Een bijzondere ervaring in natuurpark Panarbora in Duitsland, net even anders!

In Duitsland heb je veel mooie natuurgebieden. Op uitnodiging van het toerismebureau ‘Das Bergische’ ging Liane op pad naar natuurpark Panarbora in het Bergische Land.

Met het gezin

Op 28 april 2019 rijden we richting natuurpark Panarbora in Waldbrön in het Bergische Land. Dit park ligt zo’n 50 kilometer ten oosten van Keulen.

Samen met mijn man Joost en onze kinderen, Floor van 13 en Sven van 11 jaar, mogen we hier 3 nachten het park en de omgeving ontdekken.

Zodra we het Bergische gebied in rijden valt ons de mooie, groene natuur en de uitzichten al op. Dit belooft wat voor de komende dagen!

Wauw, wat ’n rust straalt natuurpark Panarbora uit

Ingang Panarbora

Na 3, 5 uur rijden komen we aan bij het natuurpark. En uiteraard valt ons oog gelijk op de indrukwekkende houten uitzichttoren. Deze staat aan het begin van het park en is duidelijk niet te missen.

We krijgen gelijk zin om deze toren te beklimmen, maar we moeten nog even geduld hebben. De toren is ’s avonds dicht en wij gaan eerst inchecken.

Bij de kleurige en overzichtelijke receptie worden we vriendelijk ontvangen. We krijgen wat uitleg en lopen door het natuurpark naar onze accommodatie.

En wauw, wat een rust straalt dit park uit als je er doorheen loopt. We merken gelijk dat dit park bijzonder is, en net even anders dan de meeste parken.

Panarbora Klimtoren

Het lijkt wel of we op kamp zijn!

één van de stapelbedden

Op het park bevindt zich een jeugdherberg. Er staan verschillende groepsaccommodaties en een aantal boomhutten in het park.

Wij slapen in het ‘Zuid Amerikaanse dorp’ wat normaal voor een groep gebruikt wordt. Het lijkt net of we op kamp zijn! Er staan 4 stapelbedden in ons huisje en het is erg schoon en netjes.

De kinderen kiezen voor boven en wij blijven liever wat dichter bij de grond. Er zit een ruime badkamer in, die ook geschikt is voor gehandicapten en een tafel met een aantal krukken. De bedden en de tafel bevinden zich allemaal in 1 ruimte.

Eten doen we in het restaurant, dus zit er geen keuken in dit verblijf. Er zijn geen glazen, bakjes etc., dus dat is wel iets om rekening mee te houden. ’s Avonds kun je je in de algemene ruimte bij het restaurant vermaken. Daar staan spelletjes en kun je nog iets nuttigen. Het park is zeer geschikt om 1 of 2 nachten te verblijven.

Wat een luxe, heerlijk eten in het restaurant van natuurpark Panarbora!

Het eten wordt hier vers bereid voor ons

Wij hebben een reservering op basis van half pension. Na het opmaken van de bedden lopen we naar het restaurant. We kunnen kiezen uit 2 gerechten en er is een ruim aanbod van salades.

Het eten is deze avond heerlijk en ook de andere 2 avonden smaakt het ons goed. Een fles water bij het eten is inbegrepen. Als je iets anders wilt drinken, kun je dit zelf halen en gelijk afrekenen.

Na de maaltijd staat er steeds een lekker toetje klaar. Je kunt ook een ijsje halen, maar die is dan voor eigen rekening.

Na het eten doen we nog een spelletje en gaan dan terug naar ons huisje. Na een goede nacht in de stille natuur, genieten we van een heerlijk ontbijtje.

Het is een lopend buffet en we kunnen dus zelf kiezen wat we lekker vinden. Yoghurt, fruit, lekkere broodjes en verschillende soorten beleg. Er is genoeg keuze en we genieten dan ook erg van deze luxe!

Voelen, ruiken en horen…., vandaag gebruiken we onze zintuigen!

Sven in actie

Na het ontbijt maken we ons klaar voor een rondleiding door natuurpark Panarbora. Een medewerker vertelt ons dat er op deze plek vroeger een militaire basis was. Dit was van de NAVO en zowel de Duitsers als de Amerikanen waren hier gestationeerd.

Vanaf 2015 is het huidige park geopend. We lopen langs het doolhof en de kruidentuin. De kinderen zijn we steeds kwijt, want de speeltunnels zijn erg leuk om doorheen te gaan.

Je kunt de natuur in dit park op verschillende manieren beleven en dat merk je! We lopen door naar het zintuigenwandelpad. Hier worden onze zintuigen geprikkeld door voelen, ruiken en horen.

Zo lopen we op blote voeten op verschillende ondergronden, maakt Sven onderweg muziek en checkt hij welk dier er net zo ver springt als hij! Langs de ‘chill zone’ lopen we terug naar de avonturenspeelplaats waar de kinderen spelen met zand en water. Dit blijft leuk, ook al zijn onze kinderen al wat ouder.

We bedanken onze gids en dan staat ons nog 1 ding te doen: de uitzichttoren!

Wandelen tussen de hoogste boomtoppen en ’n prachtig uitzicht vanaf de uitkijktoren!

Door 1 van de speeltunnels

Eindelijk is het dan zover, we gaan de toren op! Of toch niet? De kinderen rennen vast vooruit en we lopen eerst door naar het boomtoppenpad. We bevinden ons toch al op zo’n 23 meter hoogte en lopen echt tussen de toppen van de bomen. Wat voelt dat bijzonder!

Ook is te zien dat de dennenappels zelfs nog in de hoogste boomtoppen groeien. Soms staan we even stil bij een uitzichtpunt om te genieten van de mooie , groene omgeving!

Tijdens de wandeling komen we 4 informatieve leereilanden tegen. Deze geven ons op een leuke, kinderlijke manier informatie over het gebied en dieren. Het is wel jammer dat alles alleen in het Duits wordt uitgelegd.

Wat heel handig is, is dat dit pad en de uitzichttoren toegankelijk is voor kinderwagens en rolstoelen. Daar wordt dan ook veelvuldig gebruik van gemaakt. Echt een uitje voor de hele familie!

Na 20 minuten komen we weer terug bij de toren en vervolgen we onze weg naar boven. Hoe hoger we komen, hoe meer het lijkt dat de toren wat lijkt te wiebelen. En had de gids nou verteld dat ze wat goedkoper hout hadden gebruikt bij het bouwen van de toren…?

Nou ja, we vervolgen toch onze weg en al snel hebben we op 40 meter een adembenemend uitzicht over het Bergische Land! Het is ook leuk om te zien hoe Panarbora er van bovenaf uitziet en we proberen ons huisje te spotten.

Na 10 minuten lopen we weer naar beneden en zijn we een mooie ervaring rijker. In de andere dagen genieten we nog even van de rust in dit park en verkennen we de omgeving.

1 van de 4 leereilanden

Genieten van een dagje uit of liever een overnachting?

Panarbora is prima te bezoeken als je in de omgeving bent. Je vermaakt je er wel een dagje.

Je kunt ook een aantal nachtjes boeken om hier heerlijk tot rust te komen en te ontsnappen aan de hectiek van alle dag. Bovendien kun je leuke uitjes doen in de omgeving. Je kunt hier in mijn andere blog meer over lezen.

Check de website van Panarbora voor meer informatie over het park, en lees ook meer info over het Bergische Land.


Vind je deze pagina leuk? Klik op de knop hieronder!

(Zie je de knop niet? Log dan in op je Facebook account en/of geef Facebook toestemming om cookies te gebruiken)