De Betuwe en het Rivierenland met kinderen: van bloesems tot fruit en kronkelende riviertjes

De Betuwe is misschien wel het mooiste stukje van Gelderland: in het voorjaar staan de bloesems in volle bloei, om in de zomer plaats te maken voor overheerlijk fruit. Tel daar de kronkelende riviertjes bij op en je hebt een prachtig decor voor een heerlijke kindervakantie!

Het bekende fruitmannetje Flipje van de Betuwe!

De Betuwe ligt tussen de rivieren de Waal in het zuiden en de Nederrijn in het noorden. De vele kleine zijriviertjes, zoals de Lek en de Linge, stromen door knusse dorpjes en stadjes en zijn ideaal om de Betuwe vanaf het water te verkennen.

De rivieren in en om de Betuwe worden ook wel samengevat als het Rivierengebied of Rivierenland, wat naast de Betuwe ook nog de Bommelerwaard en het Land van Maas en Waal beslaat.

Waar de naam Betuwe vandaan komt, is nog steeds niet helemaal duidelijk. Er wordt gezegd, dat Betuwe ‘goede grond’ betekent. Dit in tegenstelling tot de Veluwe, wat ‘slechte grond’ zou betekenen. Een andere theorie is, dat Betuwe is afgeleid van de Bataven, die vroeger in dit gebied hun land hadden.

De Betuwe bestaat uit zeven gemeenten, die weer uit meerdere dorpen en stadjes bestaan. De stad Tiel bijvoorbeeld, ook wel bekend van de jamfabriek en het leuke fruitmannetje Flipje. Of het knusse vestingstadje Buren, dat historische banden heeft met het Huis van Oranje.

Hieronder vind je de leukste uitjes en bezienswaardigheden in de Betuwe voor een vakantie met kinderen. Of klik direct door naar de beste

Van bloesems tot fruit

Wandelen tussen de bloesems in de Betuwe.

In het voorjaar is de Betuwe één groot kleurenfestijn door de vele bloesems, die in volle bloei staan.

In de zomer maken de bloesems in de fruitboomgaarden plaats voor diverse soorten fruit: van aardbeien tot kersen, van frambozen tot pruimen en van appels tot peren.

In deze tijd schieten de fruitkraampjes langs de weg dan ook als paddenstoelen uit de grond. Niets lekkerders dan je fruit vers te kopen bij de boer!

Nóg leuker voor de kinderen is een bezoek aan Fruitboerderij De Hoenderik in Tricht, waar je zelf je fruit mag plukken in de zelfpluktuin. In de Theeschenkerij en de Boerderijwinkel kun je terecht voor heerlijke streekproducten en specialiteiten van de boerderij. En uiteraard een boerenijsje! Naast het terras zijn wat speeltoestellen voor de kids.

Midget-golfen tussen de bloesems bij Fruitpark Ochten!

Ook bij het Fruitpark in Ochten kun je wandelen tussen de fruitbomen en wat lekkers plukken!

Verder is er voor de kids een speeltuin, een kinderboerderij, een blotevoetenpad, een uitkijktoren en een leuke midget-golfbaan. Bijkomen van dit alles doe je op het heerlijke terras.

Geen fruit, maar wel heel veel bloemen en planten, vind je in de Appeltern Adventure Gardens. Hier vind je maar liefst 200 inspiratietuinen, om ideeën op te doen voor je eigen tuin. 

De kids zich uitleven op het (vernieuwde) ontdekkingseiland, waar ze al spelend de natuur ontdekken. Hier kunnen ze klimmen, klauteren, springen, ravotten en spelen in de speeltuinen, boomhutten en kabouterpaden. Ook is er een bamboedoolhof en een maïsdoolhof, een vlindervallei en een bijenstal. Oh, en geen zorgen: voor de ouders is er een terras!

Deze zomer (2023) zijn daar, te midden van de 200 inspiratietuinen, maar liefst 25 levensgrote insecten neergestreken. Van een vlinder tot een bij, en van een lieveheersbeestje tot een vogelspin! Niet alleen zijn ze super groot….ze kunnen ook nog eens bewegen èn geluid maken! De kids kunnen op expeditie om ze allemaal te spotten, terwijl jij geniet van de prachtige tuinen.

