Kerst in Zuid-Limburg: een winters sprookje in eigen land met duizenden lichtjes

Rond kerst lijkt Zuid-Limburg wel een sprookje. Bij sneeuwval veranderen de glooiende heuvels in een uniek winter wonderlandschap, omringd door ontelbare lampjes. En de gezellige stadjes nodigen uit tot een magische kerst. De Limburgers zèlf kijken hier het hele jaar al reikhalzend naar uit... Wil jij er ook bij zijn?

Zuid-Limburg is een prachtige streek om op vakantie te gaan. Door het heuvel- achtige landschap, de bourgondische steden èn het Limburgs dialect, waan je je zelfs al een beetje in het buitenland. 

Wil je het ultieme kerstgevoel graag een keer beleven? Dan moet je ècht in Zuid-Limburg zijn.

Dat kan voor een dagje of een weekend, maar natuurlijk ook langer in de kerstvakantie!

Kijk daarvoor ook eens bij de leuke kindvriendelijke vakantieparken in Zuid-Limburg

Maar wat is er dan allemaal te doen in het sprookjesachtige zuiden?

Nou, er was eens…..

Magisch Maastricht op het Vrijthof

Dat Maastricht een hele gezellige stad is, dat wisten we al. Maar in de decembermaand doen ze daar nog even een extra schepje bovenop.

Het hart van de activiteiten bevindt zich op het welbekende Vrijthof. 

Allereerst vind je hier een sfeervolle kerstmarkt, waarvan de kraampjes zijn ondergebracht in gezellige houten chalets.

Van heerlijke wintergerechten tot typische streekproducten en mooie geschenkartikelen, álles kun je hier vinden!

Ook is er een apart sfeervol dorpje op het plein, Dickens Village. Hier vind je oude ambachten en kun je meekijken bij bijvoorbeeld de smid of de tingieter. Kinderen mogen zèlf een kaarsje maken bij de kaarsenmaker.

Behalve een kerstmarkt is hier ontzèttend veel vertier voor de kinderen. Hier kun je je zo een hele dag vermaken. Èn avond, als alles mooi verlicht is. 

Zo is er bijvoorbeeld een mega groot reuzenrad, voor een prachtig uitzicht over (verlicht) Maastricht.

Voor nog méér nostalgie is er een authentieke carrousel, voor de nodige rondjes plezier. En voor de allerkleinsten is er een ‘kersttreintje’. Het vertrekpunt is Station Rudolf!

De durfals kunnen zich wagen aan de Winterglijbaan. Je weet wel, zo eentje waar je met een kleedje vanaf moet roetsjen. Met een hoogte van 14 meter en een lengte van 35 meter is dit een èchte uitdaging. En waarschijnlijk níet alleen voor de kids….

Voor op en top winterplezier mag een schaatsbaan natuurlijk niet aan het geheel ontbreken! Op het Vrijthof vind je maar liefst 900 vierkante meter overdekt schaatsplezier. Schaatsen kun je huren.

Voor de beginners en allerkleinsten zijn er leuke ‘schaatshulpjes’ aanwezig in de vorm van zeeleeuwtjes en rendiertjes. Vanaf het winterterras met kerstmuziek kijk je uit op de schaatsbaan, terwijl je van een warme chocomel of glühwein geniet.

Op bezoek bij de Kerstman

En natuurlijk geen kerstfeest zonder de Kerstman! Ook het Huis van de Kerstman vind je op het Vrijthof. Vrijwel de gehele maand december zijn de kerstman en zijn elfjes hier aan het werk.

De bouwstijl is identiek aan het origineel, wat in Rovaniemi in Lapland staat, en gemaakt van ècht Fins hout. Maak je kerstfeest compleet met een familiekiekje bij de kerstman!

Dat de kerstman belangrijk is in Maastricht, blijkt wel uit de intocht van de Kerstman.

Zodra Sinterklaas weer naar Spanje is vertrokken, komt de Kerstman op 6 december ‘s avonds met de stoomtrein aan op het station van Maastricht. Van daaruit vertrekt hij in een sprookjesachtige stoet naar het Vrijthof, waar hij zijn intrek neemt in zijn huis. Een uniek evenement!

Dan staat er midden op het Vrijthof nog een Wensboom. Steun het goede doel door een kerstbal te kopen en met jouw wens in de boom te hangen. Zo bezorg je kinderen met een langdurige ziekte óók een mooie kerst…. 

