Een autovakantie met baby is met een goede planning prima te doen

Je kijkt misschien erg op tegen een autovakantie met een baby. Het is immers de eerste keer dat je zoiets onderneemt. Maar met de nodige voorbereiding is het goed te doen.

Dolle pret bij een tussenstop op weg naar Denemarken

Je bent waarschijnlijk al wel een paar keer op pad geweest met de baby in de auto. Je hebt dan een goede maxicosi, en je weet hoe je kindje reageert op zo'n rit.

Bij ons verschilde dat nogal tussen onze oudste Zeb en onze jongste Tycho. Zeb viel altijd bij de eerste bocht al in slaap. Maar Tycho wilde koste wat het kost wakker blijven.

Laat de planning van je autoreis daarom ook van het karakter van je baby afhangen. Want geloof me: rijden met een krijsende baby die zich tegen de slaap verzet is geen pretje.

Hieronder vind je meer tips voor die planning, en voor de autorit zelf. Of klik direct door naar het...

Zorg voor lange tussenstops

Spelen op het kiezelstrand tijdens een tussenstop in Kroatië

Of je baby nu makkelijk in de auto slaapt of niet, het is belangrijk om niet te ver in één stuk te rijden. Met daarna een lange tussenstop. Een baby kan zich dan even heerlijk uitleven.

Wij planden een rit altijd in stukken van zo'n 2 uur. Maar als onze baby rond die tijd lekker lag te slapen reden wij door tot hij wakker werd (mits dat niet teveel later was).

Dan kozen we voor het eerste wegrestaurant dat we tegenkwamen. Daar maakten we dan een lange stop waar we onze zoon even lieten spelen op een kleed, in de speeltuin of, in Kroatië, op het kiezelstrand.

Hou bij het kiezen van een vakantiebestemming dus ook in de gaten hoeveel tussenstops het gaat kosten voor je er bent. Zijn dat er meer dan twee, overweeg dan om de rit over twee dagen te verdelen.

Kijk ook op de pagina vakantiebestemmingen met een baby welke bestemmingen er het meest geschikt zijn.

Hou een flesje en wat eten bij de hand

Als je baby in de auto wakker blijft of wordt, is het belangrijk om wat eten en drinken bij de hand te hebben.

Neem een thermosfles heet water mee en melkpoeder. Zo maak je ter plekke verse melk en voorkomt je dat kant en klare melk zuur wordt.

Wil je wel kant en klare melk meenemen of borstvoeding, zorg dan voor een goede koelbox. Er zijn ook flessenwarmers verkrijgbaar voor in de auto.

Bescherm de baby tegen warmte, zonlicht, en ook kou

Zeer eenvoudige maar effectieve zonwering in de auto

Voor een rustige rit is het belangrijk dat de baby geen last van de warmte heeft.

Zorg dat je baby niet in de volle zon komt te zitten in de auto. Met luierdoeken of theedoeken kun je al een eenvoudige bescherming bieden.

Als het erg warm is, zorg dan dat je baby extra drinken krijgt.

Als je stopt kun je het beste de auto in de schaduw zetten. Helaas wil iedereen dat en is het dus maar de vraag of er nog een schaduwplekje te vinden is.

Neem anders de maxicosi mee uit de auto (zo voorkom je dat de bekleding heet wordt) en lucht de auto eerst voordat je weer verder rijdt.

Kijk uit voor tocht in de auto. Niets is zo lastig als de autovakantie met baby begint met een snipverkouden kindje. Als je airconditioning in je auto hebt zet hem dan niet al te koud. De overgang van de koele auto naar een erg warme buitenlucht kan ook verkoudheid tot gevolg hebben.

Zorg voor wat speelgoed

Baby Tycho met flesje in de autostoel

Hou wat speeltjes bij de hand, zodat de baby iets te doen heeft.

Je kunt deze ook vastbinden aan de maxicosi, dan raakt het speeltje niet zo snel kwijt. Kijk wel uit dat het touw niet te lang is in verband met verstikking.

Er zijn ook speelgoedzakken te koop die je aan de autostoel kan hangen.

Leuk voor in de auto zijn cd's met kinderliedjes. Zing dan hard mee dat vinden babies geweldig.