Feesten met fruit

Het Kindercorso tijdens het Fruitcorso in Tiel.

De Betuwe is trots op zijn fruitteelt en viert de oogst hiervan dan ook met allerlei evenementen. In juli vinden bijvoorbeeld de Kersendagen plaats in Wadenoijen, onder de rook van Tiel.

Twee dagen lang is het feest in de boomgaard met vele leuke activiteiten voor de kids! Ga mee op ‘kersensafari’ met het speciale fruittreintje door de boomgaard. Ook mag je zelf kersen plukken. Of doe mee aan een wedstrijdje ‘kersenpit spugen’!

In Tiel wordt de fruitoogst ieder jaar groots gevierd met het Fruitcorso. Het derde weekend van september staat geheel in het teken van dit evenement, wat uniek is in de wereld en zelfs bekroond is tot Cultureel Erfgoed.

Prachtige corsowagens, vervaardigd van fruit, groenten en zaden van eigen bodem trekken door de straten van Tiel. Een leuk onderdeel hiervan is het Kindercorso. Hierbij maken kinderen zelf een mooie creatie van hun eigen fiets, skelter of ander vervoermiddel.

Zelf fruit plukken in de Betuwe!

Na de tocht kun je alle praalwagens bewonderen tijdens de tweedaagse tentoonstelling.

Ook is er een Corso by Night en liggen er Fruitmozaïeken langs de gracht. Op zondag is er daarnaast nog een Foodtruckfestival, een grote braderie en mogen kinderen zelf fruitmozaïekjes leggen.

Verder vinden in september de Landelijke Fruitplukdagen plaats, waar uiteraard ook vele fruitboerderijen in de Betuwe aan meedoen.

Behalve dat je zelf fruit mag plukken, worden er nog allerlei extra activiteiten georganiseerd, zoals appelsap persen, een speurtocht door de boomgaard of een kennismaking met de imker.

Ter land, te water, op een ezel of met een alpaca

Bezoek één van de mooie molens in de Betuwe.

Er zijn vele leuke manieren om de Betuwe met kinderen te verkennen. Ten eerste natuurlijk per fiets. Er zijn vele mooie fietsroutes.

Populair is de Appeltjesdijk tussen Tricht en Beesd, ook wel het openluchtmuseum van de Betuwe genoemd. In april één lange dijk vol bloesems, daarna vol met appels.

Langs deze route passeer je ook het mooie landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt, ideaal voor een stop voor de innerlijke mens.

Breng ook zeker even een bezoekje aan één van de molens, die je in de dorpjes of langs de riviertjes tegenkomt.

Het riviertje de Linge, dat zich door pittoreske dorpjes slingert, nodigt gewoon uit om de Betuwe te verkennen vanaf het water. Bijvoorbeeld per kajak of kano. Ook kun je een combitocht maken met de fiets. Dit is mogelijk vanuit Enspijk, Leerdam of Buurmalsen.

Je kunt kiezen uit een korte of een lange tocht. Heen ga je per kano of kajak. Tijdens de kanotocht passeer je knusse dorpjes en kun je uiteraard op een mooi plekje aanleggen voor een picknick of een lunch op een terrasje.

Verken de Betuwe vanaf het water met een sloep.

Op het eindpunt staan de fietsen voor je klaar en maak je aan de hand van een routekaart een prachtige fietstocht terug.

Ben je niet zo van het kajakken en kanovaren? Huur dan een sloepje!

Wil je ook graag de rivieren van het Rivierenland en de Betuwe verkennen? En zo veel mogelijk zien in één vakantie?

Huur dan een luxe motorjacht vanuit de jachthaven van Kerkdriel! 

Wil je de Betuwe hélemaal uniek beleven? Ga dan wandelen met een ezel! De ezelwandelingen gaan langs vele boomgaarden en landgoederen, natuurgebieden en mooie stadjes en dorpjes. De ezel draagt je bagage èn kleine kinderen, als ze moe zijn.

Behalve dagtochten kun je ook meerdaagse trektochten maken, waarbij je overnacht in B&B’s, een Pipowagen of op een mini-camping. Ook kun je overnachten boven de ezelstal zèlf. Slapen en ontwaken tussen de ezels na een mooie ezelwandeling, een unieke ervaring om mee te maken met de kids!