Ook de Sint Servaasbasiliek, die pal aan het Vrijthof ligt, doet mee aan alle kerstperikelen. Zo kun je daar een grote expositie van kerststallen zien (waarvan één levensgrote), de schatkamer kan bezocht worden en er is een uitgebreid programma voor kinderen, met fluistertochten, kerstverhalen en muziekoptredens.

Poffertjes, erwtensoep of kaasfondue?

En uiteraard wordt tijdens Magisch Maastricht op het Vrijthof ook de inwendige mens niet vergeten. Wat dacht je van heerlijke poffertjes bij de Oud-Hollandse poffertjeskraam?

Of warme erwtensoep en een broodje worst bij het Wintercafé?

Of de Glühweinbar in Dickens Village? Bij deze sfeervolle bar zit je op boomstammen of zelfs in een arrenslee, bij het knisperende vuur.

Bij de Wildstuben waan je je in de Alpen. Geniet hier van een kaasfondue of anders winters gerecht, omringd door live optredens in een Oostenrijks sfeertje.

Dan is er nog Santa’s Bar en een echte Schirmbar....oftewel een gezellige après-skibar. Leuk met oudere kinderen.

Magisch Maastricht gaat nog verder dan het Vrijthof….

Maar Kerstmis houdt niet op bij het Vrijthof! In de rest van Magisch Maastricht gaat het feestje gewoon door. Wandel één van de mooie stadswandelingen, zoals de Kerststallenroute of de Magische Lichtroute.

Ga naar het Kerstcircus! Al een paar jaar op rij is er een kerstcircus in Maastricht. In het nabijgelegen Sittard kun je zelfs al vijftien jaar van een kerstcircus genieten.

Maastricht ligt aan de rivier de Maas. Ook in de winter kun je hier een mooie boottocht maken. Elke 2e en 4e zondag van de maand kun je mee met de Pannenkoekenboottocht van Rederij Stiphout. Let wel: reserveren is noodzakelijk.

Denk je aan Limburg, dan denk je aan vlaaien! Elke 1e en 3e zondag van de maand kun je aansluiten bij een workshop vlaai maken in de oude watermolen De Bisschopsmolen. Kinderen bakken een klein vlaaitje, volwassenen een grote.

En aangezien het meeste van het bovenstaande uitgerekend met Kerst gesloten is…..moet je tijdens de kerstdagen bij Buitengoed Vaeshartelt zijn. Deze Buitenplaats wordt dan omgetoverd tot een heus kerstsprookje met allerlei activiteiten en entertainment voor het hele gezin.

Zo is er een demonstratie met roofvogels, een levende kerststal met een ezeltje, os, alpaca, kameel en méér. En je kan op de foto met de Kerstman. Ook voor de inwendige mens wordt goed gezorgd op het knusse, overdekte winterterras. 

Kerststad Valkenburg

Maastricht en Valkenburg worden vaak in één adem genoemd. En dat is niet verwonderlijk…..want ook in Valkenburg kunnen ze goed kerst vieren. Hier is het maar liefst 52 dagen kerst!

Santa’s Village is het hart van Kerststad Valkenburg. Op deze sfeervolle kerstmarkt vind je de leukste kraampjes, ook in houten chalets, met kerstcadeautjes en lekkernijen.

Geniet van een warme chocomel of glühwein bij Santa’s Bar of een lekkere Duitse Bratwurst bij Santa’s Grill.

Op woensdag, zaterdag en zondag is de kerstman zèlf ook aanwezig. Je kunt hem vinden in de buurt van zijn Chillroom (nabij Santa’s Bar). Hij heeft altijd tijd voor een praatje of een leuke foto.

In Kerststad Valkenburg hebben ze echter niet alleen een kerstmarkt bóvengronds....nee, je vindt hier ook twee kerstmarkten óndergronds, in de grotten van Valkenburg. De sfeervol verlichte mergelgangen zijn dan omgetoverd tot een waar sprookje, met rijkelijk versierde decors, duizenden lichtjes en sfeervolle stands met leuke en lekkere producten.

Elke woensdagmiddag is het Kinderkerststad in de grotten, met leuke activiteiten speciaal voor de kids. Ontmoet de kerstman, versier een kerstboom, knutsel je eigen kerstbal of laat je schminken.

Sprookjes bestaan....

Van half november tot eind december vindt elke woensdag- en zaterdagavond de Christmas Fairytales Parade plaats.

Deze sprookjesachtige lichtstoet met praalwagens, muziek en dansers in prachtige kostuums trekt dan door de knusse, oude straatjes van Valkenburg. Een waar spektakel!