Andere tips

Handig voor onderweg zijn natte washandjes. Lekker voor verfrissing of erg kleffe handjes en gezichtjes.

Laat de baby nooit alleen achter in de auto. Kan het even niet anders, zorg dan dat de auto in de schaduw staat en draai een raampje open. Hou de baby goed in de gaten!!

Zorg voor een goedgekeurd autostoeltje/maxicosi. Deze zijn verkrijgbaar bij de betere babywinkels. En let op!! Plaats de maxicosi nooit voorin als er een airbag zit, dit kan echt levensgevaarlijk zijn.

Houd de baby nooit op schoot. Dit is erg gevaarlijk en ook verboden. Als de baby onrustig is, ga er dan naast zitten en probeer het zo te kalmeren.

Het Reisaanbod

Landal vakantieparken voor baby's

Baby ontmoet Bollo

Een vakantie in eigen land met je baby is natuurlijk ideaal. Zeker als je die bij een Landal vakantiepark viert. Maar welke kies je dan?

Ik heb daarom de meest geschikte Landal parken voor baby's en peuters voor je opgezocht. Je vindt ze in dit overzicht hieronder.

Op de website van Landal vind je nog meer informatie over een vakantie met baby. Van babyvriendelijke accommodaties tot babyzwemmen en babyvriendelijke restaurants.

Roan vakanties met de allerkleinsten

Canvas Mini/campers voor baby´s en peuters

Roan heeft een speciale selectie van campings die uitermate geschikt zijn voor een vakantie met de allerkleinsten.

Als je een accommodatie boekt kun je voor een kleine meerprijs een campingbedje, kinderstoel, buggy of bolderwagen bijboeken. Gaan ze al in het grote bed slapen, dan kun je gratis een bedrekje erbij bestellen.

Je vindt de campings voor baby's, peuters en kleuters in Nederland, Frankrijk, Italië, Spanje, Oostenrijk, Slovenië, Luxemburg en Kroatië

Top 10 vakantie met kleine kinderen van VacanceSelect

Gezin op het terras van de stacaravan

Vacanceselect heeft een mooie selectie gemaakt van campings en vakantieparken voor gezinnen met kleine kinderen.

Op de parken zijn kinderbaden of ondiepe lagunes en een miniclub om de kleintjes te vermaken. Je vindt de campings in diverse landen in Europa, van Nederland en België tot Duitsland en Luxemburg.

Vakantie met baby bij Center Parcs

Babyzwemmen bij Center Parcs

Als je een cottage bij Center Parcs boekt, dan kan je gratis het babypakket bijboeken met verschoningskussen, buggy, wipstoeltje, badje en tegen betaling een babybox. In de cottages is een babybedje, kinderstoel en magnetron aanwezig.

Bij Center Parcs hebben ze speciale activiteiten om met de baby te ondernemen. Wat dacht je van babyzwemmen, baby massage en een voetafdruk maken van je baby als souvenier.

Wil je weten welk park het beste bij jouw gezin past, bekijk dan ons overzicht van alle parken.

Autovakanties van ANWB

Baby op het strand

DE ANWB is specialist in autovakanties voor gezinnen. Voor een overzicht wat voor soorten reizen ze te bieden hebben lees je onze pagina over de bijzondere reizen van de ANWB.

In hun aanbod zitten diverse soorten vakanties die geschikt zijn voor een vakantie met baby.

De ANWB heeft vooral veel aanbod in Frankrijk, Italië en Kroatië. Maar ook voor een vakantie in Nederland, België, Luxemburg, Oostenrijk, Slovenië en Spanje kun je bij hen terecht.

TUI vakanties met een baby

Baby bij papa voor uitzicht

Bij TUI kun je naast vliegvakanties met een baby ook een vakantie in Nederland, België en Duitsland boeken of kun je naar een mooie bestemming wat verder weg in Europa rijden.

Bij diverse campings, vakantieparken en hotels kun je een babybedje bijboeken. Ideaal omdat de kofferbak vaak als vol ligt met een kinderwagen...


Vind je deze pagina leuk? Klik op de knop hieronder!

(Zie je de knop niet? Log dan in op je Facebook account en/of geef Facebook toestemming om cookies te gebruiken)