Ook wandelen met een alpaca behoort tot de mogelijkheden. Na ontvangst met koffie, thee en wat lekkers op de alpacaboerderij, maak je kennis met de alpaca‘s en mag je ze voeren. Daarna vertrek je voor een prachtige wandeling langs de uiterwaarden. Misschien kun je zelfs wel pootjebaden in de Waal met deze leuke beestjes. Aansluitend kun je ook nog genieten van een boerenpicknick tussen de alpaca‘s, direct aan de Waal.

Flipje en de Oranjes

De oude jamfabriek in het Flipje- en Streekmuseum in Tiel.

Ben je met kinderen op vakantie in de Betuwe, dan mag een bezoek aan het Flipje- en Streekmuseum in Tiel eigenlijk niet ontbreken op het programma.

Hier leer je van alles over de geschiedenis van de stad, en bezoek je de oude jamfabriek. Je mag ook zèlf door de originele jamketels roeren! 

Voor de kinderen is er een leuke speurtocht, spelletjes, een voorleesbank, computertafel en een archeologische werkplaats.

En uiteraard maak je kennis met Flipje, het bekende fruitmannetje van de Betuwe. En als je er dan tóch bent, loop dan ook even langs zijn standbeeld in het centrum!

In het knusse stadje Buren bezoek je het Marechausseemuseum, gevestigd in het historische Koninklijke Weeshuis en het Museum Buren & Oranje. Hier kom je precies te weten wat ons koningshuis met dit stadje te maken heeft. Eten doe je bij De Pannenkoekenbakker, met leuke binnenspeelruimte, een cadeautje uitzoeken voor de kids en groot terras buiten bij mooi weer. Ideaal uit eten met kinderen dus!

Nóg meer leuke uitstapjes met kinderen in de Betuwe

Bij Uilen- en dierenpark De Paay in Beesd kom je heel dicht bij de dieren.

Breng met iets oudere kinderen zéker een bezoek aan GeoFort in Herwijnen, waar alles om de aarde draait. Laat vulkanen uitbarsten, ervaar de krachten van een aardbeving of reis door de tijd met een 4D-globe.

Ook kun je klimmen, klauteren en spelen met water in de Vleermuisspeurtuin. Er zijn speurtochten, historische rondleidingen en extra activiteiten in schoolvakanties.

Buiten bevindt zich ook nog het forteiland, een elementendoolhof, een desoriëntatietunnel en nog veel meer.

In Beesd ligt het kleinschalige Uilen- en Dierenpark De PaayOoit begonnen met alleen maar uilen, staat dit park in de directe omgeving beter bekend als De Uilentuin. De eigenaar, die zelf op het park woont, heeft in de loop der jaren vele dieren bij elkaar verzameld en uiteindelijk besloten zijn park open te stellen voor publiek. 

Naast uilen vind je er nog vele andere vogelsoorten, kangoeroes, kamelen, stokstaartjes, kleine aapjes, maar ook geitjes en cavia’s. Vooral in het voorjaar zijn er vele jonge cavia’s om te knuffelen.

In de Glasblazerij van het Glasmuseum in Leerdam kun je zes dagen per week beleven hoe glasblazers op ambachtelijke wijze van heet vloeibaar glas de mooiste glazen kunstobjecten maken. 

Ook leuk voor kinderen is de Aqua Zoo Leerdam, een kleine onderwaterdierentuin met ongeveer veertig aquariums. Hier sta je oog in oog met zoet- en zoutwatervissen, zoals haaien, piranha’s en zeesterren, maar je ziet ook gifkikkers, zeepaardjes, schildpadden, kleurrijke koralen en anemonen. Voor de kinderen is er een leuke speurtocht. Je kunt ook een combiticket voor de glasblazerij en het aquarium kopen.

Het Reisaanbod

De Betuwe leent zich uitstekend voor een heerlijke kindervakantie in de natuur of op het water. Voor veel waterplezier kun je terecht op de volgende vakantieparken en campings óf ga eens op vaarvakantie of logeren bij de boer.

Vakantieparken en campings in de Betuwe

Camping Betuwe met stranden en zwemmeertjes

Safaritent op camping Betuwe aan het water.

Aan de voet van de Utrechtse Heuvelrug ligt de familiecamping Camping Betuwe.