En ook in Valkenburg ontbreekt een schaatsbaan niet! Kom genieten van het schaatsen op de overdekte ijsbaan, met vele muzikale optredens en een gezellig horeca-chalet. Of doe mee aan een wedstrijdje curling!

In MergelRijk wandel je door een sfeervol verlichte grot, waar je een ondergronds diorama vindt van miniaturen, geheel uit mergel gehouwen. Zij beelden het Bijbelse kerstverhaal uit. Kerstdorpjes, winterse landschappen, maar bijvoorbeeld ook de levensgrote Nachtwacht van Rembrandt zijn hier te bewonderen.

Nieuw in Mergelrijk is Dino Adventure, een spannende grot, waar je tussen de Dino’s rond kunt lopen en van alles over de Dino’s te weten komt. Ook is er een kinderspeurtocht en door de film van de welbekende Zandtovenaar kom je van alles te weten over mergel en grotten. Na afloop kun je zèlf aan de slag in het grottenatelier om van een blokje mergel iets leuks te maken.

Winter Wonderland

Waar je zéker naartoe moet in Valkenburg is het Winter Wonderland! Hiervoor moet je zijn bij de Wilhelminagroeve, naast de kabelbaan.

Zodra je hier de ondergrondse mergelgangen inloopt, waan je je in een sprookje van 1001-nacht. Hier verrijzen indrukwekkende zandsculpturen van kunstenaars van over de hele wereld. De sculpturen zijn geïnspireerd op Arabische vertellingen.

En hierna ga je natuurlijk met de kabelbaan naar boven, naar de Wilhelminatoren. Welgeteld 68 meter omhoog.

In de Wilhelminatoren bevindt zich De Schenkerij, met een mooi panoramaterras. Hier kun je onder het genot van een lekker hapje of drankje genieten van een prachtig uitzicht over Valkenburg in kerstsferen. Oók ‘s avonds, of juíst ‘s avonds, als alles prachtig verlicht is.

Ook rondom de Wilhelminatoren vind je een kleine kerstmarkt, met oude ambachten, kerst- en streekproducten en foodtrucks.

Je kunt de toren trouwens ook beklimmen voor een nóg hoger uitzicht. Na afloop kun je je weer door de kabelbaan naar beneden laten brengen. Of wordt het tóch al rodelend naar beneden? Bij de Wilhelminatoren bevinden zich namelijk twee rodelbanen van wel 375 en 325 meter lang. Wie durft?!

Voorbij Maastricht en Valkenburg……

Voor leuke kerstmarkten in Zuid-Limburg ben je overigens niet beperkt tot Maastricht en Valkenburg. Ook in de nabijgelegen steden kun je terecht voor bijzondere festiviteiten.

Wat dacht je bijvoorbeeld van WinterTijd in Heerlen? Hier vind je, behalve een kerstmarkt, ook een schaatsbaan, een ijsglijbaan, schommels, kampvuurtjes en een gezellig glazen wintercafé voor een biertje, warme chocomel of glühwein.

En in Kerkrade vind je de kerstmarkt wel op een héle bijzondere plek….namelijk in de oude koorgangen van de 900 jaar oude abdij! In de stad vindt verder ook nog het Beleef Kerstival plaats.

En verder in Zuid-Limburg….

Wil je náást de kerstmarkten ook nog andere leuke, winterse kerstuitstapjes maken tijdens je weekendje of vakantie in Zuid-Limburg? Dan hebben we hier nog een paar leuke tips voor je!

Stomen met de Kerst Expres

Stomen met de Kerst Expres

Maak een stoomtreinreis met de speciale Kerst Expres van de Miljoenenlijn! Deze stoomtrein rijdt tussen Simpelveld en Schin op Geul.

Op station Simpelveld, in en rondom het 110 jaar oude stationsgebouw, word je meegenomen naar de nostalgische kerstsfeer uit grootmoeders tijd, met een kerstkribbe, mooie kerstversieringen en gezellige kerstmuziek.

In het stationsgebouw kun je genieten van warme chocomel en echte Limburgse vlaai. Hierna zet de stoomtrein zich al puffend in beweging en geniet je in je verwarmde, sfeervolle rijtuig van het prachtige winterlandschap, dat aan je voorbij trekt. Nu alleen nog duimen voor sneeuw!


Kersthockey in Sprookjesbos Valkenburg

Winters Sprookjesbos Valkenburg

Het Sprookjesbos is een leuk familiepark, gelegen in het bos op de Heunsberg.

Hier vind je niet alleen speeltuinen en kleine attracties, zoals draaimolens, zweefmolens en een schommelschip, maar ook oude bekende sprookjes, zoals Roodkapje, Sneeuwwitje en Klein Duimpje, geheel in kerstsfeer gehuld. Ook kunnen de kinderen op de foto met de IJsprinses.

