Palafrugell met kinderen, ontdek de kunstzinnige stad

Palafrugell is een stad aan de Costa Brava in Catalonië waar je kan genieten van kunst, winkels en verschillende terrassen. Voor de kinderen is er ook een hoop te beleven. Ga je mee op avontuur?

Lekker ijsje in Palafrugell

Catalonië is een autonome regio in Spanje, met ontzettend veel leuke plaatsen in de buurt van de kust om te bezoeken met je kinderen. Palafrugell is er daar één van. 

Palafrugell ligt ongeveer 1435 km van Utrecht.  Je kan er dus voor kiezen om met de auto te gaan zoals wij. Palafrugell heeft een gezellig centrum met winkels, restaurants en mooie straten. Je vindt er veel kunst. Elke dag is er een weekmarkt en je kan het kurk museum bezoeken.

Eind april vindt er het  Flors i Violes festival plaats. Waarbij ze het begin van de lente vieren met verschillende optredens van straatartietsen.

Palafrugell heeft genoeg parkeerplek waar je je auto gratis kan parkeren. Wij kregen een tour met een gids en hebben de leukste plekken van de stad gezien. 

Plaatselijke kunstenaars in Palafrugell

Dit kunstwerk heet "zoek de kat". Kan jij hem vinden?

Palafrugell is een kunstzinnige stad. Er wordt veel aan kunst en cultuur gedaan. Wij hadden geluk, want toen we er waren hadden verschillende scholen als opdracht hun kunst te laten zien aan de bezoekers van de stad.

We zagen verschillende muurtekeningen van plaatselijke kunstenaars. Deze muurtekeningen worden vaak gemaakt op het festival Flors i Violes wat elk jaar eind april gehouden wordt. De kunstwerken blijven op de muren staan en worden niet weggehaald.

Wij waren eind april in Palafrugell en hebben dit festival bezocht. We hadden kaartjes voor het circus en hebben op straat naar muziek geluisterd en een show van 2 acrobaten gezien.

Elke dag een rondje markt

Door alle groenten en fruit is de markt in Palafrugell erg kleurrijk

Elke dag is er een foodmarket in Palafrugell. Je kan hier dan groenten, fruit en vis kopen. De markt is niet heel groot maar maakt de stad wel levendig.

We lopen een rondje over de markt buiten met verschillende soorten groenten en fruit. We worden vriendelijk ontvangen door de marktkoopmannen en kopen lekkere verse aardbeien.

De vismarkt grenst aan de markt met groenten en fruit. We lopen de overdekte hal binnen en zien verschillende soorten vissen, weekdieren en schaal en schelpdieren die je kan kopen om er thuis een heerijke maal van te maken. In de grote hal zien we ook weer veel kunst. Door een school gemaakt legt de gids uit.

Museu del Suro (kurk museum)

De kidszone in het kurkmuseum

Het kurk museum laat zien hoe belangrijk kurk is geweest voor de stad. Ten tijde van de grootschalige productie van kurk was Palafrugell de doorvoerhaven voor de export.

We gaan samen met de gids het museum in en zien dat er voor de kinderen er een hoop te doen is. Er is hier een echte kidszone gemaakt, zo is het museum bezoek voor onze kinderen gelijk een stuk leuker. 

Kurk heeft vroeger dus voor veel welvaart gezorgd. Het museum laat zien waar de kurk vandaan komt en wat je er allemaal van kan maken. En dat zijn niet alleen wijnkurken maar ook tassen, kleding en bijvoorbeeld vloeren. 

Winkelen in de stad en lekker eten

Beklim de watertoren en geniet van het uitzicht

Op het plein voor het museum staat de watertoren. Deze toren heeft 185 treden en geeft een prachtig uitzicht. Zeker doen als je deze stad bezoekt!

Wil je de stad bezoeken om winkels te bekijken? Ga dan na 15.00 uur. Net als veel andere steden in Spanje zijn de winkels in Palafrugell tussen 12.00 uur en 15.00 uur dicht. Het festival wat wij op dit moment bezochten stopt dan ook en iedereen gaat eten.

Er zijn genoeg restaurantjes met gezellige terrassen waar je heerlijk kan eten. Wij hebben erg goed gegeten in restaurant L’Arc. Een klein restaurant met een uitstekende keuken midden in het centrum. De kinderen konden een pizza nemen en wij namen vooraf de carpaccio met als hoofdgerecht een entrecôte. 

Om 17.00 uur gaat de stad echt leven. Er zijn veel winkels te bezoeken. Niet alleen de standaard toeristische winkeltjes met armbandjes en zonnebrillen maar ook leuke kledingwinkels én, favoriet bij onze kinderen; speelgoed en snoep. 

De vissersdorpen van Palafrugell

Het strand van Llafranc

Palafrugell ligt zelf niet direct aan de kust. Maar bij de gemeente horen 3 vissersdorpen met de leukste kindvriendelijke stranden.

Callela de Palafrugell, Llafranc en Tamariu waren vroeger erg belangrijk voor de visserij. Dat kan je ook zien aan de vissersbootjes die nu nog gebruikt worden en op het strand liggen. 

Omdat de stranden van deze dorpen geleidelijk af lopen zijn ze erg geschikt voor kinderen. Er zijn geen hoge golven en de stranden zijn erg overzichtelijk. Je kan op de boulevard een ijsje halen of een terrasje pakken. Het is echt genieten in deze pittoreske vissersdorpen. 

Wat je ook zeker moet doen is langs de kust de verschillende routes lopen. Over rotsen en kustpaden kom je zo op de mooiste plekken langs de kust.

Bezoek de omgeving en geniet van de natuur

Emma komt uit het tuinhuisje in de Botanische tuin

Naast de gezellige binnenstad van Palafrugell kan je ook de omgeving bezoeken.  Bezoek bijvoorbeeld de prachtige botanische tuinen van Cap Roig.

De botanische tuinen bestaan uit honderden bloemen en planten en is vooral in de zomer als alles in bloei staat erg mooi om te zien. Er is ook een natuurspeeltuin voor de kinderen. Dat is een fijn plekje om even een pauze te nemen van je bezoek aan de tuinen, om een drankje te doen en te genieten.

De Sant Sebastia cape ligt aan de andere kant en geeft een fantastisch mooi uitzicht over de zee. Er staat een vuurtoren uit 1857 waar nu restaurant Far Nomo in zit, plus een 15e-eeuwse uitkijktoren en een 18e-eeuwse kapel die dienst doet als luxe hotel.

Wij waren er midden op de dag en hebben genoten van het uitzicht. Wat een mooie blauwe zee en prachtige stranden heeft deze omgeving.

Een mooie wandeling brengt je naar de top van deze berg? Maar omdat het nogal een klim is hebben wij besloten dit met de auto te doen. 

Wil je ook naar Palafrugell en met een gids de stad bezoeken? Klik dan hier voor de website van het toeristenbureau. Je kan natuurlijk ook binnenstappen en alle informatie vragen die je maar wilt. 

Wij sliepen op camping Calella de Palafrugell. Ongeveer 10 minuten rijden van de stad. 

Bij Sant Sebastià heb je een prachtig uitzicht

Vind je deze pagina leuk? Klik op de knop hieronder!

(Zie je de knop niet? Log dan in op je Facebook account en/of geef Facebook toestemming om cookies te gebruiken)