Op de camping vind je drie verkoelende meren met een ruim zandstrand. Zwemmen, luieren of vissen: het kan er allemaal.

De kinderen beleven de grootste avonturen op één van de vele speelplekken verspreid over de camping en worden vermaakt met een uitgebreid activiteitenprogramma.

Zo zijn er knutselochtenden, kinderbingo’s en speurtochten door de omgeving. Natuurlijk vormen ook de zwemvijvers een bron van plezier op warme dagen.

In de zomer is er een nog uitgebreider recreatieprogramma in de vorm van de Betuwe Rangerclub.

Ook is er een fietsverhuur en diverse horeca op het terrein te vinden. Kortom, alles is aanwezig voor een heerlijke vakantie in een schitterend deel van Nederland!

Je kunt hier een mobil-home, camper- of kampeerplaats of safaritent tot 8 personen boeken.

Het Eiland van Maurik, een vakantie op en rond het water

Eiland van Maurik.

Voor een heerlijke vakantie op en rond het water ga je naar Vakantiepark Het Eiland van Maurik in het hart van de Betuwe.

Dit is de ideale plek om de Betuwe te verkennen èn van een vakantie aan het water te genieten.

Dit vakantiepark ligt direct aan een recreatiemeer met zandstrand en ligweides. Hier kun je heerlijk zwemmen en zandkastelen bouwen, maar ook het meer verkennen vanaf een kano, waterfiets of sup.

Of je huurt een sloep of een zeilbootje. Het park heeft een eigen jachthaven, dus je eigen boot meenemen behoort ook tot de mogelijkheden.

Spiksplinternieuw in 2019: een overdekt zwembad met twee gave waterglijbanen en een superleuke waterspeeltuin voor de kleintjes! Bij mooi weer kunnen het dak en de wanden volledig worden opengeschoven.

Ook is er een binnenspeeltuin, waar de kids niet alleen kunnen klimmen en klauteren, maar waar je ook een midget-golfbaan, tafeltennistafels, springkussens, wandklimmen, boogschieten en airhockey kunt vinden.

Verspreid over het park vind je diverse speeltuinen en speeltoestellen en mogelijkheden om te volley- en voetballen. En voor de ponyliefhebbers: in de paardenbak kun je meerdere malen per week ponyrijden. En daarna natuurlijk helpen met borstelen, vlechten en voeren.

In de schoolvakanties zorgt het animatieteam voor een uitgebreid en gevarieerd programma, met een speciaal programma voor tieners. Deze hebben ook nog een eigen chillruimte. Voor een vakantie met tieners is dit dus ècht een super park!

Voor de inwendige mens is er de Snackplaza, de Beach Club en Pannenkoekhuis De Waterspiegel (met méér dan alleen maar pannenkoeken!). Verder is er een winkel met eigen bakkerij voor dagelijks verse warme broodjes.

Bij het Eiland van Maurik kun je diverse accommodaties huren. Zo zijn er strandhuisjes direct aan het water, rivierlodges en safaritenten. Ook zijn er havenhuisjes, voor wie juist graag dichtbij de jachthaven wil verblijven. Of je kunt een plekje op de camping reserveren voor je eigen tent of camper.

Betuwestrand Recreatie - Voor stoere watersporters

Betuwestrand Recreatie.

Middenin de Betuwe ligt Betuwestrand. Hier staat je vakantie in het teken van water, want op dit recreatiepark zijn veel leuke en uitdagende waterfaciliteiten.

Met de allerkleinsten kun je gewoon relaxen bij het strandbad, mooie zandkastelen bouwen en lekker spetteren en spatteren in het ondiepe, afgezette gedeelte. 

Voor de wat oudere jeugd zijn er super stoere activiteiten, zoals waterskiën en wakeboarden.

Of laat je talenten zien in het funpark. Er zijn glijbanen en je kunt er beach volleyballen. Bij het strand vind je ook nog een airtrampoline en speeltoestellen.

Er is een uitgebreid recreatieprogramma, zeker voor tieners. Bij minder mooi kunnen zij ook nog eens overdekt chillen in The Zone.

Voor de inwendige mens is er een restaurant met terras, een snackbar en een campingshop met dagelijks verse broodjes. De Uilentuin vind je hier vrijwel om de hoek.

Je kunt hier een villatent voor maximaal 6 personen huren, of reserveer een kampeerplaats voor eigen tent of caravan..

