Bijzondere plekjes in Dalarna met kinderen

Dalarna wordt ook wel de meest Zweedse regio van het land genoemd. Hier kan je op heel bijzondere plekjes in de natuur verblijven.

Cindy en haar gezin bezochten een aantal bijzondere plekjes in Dalarna in de zomer van 2021 en delen graag hun tips voor een vakantie met het gezin.

Back to Basic bij Nås Camping

De blauwe bankjes voor de receptie van Nas camping

Nas camping is een camping die gerund wordt door Nicole en  John, een Nederlands stel die het drukke Rotterdam hebben ingeruild voor een heerlijk plekje in Dalarna. De blauwe bankjes voor de receptie geven meteen een knus gevoel.

Er zijn staanplaatsen voor tenten, caravans en campers. De camping ligt langs de Västerdalälven rivier. Neem zeker de tijd om een stukje te kanoën over de rivier en een van de zijriviertjes.

Naast de camping verhuren zij, in samenwerking met Dalarna Outdoor, een aantal huisjes midden in de bossen. Hier geen luxe, maar een back to basic verblijf. De houten cabins bieden onderdak aan 8 tot 12 mensen.

Er is geen stromend water of elektriciteit,  je bent even helemaal offline.  Je behoeften doe je in een primitief toilet naast het huisje. Even verderop bij het meer ligt een roeiboot, waarmee je de omgeving vanaf het water kan ontdekken.

Zelf vuur maken

Dalarna Outdoor is een lokale organisatie die zich inzet voor duurzaam toerisme in Dalarna. Wij deden een wildlife tour met hen. Dennis en Robin kwamen naar de cabin in het bos waar wij verbleven. Hier leerden ze ons een vuurtje maken met hout.

Boven de knisperende vlammen werden worstjes gegrild en er was een lekkere salade voorzien. De rest van de avond gingen we op pad met een wildlife jeep.

Beide gidsen vertelden leuke weetjes over de natuur en de dieren in de regio. Zo leerden we van alles over de eland. Wist je dat de mannetjes tot 850 kg kunnen wegen en 2m50 hoog kunnen worden? En dat terwijl een pasgeboren jong slechts 15 tot 25 kilo weegt. Het gewei van een volwassen exemplaar kan wel 1m aan iedere kant worden.

Wij hadden het geluk om tijdens de tour een eland in het wild te zien, maar hou er rekening mee dat het een wildlife tour is en dat je dus nooit 100% garantie hebt op het zien van wilde dieren. We zagen sporen van elanden, vraatsporen van eekhoorns en ander wild.

Ook over planten en bomen wisten beide mannen veel te vertellen. Robin toonde ons de “old mans beard”,  een harige substantie aan de takken van de bomen. Hieraan kan je zien dat de lucht in de omgeving gezond is.

Eland gespot!

Uniek logeren in het bos bij Nasets Marcusgard

de Supermane hangend in de boom

In een afgelegen stukje van Dalarna – dicht bij Rättvik - vind je een boerderij, gerund door sympathieke Nederlandse eigenaren. Zij verhuren enkele vakantiehuizen en een aantal unieke logeerplekken in het bos.

Meest opvallend is de Supermane, een opvallende rode bol, die hoog tussen de bomen bungelt. Met een ladder klim je naar boven. De Supermane biedt slaapplek aan 2-3 mensen. Er is een kacheltje en verwarming aanwezig. Door de raampjes aan zijkant en bovenkant kijk je zo de sterrenhemel en de natuur in! 

Verder is er nog de Oddis Öga, een wat ruimere cabin tussen de bomen.

de Oddis Öga

Verblijf je langere tijd, dan bieden de vakantiewoningen meer comfort en een fijner verblijf. Het Fähus biedt ruimte aan 8 personen en Hölada is een sfeervol 6-persoonsappartement.

Alles draait hier om rust en genieten van de natuur. Voor kinderen is er veel te beleven. Uiteraard is een overnachting in de Supermane al een hele ervaring. Spring op de trampoline, plons in het zwembad, bak kaneelbroodjes of bezoek het klimpark Högt & Lågt in Rättvik. Ook kan je een stukje over Siljansleden wandelen, een langeafstandswandeling.

Dit is de plek voor gezinnen die even echt willen genieten van rust en stilte.

Ciske in de Supermane

Johannisholm Adventure, avontuurlijk vakantiedorp

Johannisholm Adventure is een vakantiedorp met 11 vakantiehuizen en 8 kleinere cabins ten westen van het Siljanmeer. De woningen worden het hele jaar door verhuurd, de hutjes alleen in de zomer.

