De Chiemsee met kinderen: veel te doen aan het Beierse meer

De Chiemsee in Duitsland is een prachtig gebied voor een kindervakantie. Met de bergen vlakbij, en een eiland met het paleis van Ludwig II is er voor ieder wat wils.

We poseren bij de prachtige Chiemsee

De Chiemsee wordt ook wel het Beierse meer genoemd. Het is het op één na grootste meer van Duitsland.

Het ligt helemaal in het zuiden van Duitsland, onder München in de deelstaat Beieren. Het ligt ook bijna tegen Oostenrijk aan, maar de eerste rij bergen vanaf het meer horen nog bij Duitsland.

Rondom het meer is van alles te doen voor kinderen en volwassenen. Fietsen, wandelen, watersport, of de bergen in.

En jong en oud verwondert zich over het prachtige paleis van Ludwig II op een eiland in het meer.

Lees hieronder meer over wat je bij de Chiemsee kan beleven, of klik direct door naar het

Het leuke plaatsje Prien am Chiemsee

Speeltuin bij de boulevard in Prien am Chiemsee

Het grootste stadje rond het meer is Prien am Chiemsee. Het is een typisch Beiers stadje met een leuk centrum, en een boulevard aan het meer.

Daar, aan het meer, zijn er ook wat leuke activiteiten te vinden. Zo is er een minigolf. Een mooi zwembad (Erlebnisbad) zodat kinderen zich ook bij minder weer kunnen uitleven.

In de zomermaanden is er ook een klimpark (Kletterwald)open. Die ligt midden in het stadje, op een heuvel die tussen het meer en het centrum ligt.

Tussen het station van Prien en de haven rijdt een leuke stoomtram. Die brengt de toeristen naar de boot voor een bezoek aan de eilanden.

Paleis van Ludwig II op het Hereneiland

Zeb en Tycho in de paardenkoets bij het paleis van Ludwig II

De grootste publiekstrekker van deze regio ligt namelijk op één van de eilanden: het paleis van Ludwig II.

Deze Beierse koning uit de 19e eeuw leed een beetje aan grootheidswaanzin. Hij had al kasteel Neuschwanstein gebouwd in de bergen. Maar hij had nog grotere plannen.

Op het Hereneiland in de Chiemsee bouwde hij het paleis van Versailles na, maar dan mooier. Hij liet de grote kamers inrichten naar het voorbeeld van Lodewijk de XIVde, totdat het geld op was.

Slechts een derde van het paleis is dus ingericht, maar wel zo prachtig mooi, dat jong en oud er met open ogen naar kijken.

Er is ook nog een Vrouweneiland

Boot komend van het vrouweneiland in de Chiemsee

Naast het Hereneiland is er nog een tweede bewoond eiland: het vrouweneiland. Hier staat een nonnenklooster, vandaar de naam (op het hereneiland stond vroeger een klooster voor monikken).

Naast het klooster, dat nog altijd in gebruik is, ligt een klein dorpje op het eiland. Leuk om er rond te lopen, en voor de kinderen is er een speeltuintje.

Vooral leuk voor de kinderen is echter het tochtje met de boot tussen de eilanden en het vasteland.

Fietsen rondom de Chiemsee

Fietsen rond de Chiemsee

De Chiemsee heeft een omtrek van grofweg 60 kilometer. Voor de meeste kinderen is dit een beetje te ver voor een fietstocht. Maar op verschillende manieren is dat in te korten.

Zo kan je bijvoorbeeld de fietsen in Chieming huren, en in Prien weer inleveren. Of je snijdt een stukje af door de boot te nemen van Gstadt via de eilanden naar Prien.

De fietstocht is echt een aanrader. Onderweg kom je door leuke dorpjes, en kijk je uit over het meer naar de bergen.

Op verschillende plekken zijn zwemstrandjes. En soms zijn daar speeltuintjes of restaurants bij te vinden.

De Beierse Alpen in

Bij de gondels in Aschau im Chiemsau

Wanneer je aan de Chiemsee verblijft moet je minstens één keer ook de bergen in. Dat kan bijvoorbeeld bij de Klammerwand.

Daartoe rij je naar het plaatsje Aschau im Chiemsau. Hiervandaan kan je met een gondel naar boven.

Bovenaan sta je dan op 1500 meter hoogte. Ofwel met een prachtig uitzicht, ofwel met je hoofd in de wolken. Wij hadden eind April 2016 dat laatste, en bovendien tot onze knieën in de sneeuw.

In de zomer (en meestal ook wel in de Meivakantie) kan je hier prachtige wandelingen maken door de bergen. Ook als je kinderen niet van wandelen houden, zullen ze dit geweldig vinden.

Andere uitstapjes voor kinderen

Het Vikingschip bij de tentoonstelling in Rosenheim

In de streek rond de Chiemsee zijn voor kinderen ook andere leuke uitstapjes te maken.

In Ruhpolding ligt een leuk amusementspark. Met een sprookjeswereld, een heuvel met Dinosauriërs, en een avonturenwereld.

Sprookjeswereld Marquartstein is ook heel leuk. Hier is onder andere ook een Water speeltuin, een kinderboerderij, een treintje en een zomerrodelbaan.

In Rosenheim staat de expositieruimte Lokshuppen. In 2016 is daar een mooie tentoonstelling van Vikingen. Voor kinderen is er ook veel te ontdekken, waaronder een Wicky de Viking speelroute.

En dan is er natuurlijk de stad München op een uur rijden. Die is ook zeker een bezoekje waard.

Het Reisaanbod

Kindvriendelijke accommodaties in Prien am Chiemsee vind je bij Booking.com. Volg de link of bekijk de locaties op de kaart. Zoom in om meer mogelijkheden te zien, en vul de juiste vertrekdata in om de beschikbare accommodaties te zien:

Booking.com

Vind je deze pagina leuk? Klik op de knop hieronder!

(Zie je de knop niet? Log dan in op je Facebook account en/of geef Facebook toestemming om cookies te gebruiken)