Het Bergische Land met kinderen, een heerlijke natuurbeleving

Vaak denken we bij Duitsland al snel aan de bekende namen als Sauerland, de Moezel en de Eifel. Prachtige gebieden, maar er is meer! Vakantie met Kinderen ontdekte onlangs het Bergische Land.

kinderen kijken naar het uitzicht vanaf de Panarbora uitkijktoren

Het Bergische land ligt ten Oosten van de stad Keulen in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen.

In slechts 3 uurtjes rijden ervaar je een totaal andere, groene omgeving met prachtige uitzichten. In de vrije natuur kunnen kinderen van alles ontdekken en heerlijk spelen.

Voor dagjes uit of korte activiteiten heeft dit gebied veel te bieden voor de hele familie!

Lees er hieronder alles over, of klik direct door naar het

Prikkel je zintuigen bij het Panarborapark!

Kinderen komen uit kruiptunnel bij uitkijktoren Natuurpark Panarbora

Een bezoekje aan het natuurpark Panarbora is zeer de moeite waard.

Dit bijzondere park ligt aan het randje van het Bergische land. Het heeft een 40 meter hoge uitzichttoren, waardoor je een prachtig uitzicht hebt op het Bergische land.

Je kunt wandelen tussen de hoogste boomtoppen en de kinderen kunnen op spelende wijs meer leren over planten en dieren. Deze omgeving geeft je rust en laat je de natuur op verschillende manieren beleven.

Na het bezoekje aan de toren kunnen de kids spelen in de avonturenspeeltuin, rennen door natuurlijke tunnels, op bezoek bij het insectenhotel en hun zintuigen testen op het zintuigen pad.

Er zijn verschillende picknick en ‘chill’ zones waar je kunt zitten en de kinderen kunnen door de tunnels gaan of het doolhof ontdekken. Dit kan ook bij het restaurant met groot terras, terwijl de kinderen lekker met zand en water spelen.

Wil je liever een nachtje blijven? Dit behoort ook tot de mogelijkheden. Het park heeft een Jeugdherberg met verschillende accommodaties. Lees er meer over in het artikel van Liane over het Panarbora park

Natuurwandelingen met verrassende bezienswaardigheden en uitzichten

Wandelen in de bossen van het Bergischeland

Het Bergische land is een mooi wandelparadijs. Er zijn 21 wandelroutes te volgen met verschillende afstanden. Van elke wandelroute is een foldertje te vinden met informatie.

En natuurlijk zijn er ook speciale kinderroutes, waarbij je onderweg leuke dingen voor kinderen tegen komt.

Vanuit het stadje Lindlar kun je bijvoorbeeld het ‘Steinhauerpfad’ lopen. Vroeger leefden en werkten hier de steenkappers, dus let goed op of je de bijzondere steengroeve tegen komt!

Ook GPS tochten zijn populair in dit gebied. En wat is er leuker dan via geografische coördinaten op zoek te gaan naar ‘de schat’? In de leuke plaatsjes Reichshof en Gladbach kun je dit bijvoorbeeld doen. Onderweg geniet je natuurlijk van de prachtige vergezichten en klim je af en toe een uitkijktoren op!

Zelf dingen doen in het museum

Was ophangen.

Kleine ontdekkers willen vaak graag wat doen in een museum. In het Bergische land vind je een aantal LVR museums die je kunt bezoeken. Bij deze museums zijn er voor kinderen veel dingen die je kunt uitproberen.

In museum Papiermühle in Alte Dombach mogen kinderen hun eigen papier maken en zien ze hoe een indrukwekkende, grote papiermachine werkt.

In het Freilichtmuseum in Lindlar kun je een prachtige wandeling maken over het heuvelige landschap. Onderweg ervaar je de ambachten van vroeger. Er zijn huisjes nagebouwd volgens het Bergisches voorbeeld, en je kunt beleven hoe het landelijke leven er in de 19e en 20e eeuw eruit zag.

Tja, en dan realiseer je je wat een gedoe het was om in die tijd de was te doen…., dat kunnen we ons nu niet meer voorstellen! Wij bezochten beide musea, dus lees in de blog de ervaringen van Liane en haar gezin.

Oog in oog met een doodskopaapje!

Een doodskopaapje zit vlakbij een jongentje

Wat zijn apen toch leuk! In het Affen- und Vogelpark in Eckenhagen is veel te zien en te beleven. Je staat bijna oog in oog met meer dan 180 verschillende, bijzondere vogels en apen.