Verder vind je ook hier weer een kleine kerstmarkt (alleen in het weekend), een kinderschaatsbaan en een winterterras.

Bianca is in het Sprookjesbos geweest met haar gezin. Weliswaar niet in de kerstperiode, maar voor meer informatie kun je haar blog lezen.


Winters Kasteel Hoensbroek

Speuren en ontdekken in Kasteel Hoensbroek

Een kasteel bezoeken vinden kinderen altijd leuk! Bij Kasteel Hoensbroek valt er tijdens de kerstvakantie van alles te beleven. Het heeft maar liefst meer dan veertig vertrekken, waar je heerlijk doorheen kunt dwalen.

Uiteraard kun je dit doen met één van de leuke kinderspeurtochten: de Ontdek-het-Kasteeltocht of de Kaspeeltocht.

Bij de eerste ga je op zoek naar de 10 highlights van het kasteel en kun je dus 10 stempels verzamelen.

Bij de tweede ga je gewapend met een boekje en een sleutel op ontdekkingstocht door het kasteel. Een avontuurlijke tocht, waarbij je op zoek gaat naar zeven schatkisten. In het boekje zitten ook nog eens leuke stickers en kleurplaten èn ieder boekje levert een gratis drankje op!

Verder vind je in de gewelvenkelders leuke, middeleeuwse spelen en in de sfeervolle kelderkeuken kun je genieten van een kopje koffie met Limburgse vlaai, een lekker broodje of een pannenkoek.

Tijdens de tweede week van de kerstvakantie zijn er ook nog eens extra activiteiten. Zo neemt de slotbewaarder je mee op zijn ronde door het kasteel. Ook is er een verhalenverteller aanwezig en een vuurspuwer. En hoe gaaf is het om aanwezig te zijn bij het afvuren van een ècht kanonschot? Check de website voor de exacte data en tijden.


Winters GaiaZOO

Sfeervol GaiaZOO

Deze mooie dierentuin in Kerkrade is al meerdere malen uitgeroepen tot leukste uitje van Nederland! In de decembermaand is dit uitstapje nog eens èxtra leuk, want dan is de hele dierentuin gehuld in kerstsfeer.

Duizenden lampjes en tientallen houten kerstbomen sieren het park. Zweedse fakkels en vrolijke kerstliederen maken het kerstplaatje compleet!

In de DinoDome, Europa’s grootste indoor Dino Speelpark, kunnen de kids klauteren over spannende touwbruggen en klimmen in hoge klimtorens.

En in het sfeervolle restaurant kun je terecht voor warme chocomel, traditionele glühwein en lekkere Hollandse erwtensoep. Als er dan ook nog een laagje sneeuw valt, is het werkelijk prachtig om de dieren in hun mooi besneeuwde omgeving te aanschouwen.


Skiën en nagenieten bij Snow World

Gegarandeerd sneeuw bij SnowWorld Landgraaf

Een plek, waar je op zéker sneeuw zult vinden, is bij SnowWorld in Landgraaf!

Met vijf pistes, een wedstrijdpiste en acht liften, waaronder een echte stoeltjeslift, is dit het grootste indoor skidorp van Europa.

Hier kun je lekker een middagje vrij skiën met de kids of een skiles volgen. Snowboarden kan natuurlijk ook.

Midden op de piste bevindt zich al een gezellige skihut voor een korte pauze. Voor het èchte après-skiën kun je na afloop terecht in de Bierstube. Leuk met al wat oudere kinderen!

Ter afsluiting ga je natuurlijk eten in één van de vier sfeervolle restaurants in alpine sfeer. Wordt het een Oostenrijkse schnitzel, een compleet á la carte diner of een gezellige vlees-, vis- of kaasfondue? Met Kerst en Oud & Nieuw zijn er speciale arrangementen. 

Wil je het plaatje hélemaal compleet maken, boek dan een overnachting in SnowWorld’s eigen Wintersporthotel. Door de sfeervolle houten inrichting en de prachtige muurschilderingen waan je je ècht in de besneeuwde Alpen! TIP: Voordeeluitjes heeft leuke arrangementen!

Eén ding is zeker: hier heb je gegarandeerd een witte kerst!


Zoek je nu een leuk, kindvriendelijk vakantiepark om zo lang mogelijk van dit alles te kunnen genieten? Lees hier dan verder voor


Vond je deze pagina leuk? Klik op de knop hieronder!