Leuke Vechtdal uitjes met de Vechtdalkids

In mei 2014 hebben wij een bijzonder weekend meegemaakt. Samen met 2 andere gezinnen maakten we verschillende leuke uitjes in het Vechtdal.

Zeb en Tycho mochten meewerken aan een promotiefilmpje over dit prachtige en zeer leuke buitenspeelgebied van Nederland. Als echte VechtdalKids hebben ze de leukste avonturen beleefd.

Luxe kamperen bij Beerze Bulten

Een hartelijke begroeting van mascotte Bultje

Op vrijdagmiddag pikken we de jongens op van school voor de lange rit naar het Overijsselse Vechtdal.

Aan het eind van de middag arriveren we bij Camping Beerze Bulten. Hier worden we hartelijk verwelkomd door de mascotte Bultje.

Ook krijgen we een mand vol streekproducten van boerderijwinkel Vechtdal Marke. De komende twee dagen kunnen we genieten van een super lekker ontbijtje van verse aardbeien, yoghurt, sapjes, eieren, brood en beleg.

We mogen logeren in een Youpi Lodge. Een geweldige luxe accommodatie met tentlook.

Kennis maken met de andere gezinnen bij de BBQ

De kinderen mogen boogschieten

Veel tijd om van de accommodatie te genieten en de camping te verkennen hebben we echter niet. We worden verwacht bij Rederij Peters in Ommen voor een welkomstborrel en BBQ.

Helaas kan het sloepentochtje over de Vecht niet doorgaan omdat het weer ons wat tegenzit. Maar de BBQ is top geregeld.

Rederij Peters heeft een mooi bosrijk veldje aan de Vecht waar twee Finse Kota’s staan. Deze kota’s zijn voorzien van BBQ.

Wij maken kennis met de andere gezinnen en voor de kinderen staan er wat activiteiten op het veld uitgestald. Met elastiek en stokken worden de mooiste bouwwerken gemaakt. En een potje boogschieten vinden ze allemaal geweldig.

Net op tijd, voor de regen losbarst komt de goochelaar Magic John binnen lopen voor een korte privé voorstelling. Hoe doen die goochelaars dat toch, het lijkt wel toveren zegt Tycho! Als de kinderen ook nog een ballonbeest krijgen, is het feestje compleet.

Ondertussen genieten we allemaal van de heerlijke BBQ, binnen in de sfeervolle Kota’s. Ideaal, we merken niets van de buien. We proosten op onze kennismaking en een gezellig weekend.

Kanoën over de Vecht

We gaan kanoën over de Overijsselse Vecht

Na een heerlijke nachtrust en ons smakelijke Vechtdal ontbijtje vertrekken we naar Hiawatha Actief in Dalfsen. We gaan kanoën over de Vecht.

We rijden een kort stukje met de jeep naar de Vecht. Daar trekt iedereen een zwemvest aan en stappen we in de kano.

Gelukkig kan ik me nog net vastgrijpen als ik een bankje te laag inschat… Anders was het voor mij zwemmen in de Vecht geworden. Ook leuk, maar daar kwamen we nu niet voor.

Als iedereen veilig zit, peddelen we stroomopwaarts over de Vecht. Het is genieten van de rivier en zijn oevers. De jongens peddelen ijverig mee, maar vonden het best zwaar tegen de stroom in. Het is dan ook extra fijn als we even later op ons gemakje de weg terug varen.

Als je echt een tocht gaat maken over de Vecht, dan vaar je het hele stuk met de stroming mee. Dat is natuurlijk een stuk minder zwaar. Het uitzicht op de dorpjes en de mooie groene omgeving is genieten! Dit kan ook in een familiekano voor 12 personen.

Een potje Boerengolf

Zeb aan het klompengolfen

Op dezelfde locatie bij Hiawatha Actief is het ook mogelijk om een potje boerengolf te spelen.

Terwijl de eerste vechtdalkids geïnterviewd worden, proberen wij met een klomp aan een stok de bal vooruit te slaan.

Het natte drassige gras maakt het er niet gemakkelijker op. Maar het is een leuk spelletje.

Bij het putten van de bal in de laatste hole zagen we een pad in de emmer zitten. Tycho heeft ‘m bevrijd uit zijn benarde positie en wilde het beestje de rest van de dag met zich meenemen. Dat leek ons niet zo’n goed idee. Maar hij was apetrots dat hij het beestje gered had en heeft ‘m netjes terug gezet in de natuur.

Picknicken in de hooischuur

Pret in de hooischuur

Ondertussen is het lunchtijd geworden. Het plan was om een picknick-kruiwagenlunch in het boerenland te houden. Door het slechte weer viel dit een beetje in het water.

Maar RozeMarrie in Ommen had daar een zeer leuk alternatief voor: Picknick-Kruiwagenlunch in de hooischuur.

De kinderen vonden het geweldig. Lekker spelen in het hooi, knuffelen met de poes die er lag te slapen en genieten van de lekkere lunch.

Maar wat moet het ook leuk zijn als je met de kruiwagen het boerenland in kan trekken. Een kruiwagen vol lekkernijen. Maar ook met buitenspeelgoed zodat de kids tijdens de picknick heerlijk kunnen spelen.

Spelen in het hol van de Leeuw en Giga Konijnenhol

Tycho wordt gefilmd in het hol van de leeuw

Na de lunch vertrekken we naar de Lemelerberg in Lemele, waar het speelbos “het Hol van de Leeuw” te vinden is.

De laarzen en regenjassen worden aangetrokken, want het regent nu wel erg hard. Er worden snel wat korte filmshots gemaakt als Tycho door een rioolbuis kruipt. Maar voor leuke filmopnames is het weer nu echt te slecht.