Spot de roze Flamingo, de pratende geelkuifkaketoe en de prachtige fazanten en papegaaien! Je mag vaak door een afgesloten ruimte lopen, waardoor je dieren goed kunt bekijken. Wil je dat ze echt dichtbij komen? Koop dan wat voer bij de ingang…, dan zit er al snel een doodskopaapje op je hoofd!

Tussendoor kunnen de kinderen heerlijk spelen in de speeltuintjes. Er zijn ook speeltoestellen die 50 cent kosten. Deze zijn ook erg leuk voor wat oudere kinderen.

Ook binnen is er nog genoeg speelplezier met een uitgebreid restaurant. Je kunt je hier prima een dagje vermaken voor een hele schappelijke prijs!

Voor de echte dierenvrienden zijn er nog meer mogelijkheden in het Bergische land. Check bijvoorbeeld de Straussenfarm in Emminghausen of het Wildpark Wiehl in het plaatsje Wiehl.

Stuwdammen en stuwmeren

Kinderen waterfietsen op het stuwmeer AggertalsperreFoto gemaakt door Dominik Ketz

Even lekker afkoelen in een stuwmeer? In het Bergische land zijn er meerdere te vinden.

Je kunt er heerlijk zwemmen, zeilen, roeien of waterfietsen. Aan de kant kunnen de kleine genieters met zand spelen of lekker voetballen of gewoon even relaxen.

Kijk voor mooie stuwmeren naar Aggertalsperre welke tussen de steden Gummersbach, Bergneustadt en Meinerzhagen in ligt. Of Bevertalsperre vlakbij de stad Wipperfürt.

En als het weer wat minder is?

Jongen is aan het boulderen, klimmen zonder beveiliging

Er is in het Bergische land met kinderen gelukkig ook veel te doen als het weer iets minder is.

Voor onze klimmers en klauteraars is er bijvoorbeeld de ‘Kletter- und Boulder Spass’ in Lindlar. Een prachtige klim hal waar je in de ene hal kunt klimmen zonder beveiliging. Dit heet ‘boulderen’. Je klimt dan een korte route, dichtbij de grond.

In de ander hal kun je een parcours uitkiezen die de hoogte in gaat. Hier is wel begeleiding voor nodig, aangezien je gezekerd wordt. Het is verstandig en noodzakelijk om hiervoor te reserveren, want natuurlijk gaat veiligheid boven alles!

In veel plaatsjes is ook een binnenzwembad te vinden. Altijd succes voor een paar uurtjes vermaak!

Zwembad Monte Mare in Eckenhagen ligt vlakbij het vogel -en apenpark, waar je een hele grote binnenspeeltuin hebt. Dit kun je dan mooi combineren. Het zwembad heeft een groot wedstrijdbad met 2 duikplanken en ook een apart kinderbadje.

In Lindlar bevindt zich het Parkbad. Deze heeft een glijbaan, duikplank en een leuk bad voor de kleintjes.

Liane bezocht een aantal leuke uitstapjes in het Bergische land. Lees hier haar blog.

Het Reisaanbod

Veel te doen bij Jeugdherberg Panarbora park

In het mooie natuurpark Panarbora Park met zijn 40 meter hoge uitkijktoren liggen diverse soorten accommodaties waar je kan overnachten. Het is opgezet als een soort jeugdherberg met verschillende dorpjes.

Zo kan je er overnachten in het boomhuizendorp, het Afrika dorp, het Azië dorp of het Zuid Amerka dorp. Allen met unieke accommodaties die zeer eenvoudig zijn ingericht maar met zeer schoon sanitair.

In het park is enorm vel te doen. Je kan natuurlijk de uitkijktoren beklimmen en over het boomtoppenpad wandelen op 23 meter hoogte. En voor de kinderen zijn er onder andere uitdagende speeltuinen, zintuigenwandelpad en een doolhof. Liane heeft hier met haar gezin overnacht.

Slapen in een slaapvat

Slapen in een slaapvat in het Bergischeland

Wil je echt een keer wat anders? Kijk dan eens naar een ‘schlaffass’. Dit gezellige houten vat met prachtig uitzicht, is een unieke ervaring. Ze staan vlakbij het restaurant, sanitair en speeltuin met kinderboerderij op camping Oberbüschem in Lindlar.

Deze natuurcamping ligt in het midden van het Bergische land. Een hele goede uitgangsbasis om het prachtige Bergische Land te ontdekken!

Voor de kinderen is er een speeltuin en een kinderboerderij.


Vind je deze pagina leuk? Klik op de knop hieronder!

(Zie je de knop niet? Log dan in op je Facebook account en/of geef Facebook toestemming om cookies te gebruiken)