Een autovakantie met baby is met een goede planning prima te doen

Je kijkt misschien erg op tegen een autovakantie met een baby. Het is immers de eerste keer dat je zoiets onderneemt. Maar met de nodige voorbereiding is het goed te doen.

Dolle pret bij een tussenstop op weg naar Denemarken

Je bent waarschijnlijk al wel een paar keer op pad geweest met de baby in de auto. Je hebt dan een goede maxicosi, en je weet hoe je kindje reageert op zo'n rit.

Bij ons verschilde dat nogal tussen onze oudste Zeb en onze jongste Tycho. Zeb viel altijd bij de eerste bocht al in slaap. Maar Tycho wilde koste wat het kost wakker blijven.

Laat de planning van je autoreis daarom ook van het karakter van je baby afhangen. Want geloof me: rijden met een krijsende baby die zich tegen de slaap verzet is geen pretje.

Hieronder vind je meer tips voor die planning, en voor de autorit zelf. En in het Reisaanbod vind je goede reisorganisaties die autovakanties met een baby aanbieden.

Zorg voor lange tussenstops

Spelen op het kiezelstrand tijdens een tussenstop in Kroatie

Of je baby nu makkelijk in de auto slaapt of niet, het is belangrijk om niet te ver in één stuk te rijden. Met daarna een lange tussenstop. Een baby kan zich dan even heerlijk uitleven.

Wij planden een rit altijd in stukken van zo'n 2 uur. Maar als onze baby rond die tijd lekker lag te slapen reden wij door tot hij wakker werd (mits dat niet teveel later was).

Dan kozen we voor het eerste wegrestaurant dat we tegenkwamen. Daar maakten we dan een lange stop waar we onze zoon even lieten spelen op een kleed, in de speeltuin of, in Kroatië, op het kiezelstrand.

Hou bij het kiezen van een vakantiebestemming dus ook in de gaten hoeveel tussenstops het gaat kosten voor je er bent. Zijn dat er meer dan twee, overweeg dan om de rit over twee dagen te verdelen.

Kijk ook op de pagina vakantiebestemmingen met een baby welke bestemmingen er het meest geschikt zijn.

Hou een flesje en wat eten bij de hand

Als je baby in de auto wakker blijft of wordt, is het belangrijk om wat eten en drinken bij de hand te hebben.

Neem een thermosfles heet water mee en melkpoeder. Zo maak je ter plekke verse melk en voorkomt je dat kant en klare melk zuur wordt.

Wil je wel kant en klare melk meenemen of borstvoeding, zorg dan voor een goede koelbox.Er zijn ook flessenwarmers verkrijgbaar voor in de auto.

Bescherm de baby tegen warmte, zonlicht, en ook kou

Zeer eenvoudige maar effectieve zonwering in de auto

Voor een rustige rit is het belangrijk dat de baby geen last van de warmte heeft.

Zorg dat je baby niet in de volle zon komt te zitten in de auto. Met luierdoeken of theedoeken kun je al een eenvoudige bescherming bieden.

Als het erg warm is, zorg dan dat je baby extra drinken krijgt.

Als je stopt kun je het beste de auto in de schaduw zetten. Helaas wil iedereen dat en is het dus maar de vraag of er nog een schaduwplekje te vinden is.

Neem anders de maxicosi mee uit de auto (zo voorkom je dat de bekleding heet wordt) en lucht de auto eerst voordat je weer verder rijdt.

Kijk uit voor tocht in de auto. Niets is zo lastig als de autovakantie met baby begint met een snipverkouden kindje. Als je airconditioning in je auto hebt zet hem dan niet al te koud. De overgang van de koele auto naar een erg warme buitenlucht kan ook verkoudheid tot gevolg hebben.

Zorg voor wat speelgoed

Favoriete knuffel bij de hand

Hou wat speeltjes bij de hand, zodat de baby iets te doen heeft.

Je kunt deze ook vastbinden aan de maxicosi, dan raakt het speeltje niet zo snel kwijt. Kijk wel uit dat het touw niet te lang is in verband met verstikking.