Wij vinden Betuwestrand het meest geschikt voor gezinnen met al wat oudere kinderen.

MarinaPark Bad Nederrijn

roompot-vakantiepark-marinapark-bad-nerrijn-betuwe-800.jpg

Een prachtig vakantiepark omgeven door water en een charmante jachthaven. Waterplezier staat dan ook centraal op dit park. Zo kunnen de kids zich vermaken op onder andere een watertrampoline, aan het strandje of in de speeltuin.

Met oudere kids kun je gaan suppen (te huur via het vakantiepark) of gaan varen. Leuk om samen de verschillende kleine eilandjes in het water te ontdekken!

Maar ook erop uit gaan met de fiets of heerlijke wandelingen maken naar de nabijgelegen stadjes behoort tot de mogelijkheden.

Bijkomen doe je op jet zandstrandje, in het parkrestaurant, of in je luxe villa met de afhaalservice.

Je kunt hier een vila of vakantiehuis boeken tot 4 personen. Of huur een plekje op de camping.

Vaarvakantie in het Rivierenland en de Betuwe

Verken het Rivierenland met de boot van Jachthuren.nl

Varen in het Rivierenland met een luxe motorjacht!

Een unieke manier om het Rivierenland en de Betuwe te verkennen is natuurlijk vanaf het water!

Bij Jachthuren.nl kun je boten huren, die gewoon complete huisjes op het water zijn. De thuishaven is in Kerkdriel, midden in het rivierengebied.

Van hieruit kun je al in een weekend of midweek hele leuke routes door het Rivierenland varen. Maar langer kan natuurlijk ook.

Je vaart langs sfeervolle oude vestingstadjes en je kunt bevers gaan spotten in De Biesbosch. Onderweg kun je leuke uitstapjes met de kids maken. Breng bijvoorbeeld een bezoek aan Slot Loevestein in Woudrichem. En daarna eten bij De Pannenkoekenbakker óp het water!

De kids kunnen onderweg met van alles en nog wat meehelpen: sturen, aanleggen, wegvaren, knopen maken, schutten in de sluizen, kaartlezen en ga zo maar door. Voor hen is zo’n vaarvakantie één groot avontuur!

Handig detail: je hebt voor deze boten géén vaarbewijs nodig! Ze zijn te huur in verschillende maten, afhankelijk van de grootte van je reisgezelschap.

Cindy ging tot twee keer toe varen voor Jachthuren met haar gezin in het Rivierenland en De Biesbosch èn op de Linge.

Logeren bij de boer

Hoeve de Pippert in de Betuwe

Hoeve de Pippert is een Boerderij uit 1845 en tegenwoordig een modern grootschalig melkveebedrijf. Naast koeien lopen er veel kippen. Voor de kinderen is de mogelijkheid de boer te helpen bij het voeren van de kalfjes.

Vlakbij de BoerenBed Tenten wonen een geit en een paard die het leuk vinden om geaaid te worden! Op het erf is een slinger-schuur, waar de kids kunnen spelen in het hooi. En er is een bos voor ontdekkingstochten en hutten bouwen.

In de Groepstent kun je elkaar ontmoeten en gezellig met z'n allen rond het open vuur zitten. Hoeve de Pippert ligt tegenover Kasteel Ophemert.

BoerenBed Hoeve de Betuwe

Meisje op de touwschommel in de hooiberg

In het plaatsje Dreumel, op de rand van de Betuwe, ligt de biologische melkkoeien boerderij Hoeve de Betuwe van de familie Cruijsen.

Naast de melkkoeien zijn er ook herten, konijnen, alpaca's en kippen op de boerderij. De kinderen mogen de boer helpen met het voeren van de dieren. En bij de kippen een vers eitje gaan rapen.

Spelen kunnen ze ook op de boerderij. Er is een grote speelschuur, trampolines en een voetbalveldje. Daarnaast mogen ze hutten bouwen!

Slapen doe je er in de BoerenBed tent met eigen toilet. Of in de Herenboer tent met eigen toilet, douche en hot tub.


Vind je deze pagina leuk? Klik op de knop hieronder!

(Zie je de knop niet? Log dan in op je Facebook account en/of geef Facebook toestemming om cookies te gebruiken)