En dus vertrekken we weer snel naar de overdekte speelhal het Giga Konijnenhol van Beerze Bulten om verder te spelen.

Eigenlijk vonden de jongens dat heel erg jammer. Ze vonden het speelbos erg leuk en hadden er graag nog wat langer gebleven. Het maakte hun niet uit dat het regende.

Koesafari en trekker rijden

Zeb op de trekker bij de Koesafari

Maar het leukste van alles moet nog komen. De Koesafari!

Bij aankomst op de Vechtdal Hoeve worden we hartelijk verwelkomd door de enthousiaste Simone. We krijgen wat te drinken aangeboden, waarna we een korte uitleg krijgen over de safari en de koeien.

Dan gaan we op pad. Met zijn allen in een huifkar, getrokken door de moderne boerin Simone, met felrode hippe regenjas aan, op een nostalgische trekker, rijden we het boerenland in.

Al snel zien we de grote groep brandrode Vechtdalrunderen staan. En wat staan er veel kalfjes bij, superleuk is dat!

Simone vertelt enthousiast over haar koeien. Ze geeft informatie over hoe de koeien hier leven en vertelt hele grappige anekdotes. Het is heerlijk om naar haar te luisteren. En dat merken we ook aan de kinderen. Ze zijn geboeid door haar verhalen.

En dan staat de kids nog een verrassing te wachten. Ze mogen allemaal een keertje de trekker besturen. Eén voor één nemen ze plaats achter het stuur en rijden ons door het weiland naar de Vecht en weer terug. Wat voelen ze zich stoer!

We hebben genoten van de koesafari. Mocht je ooit in het Vechtdal komen? Neem dan vooral contact op met Simone om haar oer-Hollandse Brandrode runderen van dichtbij te bewonderen. Het is een aanrader, en de koesafari heeft daarom ons Keurmerk gekregen!

Dineren bij Beerze Bulten

Na deze zeer leuke, maar best vermoeiende dag mogen we aanschuiven in Brasserie de Hagehorst op Camping Beerze Bulten.

Daar genieten we van een heerlijke maaltijd. De jongens vermaken zich tussendoor met puzzels maken die op de kindermenukaart staan.

Vermoeid keren we later terug naar de Youpi Lodge om nog gezellig na te kletsen voor de kachel en tv te kijken, voordat we vermoeid ons bedje opzoeken.

Bushcraft: overleven in de natuur!

We bouwen een shelter tijdens de Bushcraft

Bushcraft? Wat is bushcraft vragen onze jongens als we na het ontbijt onze spullen pakken. Met bushcraft ga je leren hoe je kan overleven in de natuur.

Helemaal snappen doen ze het nog niet. Maar als Martin Overweg van Natuurcamping de Klashorst vol passie gaat vertellen, is het snel duidelijk.

Mocht je ooit verdwalen in de natuur, dan is het belangrijk dat je vuur kan maken. Vanaf de start van de bushcraft zijn we dan ook bezig met dorre takjes te verzamelen. Deze worden allemaal verzameld in een waterdichte zak.

We wandelen het bos in en krijgen uitleg over planten die eetbaar zijn. We proeven er zelfs een aantal. Ook weten we nu welk deel van de brandnetel we kunnen gebruiken als we thee willen zetten.

We struinen verder door het bos waarbij we op de hoogte gebracht worden van hoe schadelijk afval is in de natuur, hoe we water uit een berk kunnen tappen en hoe we met respect omgaan met onze omgeving en geen sporen achter laten.

Dan gaat het echte werk beginnen. We gaan een shelter bouwen om onder te kunnen slapen en te schuilen tegen wind en regen. Hier gaat dat gemakkelijk omdat we nog een oude shelter af kunnen breken. Anders is het best wel even zoeken naar geschikte takken en bladeren. Maar we zijn super trots op ons resultaat.

We gaan vuur maken!

Vuur maken is natuurlijk helemaal geweldig

Voor de lunch hebben we vuur nodig. En dat gaan de kinderen leren maken met een fire steel. Een stalen stokje waar je vonken uit kan duwen. Die vonken moeten dan een make-up watje in brand zetten.

Het is even oefenen, maar al snel hebben ze de slag te pakken. Tycho brandt het ene na het andere watje af. Het is echt makkelijk joh! Roept hij telkens weer.

De eer om het echte kampvuur aan te steken is voor de jongste van de groep. Dat is Bas, een jongetje van een ander gezin. We juichen met zijn allen als het hem lukt.

Dan gaan we water koken om dennenthee te zetten. En onze broodjes en beenham opwarmen. We genieten van de lunch en de gesprekken rondom het kampvuur.

We komen zeker nog eens terug!

Zeb komt van de glijbaan in het zwembad van Beerze Bulten

Na de lunch nemen we afscheid van Martin Overweg en rijden we terug naar onze camping. Terwijl de jongens een duik nemen in het zwembad, ruim ik de spullen in de auto.

Voordat we huiswaarts keren lopen we nog een rondje over de camping Beerze Bulten. Wat is hier veel speelgelegenheid voor kinderen.

En niet alleen op de camping, wat is er ongelooflijk veel te doen in het Vechtdal. Wij hadden een druk weekend, maar we hebben nog lang niet alles gezien. Een goede reden om nog een keertje terug te komen. En dat gaan we dan ook zeker doen. Samen met onze Vechtdalkids.

Wil je deze leuke uitjes in het Vechtdal ook beleven? Ga dan naar het...


Vind je deze pagina leuk? Klik op de knop hieronder!

(Zie je de knop niet? Log dan in op je Facebook account en/of geef Facebook toestemming om cookies te gebruiken)