Er zijn ook speelgoedzakken te koop die je aan de autostoel kan hangen.

Leuk voor in de auto zijn cd's met kinderliedjes. Zing dan hard mee dat vinden babies geweldig.

Andere tips

Handig voor onderweg zijn natte washandjes. Lekker voor verfrissing of erg kleffe handjes en gezichtjes.

Laat de baby nooit alleen achter in de auto. Kan het even niet anders, zorg dan dat de auto in de schaduw staat en draai een raampje open. Hou de baby goed in de gaten!!

Zorg voor een goedgekeurd autostoeltje/maxicosi. Bij Baby's 'R Us hebben ze een goede collectie. Plaats de maxicosi nooit voorin als er een airbag zit, dit kan echt levensgevaarlijk zijn.

Houd de baby nooit op schoot. Dit is erg gevaarlijk en ook verboden. Als de baby onrustig is, ga er dan naast zitten en probeer het zo te kalmeren.

Het Reisaanbod

Pharos kleiner dan kleuter

Autovakanties van Pharos Reizen

Pharos Reizen is specialist in autovakanties voor gezinnen. Voor een overzicht wat ze te bieden hebben lees je onze pagina over de bijzondere reizen van Pharos.

In hun aanbod zitten diverse soorten vakanties die geschikt zijn voor een vakantie met baby.

Als je bij Pharos op de site kijkt, dan zie je bij de beschrijving van de reizen meestal icoontjes staan voor welke leeftijd de reis het meeste geschikt is. Vaak kun je er ook terecht met je baby.

Ze hebben daarbij ook nog een speciale selectie autovakanties voor de allerkleinsten, onder de noemer reizen met baby. Hier vind je accommodaties die zijn aangepast voor baby´s en peuters.

Pharos heeft vooral veel aanbod in Frankrijk, Italië en Kroatië. Maar ook voor een camping vakantie in Nederland, België, Luxemburg, Oostenrijk, Slovenië en Spanje kun je bij hen terecht.


Canvas Mini/campers voor baby´s en peuters

Canvas Holidays Mini-campers

Canvas Holidays heeft onder de noemer Mini-campers een speciale selectie van campings met extra faciliteiten voor baby's en peuters in Frankrijk en Italië.

Er staat naast een babybedje en kinderstoel zelfs een buggy voor je klaar. Daarnaast is er een speciaal pakket met een potje, afdekplaatjes voor stopcontacten, babybadje, tafeltje met stoeltjes, veiligheidsrail voor een bed, stoelverhoger en een toiletopstap.

In het voor en naseizoen zijn deze facititeiten gratis. Tijdens de zomervakantie betaal je hiervoor een kleine bijdrage.


Vakantie met kleine kinderen van VacanceSelect

Vacanceselect heeft een mooie selectie gemaakt van campings en vakantieparken voor gezinnen met kleine kinderen.

Op de parken zijn kinderbaden of ondiepe lagunes en een miniclub om de kleintjes te vermaken. Je vindt de campings in diverse landen in Europa, van Denemarken en België tot Spanje en Slovenië.


De beste Landal parken voor baby's

Landal vakantieparken voor baby's

Een vakantie in eigen land met je baby is natuurlijk ideaal. Zeker als je die bij een Landal vakantiepark viert. Maar welke kies je dan?

Ik heb daarom de meest geschikte Landal parken voor baby's en peuters voor je opgezocht. Je vindt ze in dit overzicht.


Pack & Go babypakket bij CenterParcs

Als je een cottage bij CenterParcs boekt, dan kan je altijd gebruik maken van een babybedje, box, kinderstoel en magnetron.

Maar bij het Pack & Go baby arrangement zitten nog veel meer leuke extra's zoals babyzwemmen in een rustige omgeving,zwemluiers, therme badolie, fles bubbels en magazines voor de ouders en wifi in de cottage.

Wil je weten welk park het beste bij jouw gezin past, bekijk dan ons overzicht van alle parken.


Vond je deze pagina leuk? Klik op de knop hieronder!