek aan Cala Pedrosa terug gegaan omdat we graag op tijd terug wilden zijn.

Deze route is toch wel de leukste die we gedaan hebben. Omdat je niet echt een pad hebt mag je lekker klimmen op de rotsen en kom je langs hele mooie stukjes. Vergeet je camera niet voor mooie plaatjes.

Eenmaal aangekomen op Cala Pedrosa zien we een strand bestaande uit stenen en keien. Het water is kraakhelder en de omgeving erg mooi.

We zien ook een kleine bar die op het moment van ons bezoek gesloten is. In het hoogseizoen kan je hier wat te drinken kopen. Ga je net als ons in het laagseizoen neem dan een flesje water mee voor de zekerheid. 

Llafranc, genieten op het uitgestrekte strand

Het grotere strand van Llafranc

Llafranc is net wat groter en toeristischer dan de andere vissersdorpen Callela de Palafrugell en Tamariu. Naast een boulevard met gezellige restaurants vind je in dit dorp ook wat kleine hotels en 2 campings.

Op de top van een berg naast het dorp staat de vuurtoren El Far de San Sebastian. Naast deze 18e eeuwse toren staat een hotel. Daarvandaan heb je prachtig uitzicht op het strand en het dorp.

Het heeft één strand. Platja de Llafranc is ook wat groter dan de andere stranden in de omgeving. In het hoogseizoen zal het voornamelijk in het weekend drukker zijn. 

Toch is dit strand zeker een bezoek waard. Ook dit strand is overzichtelijk en heeft prachtig blauw water. Het is een strandzand dus de kinderen kunnen er zandkastelen maken en je hoeft je geen zorgen te maken over pijnlijke voetjes. 

Bij Hotel Terramar kan je op de boulevard een heerlijk drankje nuttigen of één van de culinaire gerechten nemen. Llafranc is echt genieten.

Niet met je boot naar de vissersdorpen

In de vissersdorpen mag je niet aanmeren met je boot(je). De kustplaatsjes zijn beschermd en als je toch heel graag deze stranden met een boot wilt bezoeken dan moet je het anker voor de kust uitgooien en je laten ophalen door een watertaxi. Je ziet alleen de vissersbootjes liggen van de lokale bevolking.

Aan de vissersbootjes is te zien dat dit vroeger een vissersdorp was

Tegenwoordig wordt de vis aangeleverd via groothandels en kan je in één van de vele restaurantjes genieten van een heerlijk stukje vis.

Toch kan je nog veel van de geschiedenis proeven in deze dorpjes. Zo kan je er nog de traditionele vissershuisjes zien. Het toeristenbureau is gebouwd waar een nettenmaker vroeger zijn vissersnetten sterker maakte met hars.

Mocht je hier zijn, loop dan dit toeristenbureau eens in. Het is leuk om te zien en je kan alle informatie aanvragen die je nodig hebt.

Stranden gemaakt voor families

De stranden van Calella de Palafrugell, Llafranc en Tamariu zijn klein en overzichtelijk, perfect voor gezinnen met jongere kinderen. Terwijl wij over de boulevard lopen kunnen we onze kinderen goed zien terwijl ze over het zand lopen en de rotsen beklimmen.

Op de rotsen bij Tamariu

Helaas was het net iets te koud voor ons om te zwemmen maar we hebben gezien dat het water heel geleidelijk afloopt. Je hoeft niet bang te zijn dat je kind na twee stappen al in het diepe ligt.

Er zijn geen hele grote golven. Natuurlijk moet je altijd voorzichtig blijven met kinderen en water. Op een strand zoals deze zit je net wat rustiger als je jongere kinderen hebt dan als je een groot strand bezoekt waarbij er hoge golven zijn. 

Wil je deze kustplaatsjes bezoeken? Er zijn verschillende hotels en campings waar je kan overnachten. Onze tip: camping Calella de Palafrugell.

Palafrugell is de dichtsbijzijnde stad.

Wandelen in de omgeving van Tamariu

Vind je deze pagina leuk? Klik op de knop hieronder!

(Zie je de knop niet? Log dan in op je Facebook account en/of geef Facebook toestemming om cookies te gebruiken)