Daarnaast hebben zij een outdoor centre, waar je kan deelnemen aan spannende activiteiten.  Dit maakt het tot een van de meest interessante verblijfsplekken voor gezinnen met tieners.

Boogschieten, kanoën, varen met een zelfgebouwd vlot of quad rijden, het behoort allemaal tot de mogelijkheden. Voor kleinere kinderen is er een minigolf.

Onvergetelijk was ook ons bezoek aan een traditionele boerderij, waar mensen nog leven zonder elektriciteit en water. Kleinere kinderen kunnen hier kalfjes en konijnen knuffelen.

Kalfje aaien bij de traditionele boerderij

Johannisholm vakantiepark wordt gerund door een Britse familie en bevindt zich in een historisch dorp. Het vindt zijn oorsprong in 1808, toen hier de eerste Zweedse glasfabriek stond.

De vakantiehuisjes fungeerden als woningen voor de arbeiders. De huisjes zijn wat gedateerd, maar wanneer je de geschiedenis in acht neemt, zorgt dat juist voor een bijzondere ervaring.

In de avond kan je genieten in de hot tub of houtgestookte sauna.

Een bijzonder wetenschapsmuseum in Borlänge

Ciske doet een proefje in het wetenschapsmuseum 2047.nu

Een dagje minder goed weer? Bij regen is het altijd fijn om enkele binnenactiviteiten in het achterhoofd te houden.

In Borlänge,  de grootste stad van de provincie Dalarna, is een bezoek aan het wetenschapsmuseum 2047.nu een aanrader. In dit Science Museum leer je aan de hand van eenvoudige proefjes en testen allerlei zaken beter begrijpen. Je voelt hoe een hefwerktuig werkt en probeert te tekenen in spiegelbeeld.

Test of je kleurenblind bent en ervaar hoe het is om in een rolstoel te zitten. Verplaats objecten met een mini shovel of ga midden in een enorme bellenblaas staan. 

Heb je jezelf al eens achterstevoren horen praten? Dat is echt kei leuk. In de bijhorende map staan zelfs een aantal zinnen in het Engels die hetzelfde klinken wanneer ze achterstevoren uitgesproken worden. "Was it a car or a cat I saw?" "Madam" of "racecar". Kan jij zulke zinnen in het Nederlands bedenken?

Tot slot is er nog een leuke bouwhoek,  waar we even tot rust kunnen komen en gave creaties maken met magnetische blokken.

Vakantiepark en activiteiten gebied Idre Fjäll

De vrolijke speeltuin in Idre Fjäll

In het meest noordelijke deel van de provincie ligt één van de drukst bezochte vakantieresorts in Dalarna, Idre Fjäll. Het is een zeer populaire skibestemming, en in de zomer een walhalla voor de outdoor liefhebber.

Met mountainbikeparcours, klimbos, zwembaden en stoeltjeslift is het hier super leuk voor kinderen van alle leeftijden.

De kleinsten kunnen terecht in de kinderboerderij, indoor zwembad en speeltuin, terwijl tieners hier kunnen klimmen en Downhill mountainbiken. Op regenachtige dagen biedt het indoor activiteitencentrum voldoende activiteiten.

(Water-)pretpark Leksand Sommarland

Pretpark en waterpark Leksand Sommarland

Er zijn heel wat leuke dingen te beleven in Dalarna, maar voor kinderen is een bezoek aan Leksand Sommarland zeker een hoogtepunt!

Leksand bevindt zich in het midden van Dalarna, aan het Siljanmeer. Het park bestaat uit twee gedeelten.

Het "droge" deel bevat speeltuintjes en attracties vooral voor kinderen van 3 tot 12 jaar. Maar er is ook een waterpretpark, en dat is helemaal geweldig voor kids en tieners.

Naast het pretpark ligt Leksand Strand, een camping en vakantiepark waar je kan overnachten.

Vakantiepark Säfsen Resort

Ciske bij de mascotte van het Säfsen resort

Säfsen ligt in het zuidelijke deel van Dalarna en is zowel een winter- als zomerbestemming.

Het zeer kindvriendelijke en toegankelijke resort is vooral bekend om haar wintersport- en fietsmogelijkheden.Maar er is nog veel meer te doen: klimmen varen, enzovoorts.

Je kunt hier overnachten in mooie rode Zweedse vakantiehuisjes.

Cindy bezocht Dalarna op uitnodiging van Visit Dalarna.


Vind je deze pagina leuk? Klik op de knop hieronder!

(Zie je de knop niet? Log dan in op je Facebook account en/of geef Facebook toestemming om cookies te gebruiken)